Hepimiz biliyoruz ki köpekler kemikleri çok severler. Peki, köpekler kemik yer mi? veya gerçekten verilmeli mi? yazımızda bu konuya yer verdik.
Sokak veya ev köpekleri besin konusunda hiçbir zaman eşit olamazlar. Ev köpeği her besine ulaşabilirken ve düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçerken; sokak köpekleri ise sokakta veya ormanlık alanlarda yemek bulmaya çalışıyorlar ve sağlıklarında herhangi bir sorun meydana gelse bile ellerinden bir şey gelmez. Eğer kapınızın önünde veya sokaktaki köpeklerin besin ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyorsanız, köpeklerle alakalı her türlü bilgiyi bilmelisiniz.
Köpeklerin yemesi gereken, belirli miktarda yiyebileceği ve kesinlikle yememesi gereken besinler bulunmaktadır. Hepimiz köpeklerin mama yediğini çok iyi biliyoruz, fakat sürekli olarak mama yiyerek hayatlarını devam ettiremezler. Vücuduna girmesi gereken vitamin, kalsiyum ve demir ihtiyaçlarını mutlaka insanların yediği besinlerden alması gerekir. Eğer ev köpeğiniz varsa sizin yediğiniz besinlerin kokusunu alır ve tadına bakmak için elinden gelen her şeyi yapar, fakat bu konuda çok dikkatli olmalısınız.
Köpekler kafasına koyduğu her şeyi yapar ve sakladığınız zararlı besinleri bir şekilde bularak yiyebilirler. Ona göre yememesi gereken besinleri yerken (cips, dondurma, çikolata, yağlı yiyecekler vb.) mutlaka köpeğinizden saklı yemeye özen göstermelisiniz. Köpeklerin kemik yediğini iyi biliyoruz, hatta çocuk kitaplarında veya hayvan dergilerinde bile ”kediler süt içer, köpeklerde et veya kemik yer” algısı vardır. Aslında bu algıların tamamen değişmesi ve işin aslını öğrenmek için araştırmak gerekiyor. Köpekler kemik yer mi? veya onlara bir zararı olur mu? hep beraber öğrenelim.
Köpeklere Kemik Verilir mi?
Köpeklere iki nedenden dolayı kemik verilir; hem karınları doyması için hem de yaradılış gereği çiğneme alışkanlığı ve avlanma içgüdüleri olduğu için kemiği kemirmeyi çok severler. Bu onlar için stres atmalarına ve dişlerinin temizliği için çok önemlidir. Köpekler kemiği çok severler ve verilmesinde de bir sakınca yoktur, fakat her besinde olduğu gibi dostunuza kemik verirken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Köpekler pişmiş kemiği severler ama verilmesi pek güvenli değildir. Pişmiş kemikler çok sert olduğu için köpekler kemirmeye çalışırken ağız, dil, diş yaralanmaları veya diş kırılmaları meydana gelebilir.
Bir şekilde kemiği kemirip, dişleriyle kemiği parçalar haline getirdiğinde; yutarken boğaz yaralanmaları, nefes borusu tıkanıklığı ve iç organlarda hasar bırakmaya sebep olabilir. En çok karşılaşılan vaka ise köpekler kemik yediğinde midesine saplanabilir veya bağırsağına takılabilir. Kemikler bağırsak veya mide de delik açmaya sebep olur ve karın boşluğundan zara geçtiği anda hızlı bir şekilde bakteri üretir. Bu durumla karşılaşırsa köpeğin yaşama olasılığı çok düşüktür. Köpeğinize pişmiş kemik yerine, çiğ kemik verilmesi daha güvenlidir.
Çiğ kemikler daha yumuşak olduğu için köpekler rahatlıkla ısırabilir ve yuttuklarında herhangi sorun meydana gelmez. Dışarıda uzun süre kalan kemikler salmonella dediğimiz bakteri üretirler ve yenildiği anda bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebilirler. Kasaptan kemik aldığınızda içerisindeki bakterilerin ölmesi için alır almaz derin dondurucuya koyun ve köpeğinize vereceğiniz zaman kemikleri dışarı çıkararak çözüldüğü zaman dostunuza verebilirsiniz. Her ihtimale karşı köpeğinizin kemik yemesini istemiyorsanız, kontrollü olarak çiğnemesi için orta boyutta kemik verebilirsiniz.
Köpeklere Hangi Kemikler Verilmeli?
Kemikler arasından en kolay sindirilebilen kaburga kemikleridir, çünkü diğer bölgelerdeki kemiklerden daha yumuşaktır çiğnerken zorluk yaşamazlar. Kaburga kemiklerinin üzerine veya kenarlarında bazı kıymıklar bulunur. Köpeğinize kaburga kemiklerini verirken bu kıymıkları temizlemeli ve böylece boğazına takılmasını engelleyebilirsiniz. Köpeklere en çok verilen kemikler arasında kümes hayvanları bulunur. Onların kemiklerinde fazlasıyla kıymık ve dikenli gibi sert yerleri vardır. Bunları üşenmeyip temizlerseniz sorun yok, fakat temizlenecek gibi değilse asla köpeğinize tavuk kemiği vermemelisiniz.
Kemik ve et aynı zamanda tüketilirse, etin yumuşaklığı kemiğin sivri bölgelerini kapladığı için köpeklere verilecek riski büyük ölçüde azaltır. Köpeğiniz kemik yediyse mutlaka arkasından yeterli miktarda su içmesine dikkat etmelisiniz. Kemikler kuru kuru yenildiğinde vücuda su girmediği için köpeklerde kabızlık gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca şunu da unutmamalısınız; bazı hayvanların kemikleri çok sert olduğu için köpeğinize kemirmesi için verdiğinizde bile dişlerini kırmasına neden olabilir. Bu nedenden dolayı en çok kaburga, koyun, etli sığır, kuzu ve dananın kemiklerini vermenizde fayda vardır.
Köpeklere Ne Zaman Kemik Verilir?
İstisnasız her köpek kemik kemirmeyi ve yemeyi çok severler, fakat onların hoşuna gidecek diye fazla miktarda kemik vermemeliyiz. Mutlaka onların sağlığını düşünmeli ve özellikle kemik yerken onu izleyerek olası zararlara hemen müdahale etmelisiniz. Köpeğinize haftada 1 veya 2 kere yukarıda belirttiğimiz kemik çeşitlerini çiğ şekilde yemesi için verebilirsiniz. Mesela ilk hafta yemesi için, ikinci haftada sadece kemirmesi için önüne kemik bırakabilirsiniz. Sadece ev köpeğinize değil, dışarıdaki köpeklere de aynı özeni göstermenizi rica ediyoruz. Yavru köpeğiniz varsa onların dişleri daha gelişme çağında olduğu için yetişkin zamana gelene kadar kemik vermemelisiniz.
Bilinçsiz şekilde kemiği kemirmeye veya yemeye çalışırsa küçük olduğu için bunu beceremeyebilir ve sorunlar meydana gelebilir. Bu duruma yaşanmış bir örnek vermek gerekirse; dışarıda kemik yiyen köpek görüldü ve birden öğürmeye başladığını ve farklı hareketlere girdiği görüldü. Hayvansever insan bu durumu fark edince hemen veterinere götürmüş ve kemik, köpeğin ağzının iç kısmına takıldığı için az kalsın boğulmasına neden olacakmış. Bu durumla karşılaşmamak için sürekli kemik verilmemeli ve verdiğiniz taktirde çok dikkatli olmalısınız.
Teşekkürler bildiğiniz için hepimiz köpekler kemik yer biliyorduk