Köpeklerin ishal sorunu, nedenine bağlı olarak hayati önem taşımaktadır. Köpeklerde ishal sorunu yaşamamak için bazı noktalara dikkat edilmelidir.

Biz insanlar günlük hayatımızda kendimize nasıl dikkat ediyorsak, aynı şekilde dostlarımıza da aynı ilgiyi ve alakayı göstermeliyiz. Beslenmelerini, günlük içmeleri gereken su miktarları, ek gıdaları ve ev yemeklerini ne kadar tükettiklerine çok dikkat edilmelidir. Çünkü köpeklerde çoğu hastalıkların oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de kesinlikle beslenme konusudur.

Tükettikleri gıdalar vücutlarına girdikleri için iç organlarını da etkiler ve eğer onlara zararlı bir madde varsa sindirim sistemlerini bozarak, diğer hastalıklara davetiye çıkarabilirler. Beslenmenin yanında onlara iyi bir hayat sürmekte çok önemlidir, çünkü köpekler olumsuz şeylerden çok etkilenirler ve stres yaptıklarında hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilenebilirler.

Dolayısıyla köpek sahiplenmeden önce mutlaka kendinizden emin olmalısınız (psikolojik ve zaman ayrımı olarak) ve ona karşı sanki bebek varmış gibi hassas davranmalısınız. Ufak bir yanlış davranış, beslenme konusunda bilgisizlik veya yanlışlık, köpeğinizde birtakım sorunlar çıkarabilir ve hatadan geri dönmek de çoğu zaman zor olabilir.

Köpeklerde karşılaşılan en popüler rahatsızlıkları bilmelisiniz ve bir gün karşılaşabileceğinizi düşünerek temkinli olmalısınız. Mesela köpeklerde ishal konusu çok önemlidir ve çoğu köpek sahipleri de bunun ne kadar can sıkıcı durum olduğunu bilirler. Peki, köpeklerde ishal neden olur? veya dışkılarında dikkat edilecek hususlar nelerdir? en ince ayrıntısına kadar anlatalım.

Beslenme Hataları

Köpekler genel olarak çok obur hayvanlardır ama bir o kadar da mama konusunda seçici davranırlar. Her mamayı yemezler ve içeriğinde etten daha çok tahıl veya herhangi bir sıradan gıda olduğunu anladıkları zaman çok açsalar bile sadece karınlarının bir kısmını doyurmak için yerler. Hatta bizce ”bu mama pek dişime göre değil ama akşamı çıkarayım bari, yarına Allah Kerim” diye düşünüyorlardır 😺

Her köpeğin cinsine, yaşına, kilosuna, hastalıklarına, alerjilerine veya damak zevklerine göre mamalar üretilmiştir. Eğer cins köpeğiniz varsa, mutlaka ona uygun mamalar almalısınız ve ani değişiklik yapmamalısınız. Köpeklerde tıpkı kediler gibi değişikliği sevmezler ve sonucunda ishal sorunuyla karşılaşabilirler. Köpeğinizin her şeyini göz önünde bulundurarak mama tercihinizi yapmalısınız; içeriğinde et oranının ve vitaminlerin daha fazla olmasına da dikkat etmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yavru Köpek Ne Yer? Yavru Köpeğe Ne Verilir?

Tam tersi olarak mama konusuna hiç dikkat etmezseniz sindirim sistemini etkiler ve dışkı aniden değişerek kendini ishalle gösterebilir. Köpeklerin ishal olmasını etkileyen diğer beslenme hatası ise artan yemekleri vermektir. İçerisinde yağ, tuz, baharat vb. bulunduğu için yeterince enzimleyemezler ve gıda intoleransı görülerek şiddetli ishale neden olabilir.

Köpek İshal
Köpek İshal

Parazit Oluşumları

Köpeklerde ishal oluşma nedenlerinden en önemlisi de vücutlarında oluşan parazitlerdir. Bunlar kendi içlerinde gruplara ayrılabilirler;

  • Yuvarlak solucan, (nematodlar)
  • Kamçılı kurtlar,
  • Kancalı kurtlar,
  • Koksidiya,
  • Giardia,
  • Salmonella gibi bakteriler.

Bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerde parazitler çok sık görülür ve en yaygın belirtileri de ishaldir. Enfekte olmuş hayvanla temas, çiğ ürünlerle beslenmeleri veya herhangi bir yerden bakteri kapmaları sonucunda, yukarıda bahsettiğimiz parazitleri vücutlarına alırlar ve sindirim sistemleri zarar görerek dışkının aniden ishale dönmesine neden olurlar. Ayrıca çok tehlikeli olan bazı virüsler vardır, dostlarımızda bunlardan etkilendikleri anda köpeklerde kanlı ishal görülebilir ve bu çok ciddi bir durumdur.

