Evde Kedi besleyen herkesin ortak problemlerinden biri tüy dökmesidir. Kedi sahipleri Kedi tüy dökme aşısını araştırıyor, fiyatını ve detaylarını açıkladık.
Hem görünüşleriyle hem de davranışlarıyla bizi kendilerine hayran bırakan kedileri çok seviyoruz. Her kedinin burcu vardır ama genel olarak kedi topluluğunun ikizler burcu olduğunu düşünüyoruz 🙂 Sakin ve sessiz bir şekilde zaman geçirirlerken, birden gözleri açılarak evi altına üstüne getirebiliyorlar.
Sadece bununla da kalmayıp, sahiplerine kendilerini sevdirirken “ben ne yapıyorum burada ya?” dermiş gibi bakarak ısırmaya başlarlar. Kedilerin insanlar üzerinde hem psikolojik hem de fiziksel sağlıklarına çok büyük etkileri vardır. Psikolojik rahatsızlığı olan insanlar kedilerle vakit geçirdiklerinde ilaçlarını bıraktıklarını ve iyileştiklerini söylerler.
Aynı şekilde vücudunda bir hastalığı olan insanlar da ağrılarının azaldığını ve kendilerini daha iyi hissettiklerini dile getirirler. Kediler her anlamda dört dörtlük hayvanlardır ama bazen normal (mevsimsel ya da olması gerektiği gibi seyrek) ve anormal (hastalığa bağlı olarak yoğun) derecede tüy dökerek sahiplerini üzebilirler.
Kedilerin tüyleri yapışkan oldukları için eşyalara, kıyafetlere, yemeklere vb. girebilir. Tüyler yapıştıkları yerden kolay toplanmadıkları için kedi sahiplerinin bir numaralı eşyası kedi tüy toplama rulosudur. Bazı kedi sahiplerini tüy konusundan bir hayli yakındığı için kedi tüy dökme aşısı konusunda araştırmalar yapıp eyleme geçebiliyorlar. Peki, kedi tüy dökme aşısı ne işe yarar? ya da bu yöntem kediler için ne kadar güvenli? tüm merak edilenleri yazımızda açıkladık.
İlgili Yazı: Kedilerin Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Kediler Neden Tüy Döker?
Birçok kedi cinsi olduğu için hepsinin tüy yapıları birbirlerinden farklıdır. Bazı kediler kısa tüylere sahip olurken, diğerleri ise uzun tüylü olabiliyorlar. Haliyle uzun tüylü kediler, diğerlerine göre daha yoğun ve sıklıkla tüy dökebiliyorlar. Kedilerin tüy dökmelerini, biz insanların saçlarının dökülmesiyle eşdeğer tutabiliriz. Her insanın saçı normal ve anormal şekilde dökülüp yerine sağlıklı saçlar çıkıyorsa, aynı şey kediler içinde geçerlidir.
Kediler mevsim geçişlerinde (ilkbahar-yaz-sonbahar-kış) hiç beklenmedik şekilde yoğun tüy dökebilirler. Mevsimlere ayak uydurmak için yazdan kışa geçerken üşümemeleri için tüylerini çıkarırlar; kıştan yaza tekrar dönerken çıkarttıkları tüyleri dökerler. Mevsim geçişleri haricinde normal günlerde seyrek olarak tüy dökmeleri de normal sayılmaktadır.
Bazı kediler her gün veya haftada 2-4 gün çok yoğun şekilde tüy dökebiliyorlar. Bu durum mevsim geçişlerinden değil, mutlaka sebeplere bağlı olarak kaynaklanmaktadır. Genellikle deri-tüy rahatsızlıkları, stres, beslenme yanlışları, su içme azlığı, hastalıklar, tüy kalitesizliği, vitaminsizlik vb. gibi nedenlerden dolayı aşırı tüy dökerler. Kedilerin yoğun tüy dökmelerinin sebebi ve uygun tedavisi için veterinere danışılmalıdır.
Birçok nedene bağlı olarak kedilerde bölgesel tüy dökülmeleri de görülebilir. Bölgesel tüy dökülmesi evde tedavi edilemeyeceği için mutlaka veterinere gidilmeli ve hangi sorundan kaynaklandığı bulunmalıdır. Genel olarak kedi tüyü bakımı ne kadar düzenli olursa dostlarımız da o kadar az tüy dökerler ve bakım sayesinde tüylerinin kalitesi artarak deri-tüy rahatsızlıkları yaşama olasılıkları düşecektir.
