Kedimiz tuvaletten su içerse ağır enfeksiyon geçirebilir. Peki bunu nasıl önleriz? Tuvaletten su içtiğini görmeden nasıl anlayabiliriz? Detaylar yazımızda!
Kedi dostlarımız bazen öyle şeyler yaparlar ki hem kızdırıp hem de endişelerimizi üzerlerine çekerler. Tuvaletten su içeme de bu davranışlardan bunlardan birisi… Öyle susuz falan da kalmış değildir hani; su kapları doludur ama yine de klozetten su içme macerasına girişmiştir. Tabi onlara göre mantıksız bir hareket değildir. Bu yaptıklarının onlar için gayet makul gözüken nedenleri vardır. Bunun en büyük nedeni doğal ortamlarda akan suyun durağan sudan daha temiz olmasıdır. E bizim ev doğa mı? 😸 Dışarısıyla ne alakası var diyebilirsiniz. Minik dostlarımız içgüdüsel olarak bunu yaparlar ve akan suya yönelirler. Belki de akan su sesi tuvaleti tercih etmelerine sebep oluyordur. Tabi kendileri için makul nedenler olsa da bu davranışları sağlıklarını tehlikeye sokacak ve olumsuz etkileyecektir.
Sizin de hak vereceğiniz üzere insan dışkısı bazı bakteriler içermektedir. Gerekli seviyede temizlik yapılmamış tuvaletlerden su içen kedilerde ise bu duruma dayanarak en fazla görülme ihtimali olan hastalık E.coli (Koli Basili) enfeksiyonudur. Bu enfeksiyona maruz kalmış kedilerde gözlemlenen belirtiler ise şöyle;
- Aşırı sulu ishal
- Zayıflık
- Halsizlik
- Ateş
- Kusma
- Depresyon
- Alyuvar hücrelerinin gereken miktarda oksijen alamaması sebebiyle, mukozalarda morluklar
Üstte saydığımız belirtilerle kendini gösteren hastalık, acilen müdahale edilmesi gereken hastalıklardandır. Bu yukarıda saydığımız belirtileri gördüğünüzde en kısa sürede veteriner hekiminize başvurmanız, en doğrusudur. Kedinizin siz görmeden ve fark etmeden tuvaletten su içmiş olma ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.
Klozetten içme durumu her zaman için tehlikelidir. Tuvaletin yeterince temiz olması, geçerli bir bahane değildir. Üstelik temizlikte kullanılan kimyasallar da canlılar için öldürücü etkiye sahip olabilir. İyi durulanmamış kimyasal atıklar tuvaletten su içen kedilerimiz için zehirlenmeye ve hayati tehlikeye yol açabilir. Bu kimyasal madde atıkları kedimizin midesinde ve yemek borusunda yanıklara neden olabilir. Bunu anlatmamızın bir sebebi de eğer kedinizin tuvaletten su içtiğine şahit olduysanız ve henüz bu sorunu çözmüş değilseniz tuvaleti temizledikten sonra oldukça iyi seviyede durulamanız gerektiğini hatırlatmak için elbette. Böylece gözden kaçamak gerçekleşen bir girişimde en azından kimyasallardan minik dostumuzu korumuş oluruz.
Kedimin Tuvaletten/Klozetten Su İçmesini Engellemek İçin Neler Yapmalıyım?
Tuvaletten su içmenin, tatlı patiler için nelere yol açabileceğini elimden geldiği ölçüde anlattım. Evet, çok tehlikeli ve kesinlikle buna engel olmalısınız. Peki, çözüm nedir? Kedinize kızıp bağırmak bir şey ifade etmeyeceği için en etkili çözüm onun içgüdülerine uygun hareket etmektir. Yani taze, akan bir su sağlamaktır. Bunun için üretilmiş Kedi su pınarlarından faydalanabilirsiniz mesela. Su pınarları sürekli akarak kedinize taze su sağlayacak ve minik dostumuz klozetten su içmeye ihtiyaç duymayacaktır.
Bunun henüz bir bilimsel dayanağına erişemedim ama, uzaktan tanıdığım bir arkadaşım, tuvalet bölgesine sirke sürerek kedisinin istem dışı uzaklaşmasını sağladığından bahsetmişti. Meleklerime kıyamadım, onun yerine paraya kıyıp su pınarını tercih ettim. Tabi sizin tercihiniz. 😊
Can yoldaşlarımız olan sevimli yaramazların klozetten su içmeleri halinde, nelerle karşılaşabileceklerini, bir pati delisi olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Kendi yakışıklım ve prensesimden, arkadaşlarımın tontonlarından ve veterinerlerin açıklamalarından çıkarımlarda bulundum. Tuvaletten su içme konusunda sevimli afacanına engel olabilen okurlarımız, yorumlar kısmından bizlerle deneyimlerini paylaşabilirler. Onların sağlıkları adına, birbirimize destek olmalıyız…