Farelerden kurtulmak için zehre başvurulsa da köpeklerin bu zehirleri yemeleri ihtimalini de düşünmek gerekir. Fare zehirleri köpeklere ciiddi zararlar verir.

Evlerimizdeki veya sokaklardaki köpekleri kendi çocuklarımız kadar çok seviyoruz. Onların başlarına bir şey gelmemesi için dikkat ediyoruz ve en ufak olumsuzlukta hemen tedavi yöntemlerini aramak için seferber oluyoruz. Köpekler çok akıllı hayvanlar oldukları için sahiplerinin hareketlerini takip ederler ve empati yeteneklerini kullanarak duygularını hemen anlayabilirler.

Köpekler saat veya gün kavramlarını bilmedikleri halde sahiplerinin arada sırada yaptıkları eylemleri akıllarına kaydediyorlar ve onlar unutsa bile mutlaka hatırlatmanın yolunu buluyorlar. Böylesine hayatımıza yoldaş olan köpeklerin sağlıklarını önemsemeli ve attığımız her adımın arkasını düşünerek hareket etmeliyiz. Özellikle mahallelerde, dükkanlarda, kapıların önünde, apartmanlarda veya evin belirli noktalarına giren fareler herkesi korkuttukları için panik havası yaratıyorlar.

Farelerin ortadan kalkması için kapan, fare zehri veya zehirleyici bitkisel tuzaklar kurulduğu zaman çoğu zaman fareler bunlara yakalandıklarına ya ölürler ya da canlı kalarak ortadan uzaklaşmaları sağlanır. Fareleri öldürmek amaçlansa da köpekler bu tuzakları mama zannettikleri için yiyebilirler. Peki, köpekler fare zehri yerse ne olur? veya fare zehri yedikten sonra ölürler mi? yazımızda açıkladık.

Fare Zehri Köpeklere Zarar Verir mi?

Fare zehirlerinin üretim amaçları kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. İçerisindeki yüksek maddeler sayesinde kanın kılcal damarlarda hızlı hareket etmesini sağlar. Fareler zehri bir şekilde yediklerinde organları işlevlerini yerine getirmezler ve kısa sürede ölmelerini sağlar. Fareler de çok akıllı oldukları için koyulan zehirlerin kokusunu daha önce almışlarsa bunun zehir olduğunu anlarlar ve yemeden oradan uzaklaşırlar.

Tam tersi olarak belirli bölgelere koyulan fare zehirlerini köpekler gördükleri zaman ne olduğunu merak ettikleri zehri yiyebilirler. ”Köpekler bunun zehir olduğunu anlamaz mı?” diye sorarsanız; her köpek anlamayabilir, çünkü bazı kötü kalpli insanlar mahalledeki köpekleri zehirlemek için tavukların veya yemeklerin içine fare zehri koyarak yemelerini sağlıyorlar.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yavru Köpek Kemik Gelişimi İçin Ne Yapılmalı?
Fare Zehri Köpeklere Zarar Verir mi?
Fare Zehri Köpeklere Zarar Verir mi?

Köpekler yiyeceklerin içinde fare zehri olduğunu anlamadıkları için yiyerek hayatını kaybediyorlar veya nadiren de olsa erken tedaviye alınsa bile felç kalabiliyorlar. Piyasada bulunan birçok fare zehri çeşidi bulunduğu için köpeklerin üzerindeki etkileri de çok farklı olacaktır;

  • Antikoagülanlar: Fare zehirlerinin içerisinde en çok kullanılan maddelerdir ve köpekler tarafından yaygın olarak tüketilir. Kanı pıhtılaştırır ve iç kanamaya neden olur. Köpekler bu zehri yedikten sonra 2-7 gün arasında etkileri belli olur.
  • Kolekalsiferol: Zehir alındıktan sonra fazlasıyla mineral üretir ve bu böbrek yetmezliğine, kalp sorunlarına veya geç fark edildiğinde ölüme neden olur. Belirtileri yaklaşık 1-2 saat arasında görülür.
  • Brometalin: Hücrelerin sodyum miktarlarını arttırır ve hücrelerin kısa zamanda şişip ölmesine neden olur. Bu durum vücuttaki herhangi bir organı etkiler, fakat en çok merkezi organları (omurga, kalp, sinir, kalp) etkisiz hale getirir. Köpekler Bu zehir çeşidinden büyük bir miktar aldığında çok hızlı şekilde ölümle sonuçlanabilir.

Köpekler bu fare çeşitlerini ne kadar miktarda yedikleri çok önemlidir. Eğer farelerle başınız dertteyse zehirleri koyduktan sonra köpeklerin girmesini mutlaka bir şekilde engellemelisiniz. Engelleme gibi şansınız yoksa fare zehirleriyle uğraşmadan köpeklerin sağlığı için uzman ilaçlama şirketlerinden yardım almalısınız.

Köpek Fare Zehri Yerse Ne Olur?

Fare zehri çeşitleri çok olduğu için fare pastası, sıvı, katı, boncuk şekilde haplar, jel veya alçı gibi sert şekilleri vardır. Farelerin büyüklüğüne veya türlerine göre zehirler kullanılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu zehirler ölümcül veya hayatı tehdit edecek raddede olduğu için en ufak miktar yeseler bile şu belirtiler görülebilir;

  • Kan kusma,
  • Burun kanaması,
  • İdrarda veya dışkıda kan bulunması,
  • Akciğerlerde kan birikmesinden dolayı solunum zorluğu,
  • Uyuşukluk,
  • Hırlayarak ses çıkarma,
  • Bayılmış gibi hareket etmemesi,
  • İştahsızlık ve yediklerini hemen kusması.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpeklerde Kolit Nedenleri ve Tedavisi

Farelerden kurtulmak için zehirleri koyduğunuzdan bir müddet sonra yenmiş olduğunu görürsünüz. Farenin yediğini düşünüp sevinebilirsiniz, fakat köpeklerin yemiş olma ihtimalini her zaman düşünmelisiniz. Eğer köpeğinizi fare zehri yerken görürseniz kusturma gibi müdahalelerde bulunmadan hemen veterinere götürmelisiniz. Geç kalınırsa iç organların işlevi yavaşlar ve ölümcül sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?