Kedilerde egzama çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bugün bu hastalık konusunda değerli bilgiler vereceğiz.

Kedilerin sağlığı birçok şeyden daha önemli olduğu için onların hastalanmasını hiç istemeyiz. Hatta en ufak bir davranış bozukluğu sergiledikleri zaman bile endişelenir ve neden böyle yaptığını araştırıp, sebebini bulmak isteriz. Kedilerin popüler hastalıklarına baktığımız zaman egzama hastalığını görebilirsiniz. Kedilerde egzama çok karşılaşılan bir hastalık olsa da, tedavisi çok basittir. Gerçek kedi severler; kedilerini evcil hayvan olarak değil, çocukları gibi gördüğü için ellerinden gelen her şeyi yapmak isterler. Kedilerin hiç hastalanmasını ve canlarının yanmasını istemesek de, istemsizce bazı hastalıklara yakalanabiliyorlar.

Kedinizi her ne kadar korursanız koruyun; eğer atalarından gelen genetik faktörlerinde hastalık çeşitleri varsa, kedinizin de bu hastalığa yakalanma oranı yüksektir. Bunu engellemek için gerekli bilgileri veteriner hekiminize vererek, belirli sürelerde detaylı muayenelerden geçmelisiniz. Kedilerde deri hastalıkları genetik olmasa da, çoğu kedi egzama dediğimiz hastalığa yakalanabilir. Her gördüğümüz deri hastalığı, egzama olmadığı için çoğu zaman diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor. Gelin, egzama konusunu ayrıntılı şekilde öğrenelim.

Kedilerde Egzama Nedenleri

Kedilerde egzama görüldüğü zaman bu hastalığın neyden dolayı kaynaklandığını düşünürüz. Bazı kedi sahipleri kedisinin egzama oluğunu öğrenince “acaba benden dolayı mı kedim bu hastalığa yakalandı?” diye düşünüyorlar. Nedenleri arasında birçok çeşit olduğu için en popüler nedenlerini öğrenelim;

  • Bağışıklık sisteminin hassas olması veya herhangi bir sorun oluşması.
  • Beslenme bozuklukları veya bünyeye ağır gelen mama, vitamin vb. kullanılması.
  • Birtakım hormon bozukluklarından dolayı egzama görülebilir.
  • Yaşlarına ve gelişim dönemine uygun olarak kullanılmayan besin ürünleri. (yavru kediye, yetişkin mama vermek veya yetişkin kediye uygun olmayan mama vermek gibi)
  • Ciltte enfeksiyona bağlı olarak egzama oluşması.
  • Kedilerde stres söz konusu olunca cilt sorunlarının oluşması normal karşılanır. (sahibinden ayrılmak, ev değiştirmek, yeterince ilgi veya değer görmemek gibi)

Şeklinde egzama nedenlerini sıralayabiliriz. Belirttiğimiz nedenlere dikkat ettiğiniz takdirde, kedinizin egzamaya yakalanma riskini biraz olsun düşürebilirsiniz. En çok dikkat etmeniz gereken konu; kedinizin beslendiği mamalardır. Mama almadan önce kedinizin yaşını ve bünyesini kontrol ettirerek almanızı öneririz. Mama önerilerimiz için en iyi kedi mamaları ve en iyi kedi mama markaları içeriklerimize bakabilirsiniz.

Kedilerde Egzama Nedenleri ve Tedavisi
Kedilerde Egzama Belirtileri

Kedilerde Egzama Belirtileri

Kedi egzama; bazı alerjik reaksiyonlardan dolayı belirti gösterse de, aslında bununla birlikte birçok belirti gösterebilir. Her cilt sorunu yaşayan kediye egzama denilemeyeceği için belirtileri konusunda bilgi sahibi olmalıyız. İşte kendini sıklıkla gösteren egzama belirtileri;

  • Baş, boyun, sırt ve sırt bölgesinde aşırı kaşınma isteği,
  • Egzama olan yer kızarır ve dikkatli bakıldığında iri kabarcıklar oluştuğu görülür,
  • Deride iltihaplanma görülebilir,
  • İştahsızlık, kilo kaybı ve her zamankinden daha sakin-agresif olması,
  • Cildin rengi, kendi renginden daha çok açılabilir,
  • Sorunlu olan bölgeyi sürekli yaladığı için tahriş oluşur,
  • Kedinin tüylerinin arasından veya sorunlu bölgeden koku gelmesi,
  • Egzama zoonoz (omurgalı hayvanlarda insana geçmeyen) hastalık olmadığı için bulaşmaz.

