Hepimiz meyveleri çok seviyoruz ve sağlığa yararlı olduğu için mutlaka tüketiyoruz. Peki, köpekler meyve yer mi? yazımızda en ayrıntılı şekilde anlattık.
Köpekler mama yemenin yanında sebze veya biz insanların yediği yemekleri, belirli miktarda olması kaydıyla tüketebilirler. Nasıl ki bizler, sadece bir besinle hayatımızı sağlıklı bir şekilde geçiremezsek; aynı şey köpekler içinde geçerlidir ve onlara sürekli aynı besinleri veremeyiz. Mama veya sürekli aynı yiyeceği yemesi, hem köpeğin hoşuna gitmez hem de vücuduna vitamin dediğimiz hiçbir mineral girmez. Hayvanlar, insanlardan farklı olduğu için yediği veya yemesi gereken besinlerin farklı olduğunu biliyoruz, fakat onlarda canlı olduğu için bazı besinleri tatması gerekiyor.
Mesela bağışıklık sistemi güçsüz olan bir köpek, en basit hastalığa yakalansa bile uzun süre iyileşemez veya direncini kaybettiği için sağlığını bile yitirebilir. Bağışıklık sistemi ve vücut direnci çok yüksek olan köpekler yeteri kadar vitamin aldıkları için en zor hastalığın bile kısa sürede üstesinden gelebilirler. Köpeklerin ömür süresi her cinse göre değişse de düzenli bakım, beslenme ve psikoloji sayesinde birkaç yıl daha ömürleri uzayabilir.
Sokakta ve evde yaşayan köpeklerin şartları hiçbir zaman eşit olmadığı için ikisinin arasında ömür ve hastalık farkları değişkenlik gösterebilir. Mesela sokak köpekleri, dışarıdaki tehlikelere ve açlığa karşı alışkın oldukları için ev köpeklerine göre daha dirençlidir. Ev köpeklerinin böyle bir alışkanlıkları olmadığı için kolaylıkla psikolojisi bozulabilir veya hastalanabilirler. Evde köpek besliyorsanız; mutlaka sokak köpeklerine karşı eşit davranarak, beslenme programlarını eşit tutmalısınız.
Köpekler için hangi besinlerin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız, köpekler meyve yer mi? sorusu aklınıza gelebilir. Dostlarımız meyve yemeyi çok severler ve farklı tatları olduğu için sürekli yemek isterler. Dostunuza hangi günler meyve veriyorsanız dışarıdaki köpeklere de aynı gün meyve ikram edebilirsiniz. Bu sayede sokak köpeklerinin de bağışıklık sistemini ve vücut dirençlerini yükseltmiş olursunuz. Peki, köpekler hangi meyveleri yemeli? veya ne gibi faydaları var? yazımızda açıkladık.
Köpekler Hangi Meyveleri Yiyebilir?
Köpekler damak tadına farklı ve uygun gelen her besinleri sevdiği gibi meyveleri de çok severler. Meyve yemeye alışmış bir köpeğin önüne mama koyduğunuzda yemez, fakat meyve gösterdiğiniz zaman yemek için can atabilir. Meyvenin, köpeklerin besin tablosunda sürekli olarak yenmesi gereken yiyecekler kısmında yer almamalıdır. Nasıl ki biz insanlar arada sırada atıştırmalık yiyorsak, köpekler içinde aynı şey geçerlidir.
