Kedilerde en sık görülen sorunlardan bir tanesi de kanlı idrardır. Kedinizin idrarını takip etmelisiniz ve çişinde kan görürseniz, durumu ciddiye almalısınız.

Kediler yanlış beslenmeden, stresten, genetik rahatsızlıklardan, travmalardan veya diğer sebeplerden dolayı rahatsızlanabilirler. Özellikle kedi sahiplenildiği zaman mutlaka herhangi bir genetik hastalığı var olabilir mi? veya iç organlarında bir sıkıntı var mı? diyerek, genel muayeneden geçirilmesi gerekmektedir.

Erken teşhis hayat kurtardığı için kedilerde çıkabilecek hastalıklara temkinli olunur ve tedaviyle kontrol altına alınır. Bu sadece genetik rahatsızlıklarda değil, kedide her zamankinden daha farklı davranışlar görülüyorsa, bir müddet tetikte olup her hareketi izlenmelidir. Eğer herhangi bir sorun varsa evde hiçbir müdahaleye girmeden veterinere götürülmelidir.

Özellikle kedilerin hastalanma sebeplerinden bir tanesi mama olduğu için kedinize mama seçerken ona uygun olmasına ve herkes tarafından güvenilir markayı seçmelisiniz. Yanlış beslenme sonucunda kedilerin alt idrar yollarında sıkıntılar oluşabilir ve bu da idrarda renk değişimi görülmesine neden olabilir. Peki, kedilerde kanlı idrar neden yaşanır? veya kedilerin idrarında neden kan çıkar? en doğru şekilde açıklayalım.

Kedilerin İdrarında Kan
Kedilerin İdrarında Kan

Kedilerde Kanlı İdrarın Belirtileri

Kedilerin idrarında kan (hematüri) son derece önemli ve ciddi bir hastalıktır. Özellikle dişi kedilerde, erkek kedilere oranla daha fazla hematüri görülebilir ve onlar risk altında sayılırlar. Kedilerin idrarlarında kan görüldüğünde bununla beraber birkaç tane belirti görülür;

  • Deri altında morarmalar,
  • Karın ağrısı,
  • Kırmızı veya daha koyu renk idrar görülmesi,
  • Ciltte kabarık lekeler,
  • Sürekli cinsel organını yalama,
  • İdrar yaparken ağlama veya idrar yapmamak için su içmemesi,
  • Kedi tuvaleti yerine ve oturduğu yerde çişini yapması,
  • İştahsızlık,
  • Nadir olarak kusma görülmesi.

Dostlarımızın idrarında kan görülmesinin en büyük sebebi kedilerde idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar yollarında herhangi bir sorun varsa, kanama veya idrarda renk değişimi görülebilir. Kedinizde bahsettiğimiz belirtileri gördüğünüz anda durumun ciddi olduğunu unutmayarak, hemen veterinere gitmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kedilerin İdrarında Kan Olmasının Nedenleri

Kedilerde kanlı idrar popüler hastalık sayıldığı için birçok kedide aynı sorun görülebilir. Kedilerin idrarından kan gelmesinin sebepleri sınırlı olduğu için hemen teşhis koyulabilir ve nedeni kolaylıkla bulunabilir;

  • Böbrek hastalıkları veya genetik rahatsızlıklar,
  • Böbrek taşı veya oluşumu,
  • Nefrit, yani böbrek iltihabı,
  • Tümör dokuları oluşması,
  • İdrar yollarında iltihap,
  • Travma,
  • Nadir olarak kızışma zamanında kan gelmesi,
  • Mantar ya da bakteri oluşumları,
  • Nedeni bulunamayan sebepler.

şeklinde idrarda kan görülmesinin nedenleri sıralanabilir. Tam olarak nedeninin bulunması için kan tahlili, idrar tahlili, böbrek kontrolü, ultrason, röntgen ve erkek kedilerde de sperm örneği alınarak incelenme sağlanır. Bunlar yapılmadan hastalığın ana sebebi bulunamaz ve yanlış tanı koyulabilir.

Kedinin İdrarından Kan Gelmesi
Kedinin İdrarından Kan Gelmesi

Kedilerde Kanlı İdrar Tedavisi

Kedinizin idrarındaki kanın sebebi böbrek taşlarıysa, cerrahi müdahale ile tedavi sağlanabilir. Eğer iltihap veya bakteri tarzında bir sonuç çıktıysa, antibiyotik ve vitamin takviyesi yapılabilir. Diğer sebepler için beslenme değişikliği önerilir, en önemlisi mamanın değişmesi ve hastalığa uygun mama çeşitleri kullanılması gerektiği söylenir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun bitkisel çözümleri de bulunur, fakat bunları uygulamadan önce mutlaka veterinere danışılması gerekir. Yanlış bir müdahale sonucunda hastalık ilerleyebilir ve işin içinden çıkılmaz hale gelebilir. Veterinerinizin verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız ve kedinizi dört dörtlük besleyerek bu hastalığın atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bunların yanı sıra kedinizin bol bol su içmesi gerekir, bol su içmesi idrar yollarındaki enfeksiyonları temizler ve böbrek hastalığı varsa bile azalmasına yardımcı olur. Eğer kedinizde sıvı kaybı varsa veterinerin uyguladığı tedavi şekliyle, vücuttaki oranları eskisi gibi olacaktır. En önemlisi kedinizi stresten uzak tutmalısınız ve kendisinin güvenli alanda olduğunu hissetmesi gerekir. Bu tedavisinin daha rahat geçmesine ve psikolojik olarak destek görmesine yardımcı olacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Dişi Kedi Kızgınlık Döneminde Kulak Çubuğuyla Rahatlatmak
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?