Kedi kılı yutmak veya boğaza yapışması en çok araştırılan konulardandır. Kedilerin aşıları yoksa veya parazit gibi sorun mevcutsa, durum tehlikeli demektir.
Dünyanın en zeki ve en değişik huylara sahip olan canlılarından birisi hiç şüphesiz kedilerdir. Birçok kedi cinsi olduğu için hepsinin dış görünüşleri ve davranışları farklı olsa da ortak olan tek nokta var; durup dururken ilginç tepkiler vermek! Sosyal medyada veya kedi besleyen insanlardan aşinayız, kediler ortada hiçbir sebep yokken aniden koşmaya başlarlar ya da bir şey görmüşler gibi çok kılıktan kılığa girerler.
Aslında kedilerde mantık aramamız tamamen saçma, çünkü her şey onların istediği gibi oluyor ve biz onların kölesi olduğumuz için sahiplerini yönetiyorlar. Kedi beslemek insanın hem psikolojik hem de fiziksel sağlıklarına çok faydalıdır. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki, herhangi bir hastalığı olan insan kedi sahiplendiğinde büyük oranla iyileştiği görülmektedir.
Bazı insanlar kedi beslemeye karşı değiller ama dökülen tüylerinden veya tüylerin eşyalara yapışıp kolay kolay çıkmamasından çok şikayetçiler. Kedilerin tüylerini eşyalardan çıkarmak için birçok aparat üretilse de yine de bize %100 çare sunmuyor. Ancak kedilerin tüylerinin dökülmesini bir şekilde engelleyebiliyoruz; beslenme, malt macunları, vitamin vb. gibi desteklerde bulunarak tüy dökme oranlarını azaltabiliriz. Ayrıca birkaç yöntem daha kullanarak kedilerin tüylerini güzelleştirebiliriz.
Yine de insanlar kedilerin tüy dökmelerini normal saymayıp, sanki anormal bir durummuş gibi davranıyorlar. Aslında kedilerin mevsimsel tüy dökmeleri veya normal zamanda tüylerinin az çok dökülmesi olağan bir durumdur. Kedilerin tüyleri gözle görülmeyecek kadar ince ve yapışkan olduğu için yemeklerimize veya ağzımıza girebilirler. Peki, kedi tüyü yutmak zararlı mıdır? ayrıntılı şekilde inceleyelim.
İlgili Yazı: Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi
Kedi Tüyü Yutmak Zararlı mı?
Kedilerin tüyleri yumuşak, ipeksi ve kadifemsidir. Her tüylerini sevdiğimizde içimizde kelebekler uçuşurmuş gibi mutlu oluruz. Kediler mevsimsel (özellikle sonbahar ve kış aylarında daha çok tüy dökerler) ve normal zamanlarda tüy dökerler. Mevsimsel tüy döküntüleri çok normaldir ve beklenilen bir durumdur ama normal yaşantıda aşırı tüy dökmesinin arkasında mutlaka bir problem vardır.
Kedilerden dökülen tüyler ister istemez eşyalarımıza yapışıyor, kıyafetlerimizde kalıyor, yemeklerin içine giriyor veya havadan uçup boğazımıza girebiliyor. Nadir olarak kedilerin tüylerini görmeden veya görerek yutarsak herhangi bir zararı yoktur. Eğer kedi çok tüy döküyor ve sıklıkla kedi tüyleri yutuluyorsa, insan vücuduna zararları olabilir.
Özellikle kedilere veya normal alerjisi olan insanlar kedi kılı yuttuklarında aniden alerji krizine girerek hapşırma, öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı vb. gibi durumlar yaşayabilirler. Kedileri çok seven ama alerjisi olduğu için kedi sahiplenemeyen insan sayısı çok fazla. Hipoalerjenik kedi cinslerinden sahiplenerek sağlığı tehdit etmeden aynı evde yaşayabilirler.
Kedi Kılı Yutarsak Ne Olur?
Yanlışlıkla kedinizin kılını yuttuysanız, dostunuzun aşılarının olup olmadığını aklınıza getirmelisiniz. Eğer kedinizin iç-dış parazit aşıları varsa, korkulacak bir şey yok demektir. Birkaç tane kedi kılı vücudunuza zarar vermez veya hastalık yapmazsınız. Tam tersi kedinizin aşıları yoksa ve kendini temizlemeyen bir kediyse, tüyünü yuttuğunuzda vücudunuza zarar verebilir. Kedi kılı yutulduğunda şu sorunlarla karşı karşıya kalınabilir;
- Boğazda kedi tüyü yapışması/kalması
- Mide bölgesinde ağrı,
- Mide bulantısı,
- Kusma istekleri,
- Vücutta enfeksiyon,
- Ciğerlere kedi kılı yapışması/kalması,
- Eğer kedi tüyleri ciğere yapıştıysa ağrı yapabilir veya sorunlar meydana gelebilir,
- Alerjik reaksiyonlar ortaya çıkması (ani ve sürekli hapşırma, öksürme, burun akıntısı, kaşınma vb.)
