Sokak kedileri veya iki kedi sahibi olanlar, kediler birbirini neden yalar? diye merak ediyor. Kulağa komik geliyor, fakat birde işin aslını öğrenelim 😺

Kediler doğdukları andan itibaren anneleri tarafından yoğun bir şekilde yalanır. Anne kedi yavrularını öyle bir yalar ki, dilinin o mükemmel yapısıyla yavrularının tüm vitamin ihtiyaçlarını karşılar. Anne kedi olmadığı zaman yavru kediler, birbirlerini sırayla yalayarak bu döngüyü devam ettirir. Kediler Birbirini Neden Yalar? diye sorarsak, aslında bu yalama duyguları tamamen anne kediden gelmiştir.

Anne kedi yavrularını yalar, kardeş kediler birbirlerini yalar ve çevreleri daha çok geliştikçe tüm kediler birbirlerini yalamaya başlar. Sokak kedisi veya ev kedisi fark etmeksizin, bir kedi eğer başka bir kediyle herhangi bir enerjisi varsa mutlaka birbirlerini yalarlar. Kedilerin birbirlerini yalaması ne kadar çok doğalarında olsa da, aslında hepsinin yalama sebebi çok farklıdır. Sizler için kedilerin birbirlerini yalamasının nedenlerini ve olası davranışlarını açıkladım.

Kediler Neden Birbirini Yalar?

Kediler yapıları gereği titizliğe oldukça önem verirler. Bazı kedilerin tüy yapıları o kadar kalitelidir ve temizdir ki hayran kalırız. Bazı kediler ise tam tersi tüyleri oldukça kirli ve eskimiş gibi durur. Bunun sebebi aslında bazı kedilerin titizliği sevmemesinden çok, kendilerini temizlemeye önem vermemesinden kaynaklanır. Bu durumu aynı insanlar üzerinden de düşünebiliriz 😺 Bazı insanlar temizliğe pek önem vermezler ve bunu bazen kendi vücutlarından da görebiliriz. Aynı şekilde kedilerde böyledir; bazı kediler kendilerini saatlerce yalar ve temizler. Hatta bu yetmezmiş gibi başka kedi arkadaşlarına da yalayarak temizler. İki kedi bir araya gelince, birisi diğerini mutlaka yalar ve temizler. Bunu hem diğer kediyi temizlemek için hem de ona titizlik göstermek için yalar. Kediler neden birbirini yalar? sorusunu birbirlerini temizlemek için olarak verebiliriz.

Kediler için birbirlerini yalamak sadece temizlik nedeniyle değil, iletişim kurmak için de birbirlerini yalarlar. Eğer evde iki kedi sahibiyseniz, kedilerinizin sürekli birbirlerini yalamasına şahit olursunuz. Bu biz insanlar için ne kadar tuhaf bir hareket gibi gelse de, onlar için gayet normal bir davranıştır. Aynı evde iki kedi yaşadığı için mutlaka birbirleri ile iletişim kurmak zorundalar ve bunu da birbirlerini yalayarak yaparlar. Kedilerin dili yapıları gereği zımparayı anımsatır. Onların dilleri öyle kullanışlıdır ki; hem temizlik yapması için hem de iletişim kurmak için dillerini kullanırlar. Hatta belki de daha fazlası!  Kediler birbirini neden yalar? sorusunu maddeler halinde daha ayrıntılı bir şekilde öğrenelim.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Çiftleşme Ayı/Dönemi
Kediler Neden Birbirini Yalar?
Kediler Neden Birbirini Yalar?

Tüy Kalitesi ve Temizlik

Aynı evde iki kedi yaşıyorsa yandınız demektir. Sebebi ise her zaman evde birbirlerini yalayan iki dil görebilirsiniz, hatta biz buna dil savaşları diyoruz 😹 İki kedinizden biri, mutlaka diğerine göre daha titiz ve temizliğe daha çok önem verir. Titiz olan kedi kendi tüylerini yalamaya çok alışkın olduğu için diğer kediyi de buna teşvik etmek için onu sürekli yalar. Diğer kediyi yakalar ve zımpara gibi dilini meydana çıkartıp güzelce baştan aşağı kediyi yalar. Bu esnada yalanan kedi, kendini zan altında hissedebilir ve kaçmaya çalışabilir. İşte tam burada büyük bir yakalamaca başlar…

Titiz olan kedi, diğer kedinin tüylerini öyle bir yalar ki; sanki onu sabunlu su ile yıkamış gibi tüyleri parlar. Temizliği sevmeyen kedi ise bu duruma alışır ve o da diğer kediyi yalamaya başlar. İki kedi arasında yalama süreci böyle başlar ve her gün düzenli olarak birbirlerinin tüy kalitesini arttırmak için yalanırlar. Kediler birbirlerinin tüy kalitesini arttırdıkça daha temiz olurlar ve kendilerini oldukça rahat hissederler.

