Köpek denilince akla tüylü oldukları gelir. Aslında kısa ve uzun tüylüler olarak ayrılırlar. Tüylü köpek listesine girmeyi başaran cins sayısı ise azdır.
Her köpek cinsini çok seviyoruz ama bazıları ırkından mı kaynaklanıyor bilinmez ama aşırı tatlı oluyorlar. Tüylerinin uzunluğu, kısalığı, yumuşaklığı, ipeksiliği, güzelliği vb. gibi fiziksel özellikleri bizi mest ettiği için onları daha yakından tanımak istiyoruz. Bu yazımızda en bilindik tüylü köpek cinslerini araştırdık ve haklarında bilgiler verdik.
1. Afgan Tazısı
En uzun tüylü köpek cinslerinden biri olan Afgan Tazıları, güzellikleri ve zarifliğiyle hepimizi kendilerine aşık etmeyi başarıyorlar. Bu köpek cinslerinin kökenleri birden fazladır; Afganistan, Hindistan ve Pakistan olarak bilinirler. Oldukça iri köpeklerdir ortalama 70 cm boyutları ve 30 kg kadar da ağırlıkları vardır. Tüyleri o kadar uzundur ki neredeyse patilerinin altına girecek kadardır. Tüyleri beyaz, sarı, krem, kahverengi, siyah, karamel, kahverengi karışımındadır.
İlk bakışta hanımefendi/beyefendi ve ağırbaşlı gibi dursalar da aslında çocuk gibi enerjik hareketleri vardır. Oradan buraya koşmayı, atlamayı, zıplamayı ve yorulana kadar oyun oynamayı çok severler. Alışkın olduklarından mı bilinmez ama diğer köpeklere nazaran çok hızlı koşabilirler. Egolu insanlar gibi fazlasıyla bağımsız, özgürlükçü ve kafalarına göre hareket etmeyi seven yapıları vardır. Dolayısıyla eğitilmeleri zordur ama yine de keskin zekaları sayesinde sahiplerini anlayarak eğitilmeye yatkın hale gelirler.
2. Samoyed
Aşırı tatlı görünüme sahip olan Samoyed cinslerinin ortalama boyutları 60 cm, ağırlıkları ise 55-60 kg kadardır. Sürekli ağızları açık ve ağızlarının köşeleri diğer köpeklere göre ters olduğu için sanki sürekli gülümsüyormuş gibi ifadeleri vardır. Hatta bu özelliğe sahip oldukları için “Sammy Gülüşü” olarak da bilinirler. Bu cinsler sadece beyaz tüy rengine sahiptirler ve çok yumuşak kürkleri vardır. Ayrıca Samoyed cinsleri en bilindik beyaz tüylü köpek cinsleri arasında yer alırlar.
Tüylerinin yoğunluğundan dolayı sıcak havalara karşı hassasiyetleri vardır. Sıcak havalardan çok rahatsız olurlar ve huysuzluk yapabilirler. Genel anlamda sıcakkanlı köpeklerdir ve sahiplerine karşı çok duygusal davranırlar. Özellikle sahiplerinin yanında yabancı insan veya hayvan gördükleri zaman tatlılıklarını bir kenara bırakarak kafa tutmayı seçerler. Çocuklara sabırları yüksektir ve onların yanına giderek oyunlarına bile katılabilirler.
3. Affenpinscher
Fazla yaygın olmayan köpek cinslerinden biri olmalarına rağmen, diğer köpeklere göre daha karakteristik görünüşleri vardır. Fransa’da “Bıyıklı Şeytan” kökenleri olan Almanya’da ise “Maymun Köpek” olarak hitap edilirler. Gerçekten de yüz kısmına baktığınızda gözlerinin üst kısmındaki tüylerinin daha yoğun olduğunu görürsünüz, bildiğiniz gibi maymunların da yüz yapıları bu şekildedir.
Sadece simsiyah tüyleri oldukları için siyah tüylü köpek olarak da bilinirler. Apayrı güzelliğe sahiptirler ve en bilindik siyah köpek cinsleri listesinde bulunurlar. Gözleri de minicik ve koyu siyah oldukları için sanki suratında gözleri yokmuş gibi dururlar. Avcılık konusunda çok iyidirler ve zekaları da yüksek olduklarından eğitilmeleri çok kolaydır. İçgüdülerinde savunma oldukları için her zaman saldırıya geçmek için hazırda beklerler.
4. Toy Poodle
Tıpkı oyuncak peluş köpeklere benzerlik gösterirler. Genellikle kahverengi, beyaz, karamel, sarı, kayısı, bej, krem ve kırmızımsı tüy renklerine sahiptirler. Ayrıca kıvır kıvır tüyleri oldukları için çok tatlı bir görünüme sahiptirler. Hatta bu tüy özelliklere sayesinde kıvırcık tüylü köpek cinslerinde birinci sırada yer almayı başarmışlardır.
Görünüşleri gibi karakterleri de bebek gibi olduklarından evde yalnız kalmayı ve ilgisiz bırakılmayı hiç sevmezler. 5-6 saatten fazla evde yalnız bırakılmamalılar ve sürekli ailesiyle vakit geçirilmesine dikkat edilmelidir. Yeterince zeki köpeklerdir ama yavruluk dönemlerinden itibaren eğitim verilmezse, küçücük boylarıyla alfa konumuna geçebilirler.
