Kedi mamaları, kedinizin alması gereken günlük vitamin ve minarelleri barındırır. Kedi mamaları her kedinin genetik farklılıklarına uygun bir şekilde, çeşitli ar-ge çalışmaları eşliğinde üretilir. Özellikle evinize yavru bir kedi aldıysanız, kediniz için doğru mamayı seçmeniz zaman alacaktır. Anne sütünden kesilen bir kediye sadece dışarıdan süt vererek besin ihtiyaçlarını karşılamanız mümkün değildir. Hatta verdiğiniz süt kediniz […]
Kedi mamaları, kedinizin alması gereken günlük vitamin ve minarelleri barındırır. Kedi mamaları her kedinin genetik farklılıklarına uygun bir şekilde, çeşitli ar-ge çalışmaları eşliğinde üretilir.
Özellikle evinize yavru bir kedi aldıysanız, kediniz için doğru mamayı seçmeniz zaman alacaktır. Anne sütünden kesilen bir kediye sadece dışarıdan süt vererek besin ihtiyaçlarını karşılamanız mümkün değildir. Hatta verdiğiniz süt kediniz için oldukça zararlıdır. “Ama yavru kedim kuru mama yemiyor.” Dediğinizi duyar gibiyim. Elbette gelişimini tamamlaması, çene kaslarının olması gerektiği şekilde güçlenmesi adına ona zaman tanımalısınız. Bu zaman dilimini konserve mamalarla geçirmeniz daha mantıklı olacaktır.
Kedim kuru mama yemiyor
Yavru bir kediniz varsa, ilk andan itibaren verdiğiniz kuru mamayı yemeyebilir. Bunun en büyük nedeni; afacanınızın dişlerinin tam olarak çıkmamış olmasıdır. Yavru kediniz, bu zamana kadar sadece anne sütüyle beslenme sürecine alışkın olduğundan, ilk anda mamayı yemesi mümkün değildir. Kedinizin doğru beslenmesi için kuru mama yerine konserve mama verebilirsiniz. Konserve mamaları, kuru mamalara göre daha sıvı olduğundan, bu mamayı sindirmesi daha kolay olacaktır. Yavru kedinizin mamasını satın alırken; kedinizin 1 yaşını doldurmadığından emin olun. 1 yaşının altındaki kediler için mama üreticileri yavru kedi maması üretir. Ve ürün içi bileşenleri beğenmiyor oluşu bile sizde “yavru kedi mama yemiyor” yakınmalarına yol açabilir. Yavru kedinizin damak tadını keşfetme adına alınacak mamaları önce minik paketlerle denemenizi öneriyorum. Burada elbette sadece mama yemesi ve yememesi değil, mama içeriğinde bulunan bir maddeye alerjik reaksiyon gösterme riski de etkendir.
Kediniz 1-7 yaşları arasındaysa yetişkin kedi maması yiyebilir. Sevimli dostunuz artık yetişkin kategorisinde olmasına rağmen kuru mama yemiyorsa, bunun birçok nedeni olabilir:
- Aldığınız mama kedinizin hoşuna gitmeyebilir: Mama çeşitleri oldukça fazladır. Tavuklu, balıklı ya da kırmızı etli olmak üzere temelde üç başlıkta ele alınır. Bunların içerisinde ekstra besleyici maddeler bulunur. Ayrıca her markanın ürettiği mamalar da aynı olmayabilir. Bazı markaların ürettiği mamalarda et oranı yüksekken, bazı markalarda pirinç gibi baklagil ve tahıllara önem verir. Bu yüzden; aldığınız mamanın farklı markalarını araştırın, marka değiştirerek mamayı kedinize vermeyi yeniden deneyin.
- Aldığınız mamanın tarihi geçmiş olabilir: Mama satın alırken, öncelikle kediniz için mamanın son kullanım tarihini inceleyin. Tarihi geçmiş ya da son kullanım tarihi yaklaşmış olan mamaları kedinize vermeyin. Bu mamaların tadı, paketi açılmamış olsa dahi bozulabilir. Ayrıca böyle bir durumda kediniz çeşitli hastalıklara yakalanabilir.