Kediler Arasındaki Bağ

Sokak kedileri veya ev kedileri birbirleri arasında sevgi ve arkadaşlık bağı kurmak isterler. Bazen sokak kedilerinin birbirlerini yaladığını görebilirsiniz. Amaçları ne kadar birbirini temizlemek olsa da, bu işlemi yaparken birbirlerine karşı kurdukları bağı güçlendirmektir. Her kedi sokaktan geçen tanımadığı diğer kediyi asla yalamaz. Birbirleri arasında sevgi ve arkadaşlık bağı kurmaları gerekiyor ki, birbirlerini ancak öyle yalarlar. Hatta herhangi bir sokak kedisi ulu orta yerde birbirlerini yalamaz. Bunun için güvenli bir yere giderler, çünkü kedilerin en savunmasız olduğu an birbirleri yaladıkları andır. Aralarında bağı kuvvetlendirmek için kimsenin olmadığı ve rahatça birbirlerini yalayabilecekleri bir yer bulup saatlerce orada bağ kurabilirler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedinin Tüy Kusması, Tüy Yumağını Nasıl Çıkarırlar?

Evinizde iki kedi varsa, uzun süreden beri ortak alanda yaşadıkları için birbirleri arasında çoktan bağ kurmuşlardır. İki çocuğunuzda birbirleriyle artık kardeşliğin ne demek olduğunu anlamış olmalılar ki, sürekli birbirlerini yalayarak aralarında bağ kurarlar. Kediler birbirini neden yalar? sorusuna sokak kedisi veya ev kedisi fark etmeksizin, birbirleri arasında arkadaşlık ve güven bağı kurmak için yalarlar cevabını verebiliriz.

Kediler Birbirini Niçin Yalar?
Kediler Birbirini Niçin Yalar?

Birbirleri İle İletişim Kurmak

Kediler bir araya gelince, birkaç dakikadan sonra hepsi birden birbirlerini yalamaya başlarlar. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; Biz insanlar bir araya gelince kahve içip muhabbet ediyorsak, onlar da birbirlerini yalarken kendi aralarında konuşurlar 😺 Hatta kediler birbirlerini yalarken aniden koşmaya başlarlar. Bunun nedeni birbirlerini kızdırdıkları veya oyun oynamak için olabilir.

Kedilerin birbirleri arasında daha farklı iletişim stilleri olsa da, en çok göze batan iletişim şekli birbirlerini yalamasıdır. Bazı araştırma birimlerinde kediler özellikle bir kediyi yalıyorsa, o kediyi kendilerine göre üstün tuttukları söylenir. Başka bir araştırmaya göre; erkek kedi dişi kediye yanaşmak için ve iletişim kurmak istediği için yaladığı belirtilmiştir. Genel olarak sebep her ne olursa olsun, ortada mutlaka iletişim kurma isteği vardır. Hatta kediler, sahibiyle iletişim kurmak istediklerinde sahibinin belirli bölgelerini yalarlar. Kediler Sahibini Neden Yalar? sorusunun cevabı için linke tıklayabilirsiniz.

Sıcak Havalarda Serinlemek

Kediler sıcak havaları pek sevmezler ve hemen etkilenirler. Birbirlerinin tüylerini serinlemek için dakikalarca yalayabilirler. Kedilerin dili, insan vücudu ısısından daha düşük olduğu için rahatlıkla kendilerini serinletirler. Mutlaka fark etmiş olmalısınız ki; kediler sıcak havalarda ya uyur, ya da birbirlerinin tüylerini yalamakla meşgul olurlar.

Kedilerin dil yapıları oldukça kuvvetli olduğu için tükürük bezleri fazla çalışır. Haliyle çok sayıda tükürük üretir. Sıcak havalarda bile birbirlerini yalarken tükürük oranı düşmez. Hatta “şılap, şılap” diye ses duymanız çok muhtemeldir 😹 Kediler birbirini neden yalar? sorusunu 100 kediye sorduk ve en popüler yanıtları açıklıyorum 😺 Şaka bir yana, birbirlerini serinletmek ve rahatlatmak için diyebiliriz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Cins Kedilere Acı Veren Genetik Hastalıklar

Sağlık İçin Birbirlerini Yalarlar

Her kedinin tüy yapısı ve kalitesi farklı olduğu için birbirlerinden vitamin almak amacıyla tüylerini yalarlar. Bir kedinin, diğer kediye göre tüy yapısı eksik veya vitamini düşükse birbirlerini yalayarak bu sorunu çözmüş olurlar. Kedilerin dilinde birden çok yararlı bakteriler ve antibakteriyel bulunduğu için birbirlerini tedavi etmek için yalarlar. Bir kedide yara veya herhangi bir sorun varsa, diliyle yalayarak bu durumu kısa sürede geçirebilir.

Mutlaka fark etmiş olmalısınız ki; anne kedi yavru kedilerini sürekli yalarlar. Bunun sebeplerinden bir tanesi de, yavrusunun üzerinde vitamin eksikliği veya herhangi bir sorunu varsa bunu tedavi etmek için yavrusunu yalar. Anne yüreği işte 😻


Son paragraftan sonra oldukça duygulanmış olsam da, yazının sonuna geldim 😿 Kediler birbirini neden yalar? diye düşündük ve kedilerin gizli dünyasını araştırarak, öğrenmiş olduk. İki kedi Annesi veya babasıysanız, kedileriniz birbirinizi yalarken, sizin tepkinizi çok merak ediyorum. Aşağı yorum olarak yazabilirsiniz 😺

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?