Bazı kedilerde meydana gelen iç ve dış parazitler, dikkat edilmediği zaman insanlara geçebilirler. Özellikle kedilerin dışkılarına dikkat edilmeli.

Hepimiz kedileri o kadar çok seviyoruz ki, onların sağlıklarını ve huzurlarını önemsediğimiz için en ufak değişiklik gözlemlediğimizde endişeleniyoruz. İyi ve uzun süre bizimle beraber olmaları için en iyi veterinerlerden yardım alıyoruz, hatta tüm hayatımızı onlara adıyoruz. Bunlar sadece ev kedileri için geçerli değil, aynı şekilde sokak kedilerine de çok düşkünüz ve onlar zorlu yaşam koşullarına maruz kaldıkları için ekstra olarak ilgi gösteriyoruz.

Özellikle sokak kedilerinin nerelerde dolaştığını veya hangi hayvanlarla temas ettiklerini bilmediğimiz için bazı mikroplar kapabilirler. Kediler çöplerde dolaşmayı çok sevdikleri için bozulmuş yemekler, zehirli gıdalar veya çiğ et tükettiklerinde kısa süre içerisinde vücutlarına iç veya dış parazit almış oluyorlar. Böyle bir durum olmasa bile bazı sokak kedilerinin üzerinde kene, pire veya böcek tarzı haşereler bulundukları için tedavi olma şansları hiç olmuyor ve git gide tüm vücutlarını kaplamış oluyorlar.

Bazı insanlar evcil kedilerine tasma bağlayıp dışarı çıkıyorlar, bu kedinin hareket sağlaması için güzel bir şey ama hiç beklenmedik yerlerden bile vücutlarına parazit çeşitleri alabilirler. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için evcil kediyi tek başına dışarı salmamalı veya güvenli yerlerde gezdirilmelidir. Kedi severlerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de kediden insana geçen parazitler ve belirtileridir. Hem kendinizi hem de can dostunuzu korumak için mutlaka iç dış parazit aşısını yaptırmalısınız.

1. Toksoplazma

Diğer adı “Gondii” olarak bilinen toksoplazma, aslında tek hücreli bir mikroptur. Çiğ veya az pişmiş et ürünlerini yiyen kedilerde toksoplazma belirtileri görülür. Bu hücreler gözle görülemeyecek kadar küçük oldukları için kedilerin dışkılarında dahi görülmezler. Vücuduna bu mikrobu almış kedilerin dışkılarında renk değişimi ve dışkının kıvamının çok sulu veya yumuşak olduğu için hemen fark edilebilir.

Kediniz çiğ veya az pişmiş ürünler yemiyorsa ve bilinmeyen kedilerle temas kurmuyorsa korkmanıza hiç gerek yoktur. Tam tersi kedinizi dışarıya salıyorsanız, kuş, fare gibi hayvanları avlıyorsa ve çiğ ürünler yemesine izin veriyorsanız, mutlaka dışkısına dikkat etmelisiniz. Kedilerden insana geçme olasılığı çok yüksek olan toksoplazma hücreleri, insanlara direkt olarak geçmeseler de dışkı teması yoluyla bulaşırlar. Toksoplazma geçen insanlarda şu belirtiler görülebilir;

  • Lenf bezlerinde veya düğümlerde şişkinlik,
  • Kas ağrıları,
  • Durup dururken yorgunluk,
  • Halsizlik,
  • Olası olarak göz ve cilt enfeksiyonları.

Kedinizin dışkısını temizlemeden önce eldiven takmayı ve temizledikten sonra eldiveni hemen çıkartarak ellerinizi sabunla yıkamalısınız. Kendinizde bu belirtileri görüyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve birkaç testten geçmelisiniz. Bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için kedinizi dışarı salmamaya ve çiğ ürünlerden uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.

Kedilerde İç Parazit İnsana Bulaşır mı?
Kedilerde İç Parazit İnsana Bulaşır mı?

2. Kamçılı Kurtlar

Kedilerde en sık görülen parazitlerden birisi de kamçılı kurtlardır. Mikroskop altında incelendiğinde, sanki akrepler gibi arka kısımlarında uzun kuyrukları ve ağız kısımlarında kancaları bulunur. Yetişkin olan kamçılı kurtlar kalın bağırsakta yaşarken yeni üreyenler ise ince bağırsakta yaşarlar.

Bağırsak duvarına yapışarak oradan geçen kan ve dokularla beslenirler. Kafa kısımlarını bağırsak bölgelerine yerleştirirler ve bu hareketleri bağırsaklara çok ciddi zararlar verir. Kamçılı kurtlar, kedilerin dışkılarından insanlara geçebilir ve şu belirtilerle kendilerini gösterirler;

  • Karın ve alt karın bölgesinde ağrı,
  • İshal,
  • Halsizlik,
  • Kan değerlerinde düşüş,
  • Dışkıda kan (çok nadir görülür)

Son zamanlarla kedinizin dışkısına ister istemez temasta bulunduysanız ve kendinizde aynı bu belirtileri görüyorsanız mutlaka mikrobiyoloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Geç kalınırsa kamçılı kurtlar üremeye devam ederler ve tedavi süreci daha zorlu geçebilir.

3. Şerit Kurtlar (Tenya)

Tenyaların kedilere bulaşmasının birçok çeşidi vardır. Bazı tenyalar pirelerden kedilere geçerken; bazıları ise fare, tavşan gibi kemirgen hayvanların bağırsaklarında bulunur. Kediler enfekte olmuş bu hayvanları yemeye kalkarsa veya dışkılarına temas ederse yüksek olasılıkla bulaşacaktır. En iyi korunma yöntemi kedinizin diğer hayvanlarla temas etmemesini sağlamaktır.

Şerit kurtlar 50 cm’ye kadar büyürler ve yeni üreyenler dahi kedilerin kusmuğunda veya dışkısında görülebilirler. Kedinizin anüs kısmında tenya yumurtalarıyla karşılaşabilirsiniz veya dışkısını incelediğinizde pirinç tanesi kadar küçüklükte hareketli tenyalar görebilirsiniz. Kediniz sıklıkla kusmaya başladığında, şerit gibi uzun kurtlar veya kurt parçaları da görülebilir. İnsanlara bulaşabilen tenyalar kendilerini şöyle gösterirler;

  • Dışkının üzerinde beyaz ve hareketli cisimler,
  • Ateş,
  • Karın ağrısı,
  • Bağırsak gurultusu,
  • Midede hazımsızlık veya kusma isteği.

Son zamanlarda kedinizin dışkısında veya kusmuğunda hareketli tenyalar görüp temas ettiyseniz, kendinizde bu belirtileri görebilmeniz çok muhtemeldir. Gün içerisinde kedinizi veterinere, kendinizi de en yakın hastaneye götürmeniz en doğru yol olacaktır. Eğer veterinere gidebilme gibi imkanınız yoksa kedi iç paraziti için doğal yöntemleri de uygulayabilirsiniz.

4. Yuvarlak Solucanlar

Kedilerde en yaygın görülen bu parazitler kendi içerisinde “Toxocara Cati ve Toxocara Leonin” olarak ikiye ayrılır. Anne kedi bir şekilde bağırsaklarında yuvarlak solucan bulunan kemirgen hayvanı yerse veya dışkısıyla temas ederse hem kendi vücuduna hem de yavrularına bulaştırır. Kedilerin vücutlarına giren yuvarlak solucanlar uzunlardır ama daire şekline gelerek kolaylıkla her yere girebilirler.

Kedilerin bağırsaklarına yapışırlar ve kanlarını emerek çoğalmaya başlarlar, hatta gözle görüldükleri için kedilerin dışkılarında fark edebilirsiniz. Larva halinde toprağa düştüğünde zamanla yuvarlak kurt solucanları tekrar yaşamaya başlarlar. Kedilerin dışkılarıyla kesinlikle temas edilmemeli ve temizlendiğinde eller bol suyla yıkanmalıdır. İnsanlara geçtiğinde şu belirtiler görülür;

  • Dışkıda solucan görülmesi,
  • Karın veya bağırsak bölgesinin ağrıması,
  • Kilo kaybı,
  • Kusma,
  • İshal.

Kedinizin dışkısında solucan gördüğünüzde refleks olarak dokunduğunuzda bile elinizi ağzınıza götürmeden hemen yıkamalı ve her ihtimale karşı doktora görünmelisiniz. Yuvarlak solucanlar kolaylıkla üreyebildiği için bu sorunu kökten çözmek adına kedinizi veterinere götürmelisiniz ve yaşam tarzını değiştirmelisiniz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?