Kediler dünyanın en iyi yatağında yatmak yerine, başka yerde yatıyor olabilir. Kediyi yatağına alıştırmak için yapılması gerekenleri anlatıyoruz.

Genellikle tüm kediler, ona yapılan özel tasarımlı yatakları bile görmezden gelip, küçücük ayakkabı kutusunda yatmayı tercih eder. Dünyanın en pahalı kedi yatağını alsanız bile o yine gider taşın üzerinde yatar. Aslında şaşırmamak lazım, çünkü söz konusu kediler olunca inanın her şey mümkün olabiliyor 😹 Kediniz yatağının yanına hiç yaklaşmaz veya içine girdiği an direkt atlayıp başka yere yatabilir. Siz onu alırsınız yatağına koyarsanız, siz odaya gelmeden o sizden önce girmiştir bile 😹 Böyle bir durumda sakinliğinizi korumalısınız ve Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Yapılabilecekler konusunda ne yapabilirsiniz diye düşünmelisiniz.

Bazı kediler tıpkı çocuklar gibi düzenli olarak yatağında yatıp kalkarken, bazı kediler ise yatağının yanından bile geçmez, yatak orada burada oyuncak olur 😹 Kedinizin sağlığı için mutlaka yatağında yatmasına alıştırmanız gerekiyor. Kedinizin agresif bir yapısı varsa, yatağına alıştırmak konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Tam aksine kedinizin uysal ve sakin yapısı varsa, korkar ve yatağını tehdit olarak görebilir. Bu durumda siz önce kedinizin karakterini tanıyıp, ona göre yatağına alıştırmak için yöntemler denemelisiniz. Kediyi yatağına alıştırmak mümkün mü? daha ayrıntılı inceleyelim.

Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Yapılabilecekler

Kediyi yatağına alıştırmaya çalışırken, son derece sakin ve uyumlu olmalısınız. Kedinize karşı en ufak sert tepkiniz, onu bu duruma alıştırmak için olumsuz olabilir. Genellikle kedilere bir kural belirlerken veya istenilen bir şeyi yaptırmaya çalışırken, agresif olurlar ve asla yapmak istemezler. Kedinizi yatağına koyduğunuzda sanki içinde canavar varmış gibi tepki verir ve hemen yataktan dışarı atlar. Bu durum onun için bir tehdit algısıdır. Kediler bebeklik döneminden beri sert zeminde veya küçük kutuların içinde yatmaya alışmışsa, yetişkinlik zamanına geldiğinde yatakta hiç yatmak istemezler. Alışagelmiş yerlerde yatarlar ve ona farklı gelen alanlarda uyumak istemezler.

Kediniz yavruysa ve yine de yatağında yatmıyorsa, yetişkin kedilere göre yatağında uyumayı daha kolay alıştırabilirsiniz. Bilmelisiniz ki, bebeklik döneminden beri sahipli olan kediler, eğer yatakta yatmaya alışmışsa yetişkinlşk zamanında bile yatağında yatar. Özet olarak; kediler doğduğundan beri nasıl alışmışsa, öyle gider. Yatağına alışıp alışmaması da, biraz sahibine bağlıdır. Kedinizin yatağa alışması için aşağıdaki yöntemleri mutlaka denemelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Hırçın, Kızgın Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Yapılabilecekler
Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Yapılabilecekler

Yatağının Rahat Olduğundan Emin Olun

Kediniz yatağında yatmıyorsa veya yatağını görür görmez evde deli gibi koşuyorsa, mutlaka yatakta sevmediği birkaç şey vardır. Kedinize aldığınız yatağı beğenmemiş veya kumaşın onun tüylerini rahatsız ediyor olabilir. Kediyi yatağına alıştırmak konusunda en önemli şey yatak ve kumaş seçimidir. Kedinin tüyleri kumaşa yapışmaması ve onu rahatsız etmemesi için kumaş yapısının yumuşak olmasına özen gösterin. Kedinin yatağında uyumamasının sebebi; kumaşı onu rahatsız etmesi olabilir. Kedi yataktan kaçıyorsa veya asla yatmak istemiyorsa, yatağı mutlaka inceleyin. Kumaşı veya yatak yapısı size sert geliyorsa, yatağı değiştirip yumuşak bir kumaş tercih edebilirsiniz.

