Kediye iç ve dış parazit aşılarını yaptırdıktan sonraki süreç hepimizi korkutur. Aşıdan sonra birtakım yan etkiler görülmesi son derece normaldir.
Bağışıklık sistemi güçlü olan kediler, popüler kedi hastalıklarından birine yakalansalar bile vücutları dirençli oldukları için kısa süre içerisinde kendilerini toparlar ve bağışıklık kazanırlar. Bunun yanında kedinin sağlığı açısından bazı hareketlerini kısıtlamak zorunda kalabiliriz. Mesela sürekli dışarı çıkıp bilmediğimiz hayvanlarla temas etmeleri, fare, kuş veya kemirgen hayvanları avlamaları ve aldığımız meyve-sebzeleri henüz yıkamadan tüketmeleri gibi eylemleri yapmamaları gerekiyor.
Ne kadar iyi bakılsa da mutlaka bu hareketleri yaptıkları sürece vücutlarına parazit alabilirler ve hiç beklenmedik şekilde iç ve dış parazit belirtileri kendisini göstermeye başlayabilir. İşin kötüsü, kedilerden insanlara parazit bulaşabildiği için her ihtimale karşı kedinin dışkısını veya kustuğunda temizlemek için mutlaka eldiven takmalısınız. Ellerinizi hiçbir yere değdirmeden bol sabunlu suyla yıkamalısınız.
Kedinizi ilk sahiplendiğiniz andan itibaren olması gereken aşı takvimine bağlı kalmalı ve zamanı gelince veterinere giderek iç ve dış parazit aşı önlemini almalısınız. Ayrıca her aşı çeşidinin farklı yan etkileri olduğu gibi iç ve dış parazit aşısından sonra da kedinizde birtakım olumsuz etkiler görebilirsiniz. Endişelenmeden bu durumun geçici olduğunu unutmamalı ve bu sürecin nasıl geçeceğine dair bilgi sahibi olmalısınız.
Kedilerde İç ve Dış Parazit Aşısı Sonrası
Kedinin vücudunun içine girerek herhangi bir organına yerleşen iç parazitler, bağışıklık sistemini düşürürler veya sahiplendiği organın işlevini azaltırlar. İç parazit aşısı ise bu parazitlerin ölmesini sağlar, kedinin kusması ve dışkılaması sonucunda dışarı atılması sağlanır. Aynı şekilde kedinizin dış paraziti varsa tüylerinden pire, kene vb. olduğunu görebilirsiniz, fakat aşı tedavisiyle bu sorun ortadan kalkacaktır.
İç ve dış parazit aşısından sonra kedinizde bazı yan etkiler görülebilir, bunlar çok normaldir. Vücutlarına bilinmeyen ve farklı ilaç mineralleri girdiği için vücut bunu yabancı madde olarak algılar ve dışarı atmaya çalışırlar. Bu durumda vücutta birtakım yan etkiler ortaya çıkabilir;
- Ateş,
- Halsizlik,
- Kusma veya öğürme isteği,
- İshal,
- Dışkı yaparken yanma,
- Huysuzluk ve saldırganlık yapması,
- İştahsızlık,
- Kendine dokundurmaması,
- Halsizlik ve sürekli uyuma,
- Topallayarak yürüme,
- Aşı olunan bölgenin şişmesi veya sertleşmesi,
- Deride kızarıklık, dökülme veya kaşınma.
Kedinin durumuna, kilosuna ve yaşına göre hangi tedavi yönteminin daha sağlıklı olacağı belirlenerek uygulanır. Kedilerde iç ve dış parazit aşısının içeriği hep aynı olduğu için sadece şehre göre fiyat değişikliği olabilir, fakat dış parazit damlası daha fazla kullanıldığı için kalitesine göre fiyatı farklı olabilir. Güncel iç ve dış parazit aşı fiyatlarını buradan öğrenerek, önceden bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kedi İç Parazit Hapı Yan Etkileri
Kedilerde iç parazit tedavisinin birçok çeşidi olduğu için çok şanslıyız. Kedinize iç parazit aşısı vurdurmak istemiyorsanız veya acıyacak diye kıyamıyorsanız, diğer bir yolu deneyerek iç parazit hap tedavisini kullanabilirsiniz. Kediniz iç parazit hapını yuttuktan sonra birkaç yan etki görmeniz çok normaldir;
- Safra kusması,
- Hafif ateş,
- Dışkısını tutamama,
- İştahsızlık veya yediğini hemen kusması,
- Su gibi sıvı dışkı yapması,
- Sürekli uyuması,
- Her zamanki halinden daha sakin veya agresif olması,
- Hap acı olduğu için sürekli öğürme isteği,
- Bir derdi varmış gibi sürekli miyavlaması.
