Kedilerin popüler hastalıklardan birisi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Kedilerde belirti görüldüğünde mutlaka veterinere gidilmelidir.
Kedilerle insanların benzediği noktalardan birisi de hastalıklarıdır. Genellikle insanlarda sıklıkla görülen popüler hastalıklardan kedilerde de görülür ve tedavileri de aşağı yukarı aynıdır. Kedilerinde bağışıklık sistemleri güçlü olduğu taktirde hastalıkların belirtilerinden pek etkilenmezler ve tedavileri her zaman olumlu yanıt verir. Hatta araştırmalara göre bağışıklığı güçlü olan kedilerin davranışları da son derece sevgi dolu ve hassas oldukları da görülmüştür.
Bağışık sistemi düşük olan ve yavruların belirli hastalıklara yakalandıklarında kolay atlatamadıkları için tedavileri de %50 olarak sonuç verir. Önemli olan kedilerde bir hastalık olduğunda bunu erken fark edebilmek ve müdahale için hemen veterinere yetiştirmektir ama bu her zaman gerçekleşmiyor, çünkü kediler insanlar gibi acılarını dışa vurmuyorlar.
Mesela kedilerde bir hastalık görüldüğünde bunu pek belli etmeyi sevmezler, yani acılarını sahiplerine göstermezler. Bunu sadece kuyruk hareketlerinden ve duruş pozisyonlarından fark ettirmeye çalışırlar. Kediniz her zamankinden daha farklı bir pozisyonda oturuyorsa veya sesleri ilginç çıkıyorsa, büyük ihtimalle bir sağlık sorunu olabilir.
Bunu takip etmek için kedinizi biraz gözlemlemeniz gerekir ve gözünüze gelen herhangi bir değişikliği ciddiye almalısınız. Kedilerde en çok görülen hastalıklardan birisi olan idrar yolu enfeksiyonu, ciddi bir hastalık olduğu için çok dikkatli olmalısınız. Peki, kedilerde idrar yolu enfeksiyonu kendini nasıl gösterir? bu konuda bilinçlenelim.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri
Kedilerde feline alt idrar yolu enfeksiyonu (FLUTD) çok sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Mesane ve idrar yolunda gelişen bazı olumsuzluklardan dolayı enfeksiyon oluşur. İdrar yolu enfeksiyonu genel bir hastalıktır ve buna neden olan alt hastalıklar incelendiğinde şunlardan kaynaklandığı gözlemlenebilir;
- Mesanede taş oluşumu: İdrar kesesinde oluşan taş veya sert bir cisim yapısında olan minerallerdir. Mesane taşları, üreter veya böbrek bölgelerinde de oluşabilir. Enfeksiyona ve idrar yolunun tıkanmasına sebep olur.
- İdiyopatik sistit: Mesane kısmında oluşan iltihaplanmalardır. Kedilerde sıklıkla görülür ve yaşamı tehdit eden semptomlardan biridir.
- Doğuştan gelen hastalıklar: Kedilerde doğuştan idrar yollarında iltihap veya mesane bölgesinde taş görülebilir. Bunu tıpkı insanların genetiğinden gelen hastalıklar gibi düşünebiliriz. Anne veya baba kediden yavrularına genetik olarak geçebilir.
- Bakteriden kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonu: Özellikle sokak kedileri tanımlanamayan cisimlerden ve bölgelerden dolayı bakteri kapabilirler. Bu da idrar yollarında enfeksiyonu tetikler.
