Köpeklerde burun akıntısının birçok sebebi olabilir. Burun akıntısı oluştuğunda köpekte ne gibi değişikliklerin olduğu gözlemlenmelidir.

İnsanlarda görülen bazı hastalıklar köpeklerde de görülebilir. Aslında köpeklerde basit şekilde burun akıntısı normaldir. Burun akıntısının yanında birçok rahatsız edici belirtiler varsa bu artık basit bir burun akıntısı değildir. Durumun ciddiyetini anlamak için burun akıntısıyla beraber hangi belirtilerin meydana geldiği gözlenmelidir. En ufak belirtinin ciddiye alınması belki de köpeklerin hayatlarını kurtarabilir.

Köpeğimin Burnundan Su Damlıyor
Köpeğimin Burnundan Su Damlıyor

Burun Tıkanıklığı

Köpekler dışarı çıktıkları zaman çevredeki her şeyi koklamayı ve keşfetmeyi isterler. Bu sırada burunlarına yabancı madde girme olasılığı çok yüksektir. Köpeklerin burunlarına yabancı cisim girdiğinde tıkanıklık yaşayacakları için rahat edemezler ve az da olsa burun akıntısı oluşur.

Köpeğinizin burnu akıyorsa ve tıkalı gibiyse mutlaka burun içini kontrol etmelisiniz. Bir ışık yardımıyla burun içine bakıldığında yabancı bir cisim görülüyorsa ve alınacak gibiyse evde müdahale etmelisiniz. Cımbızı dezenfekte ederek köpeğin burnuna yavaşça sokulmalı ve yabancı cisim tutularak çekilmelidir. Bu esnada kanama veya akıntı oluşacağını bilmelisiniz.

Mendil yardımıyla kanama ve akıntı silinerek köpeğin rahat nefes alması sağlanmalıdır. Akıntı ve kanamayı kısa sürede durdurmak için mendili silindir şekline getirerek burun içine de sokulabilir. Burun içine baktığınızda yabancı cisimle birlikte şiddetli kanama varsa hiçbir müdahalede bulunmadan veterinere gidilmelidir.

Köpeklerde Burun Akıntısı
Köpeklerde Burun Akıntısı

Enfeksiyon

Dostlarımızda burun akıntısının en bariz nedeni enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlar mantar, bakteri, mikrop ve viral enfeksiyonlardır. ”Köpeğimin burnu akıyor, enfeksiyon olduğunu nereden anlayacağız?” diye düşünebilirsiniz. Köpekte enfeksiyon oluştuğu zaman burun akıntısı, burundan gelen kötü koku, sarı ve iltihaplı sümük, öksürük, halsizlik ve iştahsızlık görülür.

Burun akıntısının nedeni enfeksiyonsa mutlaka enfeksiyonun hangi sebeplerden oluştuğu da bulunmalıdır. Örneğin; enfeksiyonun nedeni mantarsa bunu ortadan kaldırmak için mantar tedavisi uygulanacaktır. Eğer enfeksiyonun nedeni tam olarak bulunmadan direkt mantar ilaçları kullanılırsa hem enfeksiyon geçmez hem de daha da şiddetlenebilir.

Üşütme

Köpeklerde burun akıntısı görüldüğünde akla gelen ilk basit neden üşütme veya soğuk algınlığıdır. Nasıl ki insanlar soğuk aldıklarında burunları akıyorsa bu köpeklerde de görülebilir. Özellikle sokak köpekleri kış aylarında çok fazla üşüdükleri için burun akıntısı veya burundan su damlama sorunlarını yaşayabilirler.

Ev köpekleri de dışarı çıktıklarında burunları akması son derece normaldir. Eve geldiklerinde de bu akıntı devam edeceği için yumuşak mendille sümükleri silinerek sıcak bir ortam sağlanmalıdır. Bazı köpek cinsleri hassas oldukları için kış aylarında sıklıkla dışarı çıkarılmamalıdır. Eğer mutlaka çıkarılması gerekiyorsa sıkı giydirilmeye özen gösterilmelidir.

Köpeklerde Burun Akıntısı Nedenleri
Köpeklerde Burun Akıntısı Nedenleri

Alerji

Alerji sadece insanlara özgü bir şey değildir. Kediler, köpekler ve diğer hayvanlar da tıpkı bizler gibi polen, toz, koku, bitki, böcek, ağaç, ilaç, yiyecek vb. durumlara karşı alerji belirtileri gösterebilirler. Köpeğe alerji testleri yapıldıktan sonra kesin olarak alerji teşhisi koyulduğu zaman nelere karşı reaksiyon gösterdiği de bulunmalıdır.

