FİP tüm yaşlardaki kedilerde görülebilen tehlikeli bir hastalıktır. Hala tam olarak neden olduğu bilinmeyen bu kedi hastalığı hakkında neleri bilmeliyiz?
FIP olarak adlandırılan bu hastalığın açılımı Feline Infections Peritonitis’tir. Bir çeşit viral enfeksiyondur ve kedilerde Corona virüslerin kompeks ile meydana gelir. Ancak mutasyona uğrayabilir, tamamen kediye özgü bir hastalıktır ve tam olarak neden meydana geldiği bilinmemektir. Bu nedenle kedi sahiplerinin bu konuda bilinçli olması evcil hayvanlarının sağlığı açısından oldukça önemlidir. FIP kediden kediye bulaşır mı? FIP tedavisi var mı? Kedi dünyasının en tehlikeli hastalıklarından biri olan FIP hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık…
FIP Virüsü Nedir ve Neden Olur?
Öncelikle bu hastalık Corona virüsler sebebi ile oluşur ve 2-6 hafta arasında kuluçka süresi vardır. Kedilerin yaşam alanların hastalığın oluşmasında en temel etkendir. Stresli bir ortamda yaşama, yaşam alanının temiz olmaması, doğal olmayan yemeklerin tüketilmesi sebebi ile hastalık meydana gelebilir. Bu nedenle sokak kedilerinin daha büyük risk altında olduğu düşünülse de genellikle evde beslenen Scotish Fold gibi kedi cinslerinin de bu hastalığa yatkın olduğu görülmüştür. Kedinin yaşam alanına bakılmaksızın hastalığın meydana gelme ihtimali vardır. Bu hastalık kediler arasında bulaşıcıdır. Kedi gaitası ve ağzıyla temas sonucunda bulaşır.
Kedilerde FIP Belirtileri
FIP hastalığına yakalanan kedilerde görülen ilk belirtiler değişkenlik gösterir. 2-6 hafta arasında belirti göstermeyebilir. İlerleyen süreçte ise görülmesi beklenen belirtiler şunlardır:
- Huzursuzluk,
- İştah azalması ve iştahın tamamen ortadan kalkması,
- Ateş.
Bu sürede ıslak form olarak adlandırılan karın boşluğunda ve göğüs boşluğunda sıvı birikir. Bu nedenle kediniz nefes almakta güçlük çeker. Bir diğer etkisi ise kuru form olarak adlandırılan göğüs boşluğunda hiç sıvı birikmemesi sonucu sadece gözde semptom gelişir. Kuru form şiddetli iltihap içerir ve bu vakalar genellikle ölüme sebep olur.
FIP hastalığının teşhis edilmesi, belirtilerinin birçok hastalık ile aynı olmasından dolayı oldukça zordur. Sadece bu belirtilerin görülmesi, kan tahlili ve kedinin gözlemlenmesi hastalığın anlaşılması için yeterli değildir. Kedinin kan değerleri oldukça normal çıkabilir, davranışlarında anormal bir durum gelişmeyebilir ancak bu hastalığa yakalanmış olabilir. Bu nedenle kedinizi düzenli olarak muayene ettirmeniz önemlidir. FIP hastalığı nasıl teşhis edilir: hastalığın teşhis edilmesi ancak etkilenen organdan biyopsi örneği alınması ve histapatolojik inceleme yapılması ile mümkündür.
FIP Hastalığının Tedavisi Var Mı?
FIP kedi dünyasının en tehlikeli hastalığıdır diyebiliriz. Genellikle ölümcüldür ve kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığı ağır geçiren kediler için kullanılan bazı ilaçlar, daha hafif bir şekilde geçirmesini sağlayarak yaşam kalitesini artırabilir. FIP hastalığı için son yıllarda geliştirilen aşılar mevcuttur. Bu aşıların kesin koruduğuna dair kanıt yoktur ve bilinçsiz kullanılması doğru değildir.
Evde FIP Hastalığına Yakalanan Kedi Varsa Ne Yapılmalı?
FIP hastalığı yaygın görülmez, çok az kedide meydana gelir ancak kediler arasında bulaşıcı ve tehlikelidir. Eğer kediniz bu hastalığa yakalandıysa tedavisi olmadığı için yaşamını yitirecektir. Bu sürede evinizde başka bir kedi varsa tehlike altında olduğunu bilmeniz gerekiyor. Diğer kedilere bulaşıp bulaşmadığını anlamak için 3 ay beklemelisiniz. Semptom gösteren kedinizin sorunlarını hafifletmek için veterinere götürebilir ve ilaç kullanabilirsiniz.
Bu sebeple ölen bir kediniz varsa evinize belirli bir süre kedi almamanız gerekir. Veteriner hekimler genellikle FIP hastalığına yakalanan bir kedinin evine 1 ay sonra kedi alınması gerektiğini söylemektedir. Eğer evde yaşamaya devam eden kediniz varsa sağlığını korumak adına çamaşır suyu ile evinizi dezenfekte edebilirsiniz.
FİP hastalığı kediler arasında bulaşıcı olan ve ölümlerine sebep olan ciddi bir hastalıktır. Sizler de bu hastalık hakkında bildiklerinizi yorumlar altında bizimle paylaşabilir, kedi sahiplerinin bilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu konuda merak ettiklerinizi bize her zaman yorumlarda sorabilirsiniz.
Bu içerik hatalı. FIB hastalığı tedavi edilebilir. GS İlaçları var, lütfen yazıyı güncelleyin. Yanlış bilgi içeriyor.