Kedilerde burun kuruluğu aslında normal bir şeydir. Özellikle yaz aylarında ve kediler susuz kaldığında sıklıkla burun kuruluğu görülür.

Kedilerin burunları çok tatlı olduğu için onlara hep nazar değdiriyoruz 😻 Kedileri severken genellikle burunlarından öperiz ve minik dokunuşlar yaparız. Onların da çok hoşuna gider ama sürekli burunlarını yalarlar. Bazı nedenlerden dolayı kedilerin burunlarının kuruması normal karşılanırken bazen de ciddi bir sorun olarak görülür.

Bu durumda en önemli olan şey kedilerin hareketlerini gözlemlemek ve burunlarını sürekli kontrol etmektir. Kedinizin burnunu kontrol ettiğinizde hep ıslak olduğunu görüyorsanız, şanlısınız demektir. Kedilerin burnunun ıslak olması onların sağlıklı olduğuna işarettir. Eğer kedinizin burnu kuruysa sebeplerini mutlaka bilmelisiniz.

Kedilerde Burun Kuruluğunun Sebepleri

Dostlarımızda burun kuruluğunun oluşmasının birçok nedeni vardır. Kedilerde burun kuruluğu görüldüğünde hemen hastalıklara veya ciddi bir duruma yormak çok yanlıştır. Panik yapmadan en basit nedenleri düşünerek kedilerin davranışları ve hareketleri gözlemlenmelidir.

Hava Durumu

Kedilerde burun kuruluğunun en bariz nedeni sıcak havadır. Sıcak havalarda kedilerin vücut ısıları yükseldiği için burun bölgesinde kuruluk oluşabilir. Hatta sadece burun değil, patilerinde de kuruluk meydana gelebilir. Özellikle yaz aylarında kedinizin burnu kuruyorsa hiç endişe etmemelisiniz.

Kedinizin her zamankinden daha fazla su içmesine özen göstermeniz yeterli olacaktır. Çünkü, yeteri kadar su içmezse dili kuruyacağı için burnunu da ıslatamayacaktır. Eğer suyu sevmeyen kediniz varsa bu da normaldir. Her kedi suyu çok sevecek diye bir şey yoktur. Çözüm olarak şırıngaya su çekerek kedinize su içirebilirsiniz.

Kedilerin Burnu Neden Kurur?
Kedilerin Burnu Neden Kurur?

Güneş Yanığı

Güneş kedilere çok faydalıdır ama fazlası da tehlikelidir. Özellikle sokak kedileri güneş vuran bölgelerde uyuduklarında saatlerce kalkmazlar. Haliyle güneşten dolayı burunları hem sıcacık olur hem de kurur. Hatta çoğu sokak kedisini severken burunlarının ne kadar kuru olduğunu fark ederiz. Dışarda her zaman su bulamadıkları içinde burunlarını yalayamazlar ve iyice kuruluk yaşarlar.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Kuyruk Kırılmasının Belirtileri ve Bacak Kırığı

Bazı ev kedileri gölgelik yerleri severken bazıları da güneş vuran bölgeleri severler. Eğer güneşin vurduğu yerlerde yatmayı seven kediniz varsa sıklıkla burun kuruluğuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu bir şekilde engellerseniz kedinizin burun kuruluğunun ortadan kalktığını fark edeceksiniz.

Sıcak Ortam

Kediler sıcağı çok severler ama yine de abartmamak lazım 😺 Evin sıcaklığı da çok yüksekse bu kedileri rahatsız eder. Rahatsızlıklarını belli etmek için daha serin odalara gitmek isterler ya da parke üzerinde yatarlar. Aynı zamanda fazla sıcak ortamlar kedilerin sağlığı için de iyi değildir, en önemlisi burunlarını ve derilerini kurutmaya neden olur.

Kediler biraz üşüdükleri zaman hemen kendilerine sıcak bir ortam ararlar. Genellikle battaniye altı, dolap içi, peteklerin üstü veya altını tercih ederler. Sürekli bu bölgelerde uyurlarsa burunları yeterince hava alamadığı için kuruyacaktır. Bunun yerine yattıkları odanın ısısını biraz açarak koltukta veya yatakta yatmaları sağlanmalıdır.

Kedilerde Burun Kuruluğu
Kedilerde Burun Kuruluğu

Uyku Zamanı

Kediler uyku esnasındayken burunlarını nemlendiremedikleri için kurur. Bu son derece normal olarak kabul edildiği için panik yapılacak bir durum yoktur. Uyandıkları zaman genel rutin bakımlarını yapacakları sırada burunlarını da yalayacakları için kuruluk kalmayacaktır. Çok uyuyan bir kediniz varsa sıklıkla burun kuruluğu yaşayacağınızı bilmelisiniz.

Ufak Kazalar

Kediler çok meraklı canlılardır. Meraklarını yenmek için en imkansız olan şeyleri başarırlar, kafalarına koydukları bir şeyi almadan veya keşfetmeden asla bırakmazlar. Çoğu zaman merakları ve inatları yüzünden başlarını bela soktuklarında gülsek mi üzülsek mi bilemeyiz 😹

Kediler dışarıdaki ya da evdeki çiçekleri, nesneleri, böcekleri, sıcak yemekleri veya içecekleri, çöpleri, eşyaları vb. merak ettikleri için yaklaşırlar ve burunlarını değdirirler. Tam bu esnada burunları mikrop kapar ve birkaç belirtiyle beraber burun kuruluğu meydana gelir. Kazadan dolayı hafif kuruluk varsa sorun yok ama durum ciddiyse veterinere sormakta fayda vardır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedinin Doğum Yapamaması ve Doğum Sonrası Kanama
Kedi Burun Kuruluğu
Kedi Burun Kuruluğu

Cilt Hastalıkları

Kedilerin yüzünde cilt hastalıklarından birisi meydana geldiğinde burunları çok etkilenir. Mesela alerjileri varsa sürekli hapşırma, burun akıntısı veya burun kaşıntısı meydana geleceği için burun kuruluğu oluşacaktır. Özellikle burun mantarı oluştuysa hem burunda kuruluk hem de soyulma görülebilir.

Eğer kedinizin burnunda kurulukla beraber renginin değişmesi, pullaşma, soyulma, çatlak oluşumu, veya yara gibi durumlar fark ederseniz cilt hastalıklarından bir tanesine yakalanmış olabilir. Elle müdahalede bulunmadan veya insanlara kullanılan ilaçları uygulamadan veterinere danışılmalıdır.

Kedilerde Burun Kuruluğu Ne Zaman Tehlikeli?

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı kedilerde burun kuruluğu oluştuysa ve birkaç günde geçtiyse korkulacak bir şey yok demektir. Ancak basit burun kuruluğu ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Burun kuruluğunun yanında iştahsızlık, ishal, halsizlik, kusma, burun şişmesi, kabuklanma, soyulma ve akıntı gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka veterinere gidilmelidir. Detaylı muayeneden sonra burun kuruluğunun neden yaşandığını teşhis edilerek ona göre tedavi başlatılmalıdır.

Kedilerde Burun Kuruluğu Bakımı

Kedilerde burun kuruluğu basitmiş gibi görünse de aslında onlar için çok can sıkıcıdır. Kedinizin burnu çok hassassa veya sürekli kuruyorsa birkaç yöntem kullanarak bu durumun önüne geçebilirsiniz:

  • Kediniz sürekli güneşli bölgelerde zaman geçiriyorsa veya dışarı çıkıyorsa burnuna güneş kremi sürebilirsiniz. İnsanların kullandığı güneş kremlerini asla sürmemelisiniz, sadece kediler için üretilen güneş kremi kullanmalısınız,
  • Evinizde halis zeytinyağı varsa kedinizin burnuna sürebilirsiniz. Hem kuruluğu besler hem de doğal bir yöntemdir,
  • Kuruyan burnuna çok az vazelin sürebilirsiniz. Vazelin kuruluğa çok iyi geldiği için kısa sürede hemen yumuşatacaktır. Fazla sürmemeye ve sürekli kullanmamaya dikkat etmelisiniz,
  • Hindistan cevizi yağı kuru deriye ve buruna çok iyi gelir. Kedilerin hindistan cevizi yağını yalamasında bir sakınca olmadığı için burnuna sürebilirsiniz,
  • Veterineriniz bir krem önerdiyse kedinizin burnuna uygulamayı ihmal etmemelisiniz,
  • Bu yöntemlerin yanında insanların kullandıkları nemlendirici ürünlerini asla kedinizin burnuna sürmemelisiniz. Kremleri yalayacağı için sindirim sisteminde sıkıntılar yaşayabilir.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediniz Tuvaletten Su İçiyorsa Hastalanabilir
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?