Mesela köpeğin toza karşı alerjisi varsa en ufak bir toz geldiğinde burun akıntısı, hapşırma, göz akıntısı, öksürme, nefes darlığı veya kaşıntı gibi belirtiler yaşayabilir. Bu olumsuz durumları yaşamamak için tozlu ortamlardan uzak kalması gerekir. Köpeğiniz durup dururken burun akıntısı yaşamaya başladıysa bunun sebebinin alerji olabileceğini bilmelisiniz.

Polip

Burun polipleri, burun içinde şiddetli derecede büyür ve salgı üretir. Köpeklerde polip meydana geldiğinde rahatlıkla nefes alamazlar ve yoğun burun akıntısı yaşarlar. Polip oluşumu öyle can sıkıcı bir durumdur ki, sanki her iki burun deliğinin içine birden çok peçete sıkıştırılmış gibi hissettirir.

Köpeklerin nefes alamadıkları yetmezmiş gibi birde nefes alırken burun içinden farklı seslerde çıkar. Burun içinden polipleri temizlemenin yolu ameliyattır ama bir zaman sonra maalesef tekrarlanabilir. Ameliyattan sonra sürekli kontrol edilerek ek tedavi uygulanması gerekmektedir.

Köpeğimin Burnu Akıyor
Köpeğimin Burnu Akıyor

Tümör

İnsanlarda görülen tüm tümör çeşitleri köpeklerde de görülebilir. Köpeklerde burun akıntısı, tıkanıklık, hırıltılı nefes alma, iştahta azalma, kilo kaybı, şiddetli halsizlik, solunum güçlüğü ve bir burun deliğinin şeklinin bozulması (çıkıntı oluşması) gibi belirtilerde tümörden şüphelenilir.

Tümörlerin iyi veya kötü huylu olup olmadığına bakılır. Eğer iyi huyluysa cerrahi müdahale yardımıyla sorunsuz şekilde tümör alınabilir, ancak kesin çözüm olmayabilir. Tam tersi tümör kötü huyluysa tedavi şekilleri düşünülerek radyasyon yöntemi kullanılabilir. Köpeğin acı çekmemesi ve rahat bir yaşam sürdürebilmesi için erken teşhis çok önemlidir.

Parazit

Köpeklere parazit veya kene bulaşabilir. Bunlar vücuda bulaştıkları zaman etliye sütlüye karışmadan hayatlarına devam etmezler. Tam tersi köpeğin bağışıklık sistemini düşürerek kendilerini beslerler. Köpeklerde burun akıntısı, yüksek ateş, halsizlik, gözlerin ağrıması ve iştahsızlık gibi sorunlar meydana getirirler.

Bu belirtiler fark edildikten sonra kene veya parazitten şüphelenerek köpeğin vücudu kontrol edilmelidir. Keneler çok küçük olduğu için gözle görülmesi zor olacağı bilinmelidir. Yine de vücutta keneye rastlanılırsa alınmaya çalışmadan ve müdahale edilmeden veterinere gidilerek tedavi başlatılmalıdır.

Distemper

Köpek gençlik hastalığı ölümcül bir virüstür. Köpeklerin burunlarında sarı, koyu kıvamlı ve yapışkan akıntı oluşur. Başlıca belirtileri ateş, titreme, şiddetli halsizlik, kilo kaybıdır. Günümüze baktığımızda birçok köpeğin distemperden hayatlarını kaybettikleri görülür. Elbette distemperin tedavisi vardır ama ne derece işe yarayacağı belli değildir.

Erken teşhis koyulan köpekler distemper hastalığını yenseler de geç kalan dostlarımız tedaviye cevap veremeyebilirler. Üzücü sonuçlarla karşılaşmamak için köpeğinizde burun akıntısıyla beraber özellikle ateş ve titreme görüyorsanız hiç vakit kaybetmeden veterinere danışmalısınız.

Damak Yarığı

Köpekler özellikle yemek yediklerinden sonra burun akıntısı yaşıyorlarsa burun delikleri ve damak bölgesi kontrol edilmelidir. Bazı köpeklerin birtakım nedenlerden dolayı her iki damak bölgesi kaynamadığı için yarık oluşur. Haliyle yemek yediklerinde şiddetli şekilde burun akıntısı meydana gelir.

Damak yarığı olup olmadığını anlamak için köpeğin ağzını açarak üst damak bölgesine bakılmalıdır. Damakta ayrıklık veya yarığa benzer bir şey görülüyorsa veterinere gitmelisiniz. Damak yarığının nedeni araştırılır ve tedavi olarak ameliyat önerilir. Ameliyattan sonra damak yarığı kapanacağı için köpekte burun akıntısı ortadan kalkacaktır.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?