Kediler çıkardıkları seslerle ve vücut dilleriyle sahipleriyle iletişime geçerler. Çoğu zaman ağlar gibi miyavladıkları da görülür.
Bazen kedilerde farklı duygu durumları meydana gelebilir. Ortada hiçbir sebep yokken farklı sesler çıkartarak aslında canlarının sıkıldıklarını belli ederler. Camdan dışarıya bakarken ”kkkkk” ya da hafif hırıltılı miyavlama sesi çıkarırlarsa avlanma isteklerini söyleme çalışırlar. Sahiplerinin ellerine bakarak miyavlıyorlarsa onlardan bir şey istedikleri anlamına gelir.
Kedi sahiplerinin akıllarına kediler ağlar mı? kediler neden ağlar? soruları gelecektir. Kediler bazı durumlarda ağlayabilirler ve ağlama sesleri çıkarabilirler. Eğer kediler ağlar gibi miyavlıyorsa mutlaka bir sorun var demektir. Her kedinin karakteri farklı olduğu için burada iş kedi sahiplerine düşünüyor. Kişiler, kedilerini ne kadar iyi tanırlarsa ve anlarlarsa neden ağlar gibi miyavladıklarını da bilmiş olurlar. Genel olarak kediler neden ağlar gibi ses çıkarır? sebeplerini belirttik.
Açlık
Kediler aç olduklarında tıpkı bazı insanlar gibi çok gergin olurlar. “Acıktım ben yok mu yiyecek bir şeyler?” derlermiş gibi mama kaplarının yanına giderler. Eğer kabın boş olduğunu görürlerse kısa kısa sesler çıkarırlar daha sonra ağlayarak miyavlarlar. Mama kapları doldurulduğu halde hala ağlayarak miyavlamaya devam ediyorsa başka yiyecek bir şey arıyor olabilirler.
Mesela kedilerin yememeleri gereken bazı besinler vardır. Evde o besinler bulunuyorsa ve kediler de kokularını alırlarsa yemek istedikleri için ağlıyormuş gibi miyavlarlar. Bu miyavlama bazen çok şiddetli olabilir, çünkü bazı kediler istediklerini yaptırana kadar inatçı olabilirler. Kedileri susturmak için dikkatleri dağıtılabilir veya yaş mama verilebilir. Genel olarak bu durumu engellemek için kedilerin yememeleri gereken besinleri eve almamalı ve izin verilmemelidir.
Stres
Dostlarımız çok hassas canlılar oldukları için en ufak şeylerden kolaylıkla etkilenebilirler. Sahiplerinden yüksek ses duyduklarında, azarlandıklarında, ceza aldıklarında, bir odaya kapatıldıklarında, eve başka evcil hayvan alındığında, ilgi görmediklerinde, veterinere gittiklerinde, dışarıya çıktıklarında vb. gibi durumlarda strese girebilirler. Kediler kendilerini streste hissettikleri zaman agresifleşirler veya tam aksine bir sakinlik söz konusu olabilir.
Kediler evde dolaşarak veya evin bir köşesine saklanarak ağlarmış gibi miyavlayabilirler. Bunu bazen yüksek bazen alçak tonda yapabilirler. Kedileri gözlem altında tutarak stresin asıl kaynağını bularak bir an önce çözülmeli ve bu olumsuz durumdan çıkmalılar. Stres birçok hastalığın ana sebebi olduğu için en sağlıklı kedinin bile hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını bozabilir.
Tavsiye Edilen İçerik: Kedilerde Stres Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?
Kızgınlık Dönemi
Kızgınlık dönemi kedileri çok yorabilir. Cinsel açlıkları fazlasıyla arttığı için ne yapacaklarını şaşırırlar. Aniden agresiflik, iştahsızlık, sürekli camdan bakma, ağlayarak miyavlama, ilginç sesler çıkarma, idrar püskürtme, dışarı çıkma isteği vb. gibi belirtiler meydana gelir. “Kedim kızgınlığa girdiği için mi ağlarmış gibi miyavlıyor?” diye sorabilirsiniz.
Eğer dişi kediniz varsa ense kısmından tutup poposuna hafifçe vurabilirsiniz. Eğer poposunu kaldırıp çiftleşme pozisyonuna geliyorsa dişi kediniz kızgınlıktadır. Erkek kediniz varsa cinsel organlarında diken sayısı fazlalaşır, testislerinde büyüme görülür ve etrafa kötü kokan idrar bırakmalarından kızgınlığa girdiğini anlayabilirsiniz. Eğer kediniz gerçekten kızgınlıktaysa ağlar gibi miyavlamaları gayet normaldir.
Eve Evcil Hayvan Gelmesi
Kediler yaşadıkları ortamda kral/kraliçe olmayı çok severler. Evi sahiplenirler ve aile fertlerini yönetmeyi çok severler 🙂 Evde tüm düzeni kendilerine göre ayarlar ve bu düzenin kimse tarafından bozulmasını istemezler. Hatta kişisel eşyalarının yerlerinin değiştirilmesine kızarlar ve strese girerek hareketlerini kısıtlarlar. Böylesine hassas olan kedilerin evlerine farklı bir evcil hayvan geldiğinde şok etkisi geçirebilirler.
Evcil hayvanın varlığından rahatsız olacakları için ağlarmış gibi miyavlayabilirler. Hatta onların yanına giderek bu sesi çıkarırlar ve daha sonra kavgayı başlatabilirler. Eğer kediniz bu sebepten dolayı ağlayarak miyavlıyorsa eve yeni gelen evcil hayvana alışamamış demektir. Bir müddet ayrı odalarda vakit geçirmelerine ve yavaş yavaş bir araya getirilmesine özen gösterilmelidir.
Acı Çekme
Aslında kediler ile iletişim kurmanın kolay olduğunu biliyor muydunuz? Mesela en basiti her zaman hareketli olan kediler aniden durgunlaştıkları zaman mutlaka bir sorun vardır. Tam tersi çok sakin olan kediler aniden hareketli olurlarsa bir sıkıntı var demektir. Genellikle hasta olan veya acı çeken kedilerde iştahsızlık, halsizlik ve hareketsizlik görülür. Bunun yanında ağlayarak miyavlama ve acı çekerek kısa tonlarda sesler çıkarma gibi belirtiler fark edilebilir.
Kedinizde son zamanlarda gözle görülür değişiklikler fark ediyorsanız mutlaka bir sorun olduğunu düşünerek veterinere gitmelisiniz. Farklı belirtiler görmek için zamanı ertelemek doğru bir hareket değildir. ”Erken teşhis hayat kurtarır!” cümlesi bazı insanlara basit olarak gelse de aslında çok doğrudur. Tam zamanında kedinizi veterinere götürürseniz gerekli muayeneler yapılarak tedavi edilir.