Yetişkin veya yavru kedi fark etmeksizin, onun çok sevdiği örtü, battaniye gibi şeyler varsa onu da yatağa koyabilirsiniz. Onun sevdiği bir eşyasının yatakta olduğunu görünce kendini güvende hissedip, yatağında uyumayı olumlu bakabilir. Kedi sahiplerinin yaptığı hatalardan bir tanesi de, kedi yatağının oldukça küçük ve sert olmasıdır. Kedinin yatağının boyutu ona küçük geldiği için yatmak istemiyor veya kaçıyor olabilir. Kedi yatağını elinizden geldiği kadar büyük ve kumaşının kaliteli olmasına özen gösterin.

Yatağını Sürekli Yattığı Yere Koyun

Kediniz yavru veya yetişkin fark etmeksizin, yatağından başka her yerde yatmaya alışmış olabilir. Kedinizi iyi gözlemleyin, çünkü kendine belirlemiş olduğu ve sürekli yattığı bir yer mutlaka vardır. Eğer sürekli sahibinin yatağında, koltukların üzerinde, masaların tepesinde uyuyorsa; kedi yatağını o bölgeye yerleştirin. Böylelikle sürekli yattığı yerin üzerinde farklı bir yatak olduğu için dikkatini çeker ve içine girip bakmak ister. Böyle bir tepki vermese bile ortam ona tanıdık geldiği için farklı bir yatağa girdiğinde bile ona güvenilir gelir.

Kedilerin mantığı ve düşünce sistemi çok farklı çalışır, fakat çocukların mantığına çok benzer. Örnek; çocuklar yatağında yatması için ebeveynleri onun yatağını, kendi yataklarına yaklaştırıp uyuturlar. Çocuk anne ve babasının yatağına yakın olarak yattığı için kendini güvende hisseder. Kedilerin mantığını aynı böyle düşünebilirsiniz. Kedinizin sürekli yattığı yere yatağını koyarsanız, kendini güvende hisseder ve kendi yatağında yatmaya olumlu bakabilir.

Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Yapılabilecekler Nelerdir
Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Yapılabilecekler Nelerdir

Yatağının Temiz Olmasına Dikkat Edin

Genel olarak kediler çok titiz ve temiz hayvanlardır. Yattıkları ve gezdikleri yerin mutlaka temiz olmasına dikkat ederler. Kediniz yatağında yatmak istemiyorsa ve bir türlü yatağına yatmasını alıştıramadıysanız, mutlaka yatağının kirli olmadığından emin olmalısınız. Kediler bazen tuvalet ihtiyaçlarını bitirdikten sonra yatağına yattığı için  bir zaman sonra yatak kötü kokabilir. Eğer böyle bir durum varsa, kediniz yataktan uzak duracaktır. Kediyi yatağına alıştırmak için bu maddeye dikkat etmenizi öneriyorum.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Anne Kedi Yavrusunu Neden Başka Yere Taşır?

Kedinin yatağını alışması için öncelikle yatağın temiz olmasına ve kötü kokmamasına özen gösterin. Her gün yatağını havalandırın ve kokmasını engelleyin. Eğer kediniz tuvaletten sonra mutlaka yatağına yatıyorsa, ekstra olarak koku önleyici bez kullanabilirsiniz. Kediyi yatağına alıştırmak için yapılması gerekenler konusunda en önemli husus, kedinin yatağının temiz olmasıdır.

