Anne kedi doğum yapınca belirli nedenlerden dolayı yavrularını sütten kesebilir. Bunun altında yatan nedenler bulunmalı ve çözüme kavuşturulmalıdır.
Kediler dünyaya gözlerini açtıklarında yanlarında annesini görmek ve onların sütüyle beslenmek isterler. Her kedinin karakteri farklı olduğu için bazı kediler doğumdan sonra yavrularını görmek istemez, fakat kimi kediler ise yavrularını hemen benimseyerek onları kendi isteğiyle emzirmeye başlar. Hatta bazen öyle korumacı davranırlar ki sahiplerinin bile yavrularının yanına yaklaşmalarına izin vermezler.
Mutlaka fark etmiş olmalısınız ki anne kedi yavrularını yanına veya karın kısmına alarak sanki her yerden tehlike gelecekmiş gibi temkinli davranırlar. Anne kedilerin böyle hissettiğini hırlamasıyla veya tırnaklarını çıkarıp birden zıplamasıyla anlayabilirsiniz. Anne kediler içgüdüsel olarak böyle davransalar da aslında yavrularının kendi başlarının çaresine ne zaman bakacaklarını da çok iyi bilirler.
Anne kediler, yavrularını emzirmeyi birden bırakmazlar; tam aksine yavaş yavaş emzirme eylemlerini düşürerek alışmalarını sağlarlar. Yavru kediler, artık annelerinin onları eskisi gibi emzirmeyeceğini anladıkları için kendi karakterlerini bulmaya çalışırlar. Yavru kediler belirli zaman aralığında anne sütüyle beslenmeliler ve yine belirli zamanda annesinden tamamen ayrılabilirler.
Kediler ne zaman sütten kesilir? sorusu herkesin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Her anne kedinin yavrusunu ne zaman sütten keseceği yapısına veya o anki psikolojisine göre değişiklik gösterse de genel olarak anne kediler, yavruları 1 aylık olunca sütten kesilmeye hazırlar, 2 aylıkken tamamen keserek artık emmelerine izin vermezler. Bazı anne kediler yavruları 2 aylıkken sütten kesmezler, 3 veya 4 aydan sonra tamamen sütten kesebilirler.
Özellikle yavru kedi sahiplenmeden önce bu zaman aralıklarına çok dikkat etmeli ve annesi 2 veya 3 aydan sonra tamamen yavrularını bırakınca sahiplenilmelidir. Aynı şekilde annesini hala emen yavru kediler, insanlar tarafından birden sütten kestirip sahiplenince, annelerinin sütünü ve sıcaklığını arayacakları için psikolojik olarak olumsuz etkilenebilirler.
Yavrularını Emzirmiyorsa Ne Yapmalı?
Anne kediler doğum yaptıktan sonra yavrularını istememesi, hiçbir şekilde emzirmemesi veya 1 aydan önce sütten kesmesi bizim tarafımızdan çok acımasızca bir hareketmiş gibi gelse de aslında anne kedilerin bir derdi olabilir. Eğer anne kedilerde şu sorunlar varsa yavrularını emzirmeyi reddedebilir;
- Anne kedi doğum yapmak için çok gençse,
- Yavrularının daha fazla ilgi görmesi,
- Anne kedinin yeterince sütü olmaması,
- Anne kedinin süt kanallarının tıkalı olmasından kaynaklanan meme bölgesinde enfeksiyon, (mastitis hastalığı)
- Psikolojik açıdan kendini hazır hissetmemesi.
Bazı anne kedilerin yavrularını emzirmeme nedenlerini bu şekilde sıralayabiliriz. Eğer anne kedi yavrularına yaklaşmıyor veya yanına götürüldüğü zaman itip tıslıyorsa, hiçbir şekilde zorlanmamalıdır. Veteriner anne kediyi muayene ettiğinde hiçbir sağlık sorunu veya yukarıdaki nedenlerden biri olduğu görünmüyorsa, ilgi çekmek için yavrularını istememesi en büyük sebeplerden bir tanesidir.
Yavruları aile fertlerinden birinin ilgilenmesini isteyerek, anne kedinin asıl sahibi onunla daha çok vakit geçirerek tüm ilginin anne kedinin üstünde olduğunu hissettirmelidir. Doğumdan önceki zamanlarda hangi aktiviteler daha çok yapılıyorsa, yine yapılmalı ve anne kediye son derece şefkatli davranılmalıdır. Birkaç gün eylemleri böyle devam ettirerek yavaş yavaş yavrularıyla temas ettirilmeli, fakat bu esnada bile anne kediyi daha çok sevmelisiniz.
Yavrularını Terk Ettiyse Ne Yapmalı?
Annesiz kalan ve hiç anne sütü alamayan yavru kedileri çok zor zamanlar bekliyor diyebiliriz. Anne sütü öyle güçlü bir besindir ki yavrularını tamamen emzirmiş kedilerin, hiç anne sütü almayan kedilere göre; göz, kulak, iç organlar, bağışıklık sistemi, diş-ağız, vücut dirençleri ve dış görünüşlerinin daha sağlıklı olduğu saptanmıştır.
Maalesef bazı anne kediler, belirli veya belirsiz nedenlerden dolayı yavrularını doğurur doğurmaz bırakıp gidebilirler. Annesiz yavru kedi görmüşseniz, öncelikle genel muayenesi yapılmalıdır ve veterinerin tavsiyesi üzerine yavru kedinin daha sağlıklı olabilmesi için en uygun süt anne kedi bulunabilir.
Süt anne bulunamadıysa veya bulunduysa bile yavru kedi emmiyorsa, artık onun annesi siz oldunuz demektir. Yavru kediler her şeyi annelerinden öğrendikleri için bu süreçten sonra yapması gereken tüm eylemleri siz öğretmelisiniz. En önemli nokta ise; beslenmesini market sütü ile değil, mutlaka yavru kediler için üretilen süt tozuyla mama hazırlamalısınız.
Süt tozu, diğer sütlere göre daha sağlıklı ve katkı maddesiz olduğu için yavru kedinin güvenle büyümesini sağlayacaktır. İlk zamanlarda öğün sayısı yüksek olabilir, fakat yavru kedi sağlıklı bir şekilde her ay atladığında öğün sayıları düşürülmeli ve katı gıdalara geçiş döneminden önce mutlaka yavru yaş mama çeşitlerinden beslenmelidir. Yaş ve kuru mamadaki proteinler yavrular için çok yararlı olduğundan almaları gereken tüm vitaminleri onlardan alacaktır.