Kedi Tüy Dökme Aşısı Nedir?
Son zamanlarda çok popüler olan kedi tüy dökme aşısı kedi sahipleri tarafından çok araştırılıyor. Kedilerin tüylerinin dökülmesini engellemek veya büyük oranda tüylerini azaltmak için veteriner kliniklerinde tüy dökme aşısının yapılıp yapılmadığı merak konusudur.
Her aşının ve ilacın yan etkisi olabildiği gibi tüy dökme aşısının da mutlaka yan etkileri olacaktır. Bazı kedi sahiplerine göre bu işlem doğru ve sağlıklı gelmese de diğer kedi sahipleri tarafından kurtarıcı bir yöntem olarak görünüyor. Sonuçta kediler doğaları gereği tüy döktükleri için birden vücutlarına yabancı bir madde girdiklerinde ve tüy dökemediklerinde psikolojik ve fiziksel problemler meydana gelebilir.
Türkiye ve diğer ülkeleri kapsayan araştırmalarımıza göre kedi tüyü dökme aşısı bulunmamaktadır. Bu aşının varlığı bazı güvenilmez kaynaklardan okunan kulaktan dolma bilgilerden dolayı yayılmış geçersiz bilgidir. Yine de emin olmak adına Türkiye’deki bazı veteriner klinikleriyle iletişim kurduk ve kesinlikle böyle bir aşının olmadığına dair bilgiler aldık.
Kedilerin tüylerini dökmemesi için aşı bulunmuyor ama onun yerine güçlü ve içeriğinde birçok vitamin olan damla, macun, tablet gibi ürünler bulunmaktadır. Bunları temin ederek kedilerin tüy dökümlerini büyük ölçüde azaltabilir ve kalitelerini arttırabilirsiniz. İşte önerebileceğimiz en kaliteli kedi tüyü dökmeyi engelleyen ürünler;.
Kediniz için en kaliteli ve alabileceğiniz ürünleri derledik;
Damla
- BioFeline Plus+B damla (80-99 TL arası)
- Felimax Biotin damla (80-99 TL arası)
- Beaphar damla (99-115 TL arası)
- Pro Perfeckt Plus+B (80-99 TL arası)
Tablet
- Vet’s Plus kedi tüyü dökülmesini engelleyen tablet (69-89 TL arası)
- Bio Pet Activite tablet (36-59 TL arası)
- Dr. Nature’s tablet (85-95 TL arası)
- Zurich Biotin tablet (46-65 TL arası)
Macun
- Gimcat Derma Paste macun (65-108 TL arası)
- Vet’s Plus tüy dökülmesini azaltan macun (80-90 TL arası)
- Apex Biotin macun (25-45 TL arası)
- Trixie macun (90-108 TL arası)
Kediler Aşıya Nasıl Hazırlanır?
Kediler çok zeki hayvanlardır, yani onların duymak istediği şeyleri söyleyip evden çıkarttığınızda bile veteriner kliniğinde soluğu alacağınızı tahmin ediyorlar. Kediler kendi vücutlarını çok önemserler ve yabancı insanların sevmek dışında dokunmalarından rahatsız olurlar. Dolayısıyla veterineri ve iğneyi gördükleri zaman bir şey olacağını tahmin ederek tepki göstermeye başlarlar.
Kedinizin aşıdan korkmaması için mutlaka iyi bir veteriner seçmelisiniz. Sadece aşı yapmak için aşı yapan veterineri değil, dostunuza sevgi dolu yaklaşan ve rahatlatan bir hekim seçmelisiniz. Aşıya gideceğiniz gün kedinizle her zamankinden daha çok oyun oynamalı ve yapmak isteyip de izin vermediğiniz şeyleri görmezden gelebilirsiniz. Dostunuza ne kadar çok güven ve sevgi verirseniz, çantasına koyup veterinere götürmek kolay olacaktır.
Aşıdan çıktıktan sonra aynı toleransı sürdürmeye devam etmeniz çok önemlidir. Kedilerin aşı takvimine bağlı olarak bir sonraki aşı için yine kliniğe gideceğiniz için korkutmamalı veya stres yaşatmamalısınız. Kediler tıpkı bebek gibidirler, nasıl eğittiğiniz veya ne gibi davranışlar sergileyeceği tamamen sizin elinizde olacaktır. Kedinizle aranızdaki bağ ne kadar güçlü olursa veterinere gittiğinizde ve çıktığınızda zorlanma olasılığınız epey düşük olacaktır.