Bu yazıda kedilerin ne zaman hamile kaldıklarını ve hamilelik belirtilerini ele aldık. Ayrıca doğumda yapmanız gerekenlerden de bahsettik.
Sevimlilikleri, oyunculukları ve cana yakın tavırları ile bilinen kedilerin son yıllarda evde bakılmasında artış görülüyor. Kediler, evde yeni bir birey olurken; yalnız insanlara da can yoldaşı oluyorlar. Ancak kedi hamile kaldığında en az 2 yavrusu oluyor. Bu nedenle yavru istemeyen kedi sahiplerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Peki, kedi ne zaman hamile kalır? Kedilerde doğum süreci nasıldır? Kedide hamilelik belirtileri nelerdir?
Bundan onlarca yıl öncesinde kediler ilk hamileliklerini 1 yaş ve üzerinde yaşarlardı. Fakat günümüz şartlarımda bu süre fazlasıyla kısaldı. Kedilerin iyi bir bakım görmeleri, düzenli beslenmeleri ve uygun şartlarda yaşamalarının sürecin düşmesine katkı sağladığı düşünülüyor. Memelilerin tamamının çevresel şartların iyileşmesi sonucunda doğurganlık yaşlarının düştüğünü de düşünürsek, mantıklı bir varsayım olarak görebiliriz. Şu anki şartlarda 4-5 aylık kediler kızgınlık dönemine girebiliyor. Tabi bu da kedinin hamile kalma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Ancak minik meleklerin ilk kızgınlık dönemini yaşarken hamile kalmaları veterinerler tarafından önerilmiyor. Eğer kedinizin yavrulamasını istemiyorsanız, kızgınlık dönemine girmeden önce kedinizi kesinlikle kısırlaştırmanız gerekiyor. Ayrıca kızgınlık dönemi öncesi kısırlaştırma, kedinizin yaşayabileceği olası bir meme tümörü sorununu de yüzde yüz engelliyor.
Eğer kedinizin hamile kalmasını istiyorsanız, bunun ciddi bir sorumluluk gerektirdiğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Hamile bir kedi, kendi doğum bakımını rahatlıkla yapabilir. Yine de, hamilelik süreci boyunca kedinize yardımcı olmak için sizin de yapabileceğiniz birtakım şeyler mevcut. Evcil bir kedide ortalama hamilelik süreci 65 gündür. Ancak bu süreç 52 ile 74 gün arasında da değişiklik gösterebilir. Gebelik dönemi 60 günden az süren kedilerin yavrularının yaşama ihtimali düşüktür. Türler doğrultusunda değişiklik gösteren gebelik dönemi, vücut büyüklükleri ile de orantılıdır.
Kedilerde Hamilelik Belirtileri
Her canlıda olduğu gibi kedinin de hamilelik belirtileri vardır. Kedide hamilelik belirtisi, ilk olarak kızgınlık döneminin son bulmasıyla başlar. Hamile bir kedide hamileliğin üçüncü haftasına kadar iştahta azalma; daha sonra ise artış görülür. Bununla beraber kedinizin meme uçlarında şişme ve koyu, kırmızı bir renk görüyorsanız hamilelik belirtisi olarak algılayabilirsiniz. Hamile kedi, sabah rahatsızlıkları gösterecek ve çok daha fazla yiyecek tüketecektir. Hamilelik süreci başladıktan 5 hafta sonra minik meleğinizin karnı şişer ve doğum gerçekleşene kadar karında büyüme devam eder. Yine hamilelik döneminde davranışlarında anormal değişiklikler görülebilir. Örneğin sevilmekten çok fazla hoşlanmayan kediniz birdenbire aşırı sıcak kanlı olabilir; sizin etrafınızda olarak sizden daha fazla ilgi isteyebilir. Ya da tam tersi şekilde arkadaş canlısı kediniz birden aksi tavırlar sergileyip kendisini herkesten soyutlayabilir. Bu tür tavırlar gördüğünüzde endişe etmenize hiç gerek yok. Bunlar, kedide hamilelik süreci boyunca gözlemlenebilecek doğal davranışlardır.
Kedide hamilelik olup olmadığını anlamanın en kesin yolu bir veteriner yardımı almaktır. Veterineriniz müstakbel anne adayı kedinizi ultrasonografi ya da elle muayene eder ve kedide hamilelik olup olmadığını kolayca anlar. Hamilelik süreci boyunca anne kedi için özellikle yapılması gereken çok bir şey yoktur. Yalnızca kedinin yeteri kadar su içtiğine ve iyi beslendiğine emin olmanız gerekir. Hamilelik doğrulandığında, anne kedi ve yavrularının daha kaliteli beslenmesi için daha yüksek kalitede bir kedi mamasına geçmenizi öneriyoruz. Hamilelik sürecinden sonra kediler sütten tamamen kesilinceye kadar bu mamaya devam edilmesi gerekir. Gebelik süresinde kediler köpeklerden daha çok proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle miniğinize protein değeri yüksek yiyecekler vermeniz gerekecektir. Anne kediniz sıklıkla yemiyorsa bu konuda korkmanıza gerek yok. Kedinizin karnı yavrularıyla dolu olacağı için çok daha küçük porsiyonlarda ve daha az yemek yiyecektir.
