Kedilere hiç kıyamaz ama mecbur kaldığımız şeylerden biride hap yutturmaktır. Bu zorlu süreçte birkaç yöntemle kolaylıkla iç parazit hapını verebilirsiniz.

Kediler hastalandıkları zaman her zamanki hallerinden çok farklı ve asabi olurlar. Genelde iştah kaybı yaşarlar ve sahipleri midesine birkaç lokma girsin diye en sevdiği yemekleri sunarlar ama hasta oldukları için gözleri hiçbir şeyi görmez. Acı çektiğini düşündüğünüz için her zamankinden daha fazla ilgi ve sevgi göstermek istediğiniz için onunla yakın bağ kurmaya çalışırsınız ama bunu istemeyecekleri için maalesef isteğiniz pek mümkün olmayacaktır.

Kedilerin vücudunda iç parazit gibi sorunlar olduğunda kendilerini çok rahatsız hissederler ve bunu geçirmek için kusmak isteyebilirler ya da öğürme gibi hareketler yaparak bir şeylerin yolunda gitmediğini anlatmaya çalışırlar. Bazı kediler ise bu tarz hareketlerle hasta olduğunu belli etmek yerine tamamen davranışsal değişikliklerde bulunabilirler.

Veterinere gittiğinizde en uygun tedaviyi başlatır ve iç parazit hapını sizin vermenizi isteyebilir. Veterinerin verdiği iç parazit hapını kediye nasıl yutturulacağını çok iyi bilmelisiniz. Özellikle veterinerin hapı vermeden önce kediyi hangi el hareketleriyle tuttuğunu ve hapı yuttuğundan emin olması için neler yaptığını dikkatlice izlemelisiniz. Kedinizle baş başa kaldığınızda gergin anlar yaşamamanız için kedi iç parazit hapı nasıl verilir? açıkladık.

Kedinin Güvenini Kazanın

Kediler temizliğe ne kadar önem verirlerse aynı şekilde sahiplerine duydukları güvene de çok dikkat ederler. Kedilerin istemediği ama mecburen yapmaları gereken şeylerden biri de istisnasız hap içmeleridir. Kedinize hapı acele ederek veya zorla vermek yerine, son derece sakin tavırlarla yaklaşmalısınız. Kendisine zarar vermek istemeyeceğinizi bilmeli ve oldukça rahat olmalıdır.

Öncelikle kedinizle aranızda sevgi bağı oluşturun, kucağınıza alarak iyice sıcaklığınızı hissetmesini sağlayın. Ardından oyun kurun ve yorulduğunu hissettiğiniz ana kadar zaman geçirmeye devam edin. Parmaklarınızı kedinin ağzında tutun ve ısırmaya çalışırsa tepki vermek yerine sessiz kalmayı deneyin. Her ne kadar ağzına temas ederseniz alışır ve açmaya çalışsanız bile yine aynı oyun oynayacağınızı düşünerek sessiz kalacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Üşür mü? Kaç Derecede Üşürler?
Kediye İç Parazit Hapı Yutturma
Kediye İç Parazit Hapı Yutturma

Doğru Tutuş Taktikleri

Eğer kediniz sakin ve mülayim bir kediyse iç parazit hapını yutturmak çok kolay olacaktır. Tam tersi agresif ve uzaylı bir kediniz varsa onun yerine hapı siz yutabilirsiniz 😺 Hapı vermeden önce iğnesiz şırıngaya bir miktar su çekin ve yakınınızda bulundurun. Bazen hap kedinin boğazında veya yutak bölgesinde kalabildiği için su içermeniz gerekmektedir.

Kedinin arkasına geçin ve elinizle kedinin kafa bölgesini sabitleyin. Kediler çok atik oldukları için aniden kaçabilir, bunu önlemek için mutlaka kafasını tutmalısınız. Diğer elinizle kedinin alt çenesinde bulunan iki sivri dişi arasına uzun olan parmağınızı koyarak hafif basınç sağlayın. Bu parmak hareketi kedinin alt çene kemiğinin yeterince açılmasını sağlar ve hapı ağız bölgesine yerleştirmek için ilk adımdır.

Elinize hapı alarak tekrar uzun parmağınızda iki diş arasında basınç uygulayarak hapı boğazına yerleştirin ve ardından elinizle kedinin ağzını kapatın. Boğazına yumuşak hareketlerle masaj yaparak hapın rahat gitmesini sağlayabilirsiniz. Birkaç saniye kadar kedinin burnunu parmaklarınızla kapatıp açabilirsiniz, bu sayede saniyeler içerisinde nefes alamayacağı için hapı kolaylıkla yutmuş olacaktır. Her ihtimale karşı hapın boğazında kalmaması için şırıngayla su verebilirsiniz.

Hap Yutturma Enjektörü

Kedinize tutuş teknikleriyle hap veremediyseniz, bazı markaların ürettiği hap yutturma aparatlarından satın alabilirsiniz. Bu aparatlar sayesinde hiç uğraşmadan sağlıklı bir şekilde kediler iç parazit hapını yutabilirler. Bazı hap yutturma enjektörleri aynı şırıngaya benzerler ve içerisine su çekerek, ucuna hap yerleştirip kedinin yutması sağlanır.

Bu tip enjektörünüz varsa, kedinin arkasına geçerek baş ve uzun parmağınızla alt çeneyi açarak hızlı bir şekilde şırıngayı boğazına salın. İçerisinde su olduğu için hapın boğazından hızlıca geçmesini sağlar ve saniyeler içerisinde olduğu için kedi pek bir şey anlamaz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde En Sık Görülen 10 Hastalık

Eğer hap yutturma aparatınız suyu çekme gibi bir özelliği yoksa hapı enjektörün ucuna koyun ve yine aynı şekilde kedinin çenesini açarak hızlı bir şekilde enjektöre bastırın. Boğazına masaj yaparak rahatlıkla gitmesini sağlayın ve aynı zamanda kedinizi sakin hareketlerle okşayarak her şeyin yolunda olduğunu belli edin.

Hapı Mamaya Karıştırma

Tüm yöntemleri denediniz ve bir türlü hapı yutturamadıysanız, hapı mamaya karıştırmayı deneyebilirsiniz. Küçük bir tabağa çok az miktarda mama dökün ve içerisine iç parazit hapını karıştırın. Kediler bir yiyeceğin tadına alıştığı zaman aralarına farklı bir tat girdiğinde pek fark etmezler ve çoktan yemiş olurlar.

Mamanın arasında hapı fark ettiyse artık yemek istemeyecektir ve diğer yöntemi uygulamalısınız. Pişmiş sosisi daire şeklinde kesin ve elde ettiğiniz sosisi sanki tost ekmeğinin arasına malzeme koyacakmış gibi hafifçe kesin. Kestiğiniz sosisin arasına hapı yerleştirin, fakat hemen kedinize haplı sosisi vermeyin.

Öncelikle pişmiş sosisin tadını alması için birkaç parça tattırın ve ardından hemen haplı sosisi yedirin. Tadına alıştığı için haplı sosisi fark etmez ve sadece ağzına çok az acı tat gelebilir ama çoktan midesine gitmiş olacaktır. Haplı sosisi yuttuktan sonra sosis vermeyi kesin ki midesi bulanmasın. Birkaç dakika sonra su verebilirsiniz ve oyuncaklarını kullanarak dikkatini dağıtabilirsiniz.

  1. İç parazit hapının yan etkileri var mı?

    Kusma, dışkıda değişiklik, halsizlik ve iştahsızlık gibi etkiler görülebilir.

  2. Hangi iç parazit hapı alınmalı?

    Kendi kafanıza göre asla iç parazit hapı almamalısınız, veterinerin kedinizin yapısına göre önerdiği hapı kullanmalısınız.

  3. İç parazit hapını içince kedim kusuyor, ne yapmalı?

    Hapın tadı acı olduğu için kediye ağır gelebilir ve kusabilir. Veterinere danışarak ilaç değiştirebilir veya diğer tedavi yöntemleri uygulanır.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?