Chinchilla Kedisi karakteri, görünümü, uyku düzeni, beslenmesi, sağlık durumu gibi bilgileri makalemizden okuyabilir; tür hakkında fikir edinebilirsiniz.

Chinchilla kedisi, aslında İran kedisinin bir başka türü olarak geçmektedir. İran kedisinin çok tercih edilen birkaç türü olsa da ayrı bir statü kazanmış ve tüyleri Chinchilla isimli bir kemirgen türünün tüylerine benzediği için ismini buradan almıştır.

Chinchilla Kedisi Tarihçesi

İlk olarak İngiltere’de üretimi yapılmış Chinchilla kedisinin kökenleri aslında yakından tanıdığımız iki kediye dayanıyor. Kökeni İran kedisine dayanan bu güzel kedimizin ismi ise Günay Amerika’da yaşayan bir kemirgen olan Chinchilla’dan gelmektedir. Bu ismi almasının sebebi ise tüylerindeki benzerlikten dolayıdır. İnsan eliyle üretilmiş ilk çiftleştirmelerden birisidir.

Bu arkadaşlarımızın İran kedisi ve Ankara kedisinin çiftleşmesinden meydana çıkan bir melez olduğu düşünülüyor. 1988 Yılında İngiltere’de oldukça popülermiş ve yine İngiltere’de o yıllarda pek çok ödül almıştır. Türkiye’de Chinchilla kedisi olarak bilinen bu tür pek çok ülkede Gölgeli İran Kedisi olarak da bilinmektedir.

Durum böyle olmasına rağmen bu kediler uluslararası kuruluşlar tarafından bir tür olarak kabul edilmiyor. Kabul edilmeyişinin en büyük sebebi ise İran kedisine aşırı benzerliği. Genel olarak İran kedisinin farklı renkte varyasyonları olarak nitelendiriliyorlar. Lakin yüz olarak İran kedisine pek benzediğini söyleyemem. Aslında bu farklılık onun özel bir tür olduğunun kanıtı niteliğindedir. TICA (The International Cat Association – Uluslararası Kedi Derneği), bahsi geçen konunun dışında tutulabilir zira Chinchilla kedileri, TICA tarafından ayrı bir tür olarak kabul edilmiştir.

Chinchilla Kedisi Karakteristik Özellikleri

  • Çok sakin, sessiz bir yapıları vardır.
  • Nazik tavırlarıyla dikkat çekerler.
  • Kendileriyle birlikte yaşayan insanlara aşırı derecede bağlanırlar.
  • Yalnız kalmayı sevmeyen sevimli meleklerimiz yalnız kalmaktan çok çabuk sıkılıyorlar.
  • Çok zeki bir tür olan Chinchilla, zeka gerektiren oyunları oynamayı sever.
  • Küçük yaşlarda oldukça aktiftirler.
  • Sahip olarak tek bir kişiyi benimserler ve bu, hayatlarının sonuna kadar  böyle sürer.
  • Duygusallığı ön planda olan kedinizin en hassas noktası yavrularıdır. Kendi yavruları söz konusu olduğunda tam bir sevgi yumağıdır. Yavrularına tahmin edilenden çok daha fazla ilgi gösterir.

Çocuklarla ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Chinchilla türü küçük çocuğu olan aileler için uygun kedilerdir. Sessiz ve sakin yapıları sayesinde çocuklarla anlaşma konusunda sorun yaşamazlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bağlılık kavramına önem veren minik afacanlar, oyun oynamaya bayıldıkları için çocuğunuzla hiç bıkmadan zaman geçirebilir.

Kedinizin yalnızlıktan hoşlanmadığından yukarıda kısaca bahsetmiştim. Bu nedenle yoğun bir iş hayatı olan bireylere Chinchilla çok tavsiye edilmez. Eğer kedi hakkında araştırma yapmadan aldıysanız, alternatif çözüm olarak yalnız kalmaması adına ona arkadaşlık yapacak bir evcil hayvan almayı düşünebilirsiniz.