kediniz varsa ve fazla sayıda kıl yuttuğunuza eminseniz, bu gibi belirtilere her zaman dikkat etmelisiniz. Eğer kendinizde bu belirtileri görüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden doktora giderek durumu anlatmalı ve yapılması gereken testlerden geçmelisiniz. “Nasıl olsa kedimin iç-dış parazit aşısı var, bir şey olmaz” diye düşünmeyin, belirtiler yoğunlaşarak vücudunuza zarar gelme olasılığını göz önünde bulundurmalısınız.
Not: Kedinin tüylerinde ve vücudunda parazit varsa, parazitli tüy yutulmuş demektir. Vücuda yayılabilir ve özellikle karaciğer zarar görebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, hiç beklemeden doktora gitmelisiniz.
İlgili Yazı: Kedilerin Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Kedi Tüyü Boğaza Yapışırsa Ne Olur?
Kedilerden düşen veya uçan tüyler insanların boğazlarına yapışabilirler. Bunu anlamak kolaydır; çünkü kedi tüyleri, bizim tüylerimizden daha yapışkan olduğu için boğazda varlığı hissedilebilir. Eğer kedinizin iç-dış parazit aşıları varsa ve tüyü boğazınıza yapıştıysa panik yapmanıza gerek yoktur. Avuç dolusu kedi tüyü boğaza yapışmadığı için vücudu olumsuz etki etmez. Sadece birkaç tane kedi kılı boğaza yapışacağı için sadece gıcıklanma veya kusma isteği hissedebilirsiniz.
Kedinizin tüylerinde veya vücudunda hastalık, bulaşıcı rahatsızlık, enfeksiyon vb. gibi sorunlar yoksa sağlığınızı tehdit etmez veya herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmazsınız. Eğer bu saydığımız sorunlar kedinizde mevcutsa ve bununla beraber iç-dış parazit aşıları da yoksa, içinizin rahat etmesi için acil doktoruna danışmanızda fayda vardır.
Kedi Tüyü Kist Yapar mı?
Kedi tüyü yutmak ayrıntılı bir konu olduğu için kulaktan dolma bilgilerle insanlar korkutulabiliyor. Aslında bizi hasta eden veya olumsuz belirtiler yaşatan kedilerin kılları değil, kedilerde bulunan hastalıklardır. Eğer kediniz son derece sağlıklı, aşıları tam ve tüylerinde de bir sorun yoksa kedi tüyü yutmak asla kist yapmaz. Tam tersi kediniz rahatsız, tüyleri hastalıklı ve aşıları yoksa bir kere kedi tüyünü yuttuğunuz anda kist olmak gibi bir şey söz konusu değildir.
Kedi tüyünü devamlı olarak yutarsanız ve bağışıklık sisteminizde düşükse kist olma gibi sorunlar doğabilir. Her kedi tüyü yutan kişi kist olacak diye bir kaide yoktur, çünkü herkesin vücudu çok farklıdır. Yukarıda saydığımız belirtileri kendinizde gördüğünüz an erken teşhis için hemen doktora görünerek işi sağlama almanızda fayda vardır.
Not: Özellikle hastalığı olan yetişkinler/çocuklar ve hamileler kedi kılı yutarsa, diğer insanlardan daha fazla risk taşıyabilir. Her ihtimale karşı doktora danışılmalıdır.
Kedi kılı insanın vücuduna girerse ne olur?
Kedi sağlıklı ve aşıları varsa sorunsuz şekilde kusma ya da dışkı yoluyla atılır. Eğer kedi hasta ve aşısız ise yine aynı şekilde atılır ama vücuda zarar verebilir.
Kedi kılı yuttum ne yapmalıyım?
Çok rahatsız ediyorsa, kusularak tüy çıkarılabilir. Antiseptik bitki içecekleri ve bol su tüketilerek vücut koruma altına alınmalıdır.
Kedi kılı yutmak öldürür mü?
Sağlıklı kedilerin kılı yutulursa ölme gibi durum söz konusu olamaz. Kedilerin tüyünde ve vücudunda hastalık varsa, yine de öldürmez ama sorun meydana getirebilir.
Kedi kılı ciğere yapışır mı?
Bazı doktorlara göre bu imkansızdır, kimilerine göre de ihtimal vardır. Tek çare dikkat etmek ve doktora danışmaktır.