Kedilerin belirli nedenlerden dolayı tırmalama sorunuyla hep karşılaşıyoruz. Kedi tırmığı basit görünse de mutlaka evde müdahale yapılmalıdır.
Kediler içgüdüsel olarak her zaman temkinli davranırlar. Kendilerini tehdit altında hissettikleri zaman duruş şekillerini değiştirirler, bakışları keskinleşir ve çok garip sesler çıkarırlar. Onlarında minik olduklarını asla bakmayın, sırtları kamburlaştığı zaman evi başınıza yıkacak derecede güç toplarlar.
Kedinizin size karşı ne demek istediğini veya hareketlerinden ne anlam çıkarmanız gerektiğini kedinizin kuyruk hareketlerinden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Dostunuzu anlamadığınızda veya ters bir anına denk geldiğiniz zaman onu sinirlendirebilirsiniz.
Sonucunda aniden tırnaklarını çıkartarak kızdığınızı belli eder ve üstünüze atlayarak kollarınızı, ellerinizi, yüzünüzü veya ayaklarınızı tırmalayabilir. Bazı kediler de sadece kızdıkları için değil, sahiplerini çok sevdiği veya oyun yaptığı için aniden saldırarak tırmalayabilir.
Eğer kediniz yoksa, sokakta gördüğünüz kedileri sevmek isterken de tırnaklarından nasibinizi alabilirsiniz. Sokak kedilerinin gün içerisinde nelerde dolaştığını, hangi enfekte hayvanlara temas ettiklerini veya ne yediklerini (çiğ besinler vb.) bilmediğimiz için bizlere temas ettiklerinde bir hayli endişeleniriz.
Birçok insan sokak veya ev kedisi tırmalamalarına ne iyi gelir? veya kedi tırmalaması insana zarar verir mi? sorularını merak ettikleri için bu konulara açıklık getirdik.
Kedi Tırmalaması Sonrası Ne Yapılmalı?
Eğer ev kediniz varsa; herhangi bölgenizi tırmaladıktan sonra eğer kucağınızda hemen yere bırakmalısınız veya yanından uzaklaşmalısınız. Sizi tırmaladıktan sonra hala yanında kalmaya devam ederseniz, bundan keyif aldığınızı düşünebilir ve tırmalamaya devam edebilir.
Kedi tırmalaması nasıl geçer? diye merak ediyorsanız, aşağıdaki sıralamayı uygulamalısınız;
- Kediniz hangi bölgenizi tırmaladıysa, bol sabun sürerek soğuk suyla yıkamalısınız. Sabunu içeriğinde bulunan maddeler, tüm mikropları öldürdüğü için mutlaka bu ilk yardımı yapmalısınız. Bölgeyi havlu kağıt (normal havlu kullanmayın, havlular en çok bakteri üreten nesnedir) yardımıyla kurulayın ve elinizle tırmığın hangi ciddi boyutunda olduğunu anlamaya çalışın.
- Eğer çok açık bir tırmık iziyse, kolonya kullanmadan üstüne sargı beziyle kapatarak acil doktoruna görünmelisiniz. Açık yaralar çok hızlı bir şekilde enfeksiyon kapabildiği için durumunuzu hiç riske atmadan mutlaka müdahale ettirmelisiniz.
- Tam tersi tırmık izi kapalıysa ve ciddi bir şey değilse, pamuğa kolonya dökerek bölgeye tampon yapın. Bu esnada bölgenin yandığını aşırı derecede hissedebilirsiniz, kolonyanın içinde alkol olduğu için yakar ve mikropların yok etmesine yardımcı olur.
- Kedinizi dışarı salmıyorsanız; yani sürekli evdeyse ve tüm aşıları tamamsa tırmıktan sonra korkulacak bir şey yok demektir, (açık tırmık izi hariç) çünkü aşılar kediyi koruduğu için size herhangi bir zararı olmayacaktır.
- Eğer kedinizi dışarıya salıp geldiğinde eve alıyorsanız, gün içerisinde nerelerde dolaştığını bilmediğiniz için her ihtimali göz önüne alarak acil doktoruna gidip durumu anlatmalısınız.
