Kronik ve alerjik astımı olanlar kedi besleyemezken, normal seviyede olanlar önlem alarak besleyebilirler.
Tüm insanlar 3 gruba ayrılır; kedileri çok sevenler, korkanlar ama ufak temasta dokunanlar ve her ne kadar çok sevseler de bazı hastalıkları oldukları için sahiplenemeyenlerdir. Özellikle 3. tipteki insanlar için hayat çok zorludur, çünkü tedavisi olan bir rahatsızlık görülse bile kedilere yaklaştıkları zaman nöbetleri tutuyor ve durumları daha da kötüleşebiliyor. Bu hastalıklara örnek verecek olursak, her zaman birinci sırada astım hastaları gelir.
Astımı olan insanlar kokulara, tüylere, kumlara, uçuşan tozlara, çamaşır yumuşatıcılarına, bazı parfümlü ürünlere vb. karşı çok dayanıksızlardır. Rahatsız oldukları zaman art arda hapşırma, öksürme, nefes almakta güçlük çekme, kalp sıkışması, terleme ve insandan insana değişen bazı belirtiler yüksek oranda görülebilir.
Astım hastalarının kullandıkları ilaçlar yaşadıkları belirtileri hafifletse de kronik astımı veya alerjisi olan insanlar, belirttiğimiz durumlara maruz kaldıklarında bile yine de küçük çaplı nöbetler geçirebilirler. Herkesin kendi arasında konuştuğu ve hatta bazen tartışma konusu haline gelen, astım hastaları kedi besleyebilir mi? veya temas edebilirler mi? konularına açıklık getirdik.
İlgili Yazı: Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavisi
Kediler Astımı Tetikler mi?
İnsanların solunum yollarının en ufak şeyde etkilenmesi ve duyarlılıklarının artması sonucunda astım ortaya çıkabilir. Kişi bu rahatsızlığı vücudunda hissettiği zaman üşüttüğünü veya soğuk aldığını düşünerek hastaya giderler. Yapılan tetkikler sonucunda astım başlangıcı veya kronik astım çıkması muhtemeldir. Normal astım (başlangıcı) çıktığında kişi günlük hayatına dikkat ederek yaşamını kolaylıkla yürütebilirken, kronikleşmiş astımlıların hayatları pek kolay sayılmaz.
Normal astımı olup da kedi beslemek isteyen insan sayısı çok fazladır. Doktorlarına danıştıkları zaman ”sen astım hastasısın, evine asla kedi almamalısın. Yoksa astımın daha fazla kronik hale gelebilir.” dediklerine şahit olmuşsunuzdur. Doktorun dedikleri aslında her insan için geçerli değildir, çünkü astımı olup kedilerden etkilenmeyen insan sayısı çok fazladır. Hatta normal astımı olan bazı insanlar, evlerine kedi aldıkları zaman astım belirtilerinin olumlu seviyede düştüğünü de söylemiştir.
Kronik astım hastalarının belirtileri daha fazla ve ciddi oldukları için evde bazı değişiklikler yapmak zorundadırlar. Eğer kedilerin varlıklarından, kedi tüylerinin uçuşmasına, kumunun çıkardığı toza, dışkının, mamalarının kokusuna vb. çok rahatsız oluyorsa ve belirtilerinin daha ciddi boyutlara ulaştığına eminlerse, sağlıkları için evde kedi beslememeliler. Tam tersi olursa hem kronik astımlarını zorlamaya neden olur hem de yeterince nefes alamadıkları için sürekli yüksek doz ilaç kullanmak zorunda kalabilirler.
Alerjik Astımı Olan Kedi Besleyebilir mi?
Bazı insanlar doğuştan veya daha sonradan kedilere alerjisi olabilir. Aslında bu rahatsızlıkları kedilerin varlığına karşı değildir, tüylerine ya da evde yaşamasına karşı alerjik reaksiyon gösterirler. Özellikle alerjik astım, normal astımdan daha kötüdür ve belirtileri de günlük hayatı zorlaştırır. Alerjik astımı olan insanlar tüylü dostlarımızla temas kurduklarında veya aynı ortamda kaldıklarında göz yaşarması, hapşırma, ciltte kaşıntı, gözlerde sancı veya ağrı, burun akıntısı, göğüsten gelen hırıltı vb. şeklinde belirtiler yaşarlar.
Astım hastaları, eğer kedilerden rahatsız olmuyorsa evde besleyebilirler ama alerjik astımı olan insanların beslemesi neredeyse imkansızdır. Alerjik astımı olup da yine de kedi beslemeyi çok isteyen insanlar için hipoalerjenik kediler bulunur. Hem kişiye alerji yapmaz hem de ona zarar vermeyeceği için yüksek belirtiler görünmez.
Alerjik astım ilaçları bulunur ama kedilerle aynı ortama geldiklerinde yine aynı belirtileri yaşayacakları için beslemekte zorluk çekebilirler. Tıp her gün ilerlediği için mutlaka alerjik astımı olan insanların evlerinde tüylü dostlarına yer açması adına bir çare bulacaklarından eminiz.
Kedi tüyü astım yapar mı?
İnsanların bağışıklık sistemlerine göre değişse de kedi tüyü astım yapmaz, fakat alerji yapabilir.
Evdeki insanlardan biri astımsa, başka odada kedi beslenir mi?
Evet, beslenebilir. Astımlı kişi evde yokken kedi istediği gibi gezebilir ama gelmesine yakın etraf temizlenerek tekrar odaya alınabilir.
Astımı olan çocuklar kedilerle temas kurabilir mi?
Çocuğun bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Eğer astımlı çocuk kediyle aynı ortamdayken belirti görmüyorsa, temas kurabilir. Tam tersi durum görünürse, kedilerden uzak durmalıdır.
Astım ilaçları düzenli kullanılarak, kedi beslenir mi?
Astım ilaçları düzenli kullanılsa bile kişinin kronik astımı varsa, yine kedili ortamdan rahatsız olabilir. Normal astımı olanlar ilaçlarını kullanarak temas ederlerse ve herhangi bir sorun görmezse besleyebilirler.