Kediler, insanlar gibi belirgin şekilde ağlamazlar. Ses değişiklikleri, çekingenlik, kısa sesler çıkarma gibi davranışlar sergilerler.

Dünyanın en tatlı aynı zamanda en evcil hayvanı hangisi? diye sorsalar hiç düşünmeden “kediler ve köpekler” diye cevap veririz. Kedilerin bu soruya biraz daha uygun olduğu düşünülüyor, çünkü köpekler daha çok bahçe veya kulübede yaşadıkları için onlar özgürlüklerine biraz daha düşkünlerdir. Kediler ise kulübede yaşayamazlar, onlar evdeki rahatlığa çok alışmışlardır ve şımarmaya da yatkınlardır 😻

Kediler, diğer hayvanlara göre daha duygusal, içli ve narin oldukları için genellikle duygularını belli etmekten hiç çekinmezler. Sahipleriyle aralarında güçlü duygusal bağ sağladıkları için onlarla kedi arkadaşları gibi zaman geçirmek isterler. Bunu fiziksel temastan daha çok duygusal yanlarını ön plana çıkararak yaparlar.

Sahiplerine kızdıklarını, alındıklarını, sinirlendiklerini, sevdiklerini, heyecanlandıklarını, aşık olduklarını vb. mutlaka gösterirler. Bunları kuyruk hareketleriyle, bedensel veya yüz mimikleriyle uygularlar. Mesela sahibine alınan bir kedinin göz bebekleri büyür ve temas etmekten kaçınırlar. Aynı şekilde sahibine kızan kedi de kulaklarını geriye doğru kıvırarak hızlı nefes alıp vermeye başlar.

Kedi sahipleri ve kedileri seven insanlar, onların bu kadar duygusal ve hassas olduklarını öğrendikleri zaman çok şaşırabilirler. Doğal olarak akıllarına kediler gerçekten ağlar mı? sorusu gelir. Peki, kediler neden ağlar? ya da biz bunu nasıl fark edebiliriz? bu konudaki tüm merak edilenleri anlattık.

Kediler Neden Ağlar?
Kediler Neden Ağlar?

Kedilerin Ağlama Sebepleri

Kediler durup dururken ağlamazlar, mutlaka yaşadıkları ortamda herhangi sorun veya onların hoşlarına gitmediği bir durum meydana gelmiştir. Çoğunlukla şu nedenlerden dolayı kedilerde ağlama görülebilir:

Duygusal Değişimler

Kediler bazen kendilerini iyi hissetmeyebilirler. Bu fiziksel bir sorun değildir, tam aksine psikolojik bir durumdur. Hassas canlılar oldukları için en ufak bir şeyden etkilenebilir ve duygusal boşluğa düşebilirler. Hatta veterinere gidildiğinde kedinin stres yaptığını, depresyona girdiğini veya herhangi bir şeye üzüldüğü söylenir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yavru Kedi Kakasını Yapmazsa Ne Yapmalı?

Kediler bu gibi duygusal değişimlere girdikleri zaman gözleri dolabilir veya farklı sesler çıkarabilirler. Bu durumda olan kedilere karşı daha narin, sevgi dolu, olumlu ve hassas yaklaşmak çok önemlidir. Ne kadar yakın davranılırsa bulundukları duygu durumlarından çıkmaları da o kadar kolay olacaktır.

Sahiplerine Güvensizlik

Kediler, sahiplerine çok bağlı oldukları için onlardan olumsuz bir yaklaşım sezdiklerinde güvensizlik meydana gelebilir. Karakteri çok sakin ve ılımlı olan kedi aniden agresifleşebilir ya da sahibine saldırma eyleminde de bulunabilir. Tam tersi agresif olan bir kedi güvensizlik nedeniyle sahibinden kaçar veya eskisi gibi yakın davranmayabilir.

Sahip olunan kedilere karşı daha sakin davranmaya dikkat edilmelidir. Mesela bir yaramazlık yaptıkları zaman alçak bir ses tonuyla kızıldığı belli edilmelidir ya da parmak hareketiyle (çocuklara yapılan işaret parmağını sallama hareketinden bahsediyoruz 😺) uyarılma yapılmalıdır. Kediler zeki oldukları için bunu anlayacaklar ve etkilenmeyeceklerdir.

Kediler Gerçekten Ağlar mı?
Kediler Gerçekten Ağlar mı?

Yer Değişiklikleri

Bilindiği gibi kediler yaşadıkları evin odalarını hatta eşyalarını bile sahiplenirler. Özellikle kendilerine ait olan eşyaların yerlerinin değişmesinden nefret ederler ve tepki gösterirler. Mesela uzun süredir aynı yerde/odada duran tuvalet kabının başka yere taşındıklarını gördükleri zaman bu durumdan hiç hoşlanmazlar. Kedilerin psikolojik mutlulukları için mutlaka eşyalarının yerlerini değiştirmemek gerekir.

Kediler ev değişikliklerinde bile çok etkilenebilirler. Eğer mümkünse sürekli ev değiştirilmemeli veya taşındıktan sonra kedi sahiplenilmelidir. Yeni eve geçtiklerinde kolaylıkla adapte olamayacakları için bir süre sıkıntılar yaşayabilirler. Sonuç olarak strese girerek gözleri dolabilir ve ağladıkları da görülebilir.

