Asya’nın geniş ormanlarında, bataklık ve sulak alanlarda yaşayan Balıkçı kedi merak edilen kedi cinsi. Bu yırtıcı kedi hakkında merak edilenler içeriğimizde.

Akarsu ve nehirlerde yaşayan balıkların yırtıcı, vahşi bir kedi tarafından yenildiğini söylesek inanır mısınız? Cevabınız evet olsa bile, Balıkçı kediler kendine has beslenme tarzları ile birçok kedi cinsi arasında kendisine özel bir yer açmaktadır. Öyle ki, bu kediler zaman zaman biyoçeşitliliği tehlikeye atmak pahasına bile olsa ticari amaçlarla avlanmaktadır. Bunun temel sebeplerinden biri olarak, bu kedilerin balık stoklarını azaltmasından dolayı yapılan yıkıcı balıkçılık uygulamalarıdır. Günümüzde bu kedilerin yiyecek, ilaç veya çeşitli vücut parçaları için avlandıkları bile görülmüştür. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki, Balıkçı kediler evcil kedilere benzese de onlardan kat kat daha tehlikelidir.

Balıkçı kedinin özellikleri nelerdir? Balıkçı kedi nasıl davranır? Balıkçı kedi nerelerde yaşar? Haydi, içeriğimize geçip bu ve buna benzer birçok soruya cevap verelim.

Balıkçı Kedi Özellikleri

Balıkçı kedi, bilimsel adıyla Prionailurus Viverrinus pek çok kişi tarafından sıra dışı bir kedi olarak nitelendirilir. Çünkü onun kendi familyasına göre farklı bir dış görünüşü vardır. Tıknaz bir vücudu olmasına rağmen tüylerinde ve desenlerindeki farklılıklar onun yırtıcı bir hayvan görünümünü sağlar ve sıradan bir evcil kediden farkını ortaya koyar. Bunu çok keskin bir ayrım olarak düşünmemek gerekir çünkü yırtıcılığı ve avcılığı bir yana, balıkçı kedi de normal bir sokak kedisi kadar kedidir. Evcil kedilere nazaran daha büyük, hatta küçük kediler arasındaki en büyük kedi olan Balıkçı kedinin fiziksel ve görsel farklılığı en önemli sebebi ait olduğu ve hayatını idame ettirdiği coğrafyanın şartlarıdır. Bakalım bu avcı kedinin bütün özellikleri nelermiş?

Vücut Yapısı

Balıkçı kedileri, küçük kedilerin en büyüğü olarak kabul edilir. Balıkçı kedileri, kısa uzuvları ve tıknaz bir vücudu ile güçlü bir şekildedir. Uzun bir kafaları ve vücutlarının kabaca üçte biri kadar kısa bir kuyrukları vardır. Tabii böyle bir avcı kedinin büyük ve güçlü bir vücuda sahip olması hiç tartışılamaz bir şekilde kabul edilebilir.

Altı ila sekiz koyu çizgi, gözlerin üstünden kulakların arasından enseye kadar uzanır. Bu çizgiler yavaş yavaş omuzlarda daha kısa çubuklara ve noktalara ayrılır. Alt taraflarındaki kürk daha uzun ve benekli ve kuyruk halkalıdır. Pençeler perdelidir ve geri çekildiğinde pençeler pençe kılıflarını geçer.

Kürkleri kaba ve kahverengimsi gri renktedir ve belirgin koyu lekeler vardır. İşaretler hem beneklerin hem de şeritlerin birleşimidir. Bu noktalar vücut boyunca uzunlamasına düzenlenmiştir.

Yüzdeki kısa saç lekeli ve bıyıklar kısa. Kulaklar kısa ve yuvarlak, arka tarafı siyahtır. Önden bakıldığında kulakların ortasında belirgin bir beyaz nokta vardır.

Vahşi Balıkçı Kedi
Vahşi Balıkçı Kedi

Ağırlığı ve Boyutları

Balıkçı kedi 6 – 12 kg vücut ağırlığıyla normal kedilere nazaran daha ağır bir konumdadır. Dişiler ve erkekler arasında önemsenmeyecek kadar fark bulunmaktadır. Vücut 65 – 85 cm, kuyruk ise yaklaşık 25 – 28 cm uzunluğundadır.

Yaşam Alanı

Balıkçı kediler geniş ama coğrafi açıdan çeşitliliğin dar olduğu bölgelerde yaşarlar. Bu bölgelerde genellikle bataklıklar, nehirler ve akarsular bulunmaktadır. 1525 metre yükseklikteki Himalaya ormanlarında ve 2100 metre yükseklikte Sri Lanka ormanlarında yaşadıkları da gözlemlenmiştir.

Sulak, yağış alan kıyılar ve ormanlarda yaşayan Balıkçı kedinin temel habitat alanı tropikal veya karasal iklimlerdir. Bu coğrafi özelliklere sahip Doğu Asya’nın uçsuz bucaksız ormanları ve su kaynakları hiç şüphesiz Balıkçı kedilerin yaşam alanlarıdır. Bu alan; Hindistan’ın doğu ve güneyi, Güneydoğu Asya havzası, Sri Lanka, Sumatran ve Java’daki 1 milyon kilometrekarelik toprakları kapsar.

Yaşam Süresi

Vahşi doğada balık tutarak avlanan bu kedilerin yaşam süresi hakkında pek bir şey bilinmiyor. Fakat tipik olarak bu kediler 12 yıl yaşamaktadır. Bazı araştırmalara göre esaret altında veya özgür olması yaşam süresi hakkında bir fark yaratmıyor.

