Kedi severler arasında tartışmalı konulardan birisi de tasma konusudur. Kediye tasma takmak konusuna sizler için değindik.
Kediler yaradılışları gereği meraklı ve yaramaz canlılar olduğu için hiç beklemediğiniz yerden aniden çıkabilir. Sahibine oyun olsun diye veya ilgi çekmek için evin herhangi yerlerine saklanırlar ve uyurlar. Sahibi de kedim kayboldu düşüncesiyle kalp krizi geçirmiş gibi hisseder ve ne yapacağını bilemez 😹 Kedileri çocuklarımız gibi sevdiğimiz için onları belirli süre göremesek, hemen kendimizi telaşlı hissediyoruz. Kedi sahibiyseniz, zaten başınıza gelebilecek olası durumları az çok tahmin edebilirsiniz 😺
Yaramaz kediniz varsa evin içerisinde daha kolay bulabilmeniz için zili bulunan tasma alabilirsiniz. Bu sayede evin içinde nerede olduğunu zil sesinden duyarak, onu bulabilirsiniz. Bu durum haricinde kedilere tasma takmak bazı insanlara çok yanlış geliyorken, bazı insanlar da çok gerekli olduğunu söylüyorlar. Kediler üzerinde herhangi bir eşyanın durmasını veya takılı olmasını sevmediği için kediye tasma takmak konusunda zorlanabilirsiniz. Tasma konusunda kararsız kaldıysanız, yazımızı okuduktan sonra en doğru kararı vereceğinizden eminiz.
Kedilere Tasma Takılır mı?
Kedilerin çok hareketli yapıları olduğu için her daim atlamak, zıplamak, koşmak, yuvarlanmak veya yüksek yerlere zıplamak isterler. Kediler oyun oynamak istediği zaman onun bedenini engelleyen şeylerden hiç hoşlanmazlar ve davranış şekilleri de bozulabilir. Sahiplendiğiniz kedi, artık ev kedisi olacağı için tasma takmaya gerek duymasanız bile dışarı çıkarken mutlaka tasma takmalısınız. Kedilerin ne yapacağı hiç belli olmayacağı için tasma sayesinde tedbirli olabilirsiniz.
Sadece gerekli olduğunu düşündüğünüz zamanlarda kedinize tasma takarsanız, onun sağlığı için daha iyi olacaktır. Sırf kedinizin boynunda süs dursun diye tasma takarsanız, bundan çok rahatsızlık duyabilir. Bizim fikrimizi sorarsanız; evde kedilere tasma takılmaması ve dışarıya çıkarken tasma takılmasını öneriyoruz. Kedi tasmasının faydaları ve zararlarını da şöyle anlattık;
Kedi Tasmasının Faydaları ve Zararları
Tartışmalı konulardan biri tasma konusudur. Kedimize tasma taktığımızda sanki onu sıkıyormuş veya rahatsız hissediyor gibi düşünebiliriz. Tasma takılmadığında ise sanki sahipsiz kedi gibi göründüğünü veya kaybolacağını düşünebilirsiniz. Kediye tasma takmak konusundaki fayda ve zararları öğrenelim;
Kedi Tasmasının Faydaları
- Zilli tasma tercih edildiğinde kedinizin nerede olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
- Tasma sayesinde pireleri engellemiş olursunuz.
- Agresif kediniz varsa tasmasına kedi otu dökerek, sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
- Kedinizi dışarıya çıkardığınızda tasma sayesinde kaybolmasını önleyebilirsiniz.
- Sokakta baktığınız ama yine de sahiplendiyseniz “sahipli veya gezen kedi” olduğunu belli eden tasma kullandığınızda, sokak kedisi olmadığı anlaşılır.
Kedi Tasmasının Zararları
- Kediler özgür ve hassas hayvan oldukları için vücuduna bir şey takıldığını algıladıkları zaman rahatsız olurlar.
- Hareket etmeyi severler ve tasma sayesinde hareketleri kısıtlanır.
- Meraklı ve keşfetme duyguları çok yüksek olduğu için oyun oynarken veya yüksek yerlere çıktığında tasması takılabilir ve yaralanabilir.