Yatağının İçine Kedi Otu Koyun

Kediler için kullanılan kedi otu (kedi nanesi) son derece zararsızdır. Kedi otu, kedileri sakinleştirir ve uykusunu getirmeye yarar. Kedinizi yatağına kedi otu sayesinde alıştırabilirsiniz, hiçbir olumsuz tarafı olmayacaktır. Kedinizin yatağına bir tutam kedi otu serpiştirin ve ardından kediyi yatağın içine bırakın. Yatağında farklı bir koku olduğunu fark edecek ve kendini oldukça sakin hissedecektir. Kedi otunu yine de fazla koymamaya tercih edin, kedinizin kafası güzel olabilir 😹 Tabii şaka bir yana dozunda kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Kediniz, yatağına kedi otu koyduğunuzu fark eder ve rahatsız olursa ufak bir beze ufak delikler açarak içerisine kedi otu koyup dikebilirsiniz. Diktiğiniz bezi, kedinizin yatağının bir köşesine iğneyle tutturabilirsiniz. Bu sayede kediniz, kedi otu döktüğünüzü göremeyecek ve yatakta da herhangi toz taneleri görmeyecektir. Kokunun nereden geldiğini anlamaya çalışana kadar sakinleşecek ve uyuyacaktır. Kediniz yatağında uyudukça, yatağına alışması daha kolay olacaktır.

En Sevdiği Oyuncağını Yatağa Dikin

Kedinizin en sevdiği oyuncağı veya eşyası mutlaka vardır. Eşyasını direkt olarak yatağın içine koyarsanız, onu almak için yatağın içine girmesiyle çıkması bir olur. Bunun yerine, en sevdiği eşyasını yatağının bir kenarına dikebilirsiniz. Bu sayede, kedi oyuncağını oradan almak için uğraşacağı için yatağında vakit geçirecektir. Kedinizin özellikle en sevdiği battaniye veya örtü varsa, yatağın kenarlarına da dikebilirsiniz. Unutmayın ki; kedinizin en sevdiği eşyayı, oyuncağı, battaniye vb. yatağına koyarsanız, kendini oldukça güvende hissedecek ve yatağına alışması kolay olacaktır.

Kedinizin Yatağına Kendi Eşyanızı Koyun

Kediniz sürekli sizin yatağınızda veya kucağınızda uyumaya alışmışsa, kendi yatağında yatmaya alışması biraz zor olabilir. Sahibine karşı duyduğu yüksek sevgi ve güven bağı sayesinde, sürekli sizin yanınızda yatmak ister. Bu durumun önüne geçebilmeniz için kendi kokunuzun sindiği kıyafetinizi, kedinizin yatağına koyun. Kediniz sanki sizin yanında yatıyormuş gibi hisseder ve yatağına yavaş yavaş alışacaktır. Kediler için kokular oldukça önemli olduğu için sahibine aşırı düşkün kediler, sahibinin kokusunu alamazsa kendini kötü hisseder. Yatağına kendi kokunuzu bıraktığınızda, emin olun yanınızdaymış gibi hissedecektir. Kediyi yatağına alıştırmak için en işe yarar yöntem bu olabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Sahibine Ne Zaman Alışır?

Kedi Yeni Yatağına Nasıl Alıştırılır?

Kedinize yeni bir yatak alma vakti geldiyse, çocuğunuzun sürekli orada burada uyumasından şikayetçisiniz demektir 😹 Kedinize yeni kurallar koyarken veya yeni bir eşya tanıtırken, olabildiğince sakin kalmaya çalışın. Kediler yenilikleri sevmez ve belirlediğiniz kuralları sanki hiç duymamış gibi tepkiler verir. Kedilerin mantığı oldukça farklı olduğu için düşünce sistemlerinde mutlaka bir umursamazlık vardır. Kedinize yeni yatak aldığınızda bile bunu görmezden gelecek belki de biraz oynayıp kenara atacaktır 🙀 Bu durumu engellemek için ve kedinizi yeni yatağına alıştırmak için birkaç taktik deneyebilirsiniz.

