Kedi göz hastalıkları, körlüğe kadar neden olabilecek sonuçlar doğuran ciddi hastalık çeşitleridir. Bu göz hastalıkları ve belirtileri nelerdir?

Birbirinden sevimli ve tatlı olan kedilerin gözlerindeki masum ve duygusal bakış, biz hayvanseverlerin gözünü kamaştırmaktadır. Bu etkileyici gözlere sahip olan kedilerin gözlerine ve göz hastalıklarına dikkat edilmesi gerekir. Farklı yollarla gözlerine pençe atmaya çalışıyor veya yüzünü farklı yüzeylere sürterek gözlerini ovuşturuyorsa, kedinizin göz hastalığına sahip olduğundan şüphe duyabilirsiniz. Ufak bir hastalık türünden önemli bir hastalık türüne kadar geçirilen çeşitli hastalıklar, kedilerde göz hasarları yaratabilir. Bu sebeple kedi göz hastalıkları önemli bir boyuttadır. Kedilerinize en sağlıklı şekilde bakmak istiyorsanız, göz hastalıkları ile ilgili bu yazımızda sorularınızı ve merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Konjonktivit Hastalığı – Pembe Göz

Kedi göz hastalıkları içerisinde, dikkate alınması gerekilen ve pembe göz hastalığı olarak da isimlendirilen Konjonktivit hastalığı bulunmaktadır. Pembe göz hastalığı, kedilerin gözlerine pembe bir renk kattığından dolayı öyle anılır. Eğer kedilerinizin göz çevresinde pembe bir belirti görüyorsanız, sevimli arkadaşınız Konjonktivit iltihabı hastalığıyla karşı karşıya kalmış olabilir. Kedilerinizin gözlerinde şişlik, kızarıklık, pembeleşme gibi hasarlar bulunuyorsa Konjonktivit belirtilerini taşıyordur.

Hastalıktan ötürü acı çeken minik dostlarda görülebilecek diğer belirtiler ise şunlardır; ışığa karşı ayrı bir hassasiyet göstererek sürekli karanlık ortamlara çekilmek istiyorsa ve göz akıntısı yaşıyorsa pembe göz hastalığına yakalanmış olduğunun işaretleridir. Konjonktivit hastalığı ile ilgili diğer belirtiler ise; ishal ve ateşlenmedir. Kedilerinizde bu tür önemli belirtiler gözlemliyorsanız, bir veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.

Feline Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Kedilerde tıpkı insanlar gibi üst solunum enfeksiyonları geçirebilmektedir. Feline hastalığı bulaşıcı olduğu için farklı kedilerden veya dış faktörlerin etkisi ile bulaşan bir hastalık çeşididir. Üst solunum hastalığı, kedilerde çeşitli göz hastalıklarına ve hasarlarına neden olabilecek boyutta yayılabilir. Kedilerin farklı enfeksiyon veya virüs kapması sonucu geçirdikleri bu hastalık türünün belirtileri şu şekildedir; Eğer belirtiler ağır bir boyutta kediyi etkiliyor ve ateş yapıyorsa göz akıntısı meydana getirir. Kedilerde oluşan göz akıntısı çeşitli göz hastalıklarını da tetikleyebilir. Bu yüzden üst solunum hastalığı sürecinde kedilere özenle bakılması ve gereken önlemlerin alınması gereklidir. Hastalığın ne boyutta olduğuna bağlı olarak tedavi süreçleri de farklılık gösteriyor. Birtakım göz ilaçları ve antibiyotikler ile minik dostlarınız sağlığına kavuşabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Karma Aşı Nedir? Ne İşe Yarar?
Kedi Göz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Kedi Göz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Keratokonjunktivit Sicca Hastalığı

Kedilerin gözleri parlak ve ışıl ışıldır. Gözlerinde bu ışıltının sönmemesi için gözleri sürekli nemli olmalıdır. Nem oranının az olması minik dostlarınızın gözlerinde hasarlar oluşturabilir. Keratokonjunktivitis Sicca, gözlerdeki nemin azalması sonucu, göz kuruluğu rahatsızlığı olarak adlandırılan bir hastalığın meydana gelmesidir. Kedilerde yaygın olarak görülebilen bu hastalık, göz kuruluğu nedeniyle gözlerde sarı bir akıntı yaratabilir. Kırmızı gözlere ve hatta körlüğe kadar neden olabilecek göz kuruluğu için, tüm önlemler alınmalıdır. Bu tür belirtilere rastlarsanız, veteriner hekime başvurmanız küçük dostlarınız için sağlıklı olacaktır.

Kornea Bozukluğu Sonucu Oluşan Hastalıklar

Kedilerde göz hastalıkları zaman zaman kornea bozukluğundan kaynaklı olabilir. İnsanların gözlerinde olduğu gibi kornea, kedilerde de ışığı göze ulaştıran bir yapıdır. Kornea yapısı hasarlı veya iltihaplı bir yüzeye sahip olabilmektedir. Bu sebeple, kedilerinizin parlak ve nemli gözleri sizlere bulanık görünebilir. Belirtiler arasında kedilerin devamlı gözlerini açıp kapatması ve göz yaşarması vardır. Tedavi süreci boyunca, kedilerinizin gözlerini merhemle ve antibiyotik damlalarla besleyebilir ve ona sağlıklı bir ortam yaratmak için düzenli olarak veteriner hekimine götürebilirsiniz. Ayrıca zaman zaman kornea bozuklukları, cerrahi operasyonlarla tedavi edilmektedir.

Epifora Hastalığı

Kedi göz hastalıkları içerisinde göz akıntısı olarak karşılaşılan bir hastalık türüdür. Gözlerin yaşlı ve fazla sulu olması en önemli belirtisidir. Kedinizde devamlı bir göz yaşarması belirtisi görüyorsanız, Epifore oluştuğundan şüphe duyabilirsiniz. Sevimli ve minik arkadaşınızın sağlığına kavuşması için bu rahatsızlıklar, iyi gözlemlenmeli ve çeşitli önlemler alınması gereklidir. İlk iş olarak, uzman bir veteriner hekimden yardım almak yararlı olacaktır. Veterinerler bu konuda, anestezi uygulaması yaparak kedilerin gözyaşı kanallarını kontrol ederler. Eğer bir virüs veya iltihap varsa antibiyotik merhemler ile tedavi yürütülebilir. Hem ilaçların düzenli kullanılması hem de veteriner hekim tarafından yapılan düzenli müdahaleler, kedinizin sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yaşlı Kedilerde En Sık Görülen 10 Hastalık

Kedilerde oluşan göz hastalıkları aktarılan şekilde ciddi bir boyuta sahiptir ve çeşitli hastalıkları da tetiklemektedir. Bu sebeple, kedileriniz için gerekli önlemleri almanızı tavsiye ederiz. Yazımız da aktarılmayan veya aklınıza takılan daha nice konu veya sorular için yorum bırakabilirsiniz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?