- Tasmadan rahatsız olduğunda çıkarmaya çalışırken boynuna ve dişlerine zarar verebilir.
- Bazı kedilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Kediye tasma takmak, boyun bölgesinde mantar enfeksiyonuna sebep olabilir.
- Tasma tüylerini sıktığı için yüksek oranla tüy dökebilir.
- Tasmadan rahatsız olacağı için davranış bozuklukları görülebilir.
Şeklinde kedi tasmasının faydalarını ve zararlarını açıkladık. İki tarafı da okuduktan sonra kediye tasma takılır mı? sorusunun cevabına karar verebilirsiniz. Kedinizle dışarı çıktığınızda kaybolmaması için tasma takmanız, yapacağınız en büyük iyiliklerden bir tanesi olacaktır. Tasma kullanmayanlar kedilerini kaybettikleri için depresyona bile girebilirler. Kedim kayboldu çok üzgünüm ne yapmalıyım? konusunu okuyarak, fikir sahibi olabilirsiniz.
Kediyi Tasmaya Alıştırmak
Kediler özgür ve keyfine düşkün hayvanlar oldukları için vücuduna küçük eşya koysanız bile tedirgin olur ve hemen üstünden atmaya çalışır. Kedinize tasma takmaya kararlıysanız, onun sakin olduğu bir anı yakalamanız gerekir. İlk olarak kediniz için yumuşak, hafif ve kaba olmayan tasma tercih etmelisiniz. Oyun zamanı geldiğinde tasmayla oynamasına izin verin ve birkaç dakika sonra vücuduna temas ettirin. Tasmayı yabancı madde olarak göreceği için ona güvenmesi çok önemlidir. Kediniz tasmaya iyice alıştıktan sonra yavaşça takabilirsiniz. Kediye tasma takmak zor olacağı için onun davranışlarını bir müddet gözlemleyin.
Tasmayı çıkarmak için elinden geleni yapıyorsa veya birden agresif tavırlar sergilemeye başladıysa, hemen tasmayı çıkarmalısınız. Birkaç gün sonra farklı bir tasmayı deneyebilirsiniz. Kedilerin zevkleri de olduğu için belki tasmanın rengini veya modelini beğenmemiş de olabilir 😹 Şaka bir yana alışma sürecinin uzun olacağını bilin ve tasmayı taktıktan sonra ödül maması vererek, boynunda uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede belirli dakika kadar boynunda tutarak, alışmasını sağlayabilirsiniz. Henüz kedinize nasıl bir tasma alacağınızı bilmiyorsanız en iyi kedi tasmaları yazımızı inceleyerek, tam istediğiniz tasmaları bulabilirsiniz 😻
Kedi Tasma ile Gezdirilir mi?
Kedi severler ve sahipleri, tasmayla kedi gezdirmek konusunda çok kararsız kalıyorlar. Kediler gezmeyi ve dışarısını görmeyi sevdikleri için arada sırada kedinizi gezdirebilirsiniz. Kedi çantası alıp, içine kediyi koyduğunuz zaman pek gezmiş sayılmıyorsunuz. Çünkü uzun süre çantanın içerisinde hareketsiz kalıyor ve gezemiyorlar. Kedi çantası yerine, tasma takarak rahatlıkla gezdirebilirsiniz. Kediyi tasmayla gezdirmek zararlı değildir, aksine kaybolmaması için yapılması gerekenlerden bir tanesidir.
Hiç anlamadığınız anda birden arabaların önüne atlamasını veya sokak kedisi-köpeği ile kavga etmesini engelleyebilirsiniz. Kedinizi gezdirirken tasmayı aniden çekmek, boyun bölgesini sıkıca bağlamak ve kediyi bir yere bağlayıp zaman geçirmek gibi durumlardan uzak durmalısınız. Kedinizi gezmeye götürünce bağlamak yerine, yumuşak hareketlerle tasma ipinden tutarak hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Herkesin aklındaki kedi tasmayla gezdirilir mi? sorusunun cevabını da en doğru şekilde öğrenmiş olduk. Kedilere tasma takmak konusunda siz neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz. Hepsini okuyor olacağız!
Teşekkürler