Kediler için birçok farklı mama var. Peki hangi mamanın ne özelliği var. Fetaylı olarak kedi maması çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de pek çok mama türleri vardır. Her kedi aynı mamayı yiyemez. Ayrıca her mamadaki besin değeri ve içeriğindeki vitaminler farklıdır. Bu nedenle de kedinizin ihtiyacına uygun mamayı bilmek ve buna göre mama seçimi yapmak çok önemlidir. Bu konuda işinde uzman bir veterinerden yardım almanız doğru olacaktır. Bu yazımızda sizlere kedi maması türleri hakkında bilgi vereceğiz.

Kedi mamaları, çok geniş bir kategoridir. Bu da kedi sahiplerinin mama seçiminde zorlanmalarına neden olur. O yüzden, mama seçmeden bütün mamalar hakkında detaylı bilgiye sahip olunması gerekir.

Kedi yaş aralıklarına göre değişik aromalarda pek çok kedi maması üretilmektedir. Bu mamalardan en fazla tercih edilenleri sebzeli, ciğerli, balıklı, tavuklu ve kırmızı etli olan mamalardır. Bununla birlikte yurt dışında daha fazla üretilen vegan ve vejeteryan kedi mamaları bulma şansınız da vardır.

1. Yaş Mama

 Kedilerin yemekten en çok zevk aldığı yiyecek yaş mamadır. Yaş mama yiyen kediler, su ihtiyaçlarını büyük bir oranda gidermiş olurlar. Özellikle suyu az tüketen kediler için yaş mama önerilmektedir.

Bu çeşit, süpermarketlerde bulunabilir. 400 gr’lik paketler standart boyutlarıdır. Bu paketlerin daha küçüklerini ve daha büyüklerini bulmanız mümkündür. Konserve gıda olması nedeniyle büyük bir çoğunluğu sudan oluşur. %80 kadarı sudan oluşan yaş mamalar sayesinde minik dostlarınız su ihtiyaçlarının hatırı sayılır bir kısmını mama sayesinde karşılar.

Kedi Maması Çeşitleri

2. Kuru Mama

Kuru mama, öncelikle minik meleklerin dişleri açısından çok sağlıklıdır. Fiyat açısından bakıldığında yaş mamalara oranla çok daha ucuz olan kuru mamaları her öğün servis etmek yerine günde bir defa servis etmek yeterli olur.

Bu mamalar, kedi sahipleri tarafından çok tercih edilirler. Genelde kuru mamaların %10’u sudan oluşur. Yaş mamalara oranla çok daha ucuz olan kuru mamalar, içerisinde ciddi miktarda dolgu maddesi barındırırlar. Özellikle ucuz mamalarda bu durum daha sık yaşanır. Dolgu maddeleri, kedi metabolizmasına zararlı olan karbonhidrat içermektedir. O nedenle seçilecek mamanın mümkün mertebe az dolgu maddesi içerdiğine emin olmanız gerekir. Bunun için etiketi okurken dikkat etmeli ve en baştaki maddenin buğday, mısır ya da pirinç olmamasına özen göstermelisiniz. Ana maddesi et olan mamalar, miniğinizin sağlıklı beslenmesi için uygun mamalardır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Patates Yer mi?

Kuru mamayı veterinerden, pet shop ya da süpermarketlerden satın almanız mümkündür. Fakat market mamaları veteriner veya pet shop mamalarından çok daha düşük kaliteye sahiptirler.

3. Çiğ Diyet

Sevimli dostunuzun metabolizması için uygundur. Bununla beraber çene ve diş sağlığı için de en etkili çözümdür. Burada belirtmeliyiz ki, tek tipte beslenen kediler, gelecekte farklı diyetlere geçerken sorunlarla karşılaşabilirler. Bu yüzden kedilerin mama çeşitleri konusunda bilinçlenmeli ve sevimli arkadaşınıza birbirinden farklı çeşitler sunabilmelisiniz.

Minik dostunuzun çok sevdiği çiğ kedi diyeti, satın alınabildiği gibi evde hazırlanabilir. Eğer kedinize evde çiğ kedi diyeti hazırlayacaksanız, öncelikle kedi beslenmesi hakkında ciddi bir araştırma yapmanız gerekecektir. Bu da, düşünüldüğünden çok daha fazla zaman alabilir. Kullanılan diyet meleğinizin beslenme ihtiyacına uygun değilse, kedinizin sağlık sorunları yaşamasına, halsizleşmesine sebep olabilir. Bu sebeple kedi sahipleri, çiğ eti genellikle ek gıda olarak vermektedir. Fakat kediler hakkında gerçekten bilgi sahibiyseniz, sadece çiğ etle beslemek mükemmel bir seçenektir.