Kedinizin iç parazit hapını siz vermek istiyorsanız, bazı yöntemlerle bunu başarabilirsiniz. Kedinizin psikolojisini bozmadan ve korkutmadan bunu yapabileceğinizi düşünmüyorsanız, en iyisi veterinerin yapmasıdır. Hap sonrası yukarıdaki yan etkileri normal veya şiddetli olarak atlatabilirsiniz, bunun bilincinde olup sakin olmalısınız.
Kedi İç-Dış Parazit Damlası Yan Etkileri
Dış parazit tüylerinin arasına veya derisinde pirelerin, kenelerin ve diğer haşerelerin bulaşması sonucunda üremeleriyle parazit oluşturmalarıdır. Kedinin tüylerinin dökülmesini, solmasını, matlaştırmasını; derilerinde yaralar oluşmasına, kaşınmasına ve tahriş edilmesine neden olurlar. Kedilerde kendilerini yaladıkları için ağız yoluyla parazitleri vücutlarına almış olurlar, bu şekilde de iç parazit meydana gelebilir.
İç-dış parazit için damla bulunur, fakat bazı veterinerler iç parazit için damlanın yetersiz kaldığını, aşının veya hapın daha iyi tedavi yöntemi olduğunu savunuyorlar. Kedilerde iç-dış parazit aynı anda görüldüyse; iç parazit için aşı veya hap, dış parazit için ise damla tedavisi daha uygun olacaktır. Eğer isteğinize göre iç-dış parazit tedavisi için damla kullandıysanız şu yan etkileri görebilirsiniz;
- Ateş,
- Halsizlik,
- Uyuma isteği,
- Bazen öğürme veya kusma,
- Enseyi kaşıma veya yalama isteği,
- Dışkıda renk değişikliği,
- Huysuzluk yapması,
- Canı yanıyor gibi bağırması,
- Kuytu yerlere saklanması,
- Yattığı yerden saatlerce kalkmaması,
- Tüylerinin dökülmeye devam etmesi veya tüy aralarının açılması.
Bu yan etkilerden birini veya birden fazlasını kedinizde görebilirsiniz. Kediniz yan etkileri yaşarken son derece soğukkanlı ve sakin olmalısınız ki panik yaparak kedinin psikolojisini etkilememelisiniz. Yan etki süreci geçtiğinde bile kedinizde halen aynı sorunları görüyorsanız, her ihtimale karşı veterinere gitmenize fayda vardır.
Bazı kedi sahipleri, dostlarının iç ve dış parazit tedavilerinden sonra yan etki çekmelerine üzüldükleri veya veterinere gitme gibi durumları olmadığı için birtakım doğal yöntemler kullanabiliyorlar. Kedilerde iç parazit için doğal yöntemler vardır, fakat bunları uygulamadan önce veterinere danışmak en doğru yol olacaktır. Doğal yöntemler genellikle var olan mikropları öldürdükleri için tekrar oluşmasını engellemezler. Kedilerin sonsuz sağlıkları için maddi durum el verdiğinde parazit aşılarının yaptırılması gerektiğini bilmelisiniz.
İç-dış parazit aşısından sonra kedi yıkanır mı?
Aşıdan 3 gün önce ve aşıdan 3 gün sonra kedi yıkanmamalıdır.
İç-dış parazit tedavileri ne zaman yapılmalı?
Yavru kedilerde 6-8 haftalıkken; yetişkin kedilerde 3 ayda bir kez mutlaka iç-dış parazit tedavileri yapılmalı.
İç-dış parazit aşı, hap veya damlası ne zaman etkisini gösterir?
Tedavi uygulandıktan hemen sonra etki göstermeye başlar, bu yüzden yan etkiler görülür.
İç-dış parazit tedavilerinden sonra yan etki kaç gün sürer?
İlk 1-3 saat arası yan etkiler şiddetlenebilir, daha sonra azalarak birkaç gün devam edebilir.
Merhaba. 4 küçük annesiz kedimiz var iki aylık oldular. Daha önce parazit aşısı yapılmıştı. Geçenlerde pire bulunca üstlerinde veterinere götürdük iki gün öce iğne ve sprey sıktılar sanırım yaptığı şey parazit iğnesiydi. Bugün kedilerin ağzından köpük çıkmaya başladı ve sarı su kusuyorlar. Yemek de yemiyorlar. Tehlikeli bir durum mudur. Ne yedirebilirim.
