Kediler yumurta yer mi? Yavru kediye yumurta verilir mi? Çiğ yumurta mı haşlanmış yumurta mı? Gibi sorularınıza yazımızdan yanıt alabilirsiniz.
Yumurta, her canlı için alınması gereken bir besindir. Özellikle içerisinde bulunan proteinler, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve kemiklerin gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Hayatımızın her alanında yer verdiğimiz yumurta, sevimli dostlarımız için önemli bir besin takviye ürünüdür.
Kedilerin uzun yıllardır yumurta ve yumurta ürünlerine ilgi duyduğunu hepimiz biliyoruz. Yetişkin ve yavru kediler için yumurtadan gelecek olan protein, oldukça önemli bir yere sahiptir.
Evinizde bir patili bulunuyorsa tükettiğiniz yiyeceklerin tadına mutlaka bakmak ister. Genelde tadına baktığı yiyecekleri beğenir ve sıkça onu tüketmek hoşuna gider.
Genellikle aldığınız mamaların içerisinde de yumurta bulunur. Çünkü hiçbir kedi yumurta kokusundan veya içindeki besin değerlerinden vazgeçmez.
Yumurtayı patilinize vermek için onu evvela güzelce haşlamalısınız. Tabi öncelikle kedinizin yumurtaya karşı bir alerjisinin olup olmadığını saptamanız gerekir. Bunun için, özellikle haşladığınız yumurtadan küçük bir parça yedirmeye çalışın. Yumurtanın yeterince soğuk olmasına dikkat edin.
Kedilere yumurta yedirmenin faydaları var mıdır?
Yumurtanın et ve et ürünlerini seven her canlıya faydası vardır. Kediler de tavuk ve kırmızı et ürünlerinden asla vazgeçmediklerinden dolayı, yumurta yedirmeniz, kedinizin yararına olacaktır.
“Kediler Haşlanmış yumurta yer mi?” sorusu sık karşılaştığım sorulardan biridir. Elbette haşlanmış yumurtayla beslenirler. Yumurta akının minik patiliye çiğ olarak verilmesi, ona yarardan fazla zarar verebilir.
Yumurtanın içerisinde yer alan A, B, D, E, K vitaminleri kediler için gerekli vitaminlerdir. Bunun yanında; yumurtanın içinde fazlasıyla protein ve karbonhidrat vardır. Yumurtanın önemli bir faydası da can dostunuza lazım olan 10 önemli amino asidi barındırmasıdır. Tüm bunları tek bir kaynaktan alan afacanınız, daha kalın tüylere, güçlü pençelere, iyileşen gözlere kavuşacaktır.
Tiyamin, demir, selenyum, çinko ve riboflavin yine yumurtanın içerisinde bulunur.
Sevimli patiliniz az su içiyorsa, su dengesini sağlamak için yumurtadan faydalanabilirsiniz. Çünkü yumurtanın içerisinde bulunan su, kedinizin su dengesini sağlayacaktır. Yumurtanın kabuğunu ezerek toz haline getirip kedinize yalatmanız da onun için önemli bir vitamin kaynağı olacaktır.
Kediye ne sıklıkla yumurta verilir?
Afacanınız için yumurtayı fazla vermek kötü hastalıklara yol açabilir. Obezite ve kalp hastalıkları, sevimli dostunuza ölçüsüz vereceğiniz yumurtadan kaynaklanabilir. Çünkü yumurtanın içerisinde fazlasıyla protein, yağ ve kolesterol bulunur.
Fazla yumurta yiyen bir kedi, yumurta içerisinde bulunan ak nedeniyle b vitaminini sindirmekte zorlanır. Çünkü yumurtanın beyazının içerisinde “avidin” vardır. Bu yüzden çabuk kilo alan veya böbrek hastalığı olan can dostunuza yumurtanın beyazını vermemelisiniz. Kısacası; kedilere her gün yumurta vermek doğru bir besleme yöntemi değildir. Aralıklarla kedinize ödül olarak küçük bir haşlanmış yumurta vermeniz, onun sağlığı için yeterli olacaktır.
Çiğ yumurta kedilere verilir mi?
Toplumumuzda kedilere çiğ yumurta vermekte sakınca yoktur algısı oluşmuşsa da bu tamamen yanlış ve patilimiz için çok sağlıksız bir beslenme hatasıdır. Çiğ yumurta içerisinde kedimiz için zararlı olan salmonella bakterisi yer alır. Bu yüzden; hiçbir zaman kedinize çiğ yumurta yedirmeyin. Sokakta yaşayan kediler çiğ yumurtaya alışkın olsa da, evcil kedilerimiz için bu pek çok sıkıntıyı beraberinde getirir.
Yumurta içerisinde besleyici yanıyla bilinen akı; haşlanmış bir şekilde kedinize yedirmeniz daha doğru olacaktır. Haşlanmış yumurta içerisinde avidin daha düşüktür. Bu da kediniz için yumurtayı kolay sindirmek demektir. Kendinizin tüketemeyeceği, bozuk, çürük ve bayat yumurtalar haşlanmış olsa dahi kedinize vermeyin.
Kedinizi yumurtayla tanıştırmak için ya da kuru mamaya alıştırmak için haşlanmış yumurtayı mamasının üzerine ilave ederek patilinize vermeniz onu mutlu edecektir.
Yine kalsiyum takviyesi için yumurta kabuğu ona faydalı olacaktır.
Afacanınız sindirme problemi yaşıyorsa; yağ kullanmadan yumurtayı çırpıp haşlayarak kedinize verebilirsiniz. Çırpılmış yumurta, kolay sindirilme açısından önemlidir.
Yumurta yemeyi sevmeyen bir afacanınız varsa; ödül mamasıyla ya da günlük tükettiği bir yiyecekle yine yumurtadan az da olsa ilave edebilirsiniz. “Kediye yumurta verilir mi?” sorusunun yanıtını kısa bir özetle vermek gerekirse:
- Evet kedilere yumurta verilir.
- Verilecek olan yumurta kesinlikle çiğ olmamalıdır.
- Sindirim problemleri oluşuyorsa çırpılıp haşlanmış yumurta da kullanılabilir.
- Yumurta kabuğunun robottan çekildikten sonra kediye kalsiyum takviyesi niyetine tattırılmasında sakınca yoktur.
- Her gün mutlaka yumurta yedirilmesi gibi bir gereklilik söz konusu değildir.
- Yumurtadan ve bunun gibi yararlı diğer besinlerden alacağı vitaminler, patililerin mamalarında zaten mevcuttur. Yani kaliteli bir mama seçimiyle tüm ev yemeklerine son verebilirsiniz…
Kendi veterinerimden edindiğim bilgiler ve bir dizi küçük araştırmamdan sonra, sizler ve mini melekleriniz için bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Aklınıza takılan, yeterince açık bulmadığınız bir detay varsa mutlaka yorum kısmından bana yazabilirsiniz. Bunun dışında, kedinizin yapabileceği bir aktivite ya da kullanıp kullanmaması gereken besinler hakkında sorunuz olursa; burada sizleri bekliyor olacağım.
Merhaba Ceren Hanım,
Benim adım yeşim, Evimde bir golden köpeğim birde 2 aylık dişi bir kedim var. Daha önceden kedi besledim ancak ilk kez 2 aylık bir yavruya bakıcam. Kedimi ev yemeklerinden uzak tutmak istiyorum ama aşırı hareketli, ve sürekli yemeklere atak halinde. Bu davranışından vazgeçirmek için önerebileceğiniz bir yöntem var mı?
Teşekkür ederim.