Kedilerde basur sorunu belki de en acılı ve rahatsız verici rahatsızlıktır. Kedilerde basur olduğunu anlamak için gözlemlemek yeterlidir.

Kedilerin karakterlerini incelediğimizde bile kimisinin çok agresif, yaramaz, laf dinlemez ve kaçık olsalar da; diğer kediler ise uslu, kendilerini sevdiren, nazik ve kibar olabiliyorlar. Tıpkı insanlarında da karakterleri böyle oldukları için kedileri kendimize yakın hissediyoruz. Hatta onlardan tek farkımız belki de sadece görünüşlerimiz olabilir… Sadece karakterlerimizin değil, kedilerde görülen hastalıkların insanlarla çok benzerlik gösterdiğini biliyor muydunuz?

Onlarda ve bizde görülen hastalıklar aynı olsa bile belirtiler bazen farklılık gösterebilir. Aslında her kedinin bağışıklık sistemi ve vücut direnci farklı olduğu için var olan hastalığı daha kolay veya zor atlatabilirler. Kedilerde hastalık görülmemesi için dört dörtlük bakılsa bile yine de bazı rahatsızlıklar görülebilir. Bunlardan bir tanesi basurdur (hemoroid) ve kedilerde sıklıkla görülebilen bir sorundur. Peki, kedilerde basur tam anlamıyla nedir? veya nasıl oluşur? detaylarıyla öğrenelim.

İlgili Yazı: Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Kedilerde Hemoroid
Kedilerde Hemoroid

Kedilerde Basur (Hemoroid) Nedenleri

Tüylü dostlarımızda oluşan basurun birçok nedenleri bulunsa da en belirgin oluşum sebebi; damarlardaki kanın yavaşlaması veya durgunlaşmasıdır. Bu durum bağırsakları yavaşlatır ve tam olarak işlevinin kaybolmasına yol açar. Kedilerde basur oluşumunun diğer nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Yetersiz veya yanlış beslenme, (sürekli kuru mama verilmesi de basur oluşumuna neden olabilir)
  • Su tüketme miktarının düşük olması,
  • Hormonal bozukluklar,
  • İç parazitlerin oluşması,
  • Kedilerde kabızlık sırasında basur oluşması,
  • Bağırsak iltihabı veya bağırsağa bağlı daha farklı sorunlar,
  • Dehidrasyon sorunu,
  • Vücutta bulunan vitaminlerin fazlalığı veya azlığı,
  • Fiziksel aktivitenin azlığı veya kedinin sürekli yatması,
  • Stres.

Kedilerde basur sıklıkla görüldüğü için altında yatan sebeplerin birbirlerine çok benzer oldukları görülür. Bazı kedilerin basur olmasının asıl sebebinin bulunması zor olabilir, çünkü hiç beklenmedik şekilde farklı rahatsızlıklardan dolayı basur oluşmuş olabilir. Kedilerde basur oluşmaması için beslenmelerine, su içmelerine, yeterince hareket etmelerine ve düzenli olarak veteriner kontrolüne dikkat etmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde İç ve Dış Parazit Aşı Fiyatları [2022]

Kedilerde Basur Belirtileri

Kedilerde sıklıkla görülen hemoroid, dışkılama sırasında çok rahatsızlık verir. Çoğu zaman dışkılarını yapamazlar ve kendilerini zorladıkları için fazlasıyla acı hissederler. Sürekli olarak anüs bölgelerini yalayarak sorunu geçirmeye çalışsalar da başarılı olamazlar. Kedilerde basur oluşmasının en yaygın belirtileri şunlardır;

  • Dışkısının kuru olması veya küçük parçalar halinde çıkması,
  • Dışkıda kan veya salgı bulunması,
  • Kedinin kakasını yapmaya çalışırken ağlaması veya farklı sesler çıkarması,
  • Dışkısını rahatlıkla yapamadıkları için tuvalet kaplarında sürekli yön değiştirmesi,
  • Poposunun üstüne oturamaması ve daha çok yan şekilde yatması,
  • Tam olarak yürüyememesi veya topallaması,
  • Anüsü sık sık yalaması veya patisiyle kaşımaya çalışması,
  • Ani iştah kaybı,
  • Şiddetli şekilde miyavlaması,
  • Davranışlarda değişiklik (agresiflik, saldırganlık, uyuşukluk, hareketsiz yatma veya durgun durması vb.)

Kedinizde bu belirtileri görüyorsanız, popo kısmına göz ucuyla bakmanızı tavsiye ederiz. Mikrop kapmaması için ellerinizi yıkadıktan sonra kedinizin kuyruğunu kaldırın, anüs kısmının şekline ve rengine dikkatli şekilde bakın. Eğer anüsü kızarmış, yara gibi ve hafif dışarı doğru bir et parçası çıktıysa kediniz basur olmuş demektir. Gördüğünüz belirtiler muayenenizi desteklediği için vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.

