Kızgınlık dönemi kedilerin çiftleşme arayışında oldukları dönemdir. Peki ne zaman başlar ve ne kadar sürer? İşte kedilerdeki kızgınlık dönemi hakkında her şey.

Çiftleşme sezonu olarak adlandırılan dönem genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarındadır ve bu dönemde kedilerin davranışlarında bariz farklılıklar meydana gelir. Kızgınlık dönemindeki kedi cinsel olgunluğa erişmiş ve çiftleşme arzusundadır. Eğer kedi bu dönemde çiftleşmiyorsa evde huzursuz ve saldırgan davranışlar sergileyecektir. Kızgınlık dönemine girdikten sonra evden kaçma girişiminde bulunabilir, idrarını püskürtebilir. Sahibi için zor zamanlar yaşanan bu dönemde dişi kedi çiftleşmesi halinde gebe kalacaktır. Yavrular için uygun koşullar sağlanamıyorsa kedinin gebe kalmamasına dikkat edilmelidir. Peki, kızgınlık dönemi ne kadar sürer? Ne zaman başlar ve biter? Bilmeniz gerekenleri sizler için anlattık…

Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Kediler yaklaşık 6 aylıkken ilk kez kızgınlık dönemine girer. Bu süre kedinin cinsi, bedensel gelişimi ve yaşam alanı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kızgınlık dönemi temel olarak kedinin çiftleşme arayışını ifade eder. Bu süreçte kediler karşı cinsin ilgisini çekmek için birtakım içgüdüsel davranışlar meydana getirecektir. Evde yaşayan kedilerin kızgınlık dönemi hem kendileri hem sahipleri için zordur. Normalden daha farklı davranan kedinin kontrol altında tutulması gerekir.

Kedilerin kızgınlık dönemi başladıktan sonra davranışlarından anlaşılması mümkündür. Çiftleşmesi isteniyorsa kedi belirli zamanlarda dışarı gönderilebilir. Çiftleşen kedi eve tekrar dönecektir. Ancak bu süreçte dişi kedi sahipleri yavru istemiyorsa kedisini evden çıkarmamalıdır. Erkek kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken ise kedinin saldırgan olmasından dolayı sokakta kavgaya karışmasıdır. Bu nedenle dışarı gönderilmesi tehlikeli olabilir. Çiftleşme döneminde kedilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski de vardır. Evcil hayvanlar bu dönemi sahiplerinin yanında sağlıklı bir şekilde geçirmelidir.

Kızgınlık döneminde kedinin rahatlaması için evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Hormon ilaçları genellikle tavsiye edilmez ve hormonları ciddi anlamda olumsuz etkiler. Ancak evde kediye karşı daha sevecen olmak, şefkatli davranmak, evden kaçmaması için kapıları ve camları kontrol etmek bu dönemde sahibine düşen sorumluluklardır. Kızgınlık dönemi geçen tekrar normal hallerine dönecektir. Ancak çiftleşme sezonu boyunca bu süreç belirli aralıklarla tekrar edeceği için kısırlaştırma en sağlıklı çözümdür.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Tüyü Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kızgınlık Döneminde Kedi Davranışları

Kedinin kızgınlık dönemine girdiğini davranışlarından anlamak mümkündür. Bu dönem kedilerde ortalama 6 aylıkken başlar. Kızgınlık dönemindeki kedi;

  • Bu dönemde daha sevecendir.
  • Mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürtünürler.
  • Genelde arka ayakları ile sürünür ve kuyruklarını kaldırırlar.
  • Özellikle erkek kediler idrarını püskürtür.
  • Karşı cinsin ilgisini çekmek isterler ve yüksek sesle miyavlarlar.
  • Geceleri uyumazlar ve bu dönemde uyku düzenleri bozulur.
  • Çiftleşme içgüdüsü ağır bastığı için evden kaçmak isteyebilirler.

Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kızgınlık döneminin süresi kedinin cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Dişi kediler genellikle 6 aylıkken ilk kızgınlık dönemine girer. Kızgınlık dönemi ortalama 7 gündür ancak 1-21 gün arasında olduğu da görülmüştür. Dişi kedi çiftleşirse kızgınlık dönemi 8,5 gün sürer. Çiftleşmeyen dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi ortalama 7 gündür. Çifteleşen kedinin daha uzun süre kızgınlık döneminde kalması gebeliğin garanti altına alınması içindir.

Dişi kedi ilk kızgınlık dönemini geçirdikten sonra ara döneme girer. Ara dönem ortalama 8 gündür. Bu sürede kedinin davranışları normaldir ve çiftleşme arayışında değildir. Bu dönem bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girecektir. Çiftleşme sezonu boyunca kızgınlık dönemi ve ara dönem geçiren dişi kediler yılda iki kez kızgınlık dönemine girmektedir.

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi ortalama 5 aylıkken başlar ancak kedinin cinsi, bedensel gelişimi ve sosyal ortamına göre bu süre değişiklik gösterir. Cinsel kimliği oturan kedinin ilk kızgınlık dönemi bir nevi ergenliktir ve çiftleşme arzusu yüksektir. Erkek kedilerde kızgınlık dönemi dişi kedilere kıyasla farklıdır. Kızgınlık dönemine giren kedi artık içgüdüsel olarak her zaman çiftleşme arayışında olacaktır. Kısırlaştırma ile sonlandırılmadığı sürece hareketli, saldırgan ve huysuz olabilir.

Kızgınlık Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kızgınlık döneminde kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Öncelikle bu dönemde huzursuz olan kediniz için sıcak bir yatak hazırlayarak uykusuz kalmasının önüne geçebilirsiniz. Evden kaçma ihtimalini göz önünde bulundurarak camları ve kapıları kapalı tutabilirsiniz. Hormon ilaçları kullanmanız kedinizin sağlığını olumsuz etkileyeceği için çiftleşmesini istemiyorsanız kızgınlık dönemi geçtikten sonra kısırlaştırmaya karar verebilirsiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediye Ne Zaman İlaç Verilmeli
Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer? Ne Zaman Başlar ve Biter?".
  • Selma

    Merhaba benim kedim 2 yaşında ve su an kızgınlık döneminde. Erkek kedi bulabilirsen çiftleştireceğim ama erkeğin hazır olup olmadığını nasıl bileceğim?