Kediler için ilk yardım, acil durumda müdahale teknikleri ve kalp masajı gibi çok çeşitli bilgilere, yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Evinizdeki minik sevgi yumakları için, ilk yardım müdahalesinde bulunmanızı gerektirecek durumların yaşanması pek fazla söz konusu değildir. Ancak yine de, evde ya da sokakta ufak tefek istenmeyen kazalar, nadir de olsa, başınıza gelebilir. Böylesi zamanlarda yapmanız gereken her şey hayati önem taşır. Her şeyden önce ilk yapmanız gereken şey sakin olmak. Eğer durumun getirisi olarak panik haline girer ve soğukkanlı kalamazsanız, inanın hiçbir müdahaleyi doğru yapamazsınız. Hatta o panik halindeki karışıklıkla yapmanız gereken şeyleri yapmayıp yapmamanız gerekenleri yapıp; kedinizin hayatını kaybetmesine neden olabilirsiniz. Böyle bir duruma neden olmamak için, hangi kazalarda ve hangi durumlarda ne tür ilk yardım hamlelerinde bulunmanız gerektiğini sizler için derledik.

Öncelikle kedinizin takibini yapan veterinerinizin numarası, sizde bulunmalı ki olası bir kaza ya da hastalık durumunda hemen kendisine ulaşabilin. Fakat zaman kaybetmemeniz kadar acil bir durum söz konusuysa, işte tamda bu aşamada sizin en hızlı şekilde davranmanız ve veterinerinizi arayarak zaman kaybetmeden bir şeyler yapmanız gerekir.

1. Yüzeysel ve Hafif Yaralanmalar

Eğer derine inmemiş ve tüyün hemen altındaki yüzeyde kalan cilt dokusunu etkileyen yaralanmalar söz konusuysa yapacağınız ilk şey, bölgenin mikrop kapması engellemek olmalıdır. Mikroba karşı da en etkili ve en kolay yöntem ya tuz solüsyonu ya da baticon gibi daha güvenli mikrop kırıcılar kullanmaktır. Yaralı bölgeye hafif bir şekilde incitmeden sterilize ettikten sonra gazlı bez ya da yine aynı şekilde steril olan bir bezle kanamayı durdurmak/ engellemek adına ufak bir baskı uygulayarak sarın.Sert ya da kesici herhangi bir materyalle kesinlikle bastırmayın. Ancak eğer kedinizin kemiklerinde kırıklar ya da çatlaklar olduğunu düşünüyorsanız siz hiçbir işlem yapmadan acil bir şekilde veterinerinizi çağırın. Veterineriniz gelene kadar olan süre zarfında sevimli patiyi sabit tutup kıpırdamasına izin vermeden bekletin.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedinin Kilo Almaması İçin Ne Yapmalı?
İlk Yardım
İlk Yardım Çantasına Giren Kedi

2. Yol Kazaları ve Kontrolsüz Düşmeler

Her düşme ya da hafif travmalar, kediler için genelde büyük sağlık sorunları teşkil etmez. Ancak tökezleme ya da ani düşmeler genelde çok yüksek bir yerden ve sert zemine gerçekleşirse bu ciddi bir durumdur ve vakit geçirmemeniz gerekir. Aynı şekilde yolda/sokakta yaşanan herhangi bir kazadan sonra kedinizi çok acil bir şekilde derhal veterinere götürmeniz gereklidir. Çünkü bu gibi düşmelerden sonra kediniz, çarpma kaynaklı travma sonrası iç kanama geçiriyor olabilir. Dışarıdan bakıldığında da kanayan yaralı bir bölge olabilir. Hem iç kanamanın çok tehlikeli bir durum olmasından dolayı, hem de dış kanama aşırı kan kaybına neden olacağı için kedinizi bir battaniyenin içine düz bir şekilde yatırıp, sanki bir sedyedeymiş gibi tutun. Başını da gövdesinden bir miktar daha aşağıda tutun. Onu bu pozisyonda taşımanız hem beyninine kan ve oksijen gitmesini sağlayacak hem de sedyedeymiş gibi tutmanız sarsılmalara engel olmuş olacaktır. Arabayla ya da yürüyerek her ne şekilde olursa olsun kısa sürede bu pozisyonu bozmadan veterinerinize gitmelisiniz.

3. Boğulmalar

Sebebi ne olursa olsun herhangi bir boğulma durumunda yapmanız gereken şey kedinizin ciğerine kaçan suyu dışarı atmasını sağlamaktır. Çünkü soluk borusundan ciğere kaçan su kedinizin nefes alabilmesini engeller ve dakikalar sürmeden kedinizi kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden ciğerden suyu atmak için, kedinizin arka bacaklarından tutup hafifçe öne meyilli kalacak şekilde kaldırın. Canını acıtıp kemiklerine zarar vermeden yavaş bir şekilde hafif hafif sağa ve sola sallayın. Bu sayede ciğerine kaçan suyu ağzından çıkarabilecektir. Ancak yaklaşık 30 saniye boyunca böyle yaptığınız halde kediniz hala nefes alamıyorsa oksijensizlikten bayılmış olabilir. Suni teneffüs yaparak onu ayıltmaya çalışın. Kediniz kendine gelmiş olsa ve iyi de görünüyor olsa bile tedbir amaçlı bir veteriner kontrolünden geçirmenizde fayda var.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Korona Virüs (Covid19) ve Kediler
Yüzen Kedi

4. Zehirlenmeler

Bunu fark ettiğiniz anda yediği şey her ne ise onu ya da paketini yanınıza alıp çok hızlı bir şekilde kedinizi veterinere götürün. Eğer paketi ya da yediği için zehirlenmesine neden olan maddeyi veterinerinize götürmezseniz içeriğinde bulunan birden fazla etken maddeden hangisinin onu zehirlemiş olabileceğini ya da hangisine alerjisi olabileceğinin veteriner tarafından anlaşılması zor olacaktır.