Kedilerde Basur ve Tedavisi
Kedilerde Basur ve Tedavisi

Kedilerde Basur Tedavisi

Veterinere gittiğinizde kedinizin kesin olarak basur olduğu söylendiyse, bunun nedeni bulunmadan tedaviye başlanmaz. Doğru tedavinin başlanılması için basurun oluşmasına ne veya neler sebep olduysa o tespit edilmeli ve kediden uzaklaştırılmalıdır. Basur yeni başladıysa yani ilerlemediyse, iltihabı hafifleten rektal fitiller kullanarak kedinin rahatlaması ve iltihabın kuruması sağlanır. Kan dolaşımın hızlanması ve bağırsakların işlevinin yerine gelmesi için ilaçlar da kullanılabilir.

Basur fazlasıyla ilerlediyse, anüsün rahatlayıp dışkının eskisi gibi çıkması için veterinerin kararına göre cerrahi müdahalede bulunulabilir. Tedaviden veya operasyondan sonra basurun tekrarlamaması için özellikle beslenme ve günlük su oranının gözlemlenmesi çok önemlidir. Kedinizle alakalı her şeye dikkat ederken, tedavinin tam anlamıyla sonuç vermesi için veterinerin uygun gördüğü aylarda mutlaka kontrole gitmelisiniz.

  1. Kedilerde basur için bitkisel tedavi kullanılır mı?

    Hayır, çünkü kullanılacak olan bitkisel tedavi basuru iyileştirmek yerine daha fazla kötüleşmesine neden olabilir.

  2. Basuru olan kediye nasıl müdahale edilir?

    Kedinizde basur olduğunu fark edip, veterinere ulaşamadıysanız kedinizin anüsünü ıslak pamuk ile silebilir veya bölgeye masaj yapabilirsiniz. Bunların dışında herhangi müdahalede bulunmamalısınız.

  3. İnsanların basur için kullandıkları ilaçlar, kedilere kullanılır mı?

    İnsanların basuru, kedilere benzemez ve tedavi için kullanılan krem, merhem vb. içerikleri de çok farklıdır. Basuru olan kediye evde tedavi uygulamamalısınız.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kedilerde Basur (Hemoroid) Belirtileri ve Tedavisi" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Eva

    Merhabalar benim kedim 10 aylık popusu dışına çıkmış gibi kırmızı birsey oluştu veteriner batikon uygulamamızı söyledi geçmesse ameliyat edeceğiz dedi ameliyat yaptırmadan nasıl düzelebilir

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Tülay

    Açıklamanız bana çok fayda verdi,teşekkürler,benim kedim üç yaşında poposunda siyah bir çıkıntı varyatınca görünüyor ayağa kalkınca içeri giriyor basur olabilir mi?

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Esra

    Merhaba benim kedim 27 günlük poposu kabarık,ve kanıyor ve veteriner operasyona alınması gerektiğini söyledi ama bazı sebeplerden operasyonu yaptıramıyoruz sıcak-ılık suyla içeri iter tarzda temizlesek düzelirmi

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Mehmet

      Başka bir veteriner hekime daha götürmenizde fayda var.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Lavinya

    Merhabalar, 40 günlük kedimin dışkısını yaptıktan sonra hemen arkasından kanla karışık bir sıvı geliyor iki gündür de dışkısını yaptıktan sonra poposu dışarı çıkıyor ve hafifçe kan geliyor. Kedim 10 gündür mantar tedavisi görüyor, çok yoğun bir şekilde mantarı var ve veteriner mantar iğnesi ile parazit iğnesi yaptı. İğnelerden kaynaklı olabilir diye düşündük ama sonra basur olabileceği aklıma geldi ama daha çok küçük sizce basur olma ihtimali olabilir mi?

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Ayşenur Bekgöz Gönderinin Yazarı

      Merhabalar, çok geçmiş olsun 🙁
      Kediniz mantar ve parazit iğnesi olduğu için bağışıklık sistemine ağır gelmiş olabilir. Siz fark etmeyebilirsiniz ama belki bu ağırlıktan dolayı kabız olmuş olabilir. Kabızdan dolayı basur gibi problemler çok yaygın görülür. Elinize eldiven takarak, kediniz dışkı yaptıktan hemen sonra anüs kısmını (popo deliğini) bir kontrol edebilirsiniz. Eğer dışarı çıkmış bir et parçası görürseniz basur olmuş demektir. Eğer böyle bir şey yoksa, kabızdır ve bol bol su tüketerek daha çok yaş mamayı ön planda tutabilirsiniz.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Burcu

    Merhabalar, kedim ishal oldu çok yoğun şekilde hemen götürdüm. Şekeri yükselmiş gözlerinin beyazı yarıya kadar çıkmıştı. Hemen ilaç tedavisine başlandı ve maması değişti. İshali durmadı. Bugün de poposunun artık yara gibi olduğunu far kettim. Dışarıya doğru minik bir et parçası gördüm. Lakin ishal de basur yapabilir mi?

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Ayşenur Bekgöz Gönderinin Yazarı

      Merhabalar, çok geçmiş olsun. Kabızın basur yaptığı gibi yoğun ishallerde de basur olabilir. Büyük ihtimalle kediniz ishal olduğu için anüs kaslarını sıkıp geri bıraktığından içerdeki meme dışarı çıkarak basur meydana gelmiş olmalı. Dışarı çıkan et parçası ilaç tedavisiyle (daha yeniyse) veya cerrahi müdahale ile tekrar içeri yerleştirilebilir.