Kedilerin sudan nefret ettiklerini ve kaçtıklarını biliyoruz. Peki bu korkularının altında ne gibi sebepler yatıyor, hiç merak ettiniz mi?
Kedilerin çok ilginç hayvanlar olduğunu hepimiz biliyoruz, peki ya böyle davranışlarının olmalarının altında birçok sebepler yatıyor. Çoğu zaman kedileri anlamakta zorluk çekiyoruz ama onları en kolay bakışlarından ve kuyruk hareketlerinden ne istediklerini veya nelerden hoşlanmadıklarını anlayabiliyoruz. Kedilerle aynı ortamda yaşamaya başladıktan sonra huylarını ve karakter özelliklerini öğrendiğimizde aramızdaki iletişim her zaman daha kuvvetli seviyeye gelir ve olumsuz bir durum yaşama olasılığımız çok düşük olacaktır.
Hepimiz biliyoruz ki, kediler sudan çok korkarlar ama su içtikten sonra patilerini suya sokarak kendi kendilerine eğlenerek oynayabiliyorlar. Hatta bazıları kabından su içmek yerine, cesaret göstererek musluktan su içiyorlar. Bununla da kalmayıp sırf meraklarına yenik düşerek su olan yerlere atlayıp, daha sonra ne olduğunu anlamayarak hızlıca kaçtıkları da görülmüştür. Kedilerin bu davranışlarını görünce aklımıza “acaba tüm kediler gerçekten sudan korkuyorlar mı? yoksa bazı kediler suyu seviyor mu?” sorusu geliyor.
Aslında tüm kediler sudan çok korkarlar ve istemsiz olarak vücutlarının herhangi bölgesine su değdikten sonra sanki bomba patlamış gibi yükseğe zıplayarak ani tepki veriyorlar. Sudan korkmayan kedi var mı? diye düşündüğümüzde buna Van Kedileri, Savannah Kedileri ve Abyssinian Kedilerini örnek gösterebiliriz. Hatta onlar için en iyi egzersiz havuzların veya göllerin içine girerek saatlerce yüzmektir! Peki, sudan korkmayan üç kedi cinsi hariç diğer kediler neden suyu sevmezler? veya daha sonradan suyu sevebilirler mi? işin aslını öğrenelim.
Kedilerin Ataları Suyu Sevmez
Eski tarihlere baktığımızda kedilerin ataları sulak yerlerde yetiştirilmedikleri için sudan nefret ettikleri yazılmıştır. Avcı ataları sulak bölgelerde yaşamadıkları için suyun kıvamını, yapısını veya nasıl bir şey olduğunu hiç merak etmedikleri için sadece suyu içmek için kullandılar. Mesela köpekler sulardan pek korkmazlar, hatta bazı köpekler su için yetiştirildiği için sonradan gelen diğer nesilleri de sudan hiç korkmazlar.
Kedilerin sudan korkmasının diğer sebebi ise; kedilerin ataları içgüdüsel olarak avcı hayvanlardır ve suya girdiklerinde tüyleri ağırlaştıkları için yeterince kabiliyet gösteremeyeceklerinden dolayı suyu altına veya havuz, göl, deniz gibi sulak yerlere hiç yaklaştırılmadığı konusunda da varsayımlar bulunmaktadır.
Islandıklarında Tüyleri Ağırlaşır
Kedilerin kendilerinde değer verdikleri üç şey vardır; tüyleri, dilleri ve mideleri! Kediler tüylerinin başına hiçbir şey gelmesini istemezler ve onları çok sevdikleri için temiz olsalar bile sürekli yalamak isterler. Bazı kedilerin tüyleri çift katmanlı oldukları için ekstra özen gösterirler ve çoğu zaman fazlasıyla tüy yuttukları için kusma gibi eylemler daha fazla görülür.
Kedilerin vücuduna su değdiği zaman tüyleri ıslandığı için kendilerini ağır gibi hissederler ve hareket yetileri az da olsa kısıtlanır. Bunu şöyle düşünebiliriz; çamaşır makinesine herhangi bir elbise attığımızda, makine sıkmadan elbiseyi alırsak çok ağır gelir ve elimizde taş varmış gibi ağırlaşır. Kedilerde aynı bu şekilde ıslandıkları zaman tüyleri sıklaşır ve vücutlarına ağır geldikleri için kendilerini rahatsız hissederler.
Kendilerini Tehlike Altında Hissederler
Kediler çok dikkatli ve şüpheci hayvanlar oldukları için kendilerini her zaman koruma altında tutarlar. Sahipleri tarafından yıkanacağını anladıkları zaman hemen bağırmaya başlarlar ve sudan korktuklarını davranışlarından belli etmeye çalışırlar. Suyun altında kendilerini çok savunmasız hissettikleri için ellerinden bir şey gelmeyeceklerini bilirler ama yine de çırpınmaya devam ederler.
Sudan çıktıkları zaman bu korkuya maruz kaldıkları için sahiplerine karşı güvenleri kırılır, yanlarına yaklaşmazlar ve bir müddet su içmeye bile çekinebilirler. Sırf bu nedenden dolayı bazı kediler gün içerisinde hiç su içmezler ve tiksinme gibi davranışlar gösterebilirler. Bu nedenden dolayı veterinerler kedilerin üzerine herhangi bir madde dökülmediği, pislenmedikleri veya tedavi amaçlı olduğu taktirde kedilerin yıkanmasını önermezler.
İlk Su Deneyimleri Kötü Olabilir
Kedinin eve geldiği ilk günden beri sahiplerine karşı duydukları güven 0’dan 100’e kadar artacaktır. Bu oranlar tamamen sahibinin, tüylü dostuna karşı davranışlarından kaynaklanır. Kedi eve gelir gelmez daha ortamı ve sahiplerini tanımadan, direkt yıkandığı için suyun altına kendini oldukça savunmasız hissedecektir ve bu korkusunu evdeki diğer fertlere de huysuzluk veya saldırganlık gibi davranışlarla belli edecektir.
Hal böyle olunca kedi sahipleri de ”eve yeni kedi aldım, yıkadım ama çok korkuyor bize hiç yaklaşmıyor neden?” gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu sadece eve yeni gelen kedilere ait özellik değil, uzun süredir evde olan kedi de suyla tanışınca aynı korkuları ve etkileri görmeniz muhtemeldir. Kedinin mutlaka yıkanması gerekiyorsa, özel kedi şampuanı bulundurmalı ve onu korkutmadan sakin davranılmalıdır.
Psikolojik Olarak Suyu Zararlı Görürler
Kediler psikolojik olarak çok hassaslardır ve duygu durumları da çok narin oldukları için en ufak şeyde etkilenebilirler. Özellikle sevmedikleri bir şeyle karşı karşıya kaldıklarında ellerinden geldikleri kadar kendilerini savunurlar ama bir raddeden sonra hassaslıkları devreye girerek psikolojileri zarar görebilir. Kedilerde de anksiyete görülebildiği için suya olan nefretleri ve korkuları da bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
Suya girdikleri anda tüylerinin arasında su girdiği için bunu çok farklı algılarlar ve sanki bir daha vücutlarından hiç çıkmayacağını düşünerek stres yaparlar. Kedilerin sudan korkmasının bir diğer nedeni bu olsa da aslında en yaygın görülen sebeplerinden birisi de budur. Ayrıca sudan nefret eden bir kediye sonradan suyu sevdirme gibi alışkanlık kazandırmak çok yersiz olduğu gibi bu süreç oldukça zor olacaktır.