Oyun ile Yatağa Alıştırmak

Kedinize yeni bir yatak aldığınızda tanıtmak için en güçlü yöntem, oyunla karışık olarak tanıtmaktır. Öncelikle kediyi oyuna davet edin ve oyunun ortasında, kedinin yatağını da oyuna dahil edin. Oyun ile karışık ona kural koyarken, buna alışması çok kolay olacaktır. Oyunun sonlarına doğru kedinizi alıp yatağın içine koyun ve orada oyunu sonlandırın.

 Kediniz bu yeni ortamı sizinle ve oyun ile beraber keşfettiği için kendini oldukça güvende hissedecektir. Kedinizin en sevdiği oyuncaklarını yatağın içerisine koyun ve orada bekletin. Kediniz oyuncaklarını yatağında gördüğünde, kendisi de orada yatmak isteyecektir. Kedi yeni yatağına nasıl alıştırılır? diye sorduğumuzda en güçlü yöntem olarak oyunu önerebiliriz.

Kedi Yeni Yatağına Nasıl Alıştırılır
Kedi Yeni Yatağına Nasıl Alıştırılır

Kedinizin Yatağının Yanında Oturun

Kediniz size çok alıştığı için sürekli sizinle beraber olmak isteyebilir, bu gayet normal. Yeni yatağını tehdit olarak algılayacağı için sizden güven bekleyebilir. Kedinizin yeni yatağının yanında oturun ve kedinizin yatağın içine girmesini bekleyin. Kedi yatağın içinde vakit geçirirken, siz de “ben buradayım” dermiş gibi ona temas edin. Bu sayede sizin yanınızda kendini güvende hissedeceği için yeni yatağına kolay şekilde alışacaktır.


Kediniz dünyanın en iyi yatağında yatmak yerine, gidip taşın üstünde yatmasına anne/baba yüreğiniz dayanmadı 😿 Haliyle sizde kediyi yatağına alıştırmak için yapılabilecekler konusunu araştırmak istediniz. Sizlere farklı yöntemler sunduk, hepsini uygulamanızı öneririz. Patili günler 😻

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kediyi Yatağına Alıştırmak İçin Neler Yapılabilir?".
  • Nazli

    Prenses bize iki gün önce geldi iki tane yatak aldım. Biri üstü kapalı biri pofuduk ama o cadı gidip koltuğu koyduğumuz yere yatıyor. Kedi nanesi pek ise yaramadı ama prenses oyun oynamaya bayılıyor. Sürekli oynuyoruz, gece bile oyun oynamak için yanıma geliyor.

  • Anonim

    Prenses bize iki gün önce geldi iki tane yatak aldım. Biri üstü kapalı biri pofuduk ama o cadı gidip koltuğu koyduğumuz yere yatıyor. Kedi nanesi pek ise yaramadı ama prenses oyun oynamaya bayılıyor. Sürekli oynuyoruz, gece bile oyun oynamak için yanıma geliyor.

  • Anonim

    Selam benim kızım yavru kedi aldı ancak sürekli yatak odasına gitmek istiyor ve onlara hiç rahat vermiyor kapıyı tırmalayıp duruyor. Yatak odasına girmesine izin verince de gidip işiyor oraya. Bu durum aralarının açılmasına sebep oluyor ve kedi yüzünden yataklarını ayırıyorlar. Ne yapmaları lazım acaba?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar. Kedinin yatağı var mı acaba ve eğer varsa gerçekten temiz, rahat ve kullanışlı olduğundan eminler mi? Kedimin yatağı yoksa, en kısa sürede en rahat yatağı almalılar, yoksa kızınız ve eşini rahatsız etmeye devam eder.
      Yatağına kedi otu dökebilirsiniz, en sevdiği oyuncağını koyabilirsiniz, ödül maması yerleştirebilirsiniz. Kızınız ve eşi kediyle ilgilenmedikleri ve oyun oynamadıkları için sanki onların yatak odasında oyun oynadığını düşünüyor olabilir ondan dolayı odaya girmek için ısrar ediyor.
      Kediyi bıktırana kadar oyun ve ilgi gösterdikleri zaman ve yukarıda belirttiğimiz önerileri uyguladığınızda sorun çözülür diye umuyoruz.