Kediler doğaları gereği etrafı tırmalayabilir ve eşyalara zarar verebilir. Peki bu davranışın önüne nasıl geçeriz?
Kedinizin halınızı tırmalaması, sizi endişeye sürükleyebilir. Fakat bu durum, kedinizin doğasından gelen bir özelliktir. Kediniz tırmalama eylemini pek çok şey için gerçekleştirir. Tabi belli durumlarda kedinizin eşyaları ya da halıları tırmalamasını tercih etmeyeceğinizi biliyoruz. Peki, bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?
Halılar, kedilerin tırmalamaktan keyif aldıkları eşyaların başında gelir. Ancak bir sürü para verip alınan halıların tırmalanması eminiz ki hiç hoşunuza gitmeyecektir. Kedinizin halılarınızı tırmalamasını engelleyebilmek için yapılabilecek bazı yöntemler vardır.
Kedinizi Vücut Dilinden Anlayın
Halınızı kedi istilasından kurtarmak için öncelikle kedinizin neden bu hareketi yaptığını çözmeniz gerekir. Tırmalamak, kedi soyu için son derece normal bir davranıştır. Tırmalama eylemi, minik meleğinizin mental ve fiziksel sağlığı için önemli bir yer tutar. Aynı zamanda tırmalamak, sevimli arkadaşınızın esnemesi ve sırtını açması için de gereken bir eğlendir. Kediler, tırmalama sayesinde kaslarında biriken gerginliği ve enerjiyi atarlar.
Tırmalamak, rahatlamakla beraber kediler için bir iletişim şekli olarak da bilinir. Vahşi doğada sevimli melekler ağaç kabuklarını tırmalayarak feromonlar bırakır. Bu sayede diğer arkadaşları ile koku sayesinde iletişim kurabilir. Kediler için doğal olan bu eylemi gerçekleştirmek için ağaç kabukları bulamayan kediler, evlerinizde de tırmalamak için halı ve diğer eşyalarınızı seçeceklerdir. Yabani kedilerde bu durum daha farklıdır. Onlar, ağaç, kaya gibi maddeleri tırmalarlar.
Kedinizin halınıza zarar vermemesi için onu uyarmanız emin olun ki yeterli olmayacaktır. Siz onu 10 kez uyarsanız da, sevimli arkadaşınız bu hareketi on birinci kez yapar. Bu nedenle farklı yollar denemenizde fayda vardır.
- Kedinizin zevkleri hakkında bilgi sahibi olun: Kediler genelde koltukları tırmalasalar da, bazıları bu hakkını perde, halı gibi eşyalardan yana kullanabilir. Bu durum, muhtemelen eşyanın dokusu ya da kapladığı yer ile alakalıdır. Kediler mobilyalarda da eşyanın en çok hasar gören kısmını tırmalamayı tercih ederler. Bu şekilde sizi ne kadar sevdiğini gösterecek olan feromon hormonunu eşyanıza bırakırlar. Sonrasında şok yaşamamanız adına siz evde yokken tırmaladığı halı ya da diğer eşyaların üzerini bir örtü ile kapatmanız iyi bir çözümdür. Örtünün ince olmaması, kedinizin örtüyü tırmaladığında eşyaya zarar verememesi için önemli bir faktördür.
- Tırmalama tahtası edinin: Kedinizin etrafı tırmalamasına engel olabilecek bir diğer çözüm ise ona oynayabileceği oyuncaklar temin etmenizdir. Kedinize evin belli bir bölümünü oyun alanı yapmanız ve aldığınız oyuncakları oraya koymanız dikkatinin o noktada toplanmasını sağlar. Özellikle tırmalama tahtası, kedinizin enerjisini atabileceği mükemmel bir oyuncaktır. Bu ürünü evcil hayvan dükkânlarından kolaylıkla bulabilirken; biraz sicim ipi, karton veya mukavva ile siz de bir tırmalama tahtası hazırlayabilirsiniz. Kediniz başlarda tırmalama tahtasına çok ilgi göstermeyecektir. Bu noktada sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Tahtaya alışması zaman alabilir. Kedinizin oyuncağına daha çabuk alışabilmesi için tırmalanan nesnenin yanına koymanız etkili olabilir.
- Alüminyum folyo ile kaplayın: Kediler, folyonun çıkardığı sesten kesinlikle hoşlanmazlar. Bu sebeple halınızdan ve diğer eşyalarınızdan uzak duracaklardır. Eşyalarınızı hediye paketi gibi göstermek hoş olmasa da bu duruma bir süre katlanmalısınız.
- Ev yapımı tariflerden faydalanın: Evcil hayvan dükkânlarında tırmalamayı önleyici spreyler satılıyor. Fakat bu spreylerin kesin bir işe yaradığına dair hiçbir bulgu yok. Üstelik kedinize tırnaklarını törpülemesi için bir alan bırakmazsanız bu spreyler bir işe yaramazlar. Kedinizi halınızdan uzak tutmak için turunçgillerden herhangi bir meyveden yararlanabilirsiniz. Meyve kabuklarını kullanır ya da sprey şişesine birkaç damla damlatırsanız kediniz için korkunç bir koku oluşturacağına emin olabilirsiniz. Bununla beraber kediniz halınızı tırmalamaya başladığı zaman ona kısa süreli olarak su püskürtmeyi deneyebilirsiniz. Bu hareketi birkaç kez tekrarladığınızda kediniz halınızın tırmalanmaması gereken bir yer olduğunu anlayacaktır.
- Doğru davrandığında ödüllendirin: Kediniz halınızı tırmalarken ona bağırmanız onu sadece korkutur. Bunun dışında hiçbir fayda göremezsiniz. Daha nazik davranışlarla kedinizle daha iyi bir iletişim kurabilmeniz mümkündür. Kediniz halınızı tırmaladığında onunla yumuşak bir tonda konuşarak tırmalama tahtasına yönlendirmeyi deneyin. Eğer miniğiniz bu hareketi kendi isteyerek yapıyorsa, onu severek ya da ödül maması vererek yaptığı hareketin doğru olduğunu gösterebilirsiniz. Bu sayede kediniz eşyalarınız yerine tırmalama tahtasını kullanacaktır.
Oğluşumun sadece halıyı değil her türlü kanepe, yatak hatta sırt çantalarımı bile tırmalaması gerçekten çok büyük bir problem benim için. Baş edemeyince de bıraktım zaten tırmalasın artık yapacak bir şey yok moduna girdim. Benim gibi “yapacak bir şey yok” moduna girmiş anneler/babalar için çok faydalı bir yazı olmuş. Önerileri sabırlı bi şekilde uygulamaya başlayacağım hemen.