Bu türe mensup kediler uygun şartlarda tanıştırılırsa kedi ve köpeklerle oldukça uyumlu bir biçimde yaşayabilir ve sıkı dostluklar kurabilirler. Hayvanlar arası en iyi dostluklar genellikle yavruluğundan itibaren beraber yaşayan hayvanlar arasında görülür. Eğer yeni bir evcil hayvan aldıysanız ilk aşamada kontrollü bir tanışma için elinizden geleni yapın.

Chinchilla Kedisi Fiziksel Özellikleri

Kendine has görünüşü ve tüyleri ile sempati kazanan Chinchilla kedisi, inanılmaz gözleri ve göz kenarlarıyla hayran kitlesini her geçen gün arttırır. Her ne kadar İran kedisinin farklı varyasyonu olarak görülse de basık burun ve yüze sahip İran kedisinden farklı olarak orta büyüklükte bir buruna sahiptir. Türün bir başka öne çıkan özelliği ise gözleridir. Sevimli meleklerimizin gözleri insanlarda hayranlık uyandıracak kadar güzeldir.

Chinchilla Kedisi Bakımı

Görünümü & Vücut Yapısı

Bu kedilerin tüyleri ince, uzun ve yoğundur. İri bir gövde yapısı olan Chinchilla, ince ve kısa bir kuyruğa sahiptir. Kürk yapısı Ankara ve İran kedileri ile benzerlik gösterir. Türün karışık renkli bir tüy yapısı vardır. Bu türün en çok tercih edilen renk tonları beyaz ve açık krem olanlardır.

Yüz ve Kafa Yapısı

Gözlerinin renkleri, mavi ve yeşilin en güzel tonlarını yansıtır. Kulakları orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Vücut yapısı ise kaslı olarak karşımıza çıkar. Çeneleri yapı olarak öne doğru çıkıktır.

Ağırlığı ve Boyutları

Chinchilla, çok fazla büyüyen bir tür değildir. Bu sebeple evde bakılmaya uygun kedilerdir. Erkek kediler dişi kedilere nazaran daha iri ve daha ağır oluyorlar. Ortalama olarak erkek kedilerin ağırlıkları 3,6 ile 6,8 kg arasındayken dişi kedilerin ağırlığı 3,2 ile 4,5 kg arasında değişiyor.

Chinchilla Kedisi Bakımı

Göz alıcı güzellikteki afacanlar, haftalık olarak taranma gereksinimi duyarlar. Tüylerinin uzun olması taranma ve bakım ihtiyacını arttırıyor. Bu yüzden tüylerine uygun tarak kullandığınıza emin olarak tüylerini sık sık taramanızı öneriyorum. Düzgün taranmayan kedilerde tüy yutma ve kusma gibi problemlerle karşılaşılabilir. Eğer tüy bakımı aksatılırsa tüyleri düğümlenebilir. Bu durum aksatılmaya devam edilip iyice düğümlenirse o zaman kedinizi tamamen tıraş etmek zorunda kalabilirsiniz.

Chinchilla kedilerinin Taranma sıklığını sıcak havalarda arttırmak daha doğru bir karar olacaktır. Kedimiz sıcak havalarda daha fazla tüy döker. Taranma sıklığını artırırsanız hem etrafın tüylerle dolmasını önlemiş hem de ölü tüylerden kurtulan kedinizin rahatlamasını sağlamış olursunuz. Sık taranma ölü tüylerin sayısını azaltsa bile tüy dökme problemi bu kediler için kaçınılmaz bir gerçek. Uzun tırnakların, gözlerin ve kulak çevresinin rutin temizliğine dikkat etmelisiniz. Sık olmamak kaydıyla banyo yaptırabilir, hareketli oyunlarla enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.

Bakım Maliyeti

Bu kedilerin ekstra bir masrafları yoktur. Bir başka deyişle diğer kedilere ne kadar masraf yapıyorsanız Chinchilla için de aynı şekilde masraf yaparsınız. Masrafları üç başlık altında toplamak mümkündür. Başlangıçta yapılacak masraflar mama kabı, su kabı, kedi tuvaleti, tırmalama platformu gibi eşyaları içerir. Bunun dışında standart masraflar bulunur kedi kumu, kedi maması gibi standart giderler yer alır. Üçüncü başlık ise ekstra masraflardır. Ekstra masraflar ise tatlı arkadaşınıza alacağınız oyuncak, ödül mamaları ve veteriner masrafları gibi masrafları kapsar.

