Kediniz şişmanlıyorsa bunun önüne geçmek için izleyebileceğiniz bazı adımlar vardır. Fazla kilo almaması için ne yapabiliriz birlikte inceleyelim mi?
Kedilerin de insanlar gibi olması gereken ideal kiloları vardır. Şişman kedileri ne kadar sevimli bulsak da aslında bu durum onların sağlığı açısından tehlike yaratıyor. Kediniz şişmanlamaya başladıysa bir süre sonra kilosundan dolayı eskisi kadar aktif hareket edemeyecektir. Ya da zamanla nefes darlığı, kalp sorunları gibi hastalıklar meydana gelebilir. Tüm bunları dikkate alarak onun şişmanlamasının önüne geçmelisiniz. Peki, kedinin kilo almaması için ne yapılır? Sizler için izlemeniz gereken yolları tüm detayları anlattık…
Eğer kedinizin kilo almamasını değil de almasını istiyorsanız kediye kilo aldırmak ile ilgili yazdığımız diğer makaleyi okuyabilirsiniz.
1- Neden Kilo Aldığını Öğrenin
Kedinizin sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmanız, sağlıklı bir ömür geçirmesi ve daha uzun yaşaması için oldukça önemli. Bununla birlikte kilosunu kontrol etmeniz de gerekiyor. Normalden daha kilolu kediler, daha az yaşıyor ve daha fazla sağlık sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle hafife alınmayacak bir kedi problemi olarak hayatlarını zorlaştırıyor. Eğer kediniz kilo almaya başladıysa öncelikle yapmanız gereken ideal kilosunu öğrenmek. Bir hastalık sebebi fazla kilo alıyor olabilir ya da kullandığınız mama kedinizi şişmanlatıyor olabilir. Örneğin kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az hareket eder. Bu nedenle mamasını mutlaka değiştirmeniz gerekir. Eğer kısırlaştırdıktan sonra kilo almaya başladıysa bir diyet listesine ya da beslenme düzenine ihtiyaç duymadan sadece mama değişikliği ve düzenli egzersizlerle kilo almasının önüne geçebilirsiniz.
2- Kilo Almasını Engellemeseniz Neler Olacağını Öğrenin
Kedilerin her hallerini sevimli buluyor özellikle şişman kedilere bayılıyoruz. Onların bu tatlı hallerini izlemek, tembel tembel yatışına şahit olmak sahibi olarak size çok keyifli geliyor olabilir. Ancak bu durumunun onların sağlığı açısından oldukça tehlikeli olduğunu bilmeniz gerekiyor. Eğer kediniz normalden daha fazla kilo alırsa yaşayabileceği birçok sağlık sorunu vardır:
- Diyabet,
- Artrit,
- Deri hastalıkları,
- Sindirim sistemi sorunları,
- Kalp sorunları,
- Kanser riskinin artması.
Kediniz hem bu hastalıklar sebebi ile kilo alabilir hem de kilo alması bu hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle kilo almaya başladıktan sonra veterinere giderek kilo alma sebebini öğrenmelisiniz. Daha sonra sahip olduğu bir hastalık varsa bu hastalığa göre bir diyet listesini doktorundan almalısınız.
3- Kedinin İdeal Kilosunu Öğrenin
Kediniz gözünüze bir anda çok kilolu görünüyor olabilir. Ancak bilinçsiz bir şekilde zayıflatmaya çalışmak normalden daha fazla zayıf olmasına sebep olabilir. Bu nedenle veteriner hekime giderek onların sahip olması gereken ideal kiloyu öğrenin. Bu kilonun altına düşmeyecek şekilde bir düzen izleyin ve fazla kilo kaybetmesine sebep olmayın. İdeal kilosunu öğrendikten sonra bir süre zayıflaması için diyet yapabilirsiniz. Normal kilosuna gelen kedinizin daha fazla zayıflaması için diyet listesini normale döndürmelisiniz.
4- Mamasını Değiştirin
Kilo almanın sebebini anlamak oldukça kolaydır. Yemesi gerekenden fazla yemek yiyen kediler bir anda kilo alabilir. Bu nedenle ona aldığınız bisküviler ve tatlı mamalar aslında zararına olabiliyor. Zayıflaması için de gerekli bilgileri edindikten sonra yapmanız gereken ilk iş mamasını değiştirmektir. Eğer kedinizi kısırlaştırdıysanız mutlaka kısırlaştırılan kedilere özel bir mamaya geçmelisiniz. Yavru bir kediye sahipseniz ona alacağınız mama da yavru kedilere özel olmalıdır.
Kedi maması seçimi yaparken dikkat edebileceğiniz farklı etkenler de vardır. Eğer kediniz yumuşak taneli mamalar tüketiyor ya da mamaları ısıtarak veriyorsanız bunları değiştirmelisiniz. Bu mamalar, daha çok iştah açmak için kullanılır ve kedinin daha fazla yemesine sebep olur. Aynı zamanda tatlı aromaları olan mamaları da kilo alan kedinize yedirmemeniz gerekiyor. Böylece doğru mama seçimi ile onların kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Doğru mama seçimi için en iyi kedi mamaları ve en iyi kedi mama markaları incelemelerimize bakabilirsiniz.
5- Beslenme Düzenini Oluşturun
Son olarak ne şekilde beslenmesi gerektiği ve bu düzeni nasıl sağlayacağınızı öğrenmelisiniz. Bilgi verdiğimiz konular tamamen sağlık sorunu yaşamayan kedilere uygulayabileceğiniz yöntemlerdir. Aşırı kilolu bir kediniz varsa veya sağlık sorunu yaşayan bir evcil hayvana sahipseniz kesinlikle veteriner hekimden destek almalısınız.
Kedinin kilo almaması için ne yapılmalı: gün içinde alması gereken besin miktarını bölmeyin ve mümkünse günde bir kez mama verin. Eğer yemek yemek için fazla ısrarcı olursa onu oyalayın ve yemek fikrini unutturmaya çalışın. Diyet programına uyması için gün içerisinde hareket etmesi oldukça önemlidir. Ona bir tırmanma tahtası alabilir ve daha fazla kalori yakmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizle bu süreçte daha fazla oyun oynayın ve gün içinde çok fazla yatmasını engelleyin.
Kedilerde insanlar gibi hayatlarının belirli dönemlerinde diyet yapmak durumunda kalabilir. Diyet yapmasına yardımcı olduğunuz ve kilo almasının önüne geçtiğiniz bir kediniz varsa bu süreçte edindiğiniz deneyimleri yorumlarda paylaşarak diğer takipçilerimize yol gösterebilirsiniz. Aynı zamanda merak ettikleriniz, araştırmamızı istediğiniz farklı konuları yorumlarda belirterek bize her zaman fikir verebilirsiniz.