En küçük kedi: Paslı Kedi eşsiz deseni ve özellikleriyle tüm kedi meraklıları tarafından merak ediliyor. Paslı Kedi hakkında merak edilenler içeriğimizde.
Yalnızca Hindistan ve Sri Lanka’da yaşayan paslı kedi, küçük ve vahşi bir kedi olmasıyla dikkat çekiyor. Bu minik kedi, bir evcil kedinin yarısı kadar bile değilken doğada tek başına hayatta kalabiliyor. Nesli tükenmekte olan bu kediyi korumak için maalesef yeterli çaba yok. Bizler yaşam alanını işgal ettikçe daha da tehdit altında olan bu popülasyonu korumanın yolu önce onu tanımaktan geçiyor. Paslı kedi özellikleri nelerdir? nerelerde yaşar? nasıl beslenir? Bu gibi soruların yanıtları içeriğimizde sizlerle.
Paslı Kedi’nin Özellikleri
Dar bir alanda yaşayan Paslı Kedi gerek desenleriyle gerekse boyutlarıyla benzersiz bir kedi cinsidir. Bilimsel adı Prionailurus rubiginosus olan Paslı Kedi’nin kısa kürkü kahverengi ve gri tonlarındadır. Bazı alt türler griden ziyade kızıl tüylere sahip olabilir. Vücudun geri kalanını kaplayan tüylerin aksine karın, göğüs ve boyun siyah beneklerle birlikte beyazdır. Vücudun çoğunu kaplayan desen leopar desenine benzese de desenin en özel farkı gözlerin üstünden alına, alından da sırta kadar uzanan siyah şeritlerdir.
Ağırlığı ve Boyutları
“En küçük kedi” unvanına sahip olan paslı kedinin vücut ağırlığı ortalama bir evcil kedinin vücut ağırlığının yarısı kadardır. Yetişkin dişiler en fazla 1,4 kg, erkekler ise 1,7 kg ağırlığa ulaşabilir. Yani Paslı Kediye “cep kedisi” de diyebiliriz ama sakın cebinize almaya çalışmayın, sonuçta o vahşi bir kedi cinsidir 😺
Yaşam Alanı
Paslı kedi çoğunlukla kuru ormanlık doğal ortamda yaşar. Ancak bazen yarı kurak ya da tropik iklimlerde de görülebilir. Bununla birlikte son zamanlarda yaşam alanlarının daralması veya insanların onlara yakın bölgelere yerleşmesi sebebiyle tarım alanlarında veya insanların evlerine yakın bölgelerde de görülmüşlerdir. Yaşadıkları bölgeler coğrafi olarak Hindistan ve Sri Lanka’yı kapsar. Bu ülkeler dışında yaşamadığı bilinmektedir.
Yaşam Süresi
Paslı Kedi’nin yaşam süresi doğada veya insan yanında en fazla 18 yıl olarak kaydedilmiştir. Bununla birlikte yaşam süresinin tespiti hiçbir zaman kesin sonuçlar vermez. Bu yaşam süresi gözlemlenebilen bireylerde görülen sonuçtur.
Paslı Kedi’nin Davranışı
Paslı Kedi ormanda veya insanlara yakın tarım alanlarında yaşayan yalnız ve genellikle gececil bir kedi cinsidir. Karasal bir kedi olmasına karşın suyla yakın ilişkide olmayı da sever. Ayrıca gececil olmasına rağmen özellikle çiftleşme dönemlerinde gündüz de aktif olduğu görülmüştür. Bu yalnız kedilerin iletişim sistemleri tam olarak bilinmese de genellikle koku yoluyla kimyasal iletişim kurarlar. İletişim bilindiği kadarıyla sadece üreme ve güvenlik amaçlıdır.
Av ve Beslenme
Paslı Kedi doğada kuşlar ve küçük memelilerle beslenir. İnsan yerleşimine yakın bölgelerde yaşayan bireylerin kümes hayvanlarıyla beslendikleri de bilinmektedir. Bunun yanında hayvanat bahçesinde yaşayan bireyler evcil kedilerinkine benzer bir diyetle beslenir. Diyetleri etin yanında tahıl veya meyve içerebilir.
Üreme
Paslı Kedinin üreme sistemi konusunda doğrudan bir araştırma yapılmamış olsa da yakın akrabası olan Pars Kedisi‘nin üreme sistemiyle benzer olduğu bilinmektedir. Erkekler çok eşlidir ve bölgesindeki tüm dişilerle yıl boyu çiftleşebilir. Ancak çiftleşmelerin yarısı temmuz ve ekim ayları arasında gerçekleşir. Erkekler çok eşli olmasına rağmen bazı tekil örneklerde tek eşli ilişkiler de gözlemlenmiştir.
Yaklaşık 1-11 gün süren çiftleşmeden sonra 67-71 gün süren gebelik sonucunda ortalama 1,3 yavru doğar. Her doğumda en fazla 3 yavru dünyaya gelir. Yavrularla dişi kedi ilgilenir. Yavrular, 40 günlükken et yemeye başlasa da 60 güne kadar anne sütüyle beslenmeye devam ederler.
Paslı Kedi’nin Korunma Durumu
Paslı Kedi’nin Hindistan ve Sri Lanka’daki toplam popülasyonunun 10.000’den az olduğu tahmin edilmektedir. Paslı Kedi popülasyonunu en çok tehdit eden unsur, tarım alanları sebebiyle bu minik kedilerin yaşam alanının daralmasıdır. Bu sebeple IUCN, bu türü kırmızı listeye dahil etmiştir.
Dünyanın en küçük kedisi paslı kedi hakkında bildiklerimizi sizinle paylaştık. Şimdi sıra sizde:
Sizce paslı kediyi korumak için neler yapılmalı? Paslı Kedi hakkında bilgimizi nasıl genişletebiliriz? Siz de bizim sorularımızı yanıtlamak isterseniz hemen aşağıdaki yorumlar bölümüne gelebilir ve paslı kedi hakkındaki düşüncelerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.