İnsanları hıçkırık tutması çok can sıkıcı olduğu gibi aynı durum kediler için de geçerlidir. Kedileri hıçkırık tutmasının altında birçok sebepler bulunur.
Kedilerin ve insanların çok benzerlik gösterdiğini biliyor muydunuz? karakterlerimiz, hastalıklarımız, rahatsız olduğumuzda yaşadığımız belirtiler, tedavi yöntemleri, yediğimiz besinlerden bazıları, davranışlarımız vb. hepsini kedilerle ortak paylaşıyoruz. Mantıklı olarak düşündüğümüzde tüylü dostlarımızdan tek farkımız sadece dış görünüşümüzdür.
Eğer bir kedi sahibiyseniz onu sıradan bir kedi gibi değil, kendi evladınız olarak göreceğiniz için en ufak rutin dışı hareketinde endişelenirsiniz ve “acaba bir şeyi mi var? ya da canı acıyor olabilir mi?” diye düşünürsünüz. Kediler genellikle bir sıkıntıları olduklarında bunu belli etmeyi sevmezler, çünkü kendilerini iyileştireceklerini düşünürler. Var olan sorunla başa çıkarmadıkları zaman farklı davranışlar sergileyerek sahiplerinin dikkatini çekmeye çalışırlar.
Mesela kediniz her zaman aynı saatte uyuyorsa, bir sorunu olduğu gün daha geç veya erkenden uyuyabilir. Bazı kediler ise dün çok hareketliyken, ertesi gün uyku hapı içmiş gibi çok sakin olurlar ve sabahtan akşama kadar hareket etmeden yatarlar. Kedinizi her saat gözlemlemelisiniz, eğer farklı bir davranışını veya hareketini gördüğünüz an sorunu anlamak için daha fazla ilgi göstermelisiniz.
Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de kedi hıçkırığı sorunudur. Evet, kedileri de bazı nedenlerden dolayı tıpkı insanlar gibi uzun veya kısa süreli olarak hıçkırık tutabilir. Bu sorun onlar için can sıkıcı olsa da hıçkırırken çok tatlı oluyorlar 😻 Peki, kedileri neden hıçkırık tutar? veya kedi hıçkırığı nasıl geçer? tüm merak edilenleri anlattık.
Hızlı ve Aşırı Yemek Tüketimi
Her kedi obur değildir ama bazıları yemek yemeyi çok sevdikleri için genellikle şişkolardır. Normal miktarda yemek yiyen kedilerde sanki arkalarından atlı koşturuyorlarmış gibi hızlı yemek yerler. Besinler hızlıca midelerine oturduğu için baskı hissederler ve tepkime olarak hıçkırık ortaya çıkar.
Nasıl ki biz insanlar lezzetli yemekler yedikten sonra hıçkırık tutuyorsa, tıpkı kedilerde aynı hissiyatla hıçkırabilirler. İki özellik de kedilerin yapılarında oldukları için değiştirmek çok zordur. Dolayısıyla fazla miktarda ve hızlı besin tüketimi sonrasında hıçkırık gibi olaylara alışkın olmalısınız.
Boğaza Yapışan Cisimler
Kedilerin yaramaz ve uslanmaz olduklarını çok iyi biliyoruz. Onlara her ne kadar farklı kedi oyuncakları alsak da nerede ilginç ve yasaklı nesneler var hep onlarla oynarlar. Kedilerin ağızlarına aldıkları nesnelerden çıkan tüyler, parçalar, ipler vb. boğazlarına girerler ve yapışırlar. Boğazlarında gıcık hissiyatı yaşadıkları için aniden hıçkırık tutar ve boğazlarını rahatlatmak için birtakım şekillere girdiklerini de fark edebilirsiniz.
Özellikle kediniz ısırmayı veya yalamayı çok seviyorsa, büyük ihtimalle sizin kıyafetlerinizi ısırdıktan/yaladıktan sonra ağzına tüyler giriyordur. Kedinizin size karşı temasından sonra hıçkırmaya başladığını fark ederseniz, ne kadar zor olsa da bu sorunu yaşamaması için bahsettiğimiz temasların önüne geçmelisiniz.
Alerjik Reaksiyonlar
İnsanların birtakım şeylere alerjisi oldukları gibi kedilerin de vardır. Hatta bazı kedilerin, insanlara karşı alerjileri olduklarını biliyor muydunuz? Birkaç bilim insanı bu konuda bilgi aktarımı yapsalar da herhangi bir kanıta ulaşılmamıştır. Yine de kediler bu konuda oldukça şanssızlar, çünkü insanların kedilere karşı alerjileri olduklarında hipoalerjenik kedi cinsi sahiplenerek hiç rahatsız olmadan hayatlarını devam ettirebilir.
Kedilerin mamalara, oyuncaklara, kokulara, tuvalet kumlarına, bazı besinlere, takılan tasmalara, kedi otuna vb. karşı alerjileri olabilir. Vücutları bunlara tepkime gösterir ve alerji belirtileri başladığı için hıçkırık tutabilir. Eğer kediniz son günlerde sizin değiminizle “sebepsiz yere” hıçkırmaya başladıysa, nedensiz olmadığını ve herhangi bir şeye alerjisi olduğunu düşünerek veterinere muayene ettirmelisiniz.
Kedi Hıçkırığı Nasıl Geçer?
Sağlıklı kedilerde hıçkırık tuttuğu zaman müdahale etmeden dakikalar sonra geçmesi beklenir. Büyük ihtimalle hızlı veya yemek miktarını fazla tuttuğu için hıçkırık meydana gelmiş olabilir. Tam tersi kediyi hıçkırık tuttuysa ve günlerce geçmediyse merkezi sinir sistemlerinin hasar görmesi gibi sağlık sorunu olabilir.
Hıçkırığın yanında farklı belirtiler de varsa durum ciddidir, çünkü hıçkırık sorunu kedilerde astım belirtileriyle benzerlik gösterdiği için mutlaka veterinere danışmalısınız. Normal kedi hıçkırığını şu yöntemlerle önleyebiliriz;
- Kediyi hıçkırık tuttuğunda kabındaki suyu değiştirerek içmesini sağlayın,
- Mama porsiyonları küçülterek az ama sık sık yemek yemesini sağlayın,
- Kediniz çok hızlı yemek yiyorsa, bunu engellemek için beslenme sırasında oyuncaklarla dikkatini dağıtabilirsiniz,
- Diyaframın kasılması sonucu hıçkırık görüldüğü için kedinizin karnının alt ve üst kısımlarına yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz, (tabii karnına dokunabilirseniz 😸)
- Çok düşük ihtimal olsa da kedileri hıçkırık tutmasının diğer sebebi strestir. Kırılgan ve hassas kediniz varsa mutlaka stresten uzak tutmalısınız, (sahibinden ayrı kalması, yolculuğa çıkması, sözlü şiddet, yüksek ses vb.)
- Kediler tüylerini yaladıktan sonra boğazlarına kaçtığı için de hıçkırık tutabilir. Bunu önlemek için kedinizin tüylerini haftada 1-2 defa taramalısınız,
- Nasıl ki biz insanlar korkunca hıçkırık aniden kesilir, kedilerde heyecan gerekmektedir. Kedinizi hıçkırık tuttuğunda onunla saklambaç gibi heyecanlı oyunlar oynatarak hıçkırığı unutmasını sağlayabilirsiniz.