5. Komondor
Vileda başlığı gibi tüylere sahip olan Komondor cinsleri, diğer isimleriyle Macar Çoban Köpeği olarak da bilinirler. İsimlerinde de anlaşıldıkları gibi Macaristan sınırlarına ait köpeklerdir ve ilk meydana geldiklerinde herkes tarafından çok ilgiyle karşılanmışlardır. Avcılık ve korumacılık alanlarında görevler almışlardır.
Özgür ruhlu olmalarına rağmen sahiplerine çok sadık davranırlar. Günlük olarak bazı yaramazlıkları olup sahiplerini yorsalar da asla evde yalnız kalmak istemezler. İçgüdülerinde bekçilik olduklarından yabancı insanlara ve hayvanlara karşı her zaman mesafeli davranırlar. Tüylerini kullanarak kamufle olurlar ve aniden karşılarına çıkarak korkutmayı başarırlar.
6. Dakhund
Sosis Köpek ismiyle her yerde tanınan Dakhund cinslerinin bacakları kısa, gövdeleri uzundur ve kulakları aşağı sarkık şekildedir. Tıpkı sosis yemiş de onun boyutunu almış gibi görünümleri vardır. Tatlı mı tatlı Sosis Köpekler, 15. yüzyılda Almanya’da meydana gelmişlerdir ve dünyada üzerinde meydana gelen en eski köpek türü olarak da bilinirler.
Görünüş güzelliklerinin yanı sıra tüylerinin ipeksiliği, yumuşaklığı ve kısalığı da dikkatleri çekiyor. Ayrıca kısa tüylü köpek cinslerinden biri oldukları içinde herkes tarafından tercih ediliyorlar. Dakhund cinsleri oldukça hareketlidir ama en sevdikleri şey kazmaktır. Dışarı çıktıkları zaman kazmaktan doğru dürüst egzersizlerini tamamlayamazlar.
7. Maltese Terrier
Malta Köpeği olarak bilinirler ve kökenleri de Malta’dır. Genellikle beyaz renkli tüylere sahiptirler ama tüylerinin içerisinde krem, siyah, kahverengi vb. gibi renk geçişleri ya da lekeler olabilir. Malta Köpekleri aile fertlerine çok düşkünlerdir ve yalnız kalmamak için sürekli olarak sahiplerinin peşlerinden giderek onları takip ederler.
Büyük köpeklerden kendilerini daha üstün gördükleri için havlarlar ve minik dişlerini göstererek ortamdan uzaklaştırmaya çalışırlar. Bu özelliğe sahip oldukları için büyük köpeklere kavga girerler ve çoğu zaman dayak yerler. Dışarıya çıkarıldıkları zaman mutlaka tasma takılmalıdır ve diğer köpeklerle yan yana gelmelerine izin verilmemelidir.
8. Boxer Köpek
Küçük tüylü köpeklerden biri olan Boxer cinsleri, büyük ırklardandır. Kaslı vücut ve dayanıklı yapılarıyla ilk başta ürkütücü gibi gelseler de aslında çok sıcakkanlı köpeklerdir. Karakteristik yüzleriyle herkesi kendilerine aşık etmeyi başarırlar. Uzun kulakları, düşük yanakları ve hafif basık burunlarıyla oldukça ünlülerdir.
Empati duyguları vardır, yani sahiplerinin o anki duygu durumunu anlayarak ona göre yaklaşım sağlayabilen sayılı köpeklerdendir. Hareketli ve oyuncu köpekler oldukları için onları sakin bir şekilde dururken görmek çok zordur. Ayrıca hareket eden en ufak şeyleri hemen görürler, dolayısıyla çok iyi bekçi köpekleridir.
9. Bichon Frise
Kanarya Adası’nın Tenerife Adası bölgesinde meydana gelmişlerdir. Fazlasıyla sosyal köpek olmalarına rağmen havlama eğilimleri sıktır. En ufak şeye ya da ortada bir sebep yokken bile havlamayı çok severler. Çok oyuncu köpekler oldukları için yaramazlık yaparak, sahiplerinin kucaklarına çıkarlar ve suratlarını yalayarak kendilerini sevdirmeye çalışırlar.
Bichon Frise cinslerinin muhteşem denilecek kadar sıra dışı kıvırcık tüyleri vardır ve genellikle beyaz renge sahiptirler. Beyaz kürklerinin üzerinde siyah, minik, parlak ve boncuk gibi ışıldayan gözleri vardır. Küçük ırklardan biri oldukları için ortalama 3-5 kg ağırlıkları, 25-30 cm (bir cetvel boyutunda) kadar da uzunlukları vardır.
10. Yorkshire Terrier
En popüler tüylü köpek denilince, hiç şüphesiz akla Yorkshire Terrier cinsleri gelir. Upuzun ve pamuk gibi tüylere sahip olmaları yetmezmiş gibi bir de yüzleri o kadar tatlıdır ki, kendilerine aşık ettirmeyi başarırlar. Sürekli olarak kucakta veya çantada taşınmaya alıştıkları için çoğu kişi tarafından “çanta köpeği” olarak da bilinirler.
Yorkshire Terrier cinslerinin bu kadar tatlı olduklarına kapılmamak lazım, çünkü beklenmedik şekilde inatları ve saldırganlıkları tutabiliyor. Yabancılara karşı oldukça mesafeli davranırlar ve aniden sevmelerinden hiç hoşlanmazlar. Tam bir süs köpeği olarak yetişmeleri için mutlaka yavruluk dönemlerinden itibaren eğitilmelidir.