Kedilerin olması gereken birçok aşı içerisinde, kuduz aşısı da bulunmaktadır. Bu yazımızda kedi kuduz aşısı ve güncel fiyatı hakkında bilgi vereceğiz.
Kedilerin bağışıklık sistemi birbirinden çok farklı olduğu için hastalıklara aynı şekilde cevap vermeyebilirler. Bazı kediler en küçük hastalığı bile uzun süre atlatamadığı gibi bazı kediler ise popüler kedi hastalıklarının altından kalkabilirler. Kedi kuduz aşısı o kadar önemlidir ki, hem kedinin sağlığını korur hem de bulaşmasını engeller. Mesela kedilerde kuduz virüsü görüldüğünde kurtulma oranları çok düşük olsa bile kurtulan kedi sayısı çok azdır.
Kuduz virüsü belirtilerini geç gösterdiği için erken teşhis pek de mümkün olmuyor. Kediye yapılan kuduz aşısı, kediyi kuduza karşı korur ve bağışıklık sisteminin mikroplara karşı güçlü olmasını sağlar. Özellikle her sokak kedisinde görülmese de bazı kedilerde kuduz virüsü görüldüğü için diğer kedilere göre daha agresif ve saldırgan tavırlar sergileyebilir. Dışarıda böyle belirtileri olan kedi görürseniz yakınına su ve mama bırakın, fakat temas etmemeye dikkat edin.
Siz onu sevmek isterken teninizi tırmalayabilir ve tırnak aralarında da kuduz virüsü bulunuyorsa size geçebilir. Her kedi kuduz olacak diye bir teori yok, fakat dışarıda yaşayan kedi diğer kuduz hayvanlarla temas ettiğinde yüksek ihtimalle ona da geçecektir. Sizi tırmaladığında kuduz virüsü geçirmesi çok yüksek ihtimaldir. Kedi tırmalaması aşı gerektirir mi? konusunda da çok soru var. Bu konuda kedi tırmalamasından kuduz bulaşır mı? yazımızı okuyabilirsiniz.
Kedilerdeki bakterilerin bazıları zoonoz (insanlara bulaşan) hastalık olduğu için size geçme olasılığı yüksektir. İnsanlar sokak kedilerini sevdiği için bazen ısırılıyor ve ısırıldığı bölgeye tükürük salgılarının geçmesine neden oluyor. Eğer kedide kuduz virüsü varsa size geçebileceğini düşünerek hemen doktora gitmelisiniz. Kedi ısırmasından kuduz bulaşır mı? konusuna göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kedilerde Kuduz Aşısı (Rabies) Nedir?
Kedilerde kuduz virüsü; hasta kedinin, sağlıklı kediyi ısırması veya tükürük salgısının temas etmesi sonucunda hızlıca bulaşabilir. Kedinin vücuduna giren kuduz virüsü, direkt olarak merkezi sinir sistemine girdiği için oldukça riskli bir hastalıktır. Kedinin kuduz kapması için mutlaka kuduz hastalığı bulunan kedi veya köpek ile temas etmesi gerekir. Kuduz virüsü kapan kedi, saldırganlık belirtileri göstereceği için diğer kedi ve köpeklere saldırarak virüs bulaştırmasına neden olur.
Kuduz aşısı; her yıl kedilere uygulanır ve aşı takvimine düzenli olarak işlenir. İster sürekli beslediğiniz sokak kedisi, ister evcil hayvanınız olsun; ölümcül kuduz virüsünden kurtulmak için kedinizin aşısını yaptırmalısınız. Kuduz aşısı olan kedi; kuduz virüsü taşıyan hayvanın saldırısına uğrasa bile aşı tarafından korunur ve ciddi bir durum oluşmaz. Ayrıca kuduz aşısını düzenli olarak olan kedi, kuduz olan kedinin temasına uğrasa bile bağışıklık sistemi virüsü tanır ve savaşmaya başlar. Bu esnada kedinizde birtakım farklılıklar (ateş, kusma, iştahsızlık vb.) görebilirsiniz, fakat endişelenecek bir şey yok. Belirtiler uzarsa veterinere danışabilirsiniz.