Hastalıklar

Kedi hastalıklarının belirtileri farklıdır ama kediler kendilerini iyi hissetmedikleri zaman bunu mutlaka sahiplerine gösterirler. Genellikle halsizlik, iştahsızlık, hareket etmeme, durgunluk, yorgunluk, davranış değişiklikleri, kusma, öğürme vb. gibi belirtiler gösterebilirler. Bunların yanı sıra gözlerinin dolması, ağlama sesleri çıkarmaları, gözlerinden yaş süzülmeleri veya çekingen davranmaları normaldir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Sağır Kedi Sahiplenmek, Sağır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Eğer kediniz hastaysa canı yandığı için ağlamasına şahit olabilirsiniz. Evde tedavi edemeyeceğiniz için mutlaka veterinere giderek en uygun tedaviyi başlatmalısınız. Ayrıca bazı kediler hassas olduklarından tedavi başarılı olup hastalık sona erse bile psikolojileri hasar göreceği için arada sırada gözlerinden yaşlar süzülebilir.

Kedilerin Ağlama Belirtileri

Kediler, insanlar gibi hüngür hüngür veya gözyaşı şeklinde ağlamazlar. Gözleri hafifçe dolar ya da bedensel hareketlerle belli ederler. Her kedinin ağlama şekli farklıdır ama genellikle bu davranışlarla belli ederler:

Değişik Miyavlama

Kediler sesli bir şekilde asla ağlamazlar. Daha çok farklı ses tonlarında değişik şekillerde miyavlarlar. Mesela normal bir şekilde miyavlayan kediler canları acıdıkları veya hoşlarına gitmedikleri bir durumla karşılaştıkları zaman daha ince bir ses tonuyla miyavlarlar.

Bazı durumlar da sanki konuşuyorlarmış gibi miyavlarlar ama sonrasında ağlamaklı gibi davranırlar. Kediniz değişik şekillerde miyavlamaya başladıysa ciddiye alınmalı ve durumu kontrol edilmelidir. En azından birkaç gün daha çok ilgi ve sevgi gösterilerek miyavlamaların azalıp azalmadığı izlenmelidir.

Gözleri Dolması

Kedilerin sevmedikleri bir durum, hastalık veya psikolojik bir sorun (depresyon, anksiyete vb.) olursa gözleri dolabilir. Aslında ağladıkları için gözleri dolmaz, o anki duygu durumları farklı oldukları için istemsizce gözleri dolabilir ya da yaşlar akabilir.

Gözleri dolmalarıyla beraber sürekli patileriyle gözlerini ovuşturabilir ya da silme hareketleri yapabilirler. Bazen bu hareketleri göz enfeksiyonlarından kaynaklanabiliyor ama arada sırada olan bir durumsa gözetim altında tutulmalıdır.

Yavru Kedi Neden Ağlar?
Yavru Kedi Neden Ağlar?

Çekingen Davranma

“Ağlamak için illa gözlerden yaş mı akması lazım? bazen kalpten de yaşlar süzülür…” sözünden yola çıkarsak kediler sadece gözlerinden ağlamazlar 😿 Şaka bir yana kedilerin ağladıklarının en büyük belirtilerinden bir tanesi çekingen hareketlerde bulunmalarıdır.

Sahipleri kucaklarına aldıkları zaman asla durmak istemezler ya da hızlıca ortamdan uzaklaşarak akla gelmeyecek yerlerde saklanırlar. Bazen de sahiplerinin kızacaklarını bildikleri halde yasak olan bölgelerde girebilirler. Böyle bir durumda tepki gösterilmemelidir ve saklandıkları yerde duygusallıklarıyla baş başa kalarak kendilerini sakinleştirmelerine izin verilmelidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kısa Sesler Çıkarma

Kediler ağlamaklı oldukları zaman kısa sesler çıkartırlar. Uzun miyavlamak yerine sadece kısa olacak şekilde “mi, mav, muv, mır, hıh vb.” gibi seslerini duyabiliriz. Bu seslerin aslında bizlere anlatılmak istenen şeyler var ve onları anlamamızı istiyorlar. Sanki bize kısa sesler çıkardıklarında onları çok iyi anladığımızı ama bir şey yapmadığımızı zannediyorlar 🙀

Kediniz bu sesleri çıkarıyorsa ve bunun yanında gözleri doluyorsa mutlaka dikkate almak gerekir. Hoşuna gitmeyecek bir durum olup olmadığı düşünülmeli ve gün içerisinde neler yaptığı izlenmelidir. Eğer eskisi gibi davranmıyorsa bu psikolojiden çıkması için elden gelen yapılmalıdır. İşe yaramazsa ne olur ne olmaz diyerek veterinere danışılmalıdır.

Yavru Kedi Neden Ağlar?

Yavru kediler, yetişkinlerden daha fazla ağlayabilirler. Onlar henüz bebek oldukları için yapmaları gereken şeyleri tam olarak bilemezler. Özellikle sokaktaki yavru kedilerin anneleri yoksa çok zor durumlarda yaşamaya çalışırlar. Yeterince beslenemezler, sıcak kalamazlar, ilgi göremezler, tuvaletlerini yapamazlar ve başlarının çaresine bakamazlar.

Sonuç olarak yavru kedilerin sürekli ağladıklarını, kısa sesler çıkardıklarını, ince seslerler miyavladıklarını ya da insanlardan kaçtıklarını görürüz. Aslında yavru kediler sadece insanlara güvenmediklerinden kaçmazlar, anneleri yanında olmadıkları için korkarlar ve annelerini istedikleri için uzun süreli ağlarlar.

İlgili yazı: Yavru Kedi Beslenmesinde Süt Tozu

Yavru bir kedi gördüğünüz zaman imkanınız varsa sıcak ortam oluşturulmalı, karnını süt tozuyla doyurmalı, tuvaletini yapması için karın bölgesine yumuşak masaj yapılmalı ve çokça sevgi gösterilmelidir. Böylelikle ağlaması sona erecek ve biraz olsun annesinin yokluğunu unutacaktır.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?