Köpeklerde burun kuruluğu meydana geldiği zaman neyden kaynaklandığı bulunmalıdır. Kuruluk geçse bile aynı nedenden tekrarlanabilir.
Köpeklerde en sık görülen durumlardan bir tanesi de burun kuruluğudur. Köpekler burunlarını sürekli yaladıkları için bu kuruluk ilerler ve burun çatlamaya başlar. Çatladıktan sonra kanama ve acı eşlik ettiği için köpekler bundan çok rahatsız olurlar. Elbette köpeklerde burun kuruluğunun birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlere dikkat ederek köpeğinizi burun kuruluğundan büyük ölçüde koruyabilirsiniz.
Hava Durumu
Hava değişmesinden sadece insanlar değil hayvanlarda etkilenebilirler. Mesela hava çok soğukken aniden güneş açtığında hava değişimi oluştuğu için köpeklerde burun kuruluğu oluşabilir. Özellikle soğuk havalarda hem burunları kurur hem de çatlama meydana gelebilir.
Havanın değişeceği tahmin edildiği günlerde köpekler dışarı çıkarılmamalıdır. Köpeklerin dışarı çıkmaları için havanın ne soğuk ne de sıcak olması gerekir. Ilık havalar dışarıya çıkıp yürüyüş yapmaları veya oyun oynamaları için uygundur. Böylelikle burun kuruluğu görülme olasılığı çok düşük olacaktır.
Güneşe Maruz Kalmak
Nasıl ki insanlar fazla güneşte durdukları zaman ciltleri kuruyorsa aynı şekilde köpeklerin de burunları kuruyabilir. Özellikle sokak köpekleri kendilerine gölgelik yer bulamadıkları zaman mecburen güneş alan yerlerde yatmak zorunda kalıyorlar. Bu sırada burunlarını fazla güneş geldiği için kurur ve acımaya başlar.
Burunlarında acı hissettikleri için sürekli yalasalar da bu hareketleri burunlarını daha çok kurutmaktan başka işe yaramaz. Köpeğiniz varsa güneşin tepede olduğu saat dilimlerinde dışarıya veya bahçeye çıkmasına izin vermemelisiniz.
Köpeklerin burunları sadece güneş ışığından kurumaz. Aynı şekilde ısıtıcının veya peteğin önünde fazla durdukları zamanda burunları kuruyabilir. Bunu önlemek için köpeğin sürekli durduğu odanın sıcaklığını belli dereceye getirerek ısıtıcıların kapatılması veya kısılması daha iyi olacaktır.
Havasız Ortam
Hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı için köpek bulunan evin gün içerisinde birkaç kez havalandırılması gerekir. Aksi halde köpeklerin bulunduğu oda çok havasız olursa sağlıkları olumsuz etkilenebilir. Hem kaliteli nefes alamazlar hem de burun kuruluğu oluşur.
Son zamanlarda köpeğinizin burnunda kuruluk, matlık, soluk renk ve çatlak oluşumu fark ediyorsanız odanın yeterince hava alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Özellikle gece ve sabah saatlerinde hava daha temiz olduğu için bu zaman dilimlerinde evinizi havalandırabilirsiniz.
Yeterince Su İçmemek
Köpekler hareketli canlılar oldukları için çok fazla enerji kaybederler ama yine de yorulmaz. Kaybettikleri enerjilerini ya yemekten ya da sudan karşılarlar. Dolayısıyla köpeklerin günlük olarak bolca su içmeleri gerekir. Gerektiğinden az su içerlerse tüm vücut dengeleri değişeceği için hasta bile olabilirler. Bu ihtimalin farkında olarak suyun önemini daha iyi algılayabilirsiniz.
Yeterince su içmeyen köpeklerde burun kuruluğu oluşma olasılığı daha yüksektir. Bu kuruluk ilerleyeceği için soyulma, acı ve kanamaya kadar gidecektir. En azından burun kuruluğunun bu sebepten oluşmaması için köpeğinizin günlük fazla su içtiğinden emin olmalısınız. Eğer suyu sevmeyen köpeğiniz varsa iğnesiz şırınga kullanarak da su içirebilirsiniz.
Alerji
Köpeklerde burun kuruluğu görülme nedenlerinden birisi de alerjidir. İnsanların herhangi bir şeye alerjileri olduğunda ciltleri kurur ve kaşınır. Aynı şey köpekler içinde geçerlidir, mesela köpeğin toza veya yiyeceği alerjisi varsa cilt ya da burun kuruluğu belirtileri meydana gelebilir. Özellikle dışardan eve geldiğinizde veya durup dururken köpeğinizin burnu kuruyorsa alerji olabileceğini düşünerek test yaptırabilirsiniz.
Mama ve Su Kabı
Mama ve su kapları masum gibi dursalar da aslında cilt hastalıklarının çoğu bunlardan kaynaklanır. Özellikle plastik olan kaplar sağlığa çok zararlı olduğu için bu sebepten bile burunda kuruluk oluşabilir. İlk olarak köpeğinizin mama ve su kabının plastikten değil camdan olmasına dikkat etmelisiniz.
Günde birçok kez mama ve su tükettikleri için kaplar kirlenmiş oluyor. Kaplardan mikrop kapmamaları için 2 günde bir sıcak suyla yıkayarak iyice temizlenmelidir. Köpeklerin sağlığı için hijyen çok önemlidir, mutlaka en ufak detaylara bile dikkat edilmelidir.
Dikkat: köpeğin burunda kurumayla beraber kanama, yara, akıntı, halsizlik, hareketlerinde değişiklik, enerji kaybı, burnunu daha sık yalama, iştahsızlık gibi durumlar görülüyorsa hiçbir müdahalede bulunmadan veterinere gidilmelidir. Bu artık basit bir burun kuruluğu değil kronikleşen rahatsızlık anlamına gelir.
Köpeklerde Burun Kuruluğu Bakımı
Her köpeğin burnu hassas olduğu için kuruluğa ve çatlamaya karşı korunması gerekir. Veterineriniz krem önerdiyse sadece onu kullanmalısınız. Eğer veterinere danışmadıysanız ve köpeğinizde burun kuruluğu varsa şu bakımları uygulayabilirsiniz:
- Dışarı çıkmadan önce köpeğinizin burnuna güneş kremi sürebilirsiniz. Kullandığınız güneş kreminin sadece köpekler için üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz,
- Vazelin derideki çatlak, kuruluk ve yaralara çok iyi gelir. Özellikle köpeğiniz uyurken çok az miktarda burnuna vazelin sürebilirsiniz. Fazla sürerseniz köpeğiniz vazelini yalar ve sindirim sıkıntısı yaşayabilir,
- Köpekler için üretilen sabunlar vardır. Bu sabun çeşitlerinden temin ederek köpeğinizin burnuna sürüp soğuk suyla durulayabilirsiniz,
- Has zeytinyağınız varsa az miktarda köpeğinizin kuru burnuna sürebilirsiniz. Zeytinyağı deriyi beslediği için kuruluğu geçirecektir,
- Hindistan cevizi yağı da deriye çok yararlıdır. Has hindistan cevizi yağı alarak köpeğinizin burnuna uygulayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı faydalı bir şey olduğu için köpeğinizin yalamasında bir sorun olmayacaktır,
- İnsanların kullandıkları bakım, nemlendirici veya yara kremlerini köpeğinizin burnuna sürmemelisiniz. Bu hiçbir işe yaramaz, sadece kuruluğu arttırarak kronikleşmesine neden olur.