Kedi Kuduz Aşısı Fiyatı
Kedilere uygulanan birçok aşı arasında kuduz aşısı da bulunur. Kedilere mutlaka yapılması gereken aşılardan birisi olduğu için aşı kartına bakılarak yaptırılmalıdır. Bazı kedi sahipleri aşının pahalı olduğunu düşünerek ”kuduz aşısının kedi fiyatı ne kadar?” diye düşünerek araştırma yapıyorlar. Güncel olarak kuduz aşısı kedi fiyatı 120-150 TL arası değişmektedir.
Eğer kedinize kuduz aşısı yaptırmazsanız; kuduz virüsü belirtilerine benzer olarak davranışlarını görüp veterinere gittiğinizde, kuduz olarak algılanır ve size zorunlu olduğu hakkında bilgi verilir. Bu konu hakkında başınız bir hayli ağrıyabilir. Bahsettiğimiz olumsuz durumlara düşmemek için kedinize kuduz aşısını yaptırmalısınız.
Kedilere Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Kuduz virüsü; eskilerden günümüze kadar süregelen ölümcül virüs olduğu için en dikkat edilmesi gereken hastalıktır. Hastalık taşıyan kedi veya köpek tarafından ısırıldığında veya tırmalandığında, virüs vücuda girer ve kısa süre içerisinde tüm vücuda yayılır. İnsan ve hayvanda belirtilerini geç gösterdiği için erken fark etmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Sokakta veya evde kedi besliyorsanız, 3 aylıktan büyükse mutlaka kuduz aşısını yaptırmalısınız.
Özellikle yavru kedilerde; anne vücudundan gelen güçlü koruma onları 3 ay koruduğu için 3 ay dolmadan kuduz aşısı yapılmamalıdır. 3 ay içerisinde kuduz aşısı yapılırsa, anneden gelen koruma hücreleri sayesinde aşı tamamıyla etkisiz hale gelir. Kuduz aşısından sonra kedinizde birkaç yan etki görülebilir. Kedilerde kuduz aşısının yan etkileri yazımızı okuyarak, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kedilerde Kuduz Aşısı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kuduz aşısı ile ilgili kedi severlerin aklında birçok soru var. Merak ettiğiniz soruları kısaca cevaplamak istiyoruz.
İlgili yazı: Kedi Aşı Takvimi ve Güncel Aşı Fiyatları
Kedilere kuduz aşısı yaptırmak zorunlu mu?
Evet. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Uygulama Yönetmenliğine göre; kedilere kuduz aşısı yaptırmak zorunludur.
Kedim kuduz aşısı oldu. Yine de kuduz olur mu?
Kuduz aşısı uygulandıktan sonra vücuda gelen mikropları tanır ve koruma altına alır. Kuduz aşısı olan kedi, kuduz olmaz.
Kedime kaç yaşında kuduz aşısı yaptırmalıyım?
Kediniz 3 aylıktan büyükse, kuduz aşısı yaptırabilirsiniz.
Kedi tırmalaması kuduz aşısı gerektirir mi?
Ev kediniz sizi tırmaladıysa ve hiç dışarı çıkmamışsa, kuduz aşısı vurulmanıza gerek yoktur. Sokak kedisi tarafından tırmalandıysanız, kedinin vücudunda ne gibi mikrop taşıdığını bilmediğimiz için her ihtimale karşı kuduz aşısı olmalısınız.
Kuduz aşısı ve fiyatı hakkında yazdığımız konuyu okuduğunuzda, bir kez daha kuduz aşısının ne kadar önemli olduğunu anlamışsınızdır. Kuduz ve kuduz aşısı hakkında merak ettiğiniz tüm soru ve düşüncelerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Patili günler 😺