Yavru Ginepig sahibi olmak gibi düşünceniz varsa, bakımı hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler olacaktır. Bu yazımızda hepsini açıkladık.
Yakın zamanda Ginegip sahiplenmek istiyorsanız ve evinizdeki diğer fertler buna karşıysa, tam olarak birbirinizi ikna etmeden Ginegip almanızı önermeyiz. Onlar çok hassas ve duygulu hayvanlar olduğu için insanlarına arasında geçen cümleleri çok iyi anlayabilirler agresif tavırlardan çok korkarlar. Bakımını iyi yapmadığınızda bu durumdan hiç hoşlanmazlar ve bulunduğu yerde asla mutlu olamazlar. Gerçekten aile durumunuzdan ve Ginepig’in yaşayacağı ortamından emin olduktan sonra sahiplenebilirsiniz.
Özellikle yavru Ginepig almayı düşünüyorsanız, iki kat daha fazla dikkat etmelisiniz diyebiliriz. Tıpkı bebek gibi davranışları oldukları için ortama uyum sağlaması zor olabilir. Yavru Ginepig sahiplenmeden önce onun için doğru kafesi aldığınızdan mutlaka emin olmalısınız. Sürekli yaşayacağı kafes alanında rahat ve huzurlu olması onlar için en önemli adımdır. Size güvenmesi açısından evini beğenmesi ve sahiplenmesi gerekmektedir. İlk adımı geçtikten sonra yavrunuzun bakımını nasıl üstlenebilirsiniz? detaylıca anlattık.
Yavru Ginepig İnsanlara Alışması
Yavrular çok çekingen ve utangaç oldukları için hemen size alışmasını beklemeyin. Hatta ilk zamanlarda sizden saklanmak için kafesindeki oyuncakların arkasında saklanabilirler. Yavru Ginepig’ler yüksek sesten, tehdit oluşturacak el hareketlerinden veya hızlı hareketlerden çok korkabilirler. Yavrunuz kafesteyken sabit durmaya çalışın ve zorla kafesten çıkarmaya çalışmamalısınız.
Sebze veya meyve uzatarak yaklaşmasını sağlayın ve elinizde yedikten sonra kafesinden yavaşça alarak kucağınıza alın. İlk başlarda kaçmaya çalışabilir eğer zorla kucağınızdan atlarsa geri almak için hiç çabalamayın ve hareket etmeyin. Parmaklarınızla başının üst kısmını (saçlarını) yavaş hareketlerle okşayın, daha sonra sırt bölümünü avuç içinizle sevmelisiniz bu size güvenmesini sağlayacaktır. Kafesindeyken oyuncakları ona yaklaştırın ve sanki onunla oynamak istermiş gibi yaklaşmalısınız.
Sakin, sessiz ve sıcak ses tonuyla onunla konuşun ve ertesi gün kucağınıza sebze koyarak gelmesini sağlayın. Önce size alıştıktan sonra evdeki diğer fertlerinde alışması için aynı hareketleri tekrarlayın. Hepiniz birden tanışmaya çalışırsanız çok ürkebilir ve kalp atışları yükselebilir. Onunla en çok kim ilgilenecekse ilk olarak o kişiyle tanışmalı ve vakit geçirmelidir. Henüz çok küçük oldukları için kendilerini savunmasız hissedecekleri için aşırı derecede kendilerini geri çekebilirler. İlk 2 hafta sizin için zorlu geçebilir ama size alıştıktan sonra çok iyi dost olabilirsiniz.
Yavru Ginepig Beslenmesi
Yavrularla yetişkin Ginepig’ler aynı mamaları yiyebilirler, fakat yavrular daha küçük olduğu için ilk aylarda kalsiyum gibi maddeleri almaları gerekebilir. Kemiklerinin sağlıklı olmasına ve gelişimlerini hızlıca tamamlamalarına çok yardımcı olacaktır. Yavru Ginepig’ler taze meyve ve sebze yemeyi çok sevseler de sürekli verilmemesi gerektiğini bilmelisiniz. Yavrulara özel yonca içerikli mamalar temin edebilirsiniz.
Günde iki öğün özel mamalardan yiyebilirler, fakat haftada birkaç gün havuç, marul, biber; elma, armut vb. gibi yiyeceklerden ikram edebilirsiniz. Hatta yediğiniz meyvelerin kabuklarını atmayın, Ginegip’ler kabuk yemeye bayılırlar. Bunları mama kabının yanına veya elinizde tutarak yemesini sağlayabilirsiniz. Ginepig’ler yemek yemeyi çok sevdikleri için heyecanlanabilirler ve mama kabını aniden devirebilirler. Bunu önlemek için ağır mama kabı alabilirsiniz ve her yemek yedikten sonra etrafa dökülen mamaları temizleyerek, dağınık görünümü engelleyebilirsiniz.
Eğer yavru Ginepig’in yanında annesi de varsa mama yemek yerine onu emmeye çalışabilir. Anne sütü aldığı için vücudundaki tüm eksik mineralleri karşılamış olacaktır. Dolayısıyla yavru Ginepig’lere mama vermek yerine sebze ve meyve vermeyi tercih edebilirsiniz. Katı gıdalar geçtikten sonra annesi nasıl mama yiyorsa, aynı şekilde onu taklit ederek besleneceklerdir. Ayrıca özellikle anne Ginepig’e de meyve ve sebze vermelisiniz, yavrusunu beslediği için gücü düşmemeli ve vitamin almalıdır.
Yavru Ginepig Vücut Bakımı
Yavru Ginepig’lerin tırnak, diş ve genel vücut bakımları ihmal edilebiliyor. Yavrular 2-2,5 aylık oldukları zaman özellikle tırnak ve diş kontrolünü düzenli olarak yapmalısınız. Ginepig tırnak makası temin ederek 1 veya 1,5 ayda bir tırnaklarını çok dikkatli şekilde kesmelisiniz. Ginepig’ler tırnaklarının kesilmesinden hiç hoşlanmadıkları için kaçmaya çalışabilirler ama mutlaka kesilmesi gerektiğini sakin ses tonuyla ona anlatmaya çalışmalısınız.
Yoğun ışık altında dostunuzun tırnaklarını kesmenizi öneririz, bu sayede canlı tırnak kökünü rahatlıkla görebilir ve derinden kesmemiş olursunuz. Yapacağınız yanlış hareket tırnak derisinde yoğun kanamaya neden olacağı için birtakım sorunlar meydana gelebilir. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, hiç riske girmeden yavru dostunuzun tırnaklarını veterinere kestirebilirsiniz.
Yavru dostunuzun diş kontrolünü haftada 1 kez yapmaya özen göstermelisiniz. Eğer aniden beslenme değişikliği yaptıysa, dişlerinde bir sorun vardır. Ön dişleri fazlasıyla büyümüş olabilir ya da öğütücü dişlerinde onu zorlayacak sıkıntı oluşmuş olabilir. Yavru Ginepig’lerin ön dişlerinin fazla uzamaması gerekir, çünkü uzadığı zaman hiçbir şey çiğneyemezler ve beslenemezler.
Ginepig’inizin bu durumunu önlemek için ahşap kemirme oyuncakları alarak, ön dişlerinin kemirmesini ve uzamamasını sağlayabilirsiniz. Ön dişleri fazlasıyla uzarsa anestezi verilerek ön dişleri kısaltılabilir veya törpülenebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için dişlerinde uzama, diş renginde değişiklik, ağız içinde sıkıntı veya çiğnemesinde sorun var mı diye kontrol etmelisiniz.
Yavru Ginepig Olası Hastalıkları
Ginepig’ler genel olarak hassas oldukları için çok çabuk hastalanabilirler. Ayaklarının alt kısımlarında enfeksiyon, buna bağlı ateş veya zatürre gibi hastalıklar gibi görünebilir. Sadece Ginepig’lerde görülen iskorbüt adı verilen hastalık görülebilir ve bu çok riskli bir hastalıktır. Özellikle yavrularda meydana geldiği için bu konuda çok dikkatli olmalı ve sürekli dostunuzu izlemelisiniz.
Hareket etmeme, iştahsızlık, dışkısında farklı renkler görülmesi, ayaklarında şişme ve eklemlerinin iltihap toplaması gibi belirtileri vardır. Genellikle C vitamini eksikliğinden kaynaklandığı için bu tarz belirtiler gördüğünüz anda kendiniz müdahale yapmadan veterinere götürmelisiniz. Yavrunuza düzenli ve doğru besledikten sonra hastalanma olasılıkları düşeceğinden içiniz her zaman rahat olacaktır.
Merhaba 1 hafta önce ginepig im doğurdu , ancak anne zayıf düştü ve öldü … ama 1 tane yavrusu sağlam… ara ara süt veriyorum ve taze marul ve maydanoz
Ayrıca ne yapmalıyım