En kısa zamanda işlemi yapan veterinere götürün.Çare olmazsa başka bir veterinere durumu anlatın.
Bugün kedime iç parazit aşısı yaptırdım yaklaşık 3 aylık yavru kedi karın bölgesi davul gibi şişti aşırı derece de kötü solunum yapıyor gözlerini açmakta dahi güçlük çekiyor yürüyüşü değişti tepki vermiyor bile bu aşının böyle bi etkisi olabilir mi bildiğiniz vicdan azabı çekiyorum hayvan yaşayan ölü gibi çok kötü oldum
Acilen bir veterinere götürün lütfen.
Merhaba, kedime 07.07.2023’te iç dış parazit aşısını (sıvı şeklinde olan ) veterinerimizden alarak yaptım. Bir süre sonra kedimin gözünde dumanlı bir görüntü oluştuğunu farkettim. Veterinerimizi aradım ve göz damlası önerdi. Göz damlasını uyguladıktan bir süre sonra gözünde bulut şeklinde bir görüntü oluştuğunu gözlemleyince veterinerimiz daha kapsamlı, göz alanında uzman olan bir veteriner kliniğine yönlendirdi. Vakit kaybetmeden kedimi veterinere götürdüm, göz tansiyonu normaldi. Gözüne bir takım ışık testleri yapıldı ve üst göz kapağının içine enjeksiyon yapıldı. 3 tane de damla yazdı. Damlanın ikisini günde 4 defa, bir tanesini de günde 2 defa yapmam söylendi. Damlayı hemen alıp uygulamaya başladım. Günde 2 defa yapılan damlayı kullandıktan sonra kedimin ağzından salya aktığını ve ağzında mama varmış ve çiğner gibi kafasını sallayarak dili de dışarda olacak şekilde tepkiler verdiğini görünce veterineri aradım, durumu anlattım. Damlayı kullanmamamı söyledi. Diğer iki damlaya devam ediyoruz. Parazit aşısının bir şekilde gözüne kaçtığını düşünmüştüm ama alerjik reaksiyona benzediğini söyledi veteriner hekim. Kedim her zaman neşeli, sağlıklı, bir kediydi. Aşıdan sonra durgunlaştı. Sürekli uyuyor ve yatıyor halsiz vaziyette. İştah kaybı yok ama normalde içtiğinden daha az su içiyor. Kakası normal renk ve kıvamda. Çok araştırdım iç dış parazit aşısının yan etkilerini ama gözde oluşabilecek herhangi bir yan etki bilgisine rastlamadım. 14 Temmuz Cuma günü kontrole gideceğiz. Umarım kedim eski sağlığına kavuşur lakin çok üzgünüm. Bu durumda başka ne yapabilirim bilmiyorum. Teşekkür ederim..
Kedime iç dış parazit damlası yaptım 10 gün oldu iştahı yerine gelmedi. 7 yıldır severek yediği mamayı bile yemiyor, sadece krem ödül maması yemek istiyor çok zayıfladı.
Kedime 15 gün önce iç dış parazit aşısı yapıldı. 2-3 gün önce aşının uygulandığı yerde pullanmalar ve sonrasında o bölgedeki tüylerinin hepsi döküldü. Veterinere götürdüğümde aşının yan etkisi olabileceğini ve ilacın deriyi yaktığını söylediler. Şu anki duygu halimi size anlatamam. Vicdan azabı çekiyorum resmen. Eczaneden Bepanthen ampül aldık. Her gün o ampülü sürüyoruz. Yapılabilecek başka bir yol var mı acaba? O bölgede tekrar tüy çıkar mı?
Çok geçmiş olsun. Nasıl ki bazı insanların derileri ince-kalın olur ve iğne olduklarında çok etkilenirler; aynı şey kediler içinde geçerlidir. Büyük ihtimalle aşıdan dolayı yan etkiler oluşmuş ya da iğne yanlış bölgeye temas ettiyse de bu gibi belirtiler meydana gelebilir. Yan etkiler olasılığı daha yüksek olduğu için 2 gün bunlar normaldir. 2 günü geçerse ve aynı sorunlar meydana gelirse farklı bir veterinere götürülmelidir.
Kedim iç parazit aşısı ve dış parazit için damla aldı. Paraziti yoktu 4 aylık ama sürekli kaşınıyor. Bu normal mi?
Aşı veya damladan sonra kaşınma görülebilir ancak yoğun bir şekilde kaşınmaya devam ediyorsa muayene edilmelidir.