Doğum süreci yaklaştıkça anne kedi yavrularını doğurmak için daha sessiz, sakin bir yer arayışına girer. Kedinize rahat bir ortam hazırlayın ve onu bu ortama alıştırın. Havluyla kaplanan bir kutu, kedinizin rahatlıkla doğurabilmesi için iyi bir seçimdir. Bazı kediler hazırlanan yeri kullanmak istemeyebilir. Böyle durumlarda kendisi istediği gibi bir ortam bulacaktır. Endişeye kapılmayın ve kedinizi rahat bırakın. Hamilelik sürecinin son günlerine gelindiği genelde kedinin memesinden süt benzeri bir akıntı ile anlaşılır. Bununla birlikte doğumdan hemen önce kedinizin vücut sıcaklığının 38.9 C derecenin altına düştüğünü görebilirsiniz.
Kedim Doğururken Ne Yapmalıyım?
Doğum sürecinin başladığını kedinizin yüksek sesle bağırmaya başlamasıyla anlayabilirsiniz. Yine doğum esnasında kedinizde kasılmalar olacaktır. Bunları siz de rahatlıkla görebilirsiniz. Kediler doğum sürecini genel olarak kendi başlarına gerçekleştirebilirler. Kediniz bir hamilelik döneminde ortalama olarak 2 ile 5 yavru arasında doğurur. Kedi, yavrularını doğururken her yavru sonrasında 10 dakika ile bir saat arasında dinlenme ihtiyacı hisseder. Minik meleğinizin vücudunda hala yavru olduğuna eminseniz ve verdiği ara diğer yavruların doğumundan sonra 3 saati geçerse, hiç zaman kaybetmeden veteriner yardımı almalısınız.
Yavrular doğarken amniyon kesesini ya da membranını yırtmaları gerekir. Anne kedi genellikle yırtmaları için yavrularına yardımcı olacaktır; yardım edemezse yavruların serbest kalabilmesi için bu işlemi çok dikkat ederek sizin yapmanız gerekir. Anne kedi, yavruları doğduktan sonra nefes almalarını uyarmak amacıyla onları yalar. Doğum esnasında yorgun düşme ya da diğer doğumdan dolayı dikkat kaybetme gibi durumlarda bu sorumluluğu sizin almanız gerekir. Yavruyu, bir havlu yardımı ile tıpkı annesinin yalayacağı şekilde incitmeden okşayın. Yavru kediyi yüzükoyun yatacak şekilde döndürmeniz, kedinin havayollarında kalan sıvı varsa temizlenmesine yardımcı olur. Kedinizin doğurduğu her yavrudan sonra bir plasenta çıkması gerekir. Plasentanın içeride kalması, sevimli dostunuzda enfeksiyona neden olabilir.
Her yavrudan sonra bir plasentanın çıktığına emin olmak için yavru sayısıyla plasenta sayısını karşılaştırın. Anne kedi, plasentaları yiyebilir. Kedinizin plasentaların birkaçını ya da tamamını yediğini görürseniz korkmayın. Bu hareket tamamen güvenlidir. Anne vücudunda bir plasenta kaldığını fark ederseniz, hemen işinde uzman bir veterinere götürmelisiniz. Anne kedi, göbek kordonunu da genellikle ısırarak koparır. Bu işlemi gerçekleştiremediği durumlarda ona yardımcı olmalısınız. Yavru kedilerin vücudundan yaklaşık 2,5 cm uzaklıkta, sağlam olduğundan emin olduğunuz bir ip kordon çevresine sıkıca bağlanmalı; Kordonun bundan 2,5 cm uzaklıktaki bölümüne bir ip daha bağlanmalı ve makas yardımıyla bağlanan 2 ip arasından kordon dikkatli bir şekilde kesilmelidir.
Yavru kediler doğduklarında anne kedinin memesinden süt emmelidir. Bunu yapabilmesi için anne kedi ve yavrularına uzun bir süre tanımanızda herhangi bir sakınca yoktur.
Sizin kediniz ne zaman hamile kaldı? Süreç nasıl ilerledi? Deneyimlerinizi ve sorularınızı aşağıdaki yorum alanında bekliyorum.