Bu kediler için özel denilebilecek masraf mama masrafıdır. Kalıtsal böbrek problemleri olan kediler için beslenme önemlidir ve asla ucuza kaçılmaması gerekir.

Chinchilla Kedisi Karakteristik Özellikleri
Chinchilla Kedisi Karakteristik Özellikleri

Beslenmesi

Chinchilla, beslenmesine diğer kedilere nazaran çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir türdür. Kalıtsal böbrek hastalığı nedeniyle beslenmesinin düzeni ve uygun mama kullanması oldukça önem arz eder. Açıkçası ben burada veterinerinizden tavsiye almanızı öneriyorum. Kedilerin mama ihtiyaçları farklı sebeplere göre değişiklik gösterebilir. Doğru ve düzenli beslenen kedilerin daha mutlu ve güzel bir hayat geçirdiğine de dikkat çekmek istiyorum. Eğer veterineri uygun görürse, çeşitli takviye edici vitaminler verebilir. Bunu zayıf bünyeli meleklerimiz için daha sık tercih ediyorlar.

Uyku

Aslında uyku konusunda hemen hemen her kedi aynıdır. Chinchilla kedisinde de bu düzen değişmiyor. diğer kedi türleri gibi 13 ile 18 saat kadar uyurlar. Uyumayı çok sevdikleri için kedinizi evin herhangi bir yerinde kestirirken görme olasılığınız yüksektir. Tatlı mırlamalarıyla ün kazanan arkadaşlarımızın uyumalarını izlemekte insana ayrı bir keyif veriyor😊

Uyku konusunda özellikle belirtmem gereken bir şey varsa, alıştırdığınız uyuma alanına kum ve su kaplarını oldukça yakın konumlandırmalısınız. Ufak kazalara uyku arası mahal vermemek adına bu elzem bir kuraldır.

Chinchilla Kedisi Fiziksel Özellikleri
Chinchilla Kedisi Fiziksel Özellikleri

Temizlik

Bu noktada diş temizliğine dikkat çekmek istiyorum. Kedi bakımı dendiğinde akla gelen ilk faktörlerden bir tanesinin diş temizliği olduğunu biliyoruz. Kediniz henüz yavruysa şimdiden diş bakımına ve fırçalamaya alıştırmanızı öneriyorum. Eğer kedinizin yavruluk dönemi geçti ve bu dönemde diş fırçalamaya alıştıramadıysanız; en azından dişlerinin sağlığı için haftada 1 defa fırçalamalısınız.

Kulak temizliği de kedi bakımında önemli bir noktadır. kedilerin insanlara benzer kulak yapıları vardır. İç, orta ve dış kulak olarak üç kısımdan oluşurlar. Bizi ilgilendiren sadece dış kulaktır. Daha derinlerde sezdiğiniz bir sorun varsa bu konuda müdahale etmeden veterinerinize başvurmalısınız. Azıcık seçici ve titiz olan bu melekler, asla pis yere tuvalet yapmak istemezler ve beklemiş sudan hiç haz etmezler. Oyuncaklarının da günde en az bir kez duru su ile temizlenmesini tercih edeceklerdir. Bunlar, azıcık zor görünse de eminim ki rutine oturttuğunuzda sizi çok yormayacaktır.

Chinchilla Kedisi Sağlık Durumu

Chinchilla, genel olarak sağlıklı bir türdür. Elbette düzenli aşılarının yapılması, parazit ilaçlarının düzenli kullanılması gibi hususlara dikkat etmelisiniz.