Meyve köpekler için ne kadar faydalı ve sağlıklı olsa da her şeyin fazlasının zararlı olduğunu biliyoruz. Meyvelerin içerisinde yüksek şeker oranı bulunduğu için dostunuza sıklıkla meyve vermemelisiniz. Köpeklere faydalı olan meyvelerin miktarı iyi ayarlanmalı ve haftada 1-2 kez verilmesi gerektiğini de bilmelisiniz. Eğer köpeğinizin alerji veya şeker hastalığı gibi sorunları varsa, mutlaka veterinere danışarak yedirmelisiniz. Peki, köpekler hangi meyveleri ne kadar yemeli? bakalım;
- Muz: Karbonhidrat ve potasyum,
- Elma: Potasyum, C vitamini ve lif,
- Kayısı: Antioksidan, lif, fosfor, magnezyum, kabızlığa iyi gelir, A, B, C ve E vitaminleri,
- Armut: A, C, E, potasyum, folik asit, B1 ve B2,
- Hindistan Cevizi: Karbonhidrat, lif, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, sodyum, potasyum, C, E ve K vitaminleri, (sadece yumuşak yeri)
- Böğürtlen: Antioksidan, lif, folik asit, A, C, E ve K vitaminleri,
- Kavun: Potasyum, magnezyum, folik asit, niyosin, lif, tiyamin , A, B ve C vitaminleri,
- Yaban Mersini: Çinko, selenyum, demir, A, C ve E vitaminleri
- Portakal: Lif, potasyum, kalsiyum, folik asit, demir, A, C, B1 ve B6 vitaminleri,
- Kivi: C vitamini, lif ve potasyum,
- Mandalina: Kuvvetli antioksidan ve C vitamini, (mandalina yemesi için zorlamayın, eğer isterse 1 dilim verebilirsiniz)
- Karpuz: Su, magnezyum, potasyum, A ve C vitaminleri,
- Ahududu: Potasyum, antioksidan, demir, bakır, lif, B, K ve C vitaminleri,
- Ananas: Folik asit, A ve C vitaminleri (yalnızca yumuşak yeri)
- Şeftali: Magnezyum, potasyum, lif, A ve C vitaminleri,
- Dut: Kan şekerini düzenler, demir ve C vitaminleri,
- Çilek: İyot, folik asit, omega 3, magnezyum, potasyum, C, K, B1 ve B6 vitaminleri.
meyvelerin içeriğinde bahsettiğimiz vitaminler bulunur. Bu meyvelerin çekirdek kısımlarını çıkararak, köpeğinize vermenizi öneririz. Tane meyveleri 2-3 tane; kesmeli meyveleri ise 1 yemek kaşığı kadar dostunuza ikram edebilirsiniz. Miktarını ve verme sıklığını aşmadığınız sürece, hiçbir sorun meydana gelmez. Eğer köpeğiniz sizden habersiz meyve yerse veya miktarını fazla verirseniz, köpeğinizde en çok karın ağrısı ve kusma görülebilir. Köpeğiniz meyveleri fazla yediği zaman belirti görmeden hemen veterinere danışmalısınız.
Köpekler Hangi Meyveleri Yememeli?
Köpeklerin asla yememesi gereken meyveler bulunur ve tükettikleri zaman birçok olumsuzluğa yol açabilir. Dostunuzun uzak durması gereken meyveleri evinize almamaya özen göstermelisiniz. Köpekler meraklı ve istediği yiyeceği yemek adına her şeyi yapabildikleri için ne kadar saklarsanız saklayın, bir şekilde zararlı meyveleri yiyebilir. En iyisi eve bu meyveleri almamak veya aldıysanız bile köpeğiniz görmeden hemen tüketmelisiniz. İşte köpeklerin yememesi gereken meyveler;
- Üzüm ve üzüm çeşitleri: Köpeklerde böbrek sorunlarına yol açabilir,
- Avokado: Kabuğu ve çekirdeği zehirleyebilir,
- İncir: Köpeklerde ishale neden olabilir,
- Greyfurt: Asit içerdiği için köpeğin midesine zarar verebilir, sindirim zorluğuna ve ishale yol açar,
- Ayva: Bazı köpeklerde alerjik reaksiyonlar gösterdiği için tartışmalı bir konudur. Yine de köpeğinize ayva vermemeye dikkat etmelisiniz,
- Mango: Tartışmalı bir konu olduğu için köpeklere verilmesi önerilmez. Sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir,
- Nar: Sindirim sorunları görülebilir,
- Erik: Eti ve çukur kısmı köpekler için zehirleyici olduğu için güvenli değildir,
- Kiraz: Kirazın içeriğindeki çukur, köpeklerin zehirlenmesine sebep olabilir,
- Limon: Limon meyve değildir, fakat köpekler için zararlıdır. Köpeği zehirleyebilir veya vücudunda birçok yan etkinin oluşumuna neden olur.
şeklinde sıralayabiliriz. Köpekler belirttiğimiz bu meyveleri yerse, sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. ”Bir kereden bir şey olmaz” diyerek, köpeklere yememesi gereken meyveleri asla vermemelisiniz. Bir kere dediğiniz meyve köpeğinizde birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer köpeğinizin bu meyveleri yediğini görürseniz, hemen veterinere danışmalısınız ve ne kadar yediğini mutlaka söylemelisiniz.