Gibi egzama belirtilerini bilmemiz gereklidir. Bazı kedi sahipleri bu belirtilerin haricinde “kedi egzama yapar mı?” sorusunu merak ediyorlar. Belirtilerde de söylediğimiz gibi bu hastalık bulaşıcı olmadığı için kedinizin egzama yapma olasılığı imkansızdır. Kedinizde bu belirtileri görürseniz, endişe ve panik yapmadan uzman veteriner hekim ile görüşmelisiniz.

Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı

Kedilerde mantar çok sık görülen enfeksiyon çeşitlerindendir. Tüy dökülür ve dökülen yer tamamen kelleşir, şişkinlik, sulanma ve pullanma gibi belirtiler gösterir. Mantar ile egzama arasında büyük farklar olduğu için mantar hakkında daha fazla bilgi almak için kedilerde mantar belirtileri ve tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz. Mantar hastalığı insanlara ve kedilere bulaşırken, egzamanın bulaşıcı riski olmaması en büyük farklılıklardan birisidir. Aşağıdaki görselden de anlayacağınız gibi egzama ve mantarın kediler üzerindeki belirtileri görebilirsiniz.

Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı
Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı

Kedi Egzama Tedavisi

Kedilerde egzama görüldüğünde, tedaviye başlamadan önce gerçekten egzama olup olmadığını anlamak için teşhis koyulmalıdır. Bunun yanı sıra egzamaya hangi nedenden dolayı yakalandığı konusunda da araştırma yapılmalıdır. Neden olan sorun bulunmadığı takdirde, egzama tedavisi yapılsa bile bir süre sonra tekrar edebilir. ”Acaba kedim iyileşecek mi veya bu olumsuz belirtilerden tamamen kurtulacak mı? diye düşünebilirsiniz.

Egzama tedavisinde kullanılan ilaçlar çok geniş olduğu için içiniz rahat olmalı. Egzamanın nedenine ve seviyesine göre uzman veteriner hekiminiz krem, ilaç, merhem vb. gibi ilaçlarla egzamayı tedavi edebilir. Eğer kediniz stres kaynaklı egzamaya yakalandıysa, bu konuda size çok iş düşecektir. Kediniz hangi sebeplerden dolayı kendini stres altında hissediyor olabilir bunu düşünmelisiniz. Kedinizi mutlu etmek ve stresten uzak tutmak için elinizden geleni yapmalısınız.

Kedi Egzama Tedavisi
Kedi Egzama Tedavisi

Kedimde Egzama Var Ne Yapmalıyım?

Kedilerde egzama yazımızı okuduktan sonra, kedinizde egzama olabileceğini düşünüyorsanız en kısa sürede uzman veteriner hekim ile görüşmelisiniz. Kendi başınıza kedinize müdahale etmemelisiniz, aksi takdirde ona büyük zarar verebilirsiniz. Detaylı muayeneden geçtikten sonra egzamanın hangi sebepten kaynaklandığı konusunda size bilgi verilecektir.

Kediniz için uygun görülen ilaçları dozuna göre kullanarak ve kedinizi stresten uzak tutarak egzama sorunundan tamamen kurtulabilirsiniz. Ayrıca kediniz için kullandığınız mama markasını ve çeşidini de veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Egzama tedavisinde kullanılan mamayı değiştirebilir veya devam etmeniz gerektiğini söyleyecektir. Kedinizin bünyesine ekstra vitamin alması; bağışıklık sistemini güçlendirir ve tüy kalitesini yükseltir. Egzama, kedinizin tüylerinin kalitesini düşüreceği için vitamin desteğini önerecektir.

Yazımızda da belirttiğimiz gibi, kedinizde egzama belirtisi fark ettiğiniz an hemen veteriner hekiminize danışmalısınız. Kediniz daha önce egzamaya yakalandı mı ve tedavi süreci nasıl geçti? anılarınızı, sorularınızı ve düşüncelerinizi yorumlarda bekliyor olacağız!

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kedilerde Egzama Nedenleri ve Tedavisi".
  • Bu arada erken doğum yaptı 2 yavrusunu kaybetti ve ikisini doğuraöadı kısırlaştırıdı su an baska ni yavru kedi aldım onu yavrusu sanıyo yada kabullendi üzüntüdenmi oldu biimiyom

    Kedimde bir haftadır şişlik vardı alın bölgesinde kaşıyarak patlattı ve hala kaşıyor. Sirkeli suyla temizledim travozol krem sürdüm egzama mıdır sizce?

  • Ebru

    Kedimde bir hafadır alın kısmında şişlik vardı dün kaşımıştı patladı. Egzama mı anlamadım sirkeli suyla sildim travazol krem uyguladım.