4. Reçeteli Kedi Diyeti

Reçeteli beslenen kedilerde ani gelişen kilo kaybı, böbrek rahatsızlıkları, idrar yolu iltihapları ve gıda alerjileri gibi sorunlar yaşanmaktadır. Kuru ya da yaş fark etmemeksizin reçeteli kedi mamalarını kedinizin tedavisi ile ilgilenen veterinerinden satın almanız mümkündür. Kedi mamaları, ambalajları açılmadığı sürece 2-3 yıl boyunca tazeliğini korur. Mamaların ömrü içeriğindeki koruyucu maddelere göre değişiklik göstermektedir. Fakat ambalajı açılan kedi mamaları, en fazla 2 ay içerisinde tüketilmelidir. Kedilerin koku duyuları bizden çok daha fazla gelişmiştir. Bu sebeple biz fark edemesek bile minikler kokularından mamalarının taze olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirler. Büyük ihtimalle de ömrü az olan kedi mamalarını da yemeyeceklerdir. Bu konuya hassasiyet gösterilmesi gerekir.

Bazı mamaların, normale göre çok daha ucuz olduğunu görebilirsiniz. Ucuz markalarda dolgu maddeleri çok fazladır. Bu tür mamalarda kedileriniz için az besin kaynağı bulunur. Ucuz mamalar daha çok buğday ve mısır içerir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Hangi Sebzeleri Yer?

Mama etiketlerine dikkat edilmesi, aslında pek çok şeyin anlaşılması için yeterlidir. Mama etiketlerinde çoğunlukla ana maddeler ilk sıradadır. Daha sonra onları takip eden maddelere yer verilir.


  • Kedinizin sağlıklı beslenmesini istiyorsanız, ilk sırada et olan mamaları tercih etmeye özen göstermelisiniz.
  • Ayrıca meleğinize mama seçerken mamada AAFCO onayı olup olmadığına da özen göstermelisiniz.
  • Yine mama seçiminde kedi ırkına uygun olup olmadığı çok önemlidir. Her ırk aynı mamayı tüketemez. Aldığınız mama diğer bir ırk için uygunken, sizin kedinize zarar verebilir.
  • Kedi mamasında olmazsa olmaz olan maddelerden bir tanesi taurindir. Minik meleğiniz taurin eksikliği yaşarsa, kalp krizi, görme bozuklukları ve retinal dejenerasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Az beslenen kedinin avlanma içgüdüsünün daha fazla olacağını düşünmek kesinlikle bir hatadır. İyi beslenemeyen bir kedi, evinizdeki fareyi yakalamaya çalışırken çok çabuk yorulur ve kısa aralıklarla dinlenme ihtiyacı duyar. Oysa iyi beslenen bir kedide durum böyle değildir. Besin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabilen kediler, çok daha çeviktir. Kolay kolay yorulmazlar ve avlanma konusunda çok daha başarılı olurlar. Bunun yanında iyi beslenmeyen bir kedi, aç kaldığı için kendisine yiyecek bir şeyler arama ihtiyacı duyar. Zaman zaman kedinizi kiler karıştırırken bulmanızın sebebi tam olarak budur.

Bu yazıda mama çeşitlerinden bahsettim. Genel olarak;

  1. Yaş Mamalar
  2. Kuru Mamalar
  3. Çiğ Diyet
  4. Reçeteli Diyet

olmak üzere 4 türde kedi maması mevcut. Beni tavsiyem şu şekilde bir yol izlemeniz olacaktır:

  1. Kedinizin ırk yönünden ve sağlık yönünden herhangi bir maddeye alerjisi olup olmadığını kontrol edin, böyle bir madde varsa bu maddeyi kullanmamaya özen gösterin.
  2. Kediniz için kuru ve yaş mamalardan ve çiğ yiyeceklerden (et, balık, vs.) karışık düzende tüketmesini sağlayın.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Dondurma Yer mi?

Siz kediniz için hangi mama türünü/türlerini kullanıyorsunuz? Tecrübeleriniz, önerileriniz neler? Yorumlarınızı bekliyorum (hemen aşağıdaki alandan yazabilirsiniz).

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedi Maması Çeşitleri".
  • @mericat_2020

    Kedi kilosu hakkındada belirtseydeniz keşke