Balıkçı Kedi Davranışları

Balıkçı kediler, geniş kıyıların kenarlarında balık avlarında gözlemlenmiştir. Avlarını keskin gözleri ile aynı bir timsah gibi görebilirler. Aslında timsah dediğimiz için şaşırmamalısınız. Çünkü bu kediler avlanma ve duyu becerileri nedeniyle timsahların kediye evrilmiş bir hali gibidir. Gün boyu çalılık alanlarda, sazlıklarda ve dere ağızlarında bulunurlar. Orada yaşar ve avlanırlar. Karanlık gecelerde suya girerler ve avlarını dışarı çıkarırlar. Av sırasında ot ve gerbil yedikleri bazı gözlemciler tarafından da gözlemlenmiştir. Herhangi bir tehdit altında kaldıklarında ise kabarık ve benekli, lekeli kürkleri sayesinde kolaylıkla saklanabilirler. Fakat bu genellikle tercih etmedikleri bir yöntemdir.

Avlanmak bir yana, herhangi bir karşılaşma anında saldırgan davranırlar. Pençelerinin perdeli ve sivri, uzun olması herhangi bir karşılaşmaya girmesi durumunda ona avantaj sağlamaktadır. Köşeye sıkıştırıldığında birçok köpeği öldürdüğü ve sığırlara saldırmaktan vazgeçmedikleri söylenir. Esir bir erkek kedinin tutsak bir leoparı öldürdüğü iddiası hiç şüphesiz bir vaşak büyüklüğünde bu avcı kedi için inanılamaz bir durum olmayacaktır.

Balıkçı Kedi Cinsi
Balıkçı Kedi Cinsi

Av ve Beslenme

Balıkçı kedi çok kez belirttiğimiz üzere avcı bir kedidir. Genellikle avını gözlemleyip, sinsice yaklaşıp kıskıvrak yakalamaktadır. Bu özelliğiyle başarılı olması her zaman karnının doyması için pozitif bir faktör olmuştur. Genellikle beslenmesinin çoğunu balıklar ve eklembacaklılar oluşturur. Fakat bazı zamanlarda kuşlar veya bazı hayvan leşleri ile de beslenebilmektedir.

Üreme

Aslında Balıkçı kedilerde üreme hakkında elde edilmiş çok az bilgi bulunmaktadır. Fakat bu elde edilen bilgilere göre Balıkçı kediler güçlü bir cinsel çekim gösterirler.  Bir erkek ve dişi, kurlarının bir parçası olarak cıvıldama sesleri çıkarırlar ve dişi üremeye istekli olduğunu, erkek ise itaatkâr olduğunu belirtir.

Balıkçı kedilerin Ocak ve Şubat aylarında, yılda bir kez ürerler. Gebelik süresi 63 gün sürer. Bu dönemden sonra, korunaklı bir yerde, oyuk ağaçlarda veya kayaların arasında 1 – 4 yavru doğar. Yavrular ortalama 100 – 173 gram ağırlığındadır. Annelerini izleyerek avlanmayı öğrenen bu yavru kediler 10 aylıkken kendilerini hazır hissederler ve genç balıkçı kediler gibi tek başlarına avlanmaya çıkabilirler.

Yabani Balıkçı Kedi
Yabani Balıkçı Kedi

Balıkçı Kedi Koruma Durumu

Balıkçı kediler “tehdit altında” ve “nesli tükenme riski yüksek” olan türler kategorisindedir. Balıkçı kedilere yönelik en büyük tehdit, başta sulak alanlar olmak üzere yaşam alanlarının yok edilmesidir.

Örneğin, Sri Lanka’da, arazi ıslahı, boşaltma, doğal bitki örtüsünün temizlenmesi ve kirlilik dahil olmak üzere habitat kaybından çeşitli faktörlerin sorumlu olduğu kanısına varılmıştır.

Aynı zamanda balıkçı kedilerin ticaretin çeşitli yönleri için avlanmasının popülasyonlarını azaltması da bir diğer etkendir. Kaçak avlanma kurbanı olan bu kediler, çeşitli vücut parçaları için yasadışı bir şekilde avlanılmaktadır.


Balıkçı kedinin farklı avcılık yöntemleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Nesli tehdit altında olan Balıkçı kedi için neler yapılabilir? Balıkçı kedinin davranışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu soruları veya balıkçı kedi hakkında aklınıza takılan diğer tüm soruları yanıtlayarak ailemizin kedi bilgisine katkı sağlamak ister misiniz? Öyleyse aşağıdaki yorumlar bölümüne bekleriz😊

Article by

Kitap editörlüğü yaptığım ve edebiyatla uğraştığım gecelerden kalan vaktimde kedi dostlarımızın hayatlarına dokunabilmek için miyavliyo.com'da içerik üreterek kedilerle olan bağlarımı güçlendiriyorum. Birçok global kaynaktan ve deneyimlerimden yararlanarak derlediğim içeriklerime yorum yaparak katkıda bulunup kediler hakkında bildiklerinizi, deneyimlediklerinizi paylaşırsanız takipçilerimiz ve kedi dostlarımız adına minnettar olurum.

How about writing a comment?

A comment was made on "Balıkçı Kedi".
  • Vermek istemiyorum

    Çok güzel ben bu kediyi çok seviyorum❤🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💕💞💗