Yavru köpeklerde öğün sayısı 3’e kadar çıkabilirken yetişkinlerde 1’e kadar düşebilmektedir. Köpeğiniz hiç yemek yemiyorsa mutlaka sorun var demektir.
Köpekler yemek konusunda en seçici hayvanlardır. 3 gün öğün almadan da yaşamlarına devam edebilirler ancak bu denli aç kalmaları sağlıklarını tehlikeye atabilir, evcil hayvanınız çok zayıflayabilir. Yemek yememe sebepleri ise sadece seçici oldukları için değildir. Köpeklerin yemek yememesinin birçok sebebi vardır ve bu sebepler bazen farklı hastalıkların habercisidir. Köpek sahiplerini yakından ilgilendiren köpeğim yemek yemiyor, ne yapabilirim? sorusuna bilmeniz gereken tüm detaylarla cevap verdik.
Köpeklerde Beslenme Düzeni
Öncelikle köpeğinizin iştahsız olduğunu anlamanız için bir beslenme düzenini yakından takip etmeniz gerekir. Köpekler bazen günde bir öğün yiyebilir veya hiç yemek yemeden de gününü geçirebilirsiniz. Günde bir öğün yemeyi rutin haline getirmiş ve sağlık sorunu olmayan bir köpeğiniz varsa iştahını artırmak için bazı adımlar izleyebilirsiniz. Ancak buna başlamadan önce yapmanız gereken veterinere gitmek ve sağlık sorunu olmadığından emin olmanızdır.
İdeal kilosunun altına düştüyse iştahını artıracak adımlar izleyebilirsiniz. Köpek yemek yemiyor ve zayıflıyorsa, sağlık sorunu olmadığından eminseniz iştahını artıracak adımları izlemeye başlayabilirsiniz. Öncelikle köpeklerin yemek konusunda seçici olduğunu söylemiştik. Eğer damak tadına hitap eden güzel yemekler yediyse daha sonra verdiğiniz kalitesiz ve tatsız yemekler ilgisini çekmeyebilir.
Burun kıvıracağı bu yemekler yerine sevdiği mamaları alabilirsiniz. Düzenli verdiğiniz mamayı yemek istemiyorsa daha lezzetli ve kaliteli mamalarla yeniden bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde bir öğün vermek yerine az ve sık sık mama vererek daha fazla yemesini sağlayabilirsiniz.
Köpek Yemek Yemiyorsa Ne Yapılmalı?
Köpeğim yemek yemiyor; köpeğin yemek yememesinin sebeplerini genel bir başlık altında anlatmak doğru değildir. Yemek yemesine engel olabilecek onlarca sebep olabileceği gibi farklı hastalıklar da köpeğin yemek yememesine sebep olur. Normalden daha az beslenen veya beslenmek istemeyen evcil hayvanınızı daha sağlıklı olması açısından kesinlikle veterinere götürmelisiniz.
Eğer bir sağlık sorunu yoksa yukarıda verdiğimiz tavsiyelere uyum sağlayabilir ve iştah artırıcı yöntemler deneyebilirsiniz. Yemek yediği ortamın temiz olması, ortamda kötü bir koku olmaması veya parfüm kokusu gibi onu rahatsız edecek herhangi bir faktör olmaması da önemlidir.
Bunlar dışında köpeğin yemek yememesine sebep olacak faktörleri de bilmeniz gerekir. Örneğin insanlarda olduğu gibi köpeklerde de bazı mide rahatsızlıkları yaşamış olduğu bulantı ve ağrı hissinden dolayı iştah kaybına neden olur. Köpeklerin yemek yememesine sebep olabilecek bazı faktörler şunlardır;
- Ülser
- Böbrek hastalığı
- Kızgınlık dönemi
- Diş çıkarması
- Anestezi sonrası kısa süren iştahsızlık
- Hamilelik
- Ağız yaraları
- Tümör
- Diş hastalıkları
Diş Çıkaran Köpek Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalı?
Yavru köpek yemek yemiyor ve normalden daha fazla ısırma eğilimi gösteriyorsa diş çıkarıyor olabilir. Diş çıkarma döneminde insanlarda olduğu gibi onların da diş etleri kaşınır. Bu nedenle kaşıntıyı gidermek için daha fazla ısırabilirler. Bu dönemlerde yavru köpeğiniz halsiz olabilir, ishal olabilir ve kusabilir.
Bazı zamanlarda köpeklerde ishal ve kusma gibi sorunların altından başka nedenlerden de çıkabileceğini unutmamak gerekir. Diş çıkarmaları sebebi ile ağızlarında kötü bir tat olur ve iştahları kapanır ve yemek yemeyi reddedebilirler. Yavru köpeklerin diş çıkarma döneminde yemek yememesi endişelenilecek bir durum değildir.
Hamile Köpek Neden Yemek Yemez?
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin de hamilelik süreci oldukça hassastır. Bu dönemde genellikle iştahları açılsa da bazı köpekler yemek yemeyi reddeder. Hamile olduğu için bulantı ve kusma rahatsızlıkları yaşayacak olan köpeğinizin eski mamasına devam ediyor olmanız iştahının kapanmasını tetikleyebilir.
Köpeğim kusuyor, yemek yemiyor ve halsiz diyorsanız, bu belirtiler her zaman hamile olduğunu göstermese de genellikle hamile bir köpekte fark edebileceğiniz davranışlardır. Hamile köpekler, kokuya ve tatlara daha duyarlıdır. Mideleri de hassas olduğu için yemek yemeyi reddederler ve az yedikleri için halsiz kalabilirler. Bu durumda oluşturabileceğiniz farklı düzenler vardır:
- Köpeğinizin yemek yediği alanın temiz olmasına ve temiz kokmasına dikkat etmelisiniz.
- Düzenli olarak verdiğiniz yetişkin mamalarının aksine yavru köpek mamaları verebilirsiniz. Bu mamaların içeriklerinin daha zengin olması ve daha tatlı olması iştahlı yemek yemelerini sağlayacaktır.
- Gün içerisinde bir öğünde fazla yemek vermek yerine belirli aralıklarla az az mama verebilirsiniz.
- Eğer yemek yememekte ısrar ediyorsa veterinere giderek farklı bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.