7 yaş üzeri arkadaşlarımız için yaşlı kedi maması tercih edebilirsiniz.
Genelde hastalığı bulunmayan kediler için bu mama önerileri geçerli olsa da kedinizin hastalıklarına göre veterineriniz size bir mama çeşidi önerebilir, böyle bir durumda lütfen veterinerinizin dediğini uygulayın.
Kedim artık kuru mama yemiyor
Evinizde bulunan can dostunuz artık mama yemiyorsa bunun sebeplerinin başında yeni mamaya geçmeniz olabilir. Genelde kediler alıştıkları mamadan kolay vazgeçmezler. Fakat bazen veterineriniz mevsim geçişlerinden dolayı ya da kedinizin rahatsızlıklarını göz önünde bulundurarak farklı çeşitler önerebilir. Buna kedinizin alışması biraz zaman alacaktır. Öncelikle eski mamadan ve yeni mamadan bir karışım hazırlayarak kedinize yedirmeyi deneyin. Sonrasında eski mamayı her defasında azaltarak yeni mamaya kedinizin alışmasını bekleyin. Eğer “Kedim kuru mama yemeyi bıraktı” diyenlerdenseniz, önceki süreci şöyle bir gözden geçirin. Zira şu unsurlar ihtimal dahilinde olabilir: Belki kuru mama tüketimi esnasında canı acıdı, mamanın tadı kötüydü veya başka bir şey oldu ve sevimli dostumuzda bu durum travma etkisi yarattı. Veterinerinizden bu tür durumlarda çözüm bulabilirsiniz.
Yavru kediler başta olmak üzere; bazı kediler kuru mamalardan hoşlanmayabilir. Fakat kuru mamalar, konserve mamalara göre daha besleyici ve sağlıklıdır. Bu mamaların en büyük eksiği lezzetsiz olmalarıdır. Daha önceden kuru mama tatmamış kedinize buna alışmasını sağlamak için biraz zaman tanımak en doğrusu olacaktır. Kuru mamaların içerisine kedinizin sevdiği ödül mamalarından 1-2 tane ilave edebilir ya da haşlanmış yumurta kabuğunu toz haline getirerek mamanın üzerine serpiştirebilirsiniz. Kuru mama vermekte kedinize ısrarcı olduğunuz takdirde, başka seçeneği olmayan arkadaşlarımız kuru mamaya evet diyecektir. Her yolu denediyseniz fakat başarılı olamadıysanız, kedinizin herhangi bir hastalığı olup olmadığını saptamak için lütfen veterinerinize başvurun.
Eğer siz de bir mini patiliye dostluk ediyorsanız, onun bu tür bir sorunla geçmişi varsa mutlaka ben ve diğer takipçilerimizi bilgilendirme adına kendi çözümünüzü, ne kadar işe yaradığını bizlerle yorumlar kısmından paylaşın. Diğer takipçilerimin akıllarına takılan her türlü soru için de sizleri yorumlar kısmında bekliyor olacağım 😊
Yavru kedim henüz 4 aylık. Sahiplendiğimiz yerde kuru mama yerken evimize geldiğinde yemeyi bıraktı, bir süre kuru mamayı çok az yaş mama ile karıştırarak yedirdik ve bu şekilde güzelce kilo aldı ve aşılarına başlandı. Fakat bir sabah kalktığında o haliyle de yememeye başladı. Yaş mama ya da tavuk, et vermemiz için zorladı ve aramızda bir direniş başlayıverdi. Bugün 6. gün ve hala aç olmasına rağmen yemiyor ve biz ağzına tek tek atarak hasta olmaması için çabalıyoruz. Böyle bir sorun ne gördüm ne işittim nasıl çözeceğiz bilemiyorum?!
Sorun çözüldü mü? Aynı durum 4 yaşındaki kedimde de başladı maalesef.