Sağlık Sorunları

Genel olarak sağlıklı olan bu türde sık karşılaşılan kalıtsal hastalık böbrek hastalığıdır. Bu durum yaşanmaması için düzgün beslenmesi çok önemlidir. Bu türe mensup kedilerin maruz kalabileceği en sık rastlanılan diğer hastalıklar ise şöyledir;

  1. Kulak Enfeksiyonu: Bu hastalığın belirtileri kötü koku ve kulak akıntısıdır. Kediniz durmadan kulağını kaşımaya çalışacaktır. Bu durum açık yaralara sebep olacağından hemen müdahale edilmelidir.
  2. Deri İritasyonu: Bu hastalık çok şiddetli kaşınmalara sebep olabilir. Kaşınan yerlerdeki tüylerin çok hızlı bir biçimde dökülmesine neden olur. Neticede tırnak yaraları oluşabilir ve bu bölgeler iltihap kapmaya açık olur.
  3. Kedi Nezlesi: Bu hastalık genel bakımdan birçok kedinin bir arada bulunduğu durumlarda görülür. Çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Klasik gribe çok yakın belirtilerle kendini gösterir.
  4. Konjunktivit: Kedinizin gözlerinde sulanma şeklinde kendini gösterir kedinizin sürekli göz kırpmasına sebep olur. Bu hastalığa sebep olan virüsler, mantarlar veya polenler olabilir. Bir bakıma alerjik bir rahatsızlık denebilir.
  5. Depresyon: Doğum sonrası, çiftleşme sonrası gibi durumlarda kediler de insanlar gibi depresyona girer. Bu psikolojik hastalığa yakalanan kedilerde iştahsızlık, davranış bozukluğu ve saklanma ihtiyacı gibi belirtiler gözlemlenir. Bazı durumlarda, sürekli görülen ilgisizlik de depresif davranışları meydana getirir.
Chinchilla Kedisi Sağlık Durumu

Yaşam Süresi

Chinchilla kedileri ortalama 14 yıl yaşamakla beraber doğru mama tercihi ve bakımla 18 yıla kadar yaşayabilirler. Tabi ki yanlış bakım ve beslenme de kedinizin ömrünü kısaltacaktır. Dikkatli olmakta fayda var.

Kızgınlık ve Çiftleşme Dönemleri

Kızgınlık dönemine giren kedimiz çiftleşme arayışına girecek ve bu arayış sırasında bazı haller sergileyecektir! Endişelenmeyin her şey oldukça normal seyrinde ilerleyecek!

Tüm garip davranışların bir sebebi olduğunu bilmelisiniz. Bu yazıyı sonuna kadar okuyarak tavsiyelerimizden faydalanabilirsiniz. Eksik kaldığımiz noktada veteriner hekiminize danışmaktan çekinmeyin. Kedinize hususi son sözü söyleyecek olan veteriner hekiminizdir.

Minik kedilerimiz senede 2 – 4 defa çiftleşme dönemine girmektedir. Yavru bir kediye sahipseniz ve ne zaman başıma gelecek bunlar diye düşünüyorsanız şimdiden cevabı verelim. Dişi kedilerin geneli, ortalama 6. ay civarında ilk kızgınlık dönemine girer. Bazen bu 4. aya kadar geriler. Bu dönemin sürdüğü uzunluk ise birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişir.

Erkek kedilerin ilk kızgınlık dönemine girme süreci dişi kedilere göre daha uzun sürer. Erkek kedilerde kızgınlık dönemi 1 ile 1.5 yaş arasında başlar.

Mart aylarında kedilerin çiftleşme çağrılarını hepimiz duymuşuzdur. Hatta bu durum çizgi filmlere dahi konu olmuştur. Elbette tek belirtinin bu olmadığını söylemeliyiz. İşte bazı önemli belirtiler;

  • Bu döneme giren dişi kediler açıkçası her konuda dikkat çekmeyi ve bir erkek kedi tarafından fark edilmeyi amaçlar. Bir örnek verecek olursak; erkek kedilerin onu kolay bulması ve tanıması için idrar püskürtür. Aslında kedi severler tarafından en nahoş bulunan durum da budur diyebilirim.
  • Meleğiniz kızgınlık dönemindeyken normalden çok daha fazla miyavlayacak, bir süre sonra bu miyavlamalar ulumaya dönüşecektir.
  • Kuyruğunu kaldırmak suretiyle çiftleşme pozisyonuna geçtiğine şahit olabilirsiniz.
  • Mobilyalara ve eşyalara zarar verme eğilimine girebilir.
  • Evden kaçmaya çalışır, bunun için fırsat kollar ve fırsat bulduğu anda kaçar. Sokaklarda kovalamaca oynamak istemiyorsanız aman dikkat😊
  • Bazen sevgi delisi olacak olan kediniz bazen sizin ona dokunmanıza bile katlanamayacaktır.