Diyet Değişiklikleri

Köpekler olması gereken kilonun üstünde oldukları zaman obezite sınıfına girerler ve bu tehlikelidir. Eğer veterineriniz, dostunuzun zayıflaması gerektiğini söylediyse, diyet değişikliği yapmanızın zamanı gelmiştir. Çoğu köpek bunu hiç sevmedikleri için strese girerler ve olması gerektiğinden daha az yiyecekleri için davranış bozuklukları da görülebilir.

Yani bir köpeğin değişikliğe veya diyete alışması birkaç günden daha fazla sürebilir. Sindirim sisteminin rutini değiştiği için vücut algılayamaz ve köpeklerde ishal sorunları görülebilir. Bunu yaşamamak için diyeti kademeli olarak yapmalısınız ve veteriner önerisiyle sindirim sistemini bozmayacak şekilde mama çeşidi kullanmalısınız.

Köpekler Neden İshal Olur?
Köpekler Neden İshal Olur?

Yabancı Cisim Yutma

Dostlarımız meraklı oldukları için gördükleri her şeyi midelerine indirmek isterler. Özellikle ağızları ve burunları yerde gezdikleri için yanlışlıkla yabancı cisim bile yuttukları görülmüştür. Evinizde köpek besliyorsanız, onun ulaşabileceği yerlerde küçük yabancı cisimler bırakmamalısınız. Yuttuğu zaman vücudu sindiremeyeceği için ishal veya kabız gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Neden Kusar? Kusmaya Ne İyi Gelir?

Ayrıca parklarda, bahçelerde, çiftlik alanlarında olan otlar veya çiçekler böceklerden korunmaları için ilaçlanıyor. Köpeklerde bunları yedikleri zaman mide bulantısı, kusma, halsizlik ve ishal gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Eğer köpeğini aniden ishal olduysa; yabancı cisim yutmadığından ya da ilaçlanmış ot, çiçek ve bitki yemediğinden emin olmalısınız.

Olası Hastalıklar

Köpeklerde oluşan birtakım hastalıklarda ishal olmalarına sebep olabilir. Örneğin, karaciğer veya böbrek hastalıkları, iltihaplı bağırsak sorunları, köpeklerde kolit, kanser ya da sindirim sistemi rahatsızlıklarından dolayı ishal görülebilir. Bu hastalıklara ek olarak, köpekler stres yaptıklarında psikolojik olarak değiştikleri için nadir de olsa ishal oluşabilir.

Hatta köpeğinizde herhangi bir hastalık varsa ve tedavi sürecindeyseniz, kullanılan aşılar, ilaçlar veya antibiyotiklerde yan etki olarak ishale neden olabilir. Hastalıktan veya yan etki sonucunda oluşan ishal normal görüldüğü için telaş yapmanıza gerek yoktur. Veterinerinizin size mutlaka bilgi verecektir ve köpeğin sağlığı için ishalin düzelmesi adına bazı önerilerde (beslenme değişikliği, ek gıda vb.) bulunabilir.

İlgili Yazı: Köpeklerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

  1. Köpeklerin dışkısı nasıl olmalı?

    Kahverengi (çikolata rengi) olmalı. Siyah, yeşil, sarı, kırmızı çizgiler ve beyaz noktalı dışkılar hastalık habercileridir.

  2. Yavru köpekler neden ishal olur?

    Yukarıda bahsettiğimiz tüm nedenler, yavru köpekler içinde geçerlidir. Yetişkinlere göre daha hassas oldukları için risk altında sayılırlar.

  3. Köpeklerde ishal kaç günden sonra risk taşır?

    1 günden daha fazla süren ishalin altında mutlaka yukarıda bahsettiğimiz sorunlardan birisi olabilir. Erken teşhis için 1 günden sonra hemen veterinere gidilmelidir.

  4. Köpek ishal olduğunda başka ne gibi belirtiler görülür?

    Halsizlik, tepki verememe, iştahsızlık, ateş vb. belirtiler görülür. Bunlar ciddi belirtiler olduğu için veterinere gidilmelidir.

  5. Köpeklerde ishali ne keser?

    İshal sebebi yanlış beslenmeyse, evdeki bazı yiyecekler (pirinç, patates, yoğurt vb.) ek gıda olarak verilebilir.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?