Kedi dostlarımız bazen kumları dışında yatağımıza da işeyebiliyor. Peki kedilerin yatağa işemesinin nedenleri ve çözümü nedir?

Evdeki tüm eşyalarımızın kullanımı genellikle bir amaca bağlıdır. Kanepe ve yataklar kediler için dinlenme alanı, kum kapları da tuvaletleridir. Bazı kediler, tuvalet yerine yatağa idrarını yapıyorlar. Bir kedi kum kabı yerine kanepeye işiyorsa, onun yaramaz ya da intikamcı bir kedi olduğunu düşünmemelisiniz. Bu sebeple yanlış yerlere işeyen sevimli dostunuzu kesinlikle cezalandırmamalısınız.

Kediler hiçbir davranışı öylesine yapmazlar. Buna bağlı olarak tuvaletlerini kanepelerin üzerine yapmalarının da mutlaka bir sebebi vardır. Kediniz yatağa işiyorsa, size acil olarak ilgi görmek istediğini anlatmak istiyor olabilir. Kedinize günde 15-20 dakika kadar zaman ayırırsanız, bu problemden tamamen kurtulabilirsiniz.

Tüm yolları denediniz ama kediniz yine yatağa çiş yapıyorsa, mutlaka sorun var demektir. Peki kediler neden yatağa işer? veya yatağa işemesini önlemek mümkün mü? yazımızda detaylıca açıkladık.

Yatağa Saklanan Kedi
Yatağa Saklanan Kedi

Kediler Neden Yatağa Çiş Yapar?

Kediniz, yatak ya da kanepeye işiyorsa herhangi bir sağlık sorunu olabilir. Kedinizde olağan dışı bir farklılık görüyorsanız, birtakım kontrollerden geçmesi için veteriner yardımı alınması gerekir. Kediniz, yaşadığı bir sağlık problemi dolayısıyla halsiz kalabilir ve idrar tutmakta sıkıntı çekebilir. Pek çok sağlık sorunu nedeniyle minik meleğiniz kedi kumunu kullanmaktan aciz kalabilir. Diyabet ve idrar yolları enfeksiyonları, bu sağlık problemlerinden yalnızca iki tanesidir.

Kediler, kendilerini güvende hissedebilmek için de kanepe veya yatağa işeyebilirler. Yüksek yerler, kedilere kendilerini huzurlu ve güvende hissettirir. Yatak ve kanepelerde sıklıkla zaman geçirmeleri de buna bağlıdır. Bununla beraber yatak ve kanepelerin manzarası da sevimli dostlarınızın çok ilgisini çeker.

Sevimli dostlarınız yüksek yerlerde diğer hayvanları rahatlıkla görebilir. Bu sayede saldırılardan çok daha rahat korunur ve herhangi bir saldırı için kendisini hazırlama imkanı bulur. Kedi her kanepe ya da yatağa işediğinde bu her zaman sahiplerinin suçu değildir.

Sorun kedinin kutusunda ya da kumunda olabilir. Minik dostlarınız, kendilerini kumdayken güvende hissetmezler. Kum kabı seçiminde kedinin görüş açısı çok önemlidir. Bu sebeple bazı kedi kumu kutularının tipi ya da lokasyonu kedinizin hoşuna gitmeyebilir.

Kedilerin Yatağa İşemesi Nasıl Engellenir?

Kedilerin yatağa veya evinizdeki kumaş eşyalarına işememesi için birtakım önlemler almalısınız. Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde kedinizin kum kabı dışına çişini yapmasını engellemiş olacaksınız. Eğer sorun devam ederse herhangi bir sağlık problemi olduğunu düşünüp veterinere danışmalısınız.

Yataktaki Miskin Kedi
Yataktaki Miskin Kedi

Kum Kabının Yerleşimi

Böyle durumlarla karşı karşıya kaldığınızda minik dostunuza seçenekler sunarak ona yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. Sevimli arkadaşınız yatağa işemeyi alışkanlık haline getirdiyse, onun için evinizin değişik yerlerinde birden çok kedi kumu bulundurmanız yerinde olacaktır. Evinizdeki kedi sayısı 2 kediden daha fazla ise, kedi kumunu dörde çıkarmanız gerekir.

Ayrıca kum kaplarını farklı yerlere koymanız gerekir. Kedilerin kum kaplarını koyacağınız alanların küçük olması kedileriniz için sorun yaratabilir. İki kediden fazla kedinin yaşadığı evlerde kutu tipi de çok önemlidir. Kedi kumlarının açık olması, kedinizin kaygı yaşamaması için önemli bir faktördür.

Kapalı bir kutu içerisinde sevimli dostunuz kendisini kapana kısılmış hissedecektir. Yine kum kabının fazla küçük olması veya temizliğine gereken hassasiyetin gösterilmemesi de kedinizin kanepe ya da yatağa işemesi için bir unsurdur.

İlgili Yazı: Kedi Yatağa İşedi Nasıl Temizlerim?

Stres Yaratacak Durumlar Ortadan Kalkmalı

Kediniz evde yaşayan diğer hayvanlarla anlaşamayabilir. Bozuk ilişkiler, kedinizde agresifliğe sebep olacaktır. Yatağa işemek de agresif tavırlardan bir tanesidir. Kediler, alanlarına başka hayvanların girmesinden hiç hoşlanmaz. Bu nedenle evde iki ya da daha fazla kedi olduğunda, kediler arasında alan paylaşımı için kavgalar başlayacaktır.

