Kavun ve karpuzun içerisinde birbirinden farklı mineraller bulunur. Kediler iki meyveyi ek gıda olarak tükettiklerinde birçok faydası dokunur.
Kediler tok olsa bile her daim aç olduklarını ve hangi yiyeceği görürlerse hemen saldırdıklarına şahit olmuşsunuzdur. Aslında bunu aç oldukları için değil, tamamen içgüdüsel olarak yapmaktadırlar. Yeni mama yemiş bir kediye tekrar mama verilirse yemez, fakat en çok sevdiği yiyecek uzaktan gösterildiği zaman hemen gözleri fal taşı gibi açılır ve yerinden kalkmayan kedinin uçarak geldiğini görürsünüz.
Ev veya sokak kedisi fark etmeksizin, karınları doyduktan sonra ara sıra yemesi gereken besinler gösterildiğinde yemeden bırakmadığı için huysuzlanır veya agresif hareketler gösterebilirler. Kedilere az miktarda mama verildikten sonra midesinin yarısını da diğer besinlerle doldurmak her zaman daha mantıklıdır. Bu sayede mamadan ve diğer besinlerden yeterince vitamin almış olacaktır hem de fazla yemedikleri için mideleri de rahatsız olmayacaktır.
Kedilerin şeker veya tatlı gıdalar yememesi gerektiğini az çok biliyoruz zaten tatlı gıdaların tadını hiçbir zaman alamazlar. Meyvelerin içerisinde de belli miktarda şeker bulunduğu için bazı kedi sahipleri meyve verilmesini uygun görmüyor. Peki, kediler kavun ve karpuz yiyebilirler mi? işin aslını en doğru şekilde öğrenelim.
Karpuzun Kedilere Faydaları
Karpuzun içerisinde şekerden daha fazla su olduğu için kedilere ekstra olarak şeker tüketmemiş olur. 100 gram karpuzda yaklaşık 6-7 gram şeker bulunur ve kalorisi de oldukça azdır. Karpuz sulu ve yumuşak olduğu için kediler rahatlıkla tüketebilirler ve tadını bir kere aldıktan sonra sürekli yemek isterler. Kediler sürekli olarak mama veya hep aynı meyveyi yiyemeyecekleri için arada sırada gönül rahatlığıyla karpuz verilebilir. Karpuzun faydalarını şu şekilde açıklayabiliriz;
- Karpuzun içeriğinde C, A, B1, B3, B6 vitamini, folik asit ve lif bulunur,
- Bağırsaklarının hızlı çalışmasını sağlar,
- Gün içerisinde tüketilmesi gereken su miktarını karşılar,
- Vücut dirençlerini arttırır ve hastalıklardan korunmalarını sağlar,
- Böbreklerin doğru ve işlevli çalışmasına yardımcı olur,
- Olası kalp hastalıklarına karşı korur,
- Vücutta yağ birikmesini önler ve özellikle diyette olan kedilere karpuz yedirilmeli.
Kedilerin karpuzun faydalarından yararlanması için mutlaka belirli miktarda verilmeli. Mesela haftada bir gün belirleyip normal yediği mamanın yarısını verip, geri kalanında karpuzla beslenmesini sağlayabilirsiniz. Yaklaşık olarak bir çay tabağı kadar boyutta karpuzu minik parçalar halinde keserek (çocuklara verir gibi) yedirebilirsiniz.
Dilerseniz kuru mamasına karıştırabilir veya direkt olarak karpuzu ikram edebilirsiniz. Kediler ekmek yemeyi sevdikleri için sade ekmeği karpuz tabağına dilimleyebilirsiniz. Eğer katı gıdaya geçmiş yavru kediniz varsa 1,5-2 haftada bir gün olmak kaydıyla, karpuzun faydalarından yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Karpuz Zehirlenmesi ve Karpuz Alerjisi
Kedilere karpuz verirken mutlaka kabuğunu ayırdığınızdan ve çekirdeklerini ayıkladığınızdan emin olmalısınız. Meyve çekirdeklerinde amigdalin bulunur ve fazlasıyla yenilirse siyanür zehirlenmesine yol açabilir. Bu gibi önerilere dikkat ettiğiniz halde yine de kedinizde farklı belirtiler görmeye başladıysanız, ya karpuz zehirlenmesi ya da karpuz alerjisi meydana gelmiş demektir;
- Kusma,
- Hazımsızlık,
- İshal veya tam tersi geçmek bilmeyen kabızlık,
- Ateş,
- Halsizlik ve sürekli yatma isteği,
- Tepki verememe,
- Her zamanki halinden daha sakin veya agresif,
- Aşırı kaşınma,
- Sürekli öğürme hareketleri yapması.
Belirtilerden sonra kediyi kusturmaya çalışmadan veya herhangi bir şekilde müdahale etmeden veterinere danışmalısınız. Aksi halde zehirlenme veya alerjik reaksiyonlar ilerleyerek daha farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı şey karpuzun miktarını fazla tuttuğunuzda da geçerli olacaktır, kedinizin beslenme listesinde karpuzun olmadığını sadece ek gıda olarak verilmesi gerektiğini bilmelisiniz.
Kavunun Kedilere Faydaları
Kedilerin koku alma yetileri yüksek oldukları için kavunun kokusunu ete benzetirler ve etraftan kavun kokusu aldıkları zaman hemen heyecanlanırlar. Bir kavunun içerisinde yaklaşık olarak %10 kadar şeker vardır ve bu sayede kediler kavun tükettikleri zaman sanıldığı kadar vücutlarına şeker almazlar. Tam aksine kavunun tüm faydalarından faydalanabilirler;
- Kavunda A, B ve C vitamini, yüksek oranda magnezyum, sodyum, potasyum ve demir bulunur,
- Kedilerin derilerinin ve tüylerinin yenilenmesini sağlar,
- Akciğer sağlıklarını ekstra olarak korur,
- Böbreklerinin doğru ve düzenli çalışmasını sağlar,
- Bağışıklık sistemlerini güçlendirir,
- Göz sağlıklarını korur ve göz hastalıklarının oluşumu engeller,
- Kalp ve damar sağlığını korumaya birebirdir.
Kediler kavuna bayıldıkları için her zaman daha fazla yemek isteyebilirler. Bağımlılık yapmaması için sadece haftada bir gün vermeye özen göstermelisiniz. Kavunun kabuğunu ve çekirdeklerini kedilerden uzak tutarak, küçük bir kaseye kavunu küçük parçalara bölerek verebilirsiniz.
Eğer kediniz kavun yemek için çok ısrar ediyorsa; haftada 2 defa verebilirsiniz, fakat önceki gün hangi miktarda verdiyseniz ondan daha az olmasına dikkat etmelisiniz. Alternatif olarak kavun parçalarına ekmek doğrayabilir veya mamasına da karıştırabilirsiniz. Katı gıdaları yiyebilen yavru kedilerin kavun yemesinde hiçbir sakınca yoktur, önerilere uyarak bir yemek kaşığı miktarında yiyebilirler.
Not: Kavunun kedilere bilinen zararları yoktur, miktarını iyi ayarladığınızda ve çekirdeklerini ayıkladığınız müddetçe sorun olmayacaktır. Kediniz kavun yedikten sonra tıpkı karpuzun zararları gibi belirtiler görüyorsanız, aynı önerilere uyarak hareket etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.