- Kum kabının kirli olması ve beklemiş suyu içmesi: Kediler her şeyin tazesini sevdiği için birkaç saat arasında içme suyunu değiştirmeli ve düzenli olarak su kabı yıkanmalıdır. Aksi halde bunlardan mikrop kapabilir ve idrar yollarında enfeksiyona sebep olabilir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu oluşmasının düşük sebeplerden birisi de yaş faktörüdür. Genellikle yaşlı kedilerde idrar yolu enfeksiyonuyla beraber kanlı idrar ve idrarda kanama, idrar yolu tıkanma gibi rahatsızlıklarda görülebilir. Kedileri idrar yolu enfeksiyonundan korumak için bol su tüketimi, yaşına ve hastalıklarına uygun mama, düzenli olarak kum temizliği, veterinere giderek düzenli böbrek ve idrar yolu kontrolü yapmalı ve yabancı yerlerden bakteri kapmasını engellemelisiniz.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerin idrar yollarında enfeksiyon taşıdığını ve yukarıda bahsettiğimiz alt hastalıkların olduğunu şu belirtilerden rahatlıkla anlayabilirsiniz;
- Kanlı idrar, nadir olarak görülen pembe idrar ve koyu sarı idrar yapması,
- Sık sık idrara gitme,
- İdrarın çok yoğun ve kötü kokması,
- Cinsel organını eskisinden daha çok temizlemesi,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
- İdrar yaparken sürekli tuvalet kabından çıkması ve tekrar girmesi,
- Tuvalet yerine oturduğu yere çişini yapması,
- İdrar püskürtme,
- Uzun süredir çiş yapamama,
- Asla su içmemesi,
- İdrar yaparken ağlama,
- Yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonu daha çok görüldüğü için kilo azalması ve çişinin tutamama gibi belirtiler görülür.
Çoğu zaman kediler idrar yolu enfeksiyonu taşıdığını belli etmezler, bunu çişini yaparken farklı hareketlere büründüğünde fark edebilirsiniz. Normal kediler idrar yaparken; arka bacakları ile ön bacakları arasında mesafe olur ve yatay pozisyonda dururlar. İdrar yollarında enfeksiyon olan kediler ise; başlarını öne eğer, sırtları kamburlaşır, kasları gerilir, arka bacaklar dik durur, ön ayaklarını dik tutar, dizleri öndedir ve ilginç sesler çıkararak ağlarlar. Kediniz idrar yaparken mutlaka gözlemleyin, eğer bu pozisyonda çişini yapıyorsa mutlaka idrar yollarında bir sorun var demektir.
Ayrıca bazı kediler çişlerini yapamazlar veya çişlerini yaparlarken fazlasıyla zorlanırlar. Çoğu kedi sahipleri de ”kedim çişini yapamıyor!” diyerek endişeleniyor. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de idrar yollarında enfeksiyon olmasıdır. Özellikler kediler idrarını yaparken gözlemlemek gerekir, idrar yollarında enfeksiyonun en büyük belirtisi çişlerini yapamamaları veya bir iki damla çiş çıkmasıdır. Böyle bir durum söz konusuysa, birkaç gün daha gözlemledikten sonra veterinere gitmekte fayda vardır.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yollarında enfeksiyon çok genel bir hastalık olduğu için hepsinin tedavisi farklıdır. Yukarıda bahsettiğimiz nedenler ve kedinin bağışıklık sistemi göz önüne alınarak en uygun tedavi şekli bulunmaktadır. Öncelikle kediye ayrıntılı bir şekilde idrar testleri yapılır ve sonucunda antibiyotik ilaç, idrar Ph’sını değiştirecek takviyeler, mesanenin yıkanması, ufak cerrahi müdahaleler, taş oluşumu ve idrar yollarında tıkanma sorunları varsa ameliyatla alınması gibi tedaviler uygulanmaktadır.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu göründüğünde normal tedaviye ek olarak bitkisel çözümlerde kullanılmaktadır. Bazı insanlar için bitkisel yollar zararlı gibi gelse de bu hastalıkta kullanılan bazı bitkiler sayesinde idrarın sökülmesi ve iltihabın dışarı akması gerçekleşebilir. Kedinin sağlığı için ne olur ne olmaz diyerek, belirlenmiş bitkisel çözüm yollarını kullanmadan önce mutlaka veterinere danışmalısınız.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu öldürür mü?
Hayır, fakat idrar yollarında tıkanma veya taş gibi sorunlar kediyi zorlar ve tedavi sürecini uzatabilir.
Stres kedilerde idrar yolu enfeksiyonu yapar mı?
Kediler kendilerini tehdit altında ve streste hissettiğinde birçok hastalıklar meydana gelebilir, buna enfeksiyonda dahildir.
Kilosu yüksek olan kedilerde enfeksiyon sık mı olur?
Evet, obez olan kedilerin sistemi yeterince iyi çalışmadığı içi enfeksiyon oluşma olasılığını arttırır.
Hangi kediler enfeksiyona yatkındır?
Daha önce idrar yollarında enfeksiyon yaşayan kediler, hiç enfeksiyon geçirmemiş kedilere göre daha yatkındır.