Köpeklerin bazıları da, sevimli dostlarınız için tehlike arz eder. Bazı köpek türleri, kedinizle iyi niyetle oynamaya çalışır. Ancak farkında bile olmadan kedinize zarar verecek hareketlerde bulunabilir. Bu nedenle hayvanlarınızın birbiriyle ne kadar anlaşabildiğini yakından takip etmelisiniz. Arada başa çıkılamaz bir anlaşmazlık varsa, hayvanları birbirlerinden tamamı ile ayırmalı ve tanışma aşamaları acele etmeden tek tek uygulanmalıdır.

Kedinin Yatağa İşemesini Engellemek
Kedinin Yatağa İşemesini Engellemek

Oyalanacak Eşyalar Alınmalı

Kediler statüleri gereği nerde oturduklarının bilinmesini ister. Bu sebeple kedi rafları, ağaçları ve cama yapışan kedi yatakları onlar için çok önemlidir. Kedi ağaçları, cam yastıkları ve raflarıyla zaman geçireceği için diğer hayvanlardan uzak dururlar.

Bu aksesuarları seçerken yüksekliğin minimum iki metre olmasına ve kedinizin sağlığını bozmayacak derecede kaliteli olmalıdır. Yine kedilerin kendi bölgelerini tırmalama yöntemi ile belirledikleri göz önüne alındığında onlara rahatlıkla tırmalayabileceği eşyalar almanız, sıkıntının çözümü için büyük bir adımdır.

Yeterince İlgi Göstermek

Bir süre ilgi görmeyen kediniz, sahibim beni sevmiyor korkusuna kapılır. Onu evden atacağınızı düşünebilir ve bunu size yatak veya kanepeye işeyerek belli eder. Ayrılık anksiyetesi miniğiniz için zor ve kötü bir durumdur. Meleğinizi ihmal ettiğinizi düşünüyorsanız, ona biraz ilgi göstererek aranızdaki bağı yeniden güçlendirebilirsiniz.

İçgüdüleri ve sizden aldığı koku sayesinde kediniz terk edilmediğine ikna olacaktır. Bununla beraber dışarıya çıkmanız gerektiğinde üzerinde sizin kokunuzun olduğu eşyaları kedinizin yanına bırakabilirsiniz. Kediniz psikolojik bir sorun yaşadığı için de yatağa işeyebilir. Bu durumda cezalandırmak, akıllandırmak yerine ona daha fazla zarar verir. Bazı durumları kendiniz çözebilirken, bazılarını da profesyonel yardım alarak çözebileceğinizi unutmayın.

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "Kediler Neden Yatağa İşer? İşememesi İçin Ne Yapmalı?".
  • Havva

    Kedim oğlumun yatağına işiyor. Kum kabına yapıyordu birden oğlumun yatağına döndü işemesi..

  • Anonim

    Yavru kedi aldık bir hafta önce. Kakasını kaba, ama çişini yatağa yapıyor. Ne yapmalıyım?

    • Anonim

      Aynı sorunu bende yaşıyorum ama ne yapacağım hakkında benimde fikrim yok

    • Ayşenur Bekgöz

      Merhaba.
      Çişini yatağa yapıyor derken, sizin yatağınıza mı yoksa kendi yatağına mı yapıyor? Burası çok önemli.
      Yavru kedi eğer sizden yeterince ilgi, şefkat göremediyse size tepki olarak yatağa işeyebilir.
      İstemediğiniz bir şeyi yapmışsa, ona karşı sert davrandıysanız, çişini yatağa yaparak dikkatinizi çekmek istiyor olabilir.
      Genellikle yavru kedilerin idrar yolları hassas olduğu için bir sağlık sorunu olabilir. İdrar yollarında sorun olan yavru kediler, çişini hiç tutamaz ve olduğu yere işer.
      Kedinizi bir veterinere götürmenizde ve sağlık kontrollerini yaptırmakta fayda var.

  • Anonim

    Kedim durduk yere yatağıma işiyor. Kumunda sorun yok, ara sıra giriyor. Sevgisini de fazla fazla veriyoruz ama sanki inadımıza yapıyor, ne yapmalıyım? Acil yardım.

    • Anonim

      Kediyi doğal ortamına bırakın, gitsin çiftleşsin sosyalleşsin. Diğer kedilerle ilişkilerini geliştirsin, anne baba olsun. Evlerde hayvanlara hapis hayati yaşatıyorsunuz, yakında ağzınıza da sıçarsa şaşırmayın!

    • Anonim

      Bu soruna çözüm bulabildiniz mi?

    • Ayşenur Bekgöz

      Merhaba.
      Kedinize karşı hiçbir davranış bozukluğu olmadığından eminseniz,
      -Kediye yüksek sesle bağırıyor musunuz?
      -Kum kabını yeterince temizliyor musunuz?
      -Kedinizin sevdiği kedi kumu mu kullanıyorsunuz?
      Kedinizin herhangi bir sağlık sorunu olacağını düşünüyorum. Biz mesela sıkışınca hemen lavaboya gitme ihtiyacı duyuyorsak, kedi de gitmek istiyor. Fakat sorunu olan kediler, kabına gidemeden çişini yapmak zorunda kalıyor.
      Eğer hiçbir davranış sıkıntısı yoksa uzman hekime götürmenizi tavsiye ederim.