Bu belirtilere rastlandığında artık eminizdir ki minik yavrumuz kızgınlık dönemine girmiştir. Bu durumda önünüze üç seçenek çıkacaktır.

Kısırlaştırma, çiftleştirme veya belirtileri azaltacak veteriner hekim tarafından verilen bir reçete. Elbette ki karar sizin. Ancak bir karar vermeden önce doğuracağı sonuçları iyice düşünün derim.


Chinchilla kedilerini elimden geldiği ölçüde tanıtmaya çalıştım. Paylaştığım bilgilerin siz değerli takipçilerim tarafından faydalı bulunduğunu ümit ediyorum. Eğer siz de Chinchilla türü bir kediye sahipseniz kedinizin olumlu veya olumsuz yönlerini yorumlara yazabilir ve bu türü sahiplenmek isteyen kedi severlere fikir verebilirsiniz. Hem kim bilir belki sizin sayenizde bir birey daha kedi sahibi olur?

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

Comments were made on "Chinchilla Kedi".
  • Anonim

    Benimki 7 yaşında böbrek problemiyle aniden hayatını kaybetti, veteriner kontrolünde olmasına rağmen. Gerçekten çok hassas ve evdeki çocukları çok sahipleniyor. İnanılmaz güzel karakterli ve zekiydi.

  • Anonim

    Chinchilla kediler gerçekten de çok uysal sevimli ve asil kediler fakat sağlık problemleri ile çok karşılaşılabiliyor. Benim kedim de 1 yaşında dişi bir Chinchilla sindirim sisteminde çok sıkıntı yaşıyoruz mamasına çok dikkat etmek gerekiyor. Her mamayı yiyemiyor midesi ve cildi hassas.. mesela alerjik sorun yaşayabiliyor bizimki yaşadı Chinchillalar da bu tip problemler yaşanabiliyormuş zaman ilerledikçe anladık biz de… daha önce yavruyken bu tip sorunlar yoktu eğer rengi de beyazsa daha da hassas olabiliyorlar. Chinchilla bir kedi istiyorum diyen varsa bunlarla karşılaşabilir ihtimalini göz önünde bulundurmalıdır ama onu çok seviyoruz ve iyi olmasını istiyoruz 💖

  • Anonim

    Mia kızımız yaklaşık 8 aylık oldu. Daha 2 aylık yavruyken aldık. 1 kez kumunu gösterdik hemen alıştı. Çok sessiz sakin. Hiçbir eşyaya zarar vermez. Aileden biri oldu artık canımız, ama veterineriniz çok önemli mama ve aşı takibini harfiyen yapmalısınız.

  • Anonim

    Merhabalar, 4.5 aylık erkek Chinchilla kedimiz var, temizlikle ilgili sıkıntımız var. Tuvaletini yaptıktan sonra hiç kendini temizlemiyor. Tüylerini hiç yalamıyor. Bende ya ıslak bir peçeteyle ya da durum vahimse lavaboda yıkayarak temizliyorum.

  • Anonim

    4 aylıkken sahiplendim etraftaki kedilere bakınca tam bir salon erkeği asaleti sakinliği inanılmaz bir duruşu ve tavrı var. Çok asil bir tür herkese tavsiye ederim benim kedim mi böyle yoksa bu cinsylemi alakalı bilmiyorum ama maşallah tam bir evcil.

    • Şeyma

      Bende sahiplenmek istiyorum bu cins kediyi ama bağlantı kuramıyorum kimseyle. Yardımcı olabilme şansınız var mı? Teşekkürler