- Acile gittiğinizde kedinizin ev mi yoksa sokak kedisi olduğunu soracaklar. Daha sonra tırmık izini bakıp ciddiyeti teşhis edilerek müdahale edilir. Kedi tırmalaması kuduz yapma ihtimale karşı enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüşerek kuduz aşısı dozları belirlenerek, düzenli aşıya gelmeniz istenilecektir.
İlgili Yazı: Kedilerde Kuduz Belirtileri
Kedi Tırmalama İzi Nasıl Geçer?
Kedi tırmığı, bildiğiniz jilet ile çok benzerlik gösterir. Jilet deriye temas ettiğinde mutlaka arkasında iz bırakır, aynı şey kedi tırmığı içinde geçerli olsa da dostlarımızın izleri daha masumdur. Yine de kediniz tırnaklarıyla herhangi bölgenize zarar verdiğinde canınız çok acıyabilir. Sonrasında herhangi bir müdahalede bulunmazsanız, izlerin geçmesi uzun süreyi alabilir.
Kedi tırmalama izini en hızlı şu yöntemlerle geçirebilirsiniz;
- Kedi tırmık izi bir zaman sonra şiddetli bir şekilde kaşınmaya başlar. Kaşıdığınız zaman tırmık izini daha fazla arttırırsınız ve kanatabilirsiniz. Her tırmık izi kaşındığında buz tedavisi uygulayabilirsiniz,
- Has (doğal) zeytinyağı kullanarak, her gece tırmık izine uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı her derde deva olduğu için tırmık izine çok iyi gelecektir,
- Aloe vera jeli izlere çok iyi gelir. Aloe vera bitkisinden aldığınız yaprağı açıp, ortasındaki jeli direkt olarak tırmık izinize sürebilirsiniz,
- Tırmık izi bir zaman sonra kurur ve her hareket ettiğinizde çok acı verebilir. Bunu önlemek için vazelin kullanabilirsiniz. Vazelin cildi nemlendirir ve çok hızlı bir şekilde nemlendirmeye yardımcı olur. Gün içerisinde tırmık bulunan bölgelerinizi vazelinle nemlendirin,
- E vitamini ve içeriğinde e vitamini bulunan yağlar, kedi tırmık ve yara izlerinde çok başarılıdırlar. Eczaneden e vitamini yağı alarak tırmıklı bölgenize uygulayabilirsiniz. Eğer bulamazsanız, içeriğinde e vitamini olan nemlendiricileri de kullanabilirsiniz,
- Eğer kediniz yüzünüzü tırmaladıysa, bir müddet makyaj ürünleri kullanmayın. Günlük olarak yüzünüzdeki tırmık izine buz kompresi yapıp, izlerin üzerine zeytinyağı veya aloe vera jelini uygulamanız doğru olacaktır,
- Kedi tırmığı izi olan insanlar mutlaka bir krem arayışına girecektir. Contractubex kremini önerebiliriz; tırmıklara, normal izlere ve ameliyat izlerine çok iyi gelmektedir.
Hem yüzümde hem de elimde tırmık izi var ne yapacağım? Çok derin değil ama hafif
Kedim ev kedisi hiç sokağa salmıyoruz ben ilk tırmaladığı dönemlerde müdahale edemedim 1 ay ya da daha az 4 ay geçti. Hâlâ izi kaldı ne yapmam gerek suratımda iz kalmasını istemiyorum 😔
Merhabalar Cansu Hanım,
Kediniz ev kedisiymiş zaten mutlaka aşıları vardır diye düşünüyorum. Sağlık açısında korkmayın, ev kedisi olduğu için bir sorun olmaz.
Kediler insan cildini tırmaladığı zaman iz çok yavaş bir şekilde geçer. Eğer yara izi tazeyse aloe vera bitkisinin yapraklarından taze olarak çıkarıp tırmık yerine günde 3 defa uygulayabilirsiniz. Denendi ve onaylandı 🙂