5. Yanıklar

Çok sık olmasa da yaşanan bazı kazalar sonrası orta ya da ileri derecede yanıklar kedinizin başına gelebilir ne yazık ki. Herhangi bir yanma durumu olduğunda kedinizin yanan yeri neresiyse o bölgeyi 5 dakika kadar soğuk suyun altında tutun. Eğer yanık bölgesi büyük bir alanda ve derinse hiç vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun.

6. Böcek ve Arı Sokmaları

Sevimli afacanınız minik bir kovalamaca sonrası bir böcek ya da arının gazabına uğrayabilir. Çok telaşlanmanıza gerek yok. Bu gibi durumlarda kediler bizlere göre çok daha dayanıklıdır. Ama tabi ki yine de bir arı sokması sonrası mümkünse arının iğnesini bir cımbız yardımıyla zarar verdiği bölgeden çıkarmanız gerekir. Fakat arı ya da böcek kedinizi ağzından ya da boğazından sokmuş ise oyalanmadan veterinerinize müracaat edin. Zira boğaz gibi soluk borusuna yakın bölgelerdeki sokmaların sonrasında oluşan şişkinlik, kedinizin nefes alıp vermesini etkileyebilir. Hatta solunum durmasına gidecek kadar kötü tablolarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Burnunu Arı Sokan Kedi
Burnunu Arı Sokan Kedi

7. Ataklar ve Şoklar

Bir şok ya da anomali sonucunda kediniz düzensiz ve kesik kesik nefes alıp vermeye başlar. Gözleri ve diş etleri soluk bir hal alır. Bilinci bazen açık, bazen tamamen kapanmış da olabilir. Bir atak ya da şok geçirmesi durumunda kedinizi sağ tarafına doğru yan yatırın, başını düz bir şekilde tutun, üşümesine/ısı kaybetmesine engel olun ve beynine giden oksijen akışının devamlılığını sağlamak için arka bacaklarını biraz yukarıya kaldırın. Veterinerinizi arayıp durumu anlatıp ya bu şekilde onun gelmesini bekleyin ya da hiç zaman kaybetmeden derhal yanına gidin.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilere İlaç Nasıl İçirilir

İlk yardım uygulamanızı gerektirecek her ne olursa olsun eğer kedinizin bilinci kapanmışsa ve size hiçbir tepki vermiyorsa ilk önce veterinerinizi arayıp durumu anlatıp hemen eve çağırın. Veterinerin gelmesini beklerken kedinizi yan yatmış bir pozisyonda tutun ve nefes alabilmesini devam ettirebilmek için ağzını kapatmasına engel olun. Burnunun önüne bir parça kağıt ya da ayna tutarak solunum fonksiyonlarının durup durmadığını kontrol edin. Eğer nefes almıyorsa hemen sunî teneffüs yapın. Kedinizde hala bir yaşam belirtisi göremiyorsanız ve nabız atımını alamıyorsanız ön bacakların arkasındaki göğüs kısmına çok fazla değil, ancak çok da hafif olmamak şartıyla iki santimetre kadar derinlikte bastırıp bırakın. Bu hamleyi bir saniye aralıklı bir şekilde tekrarlayın. 15 kez yaptığınız göğüs baskısında iki kez nefes verin ve bu süre kadar bekleyin. Tüm bunların işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için kedinizin nabzını 15 saniyede bir kontrol edin ve kalp atımının başlayıp başlamadığından emin olun. Veterineriniz gelene kadar ihtiyaç olması halinde kalp masajına devam edin.

Bizler, her ne kadar korumaya çalışsak da bazen elimizde olan ya da tamamen bizim dışımızda nedenlerle kedimizin başına bazı kazalar ya da hastalıklar gelebilir. Ancak panik yapmadan ne yapacağımızı bilirsek, ufacık bir hamlemizle dünyalar güzeli miniğimizin hayatını kurtarabiliriz.

Hastalık ve kazalardan uzak, her zaman sağlıklı ve patili günler geçirmenizi dileriz. Eğer evinizdeki minik dostunuza bir ilk yardım uyguladıysanız ve bu yukarıdaki önerilerim dışında bir uygulamaysa lütfen diğer takipçilerimizin yararlanması adına yorumlar kısmından bunu paylaşınız. Onların sağlıklı ve mutlu yaşamaları için, bizlere ihtiyaçları var.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kedilerde İlk Yardım" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    esra

    Merhabalar. Kedim 1. kattan düştü. Yemek yemesinde uyumasında tuvaletini yapmasında bir sorun yok, oyunda oynuyor ancak dudağının üst tarafı hafif morarmış, ne yapmam gerekiyor.

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Ayşenur

      Merhaba. Ani düşme ve çarpma sonucunda kanama veya morluklar görülebilir. Kediniz düştüğünde moranan yer kanamadıysa, herhangi bir sorun yok. Zedelendiği için morarması çok normal. Fakat moranan yer kanadıysa ve ardından morardıysa, yüzeysel olarak veteriner hekimden geçmenizi öneririm. Büyük ihtimalle düştüğünde moranan yerin kanadığını düşünmüyorum, çünkü yemesinde, içmesinde, yürümesinde veya davranışlarında sorun olmadığını söylediniz. Birkaç gün içerisinde morluk gün geçtikçe rengi açılmaya başlamıyorsa, herhangi sorun var demektir. Şu an sadece gözlemlemelisiniz.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Betalurji

    Bilmediğim çok şey öğrendim güzel bir yazı olmuş tesekkurler.