Birçok kedi sahibi, kedilerinin yatağa işemesinden yakınıyor. Kedi yatağa işedi nasıl temizlerim? sorusunun kolay yollarını açıklayacağım.
Kediler bazen tuvalet kabı dışında yatağa da çişini yapabilir. Kediler yatağa çişini yapınca lekeyi tamamen bırakır ve basit işlemlerle bu lekeden kurtulmak pekte kolay sayılmaz. Kedinin yaptığı çişi kısa sürede temizlemezseniz, kediniz yine aynı yere çişini yapma olasılığı çok yüksektir. Kediniz yatağa çişini yapıyorsa, burada sizin verdiğiniz tepki; kedinin yatağa işemesini ya durduracak, ya da devam ettirecektir.
Genel olarak kediler evdeki her bölgeyi işeyebilir, fakat bazı kediler özellikle yatak bölgesine daha çok işeyebilir. Haliyle kedi yatağa işediği zaman yatağın en alt tabakasına kadar kokuyu çeker ve temizlemeniz neredeyse çok zor olur. Bu yazımızda özellikle Kedi Yatağa İşedi Nasıl Temizlerim? konusunu ele alacağız.
Kedinizin yatağa neden işediği konusunda sürekli kafanızda soru işaretleri olabilir. Kedinizin sadece yatağa değil, tuvalet kabı dışında farklı bölgelere de çişini yapmasını normal karşılamıyoruz. Yatağa işeyen kedi sidiği nasıl temizlenir sorusuna cevap vermeye başlamadan önce Kediler Neden Yatağa İşer, İşememesi İçin Ne Yapmalı? sorusunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.
Kedi Sidiği Nasıl Temizlenir?
Kedi çişini temizlemek ne yazık ki hiç kolay değil ve zahmetli bir iştir. Kedinin işediği yatak, kendi yatağınız ise bu duruma daha çok sinir olabilirsiniz. Kedinizin yatağa işediğini görünce hemen o an, yatağı birkaç malzeme ve yöntem ile temizlemelisiniz ki, kediniz tekrar aynı yere çişini yapmasın. Siz kedinizin yatağa işediğini görürsünüz ve o an kedi yatağa işedi nasıl temizlerim? diye araştırma yaparken kendinizi bulursunuz. Kediniz ise “çalış köle işin ne?” dermiş gibi size bakacak veya kendini yalayacaktır 😹 Bu durum uğraştırıcıdır, fakat size vereceğimiz temizlik yöntemiyle kolay olacaktır.
1- Kedinin İşediği Bölgeyi Kurulayın
Kedinizin yatakta işediği bölgeleri tespit edin ve elinize eldiven giyerek, havlu peçete ile kurulamaya başlayın. Normal ellerimizi sildiğimiz havluyu kullanmayın, çünkü kalın olduğu için kedinin çişini yeterince emmeyecektir. Havlu peçeteyi, işediği bölgeye bastırın ve kuruduğundan emin olmak için sürekli yeni havlu peçete ile baskı uygulamaya devam edin. Kedi Yatağa işedi nasıl temizlerim? sorusunun ilk ve en önemli aşaması işediği bölgeyi doğru kurulamaktır.
Bilmelisiniz ki, yatağa yapılan idrar en alt katmanına kadar iner ve ıslaklık aktif kalabilir. Eğer yatağınızda herhangi bir koruma yoksa (alez, katmanlı çarşaf, yorgan) vb. bu durumda kedinin çişi yatağın içine tamamen geçmiş demektir. Yatağın üzerinde saydığımız korumalar varsa, yatağın içine tam olarak geçmiş diyemeyiz. Özetle; yatağınızda koruma yoksa, çişin tamamen kuruması için fön makinesinin en düşük ayarını ayarlayarak, yatağı kurutabilirsiniz. Amacımız yatağın içerisine ulaşmış çişin tamamen kurumasını sağlamaktır. Aksi takdirde ıslak kalırsa, yatağı çok iyi temizleseniz bile bir zaman sonra kedi çişi tekrar yatağın üst katmanına çıkacaktır.
2- Enzimatik Temizleyici Kullanın
Enzimatik temizleyiciler; dışkı, kan ve hayvanların bazı bölgelere yaptığı idrarı temizleme amaçlı kullanılan harika ürünlerdir. Tüm enzimatik temizleyiciler, hayvanın idrarındaki salgıları parçalar ve lekeyi tamamen temizlemeyi sağlar. Kedinin çiş yaptığı bölgeye herhangi bir temizlik ürünü kullanmadan önce enzimatik temizleyici kullanmalısınız. Alanı enzimatik ürünü ile temizlemek için mikrofiber bez tercih etmelisiniz, zira diğer bezler lekeyi çıkarmak için mikrofiber bez kadar yeterli değildir. Bölgeyi temizledikten sonra havlu peçete ile baskı yaparak kurumasını sağlayın.
Aklınızda herhangi bir enzimatik ürün yoksa, benim size bir önerim olabilir. Urine Off Cat isimli leke giderici ürünü kullanabilirsiniz. Kedinin yatağa işediği bölgeyi derinlemesine temizleyeceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca; kedinin çişini temizlemek zor olsa da, kokusu bir hayli kötüdür. Kediler kendi yaptığı çişinin kokusunu alamadığı için ona ağır bir koku olarak gelmez, fakat biz insanların burnu, kedilerin burnundan daha gelişmiş olduğu için bu kokunun ne kadar çok çekilmez olduğunu biliriz. Urine Off Cat temizleyici, çiş kokusunu tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Daha fazla bilgi için Kedi Çişi Kokusu Nasıl Geçer? konusuna buradan ulaşabilirsiniz.
3- Beyaz Sirke İle Doğal Temizleme Yöntemi
Kedinizin yatağa işemesini hiç beklemediğiniz için evinizde enzimatik temizleyici olmayabilir. İkinci yardımcı temizleyici olarak beyaz sirke ve su ile karışım hazırlayabilirsiniz. Beyaz sirkenin ve suyun mutlaka eşit miktarda olmasına dikkat ederek, ikisinden de bir su bardağı kadar alın ve herhangi kabın içerisine dökün. Mikrofiber bez kullanarak, karışım bol olacak şekilde kedinin işediği bölgeye bastırarak silmelisiniz. Yatağınızda herhangi koruma yoksa, her ihtimal karşı yatağı ters çevirin ve aynı bölgeyi de temizleyin. Beyaz sirke ve beyaz su karışımının, yatağın iç katmanına kadar ulaştığından emin olun. Beyaz sirke başlı başına güçlü bir temizleyici olduğu için yatağınızın iç kısmında da idrar bırakmayacaktır. Kedi yatağa işedi nasıl temizlerim? diye düşününce, doğal yol olarak sirkeden faydalanın.
4- Bölgeyi İyice Temizlemek İçin Fırça Kullanın
Kedinin İşediği bölgeyi bez ile temizledikten sonra yeterince lekenin çıkmadığını düşünüyorsanız, sert kılları olan fırçadan yardım alabilirsiniz. Yine beyaz sirke ve su karışımı oluşturun ve bol karışım ile yatağın çişli bölgelerini fırçalayın. Yatağın her iki bölgesine de aynı işlemi uygulayın ki, yatağın iç katmanında idrar olmadığına emin olmalısınız. Fırça ve beyaz sirke ile bölgeyi iyice temizledikten sonra havlu peçete ile bölgeyi kurulayın ve kendi kendine kurumasını bekleyin. Yatak kuruduktan sonra tekrar aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Yatağı tamamen temizledikten sonra bile birkaç gün orada yatmayın. Sirke veya enzimatik temizleyici ile yatağı temizlediğiniz için tamamen kurumasını beklemelisiniz.
5- Yatağın Üzerindeki Koruyucuları Yıkayın
Kedinin çişini yaptığı yatakta koruyucular varsa, direkt olarak makineye atıp yıkamayın. Koruyucuları yataktan çıkartın ve enzimatik veya beyaz sirke ile elinizde o bölgeyi çitileyin (temizleyin) İyice temizledikten emin olduktan sonra makineye atabilirsiniz. Deterjan ile koruyucuları yıkadıktan sonra 2.tur olarak elma sirkesi ile tekrar yıkattırın. Bu sayede koruyucuların lekesi tamamen çıkacaktır ve tekrar lekeyi kusma ihtimali ortadan kalkacaktır.
Kedi yatağa işemişse, işiniz bir hayli zor demektir 🙀 Size birkaç temizlik yöntemi sayesinde bu sorundan tamamen kurtulacağınızdan bahsettik. Artık kedi yatağa işedi nasıl temizlerim? konusunda bilgi sahibi oldunuz. Şimdiden kolay gelsin ve kedili günler 😻
Kedimi yatak odamda kilitli bırakmışım yanlışlıkla. Yatağıma işemiş var mı bir formülü kokuyu gidermenin?
Merhaba, bina daire kapıma her zaman bir kedi gelip kaka ve idrarını yapıyor. Ne yapmalıyım? Bıktık artık.
Merhabalar. Kediyi daha önce beslediyseniz ve bu aralar hiç beslenmiyorsanız, sizin ilginizi ve dikkatini çekmek için kapınıza işeyebilir. Biraz ilgi, sevgi gösterir ve doyurmaya çalışırsanız, bu tür hareketleri yapmayacağını düşünüyorum.