Yaz gelince kedi sahiplerinin aklında tek bir soru olur: “Kediler çilek yer mi?”. Aslında bu sorunun pek çok açıdan cevabı bulunur.
Kediye çilek verilir mi sorusu, özellikle kedilerde meyve yeme başlığı altında en sık aratılanlardan bir tanesidir. Kediler çilek yiyebilmektedir ancak ölçülü olmaya dikkat edilmelidir çünkü genelde evcil hayvanlara yüksek şekerli besinler verilmemelidir. Sağlıkları açısından şeker tehdit edici bir unsurdur. Bu yüzden kedi sahibiyseniz ve bir meyve seçmeniz gerekiyorsa bu noktada şeker oranına dikkat etmek, doğal meyveler seçmek en doğru karar olacaktır.
Çilek; tadı ile gönüllere taht kuran, yazın en vazgeçilmez meyvelerinden bir tanesi olan ve hem kediler hem de bizler için çok lezzetli bir meyvedir. Lezzetinin yanında hem insanlar hem de kedi dostlarımız için vitamin ve minarel bakımından zengindir. Kediler için çilek çok yararlı olmayan bir besin olarak düşünülse de çileğin ölçülü tüketilmesi halinde herhangi bir zararı yoktur.
Çilek Kediler için Yararlı Mıdır?
Kediler çilek yer mi, sorusunu özellikle yaz aylarına merhaba dediğimiz zamanlarda ve dolayısıyla çileği tezgahlarda sıkça görmeye başladığımızda sormaya başlarız. Çilek, insanlar için çok değerli, diğer meyvelere nazaran daha az kalorili bir besindir. Bu nedenle çileğin oldukça fazla faydası mevcuttur. Bu faydaları şekilde sıralayabiliriz:
- C vitamini deposudur ve hastalıklara karşı bünyeyi korumaktadır.
- Diyet lifi barındırdığı için tok tutar.
- Magnezyum içerir ve besleyicidir.
- Folat ve potasyum bakımından da zengindir.
Durum insandan çıkıp bir kedi için düşünüldüğünde; bu yararlardan yine bahsetmek mümkün olacaktır. Kedilerin çilek yemesi onlar için faydalıdır. Çileğin içerisinde bulunan tüm vitamin ve minerallerden yararlanabilir ve kedinin sağlık bakımından oldukça büyük bir artı kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada önemli olan unsur ise miktardır. Miktarı belirlenmiş ve zaman aralığı saptanmış bir çilek porsiyonu, kediniz için oldukça besleyici bir öğün olacaktır.
Kedilere Çilek Nasıl Verilmelidir?
Kedilerin çilek yemesi noktasında en önemli detayın miktar olduğundan bahsetmiştik. Bir porsiyon çileği, insan için olan ile karıştırmamakta fayda var. Çünkü bir porsiyon çilek bizler için 10 adede denk gelirken bir kedi için çilek miktarı ise yarım çilek anlamı taşır. Yani kedinize ancak yarım çilek verebilirsiniz. Fazlası zararlı bir yapıya dönüşebilir, kediniz kusabilir ya da insülin seviyesi yüzünden böbrekleri kalıcı olarak zarar görebilir. Bu nedenle miktar konusunda hassasiyet göstermelisiniz.
Genelde yemesi ve kediniz yerken izlemesi keyifli bir meyve olması çileği çekici kılsa da çilek, kedinin sıklıkla yemesi gereken bir meyve değildir. Bu durum her meyve için geçerlidir. Kediniz istese bile yarım porsiyondan fazla çilek verilmesi önerilmemektedir. Kedilere, mama dışında bir yiyecek, özellikle çilek gibi şeker oranı yüksek bir meyve vermeden önce mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.
Kediye çilek vermek durumunda şu adımları izlemelisiniz:
- Öncelikle çileği iyice yıkayın ve kurutun.
- Sonrasında yapraklarını temizleyin.
- En sonunda çilekleri minik küpler haline getirin ve kedinize o şekli ile servis edin.
Çileği bu şekilde porsiyonlara bölmek hem daha rahat bir yemek sağlar hem de boğulma riskini ortadan kaldırır. Aynı zamanda çileğin miktarını ölçmeniz konusunda da sizlere yardımcı olur.
Kediye Ne Sıklıkla Çilek Verilir?
Kedi için çilek sürekli gereklilik arz eden bir besin olmamakla birlikte, tüketimi önemli bir sağlık sorunu da teşkil etmez. Dikkat edilmesi gereken çileğin porsiyonunun ölçülü olması ve bu ölçünün yarım (1/2) çilek dilimini geçmemesidir. Çileğin fazlası zarara yol açmaktadır.
Kediye yarım porsiyon olarak verilecek çileğin ise kedi tarafından sıklıkla tüketilmemesi gerekir. Özellikle kediniz diyetteyse çilek, bu diyet listesine eklenmemelidir. Eklense bile haftada bir ya da iki haftada bir olacak şekli ile kedilere verilmelidir. Normal beslenen kediler ise 4-5 günde bir çilek yiyebilirler. Kedilerin çilek yemesi konusunda bu şekilde bir sınır çizildiği takdirde, sorun teşkil eden durumlar ortadan kalkacaktır. Ayrıca kediniz çilek yedikten sonra kusar, dışkılamada sorun yaşarsa mutlaka veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.
Kediler için Çileğin Zararları Nelerdir?
Her meyvede olduğu gibi, çilekte de belirli bir miktarda şeker vardır. Bu şeker oranı da hem insan hem de hayvan sağlığı için faydalı değildir. Şeker oranı dışında çileğin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Alerjik bir durum olmaması ve çilek miktarının da gözetilmesi durumunda tüketiminde bir sakınca yoktur.
Kedi sahipleri olarak sizler çilek dışında bir meyve arayışındaysanız kedinize vermek için elma, yaban mersini ve kavun gibi hem besleyici hem de oldukça lezzetli olan meyveleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede kedinize lifli gıdalar tükettirebilir, özellikle zayıflama sürecindeyse bu döneme destek sağlayabilirsiniz.
Yaz deyince akla gelen iki üç meyveden biri olan çileğin tadını eminiz ki kediniz de çok sevecektir. Siz de önceki deneyimlerinizden yola çıkarak kedinizin çileği sevip sevmediğini bizlere söyleyebilirsiniz. Belki sizin minnoş için çilek, çok da güzel bir meyve değildir. Kediler çilek yer mi sorusuna bir cevap da siz verin. Sizin kedi evlatlarınızın çilek ile imtihanını heyecanla bekliyoruz.