Balıkçıl ve yabani bir kedi olan Yassıbaş Kedi hakkında pek çok şey merak ediliyor. Yassıbaş Kedi özellikleri hakkındaki içeriğimizi sizin için işledik.
Asya’nın güney, güneybatı ormanlarında, nehir veya göllerin kıyısında yaşayan Yassıbaş Kedi; fare veya kuş gibi hayvanlardan ziyade su hayvanlarını avlayarak besleniyor. Yassıbaş, çoğu kedinin aksine, sudan kokmuyor ve çekinmiyor. Su, onun hayatında vazgeçilmez bir avlanma alanıdır hatta suya kafasını bile sokabiliyor. Yassıbaş Kedi özellikleri nedir? nasıl avlanır? görünümü nasıldır? hakkında hazırladığımız içeriğimizde bu soruları ve Yassıbaş Kedi hakkında akla gelebilecek tüm soruları yanıtlıyoruz.
Yassıbaş Kedi Özellikleri
Yassıbaş Kedi aşağı yukarı evcil kedi boyutunda küçük bir yabani kedi cinsidir. İsmini başlarının biçiminden aşan Yassıbaş Kedi’nin kafası düzdür. Daha detaylı bir anlatımla, kafanın alından sivrilen burun ucuna kadarki bölümü düz bir şekilde iner. Alın veya kafanın üstünde yer alan bölüm ise basık ve düz bir görünümdedir. Herhangi bir yay çizme eğilimi olmayan bu bölüm yassı olarak nitelendirilmiş ve bu kedilere isim olarak bu sözcük uygun görülmüştür.
Bilimsel adı Prionailurus planiceps olan Yassıbaş Kedi, yalnızca kafasıyla değil kulaklarıyla da dikkat çeker. Çok küçük, yuvarlak kulakları sanki kafasına sonradan tutturulmuş birer boncuk gibidir. Uzun tüyleri kalın ve yumuşak olan Yassıbaş Kedi genellikle kahverengi renklidir. Kafasındaki tüyler kızıl-kahve, sırtındaki tüyler ise koyu kahverengidir. Ayrıca karın bölgesinde yoğun olmak üzere vücudunun çoğu yerinde beyaz benekler görülür. Bu benekler dışında kalan beyaz veya gri tüyler kırçıllı bir görünüm verir. Ayrıca karın, çene, göğüs gibi bazı vücut bölümleri tamamen beyaz tüylerle kaplı olabilir.
Vücut Yapısı
Yassıbaş Kedi küçük olsa da atik ve atletik bir vücuda sahiptir. Bu vücut, herhangi bir evcil kedi vücudu gibi görünse de doğal olarak daha sıkı ve güçlüdür. Vahşi şartlarda hayatta kalmaya adapte olan Yassıbaş Kedi genellikle daha küçük hayvanlarla avlandığı için buna uyum sağlamıştır. Su altında ve bataklıklarda avlanan bu kedilerin vücutları da bu alışkanlıklarına göre gelişmiştir.
Ağırlığı ve Boyutları
Küçük-orta boyda bir evcil kedi kadar olan Yassıbaş Kedi’nin erkekleri dişilerinden tipik olarak daha büyüktür. Dişiler ortalama 1,5 kg ağırlığındayken erkekler 1,5-2,75 kg arasında değişen ağırlıklarda olabilir. Kuyruk hariç yatay uzunlukta da erkekler daha büyüktür. Erkekler 42-50 cm, dişiler ise 33-37 cm uzunluğunda olabilir. Kuyruk uzunluğu ise 13-20 cm aralığında değişebilir. Bir Yassıbaş Kedi’nin vücut uzunluğu, kuyrukla birlikte 70 cm’yi bulabilir.
Yaşam Alanı
Yassıbaş Kedi kısıtlı bir habitatta görülür. Genellikle tropik orman ovalarında ve tatlı su havzalarında görülür. Bu alanlar içinde suya en yakın bölgeler ve bataklıklar daha yoğun yaşadığı yerlerdir. Bu coğrafi ortam, kulağa herhangi bir yer gibi gelse de kesinlikle öyle değildir. Tropik ormanların hepsi Yassıbaş Kedi yaşamı için uygun değildir. En yaygın görüldüğü bölge Malay Yarımadası, Sumatra ve Borneo’dur.
Yaşam Süresi
Yassıbaş Kedi’nin doğal şartlarda yaşam süresi konusunda hiçbir veri bulunmamaktadır. Gözlemlenmesi pek kolay olmayan bu kedinin insan esaretindeki yaşam süresi bilgisi de yeterli bir gözlemin sonucu değildir. Ancak elde olan tek bilgiye göre esaret altında 14 yıl yaşar.
Yassıbaş Kedi Davranışı
Yassıbaş Kedi özellikle davranış konusunda incelenmesi neredeyse imkânsız bir kedi cinsidir. Çok nadir bir kedidir ve genellikle insanlar tarafından yakalanamaz. Bu sebeple onun hakkında çok az sağlıklı bilgi vardır. Hatta gececil olup olmadığı bile kesin olarak bilinmemektedir. Ancak çoğunlukla gececil olduğuna dair gözlemler mevcuttur. Genellikle yalnız yaşadığı düşünülmektedir. Davranışlarındaki en belirgin şey suya olan düşkünlüğüdür. Su çevresinde oynar ve suyun içinde av arar.
Hatta Yassıbaş Kedi ile yapılan bir deney onun suya ve su hayvanlarına düşkünlüğünü şöyle kanıtlar: Yassıbaş Kedi’sine önce karada bir fare verilir, kedi bununla fazla ilgilenmez. Ancak suyun içine atılan bir fare çok daha fazla ilgisini çeker. Yassıbaş Kedi’nin diğer davranışsal özellikleri gizemini korumaktadır. Nasıl ses çıkardığı bile tam olarak bilinmemektedir. Yalnızca birkaç gözlem “evcil kediye benzer” ya da “titreşim gibi” sesler çıkardığını ortaya koymaktadır.
Av ve Beslenme
Yassıbaş Kedi suda yakalayabileceği her şeyi yiyebilir: kurbağa, balık, kabuklular… Mide yapılarından anlaşılan, öncelikli olarak balıkları avladıklarıdır. Kafalarını suya sokarak balık avlayabilirler. Yassıbaş Kedi üzerinde yapılan deneyler, onların su hayvanları dışındaki hayvanlara karşı çok fazla ilgi duymadığını göstermektedir. Örneğin, canlı kurbağayı avlamaya çalışan Yassıbaş Kedi, kafesine yerleştirilen bir kuşa karşı kayıtsız kalmıştır.
Yassıbaş Kedi üzerinde yapılan bir gözlem ise avlarını yaklaşık iki metre uzağa taşıdıklarını gösterir. Bu da bir balık veya kurbağa yakaladıklarında suya dönme riskini azaltacak bir mesafedir. Ancak elbette tek besin kaynakları su hayvanları değildir. Gereksinim duyduklarına kemirgen, sürüngen veya küçük memelilerle de beslenebilirler.
Üreme
Yassıbaş Kedi’nin üreme davranışları tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Bu konuda sadece temel biyolojik veriler mevcuttur. Ayrıca balıkçı kedilerin üreme davranışları ve yavrularının gelişim süreçleri diğerlerinden daha farklı olabilir.
Yassıbaş Kedi Koruma Durumu
Yassıbaş Kedi, IUCN’nin (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) hazırladığı kırmızı listede “soyu tehlikede olan hayvanlar” kategorisindedir. Yassıbaş Kedi’nin bu konudaki en büyük dezavantajı, habitatının insanlar tarafından da daha yoğun tercih edilen tatlı su havzalarıyla kesişiyor olmasıdır.
Yassıbaş Kedi nadir ve farklı bir kedi olarak kediler aleminde önemli bir yere sahip. Onun hakkında pek çok bilgiye henüz sahip değiliz. Umarız Yassıbaş Kedi hakkında daha geniş ve aydınlatıcı araştırmalar yapılır ve biz de onları daha yakından tanıyabiliriz.
Balıkçıl kediler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Yassıbaş Kedi’nin kafa yapısı balık tutmasını kolaylaştırıyor mu? Bildiğiniz diğer balıkçıl kedi cinsleri hangileri? Ailemizin kedi bilgisine katkıda bulunmak isterseniz yorumlar bölümüne giderek bu soruları yanıtlayabilir veya Yassıbaş hakkında bildiğiniz herhangi bir şeyi bizimle paylaşabilirsiniz.