Kedilerde kabızlık sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. 1-2 gün süren kabızlıklarda endişelenecek bir şey olmasa da uzun süren kabızlıklar tehlikelidir.
Kediler, hayvanlar aleminin en farklı ve sevimli canlıları oldukları için kedilerden korkan insanları bile davranışlarıyla kendilerine aşık etmeyi başarırlar. Kediler, köpekler gibi eğitimi sevmedikleri için başlarına buyruk olarak yaşarlar ve belirli yaştan sonra da annelerinden öğrendiklerini hiçe sayarak kendi kafalarına göre hayatlarını devam ettirirler.
Kedilerin cesareti çok yüksek olduğu için hastalandıklarında veya acı çektiklerinde bunu sahiplerine belli etmezler ve geçene kadar sabredip, kendilerini iyileştirmeye çalışırlar. Mesela kedi çişini yapamadığı zaman kendi kendini iyileştireceğini zannederek sürekli cinsel organını yalar. Bizler bunu normal yalama rutini zannetsek de aslında hastalığını atlatması için yaptığını da bilmeliyiz.
Bazı kedilerde ani karakter, davranış ve rutin değişikliği görülebilir; bunun sebebi aslında vücudunda yolunda gitmeyen bazı rahatsızlıklardır. Kedinizin herhangi bir sorunu olup olmadığını anlamak için mutlaka tuvalet kabını gözlemleyerek, dışkısını kontrol edin. Hasta kedilerin dışkılarında mutlaka problem vardır ve değişiklik görülür.
Dostlarımızda en çok görülen rahatsızlıklardan biri kabızlık olduğu için çoğu kedi sahibi bu konuda çok endişelenirler. Hatta bazı insanlar bilinçsiz olarak evde müdahale ettikleri için durumunun daha da kötüleşmesine neden olurlar. Kabızlık bir zamandan sonra kedilerde basur sorununa yol açtığı için ekstra dikkatli olunmalıdır. Peki, kedilerde kabızlık nasıl geçer? veya ne gibi doğru tedaviler uygulayabiliriz? ayrıntılarıyla öğrenelim.
Kedilerde Kabızlık Neden Görülür?
Kedilerde tıpkı insanlar gibi kabız olabilirler ve birkaç gün geçse bile rahatlıkla dışkılayamazlar. Kedilerde kabızlık sorunu çok fazla görülür ama altında yatan nedenleri farklı olabilir;
- Yeterince su içmeme,
- Uzun süre açlık veya mama değişimi,
- Hormonal değişimler,
- Yetersiz beslenme,
- Düzensiz öğün verilmesi,
- Yeterince lif tüketmemesi,
- Kedinin gün içerisinde hareketsizliği,
- Kilo alımı ve obezite,
- Yetişkin kedilerin metabolizması yavaşladığı için kabızlık,
- Yabancı cisim yutması,
- Kullanılan ilaçların yan etki yapması,
- Bağırsakların yağışması sonucu kabızlık,
- Operasyon veya kırık gibi tedavilerde dar alanda kalmaları,
- Stres (ev değişimi, evde yabancı biri veya kedi olması, kum kabının kirli olması, kendini tehdit altında hissetmesi vb.)
- Hamile kedilerde de kabızlık görülebilir.
Kedilerde kolit, karaciğer sorunları, sindirim hastalıkları, tiroid hastalığı, megakolon (bağırsak genişlemesi) şeker hastalığı veya romatizma rahatsızlıkları da kedilerin kabız olmasına neden olabilir. Yavru kedilerde de sıklıkla kabızlık görülür; nedenleri genellikle beslenme, sindirim sistemi sorunları, düzensiz beslenme ve stres olduğu için yetişkinlere göre daha kolay geçebilmektedir.
Eğer yavru kediyi süt tozu ile besliyorsanız, toz yerine daha fazla su kullanmalısınız. Beslenmeden sonra daha rahat dışkısını yapabilmesi için kedinin anüs kısmının üst ve kenar kısımlarına ellerinizi ısıtarak masaj yapmalısınız. Yavru kedinizin 1-2 gün kabız olmasından endişelenmeyin; eğer daha uzun sürdüyse ve yaptığınız yöntemler işe yaramadıysa, altından başka nedenler çıkabileceğini düşünerek mutlaka veterinere gitmelisiniz.
Kedilerde Kabızlık Belirtileri
Kediniz kabız olduğu zaman kum kabı haricinde normal hayatında bunu pek belli etmezler. Yani kediniz tuvaletini yaparken hiç gözlemlemiyorsanız, kabız olduğunu anlamayabilirsiniz. Kedilerde sıklıkla görülen kabızlık belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
- Kedinin kum kabına girip tuvaletini yapmadan çıkması,
- Ikınması veya ağlama gibi sesler çıkarması,
- Kediler kabız olduğunda kaka yapamadığı için kokulu bir sıvı çıkarırlar. Kokudan kabız olduğunu anlayabilirsiniz,
- Normal pozisyonda oturamaması ve onun yerine yan şekilde yatması,
- Dışkısını yapamadığı için karın veya bağırsak bölgesinde ağrı hissedebilir,
- Kum kabında minik ve birkaç tane dışkı olması,
- Şiddetli kasılma ve ıkınma sonucu kanama,
- Durup dururken miyavlaması veya farklı sesler çıkarması,
- İştahsızlık.
Kedinizin tuvaletini temizlerken mutlaka dışkısının yapısına, büyüklüğüne veya çokluğunu gözlemlemelisiniz. Herhangi bir değişiklik fark ederseniz, erken teşhiste bulunacağınız için kedinizin hayatını kurtarabilirsiniz. Ayrıca kabızlık harici kedilerde kanlı idrar gibi sorunlar da görüldüğü için her ihtimale karşı çişine de dikkatli bakmalısınız.
Kedi Kabızlığına Ne İyi Gelir?
Kedinizde birkaç gündür kabızlık varsa ve artık çok zorlanıyorsa, mutlaka veterinere gitmelisiniz. Kabızlık sorununa acil çözüm olarak lavman yapılır ve kedi büyük oranda rahatlatılır. Kliniğe gitmeden, fakat mutlaka bir veterinere danışarak Laksatif (dışkıyı yumuşatma, bağırsak hareketlendirme veya uyarıcı) kullanabilirsiniz. Laksatifleri tam miktarında kullanmalısınız aksi halde kedinize zarar verebilirsiniz.
Ayrıca lif (fiber) kullanarak da kedinizin kabızlığını geçirebilirsiniz. Fiberlerin iki çeşidi vardır; birisi suda erir ve dışkıyı yumuşatır, diğeri ise suda şişer ve kakanın şişmesini sağlar. Fiberlerin nasıl kullanıldığını öğrenmek için kullanma talimatına bakabilirsiniz veya veterinere danışabilirsiniz.
Kedinize herhangi bir ilaç veya takviye kullanmak istemiyorsanız, beslenmesini düzeltebilirsiniz. Mesela lifli gıdalar yedirebilirsiniz ve bunun yanında da daha fazla su içmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında taze kedi otu kullanabilirsiniz veya düzenli olarak malt macunlarını ikram edebilirsiniz.
Kabız kediye Evde tedavi olarak has ve doğal zeytinyağı verebilirsiniz. 11 kilodan fazla olan kediye yarım yemek kaşığı, 8-11 kilo arası kediye yarım tatlı kaşığı, 8 kilodan az olan kediye ise yarım çay kaşığı miktarında zeytinyağı verebilirsiniz. Günlük olarak belirttiğimiz oranlarda zeytinyağı verdiğinizde bağırsakları yumuşatacağı için kedinizin kabızlığa neden olan dışkıyı kolaylıkla çıkarabilir.
Kedinin kabız olmaması için ne yapılmalı?
Beslenmesine dikkat etmeli, kum kabını temizlemeli, hareket etmesini sağlamalı ve düzenli olarak malt macunu verilmelidir.
Kedilerde kabızlık kaç gün sürer?
Normal kedi 24 saatte bir veya daha fazla dışkı yapar. Genellikle kabızlık 4-5 gün, hatta daha fazla da sürebilir.
Kabız kediye süt verilir mi?
Kesinlikle verilmemeli. Sütün içerisinde laktoz olduğu için kedilerde daha çok şişkinlik yapar ve kabızlığın şiddeti artar.
Kabız kediler için mama değişikliği yapılmalı mı?
Sindirimi kolaylaştırmak için ve kabız olan kedinin daha rahat dışkılaması için uygun kedi mamaları bulunur, bunları veterinere danışarak